Un alt fel de Minority Report: un sistem auto va anticipa acţiunile pietonilor pentru evitarea accidentelor

de Daniel Popescu
Vineri, 30.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Bosch dezvoltă un sistem care va permite evitarea accidentelor prin anticiparea traseului pe care îl vor avea pietonii, însă acesta se va activa numai după ce şoferul iniţiază primul pas pentru evitarea impactului.

Esential 60% este rata de succes a sistemului dacă şoferul acţionează cu o jumătate de secundă înainte de impact
Constructorii auto cochetează de mai mult timp cu ideea implementării unor sisteme de siguranţă care să reducă numărul de accidente auto, inclusiv în cazul pietonilor, iar Volvo reprezintă unul dintre cele mai bune exemple.

În cele mai multe cazuri, principala opţiune este implementarea unor sisteme de detecţie a pietonilor, însă producătorul de electronice Bosch are o strategie uşor diferită. Germanii lucrează la o aplicaţie software capabilă să anticipeze traseul aparent haotic al pietonilor prin intermediul unei camere video.

Interesant este însă că sistemul nu va acţiona în niciun fel până când nu observa un indiciu că şoferul încearcă să evite o coliziune, prin mişcarea volanului sau limitarea vitezei. Dacă sistemul consideră că acţiunea şoferului nu este suficientă pentru evitarea impactului, atunci se va activa automat şi va pune frână sau va schimba uşor direcţia maşinii. 

Totuşi, sistemul nu va acţiona dacă nu are certitudinea că poate vira fără să lovească alţi pietoni sau alte maşini implicate în trafic.

Sistemul dezvoltat de Bosch are marele avantaj că nu este unul complet autonom şi că funcţionează doar în coordonare directă cu acţiunile şoferului.


Inginerii Bosch afirmă că, dacă şoferul reacţionează cu o jumătate de secundă înainte de o coliziune, sistemul va evita un accident în 60% dintre cazuri.

Sistemul dezvoltat de Bosch are marele avantaj că nu este unul complet autonom şi că funcţionează doar în coordonare directă cu acţiunile şoferului, astfel că nu există problema de etică în care maşina stabileşte în mod independent dacă sacrifică integritatea şoferului în favoarea integrităţii pietonului.

Producătorul speră ca sistemul să fie disponibil pentru constructorii auto până în 2018.

Sistemul gândit de Bosch aminteşte de celebrul film Minority Report din 2002, în care societatea avea la dispoziţie un computer capabil să anticipeze crimele pe baza unor analize mai mult sau mai puţin subiective cu privire la activităţile zilnice ale oamenilor.

Via Gizmodo

Comentarii (1)

  • lasa sa fie calcati mai bine, daca nu le pasa.
    apropo, sa incerce sa treaca pe trecere in uk ca in romania, 99% vor fi calcati!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru