UTILE: Zece greşeli de evitat la vânzarea maşinii tale

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 18.03.2011
Din moment ce am intrat în anotimpul propice vânzărilor de automobile, Automarket îţi prezintă zece greşeli comune pe care le fac cei care îşi vând maşina veche şi prin care aceştia ajung să piardă bani.

Primăvara şi toamna sunt două anotimpuri "tradiţionale" pentru vânzările auto. Automarket vă prezintă câteva greşeli comune pe care le pot face unele persoane atunci când încearcă să-şi vândă maşinile. Vorbim aici de vânzătorii amatori, nu de "profesioniştii" târgurilor sau de specialiştii în vânzări. Indiferent cine ar încerca să vândă un autovehicul, sunt câteva capcane pe care trebuie să le evite.

1. Nu-ţi vinde maşina unui dealer de automobile second-hand

Deşi pare cel mai uşor pas din lume şi sunteţi primiţi de parcă aţi fi membrii ai familiei vânzătorului, nu mergeţi la un dealer de automobile second-hand în speranţa că veţi vinde un automobil la un preţ bun. Profitul obţinut de pe urma unui automobil second-hand este, adesea, destul de mic, iar acesta este motivul pentru care respectivii dealeri încearcă să vă cumpere maşina la un preţ cât mai scăzut posibil, chiar dacă riscă să vă răzgândiţi şi să nu le mai vindeţi maşina. Excepţiile apar în cazul automobilelor extrem de scumpe şi în cazul în care sunteţi înstărit, caz în care nu vă deranjează să pierdeţi ceva mai mulţi bani la revânzarea maşinii.

2. Nu prezenta o maşină murdară

Fie că mergi la întâlnirea cu clientul sau doar mergi să îi faci maşinii tale câteva poze înainte de a publica un anunţ pe internet, spală maşina. Nu vorbim doar de o splălare "la minut" şi nici măcar de o curăţare rapidă a interiorului. Vorbim de curăţarea cu atenţie atât a interiorului, cât şi a exteriorului. Dacă le faceţi singuri, toate aceste acţiuni nu vă fură prea mult timp, iar manopera va fi gratis. Dacă alegeţi un atelier specializat în detailing, s-ar putea să cheltuiţi câteva sute de lei. Oricum ar fi, puneţi-vă în locul cumpărătorului şi evaluaţi în mod obiectiv dacă simţiţi că automobilul respectiv este curat sau nu.

3. Nu vă risipiţi banii pe reparaţii inutile

Mulţi vânzători privaţi de automobile încearcă să facă maşina lor cât mai atragătoare prin prezentarea unei liste lungi de piese care au fost schimbate. Lista respectivă poate fie să sperie un client – care să aibă impresia că autovehiculul a fost stricat – sau poate să treacă indiferentă pentru căutătorul mioritic de chilipiruri. Pe de altă parte, puţini vor fi cei care vor cumpăra un automobil care trebuie dus pe platformă la service. În cazul acestui aspect, moderaţia este cheia. Ca să nu îl aveţi pe conştiinţă pe viitorul proprietar, reparaţi eventualele probleme legate de sistemele de frânare şi direcţie, pentru a vă asigura că autovehiculul pe care îl vindeţi este sigur pentru drumurile publice. Evitaţi totuşi să schimbaţi kitul de ambreiaj, filtrele, toate becurile, anvelopele şi alte consumabile de acest gen dacă nu este nevoie.

4. Evitaţi anunturile ambiguue sau aberante

În cazul vânzării de automobile, lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani. Odată cu apariţia internetului, clientului îi este mult mai uşor să-şi găsească maşina dorită şi să studieze piaţa.

În plus, poate face acest lucru gratis, singura pierdere pe care şi-o asumă fiind legată de timp. Nu vă grăbiţi când scrieţi anunţul, este penibil să greşiţi numele modelului, al mărcii sau numărul dvs. de telefon. De asemenea, publicaţi anunţul în cât mai multe locuri, dar nu risipiţi prea mulţi bani pentru acest lucru. Evitaţi totuşi spamarea, deoarece riscaţi să fiţi ignoraţi de potenţialii clienţi la revederea anunţului pentru a zecea oară pe aceeaşi pagină. Dacă nu vă pricepeţi la mecanică, evitaţi afirmaţiile legate de modificările operate la maşină şi de "noile" capacităţi ale modelului.

5. Fără poze neclare şi de slabă calitate

Fie că vorbim de un anunţ în presa scrisă sau de un anunţ pe internet, trăim într-o lume în care aparatele foto (chiar şi cele pentru amatori) oferă un nivel bun de calitate al imaginilor. Internetul este un mediu vizual, iar clienţii trebuie să vadă ce cumpără înainte de a vă contacta. După cum vă spuneam mai sus, evitaţi pozele cu automobilul murdar. Trebuie să înlăturaţi elementele personale din automobil înainte să îi faceţi poze şi este de preferat să nu fie nicio altă persoană în cadru. Dacă nu vă pricepeţi la acest aspect, cereţi ajutorul unui prieten mai experimentat sau al unui profesionist. Evitaţi pozele pe timp de noapte sau cu telefonul, nu vă ajută. Dacă maşina are defecte evidente, este util să le pozaţi şi pe acelea, pentru a nu irosi timpul dumneavoastră şi al cumpărătorului.

6. Alegeţi cu atenţie momentul vânzării

Achiziţia unui automobil nou nu este floare la ureche pentru nimeni în ceea ce priveşte partea financiară. Contează foarte mult luna în care îţi pui automobilul la vânzare şi chiar momentul lunii în care faceţi acest lucru. Vorbim aici de anunţurile plătite, care au o valabilitate limitată în timp şi ar putea să nu fie expuse clienţilor atunci când aceştia au banii pregătiţi, dar şi de prezentarea maşinii în târg. Spre exemplu, la începutul şi la sfârşitul lunii, toată lumea va avea facturi de plătit, iar unii clienţi nu vor avea toţi banii necesari pentru achiziţie. Pe de altă parte, jumătatea lunii este o perioadă optimă, deoarece mulţi clienţi îşi primesc salariul în respectivul moment (cel mai bun exemplu ar fi angajaţii de la stat) şi aceştia sunt mai dispuşi să cheltuiască bani în următoarele zile după virarea salariului. De asemenea, dacă vindeţi un automobil cu încărcătură emoţională, cum ar fi un roadster, un model cabrio, o motocicletă sau un automobil puternic, nu prezentaţi maşina în zile cu vreme nefastă, deoarece vremea rea tinde să facă vehiculele respective mai puţin atrăgătoare.

7. Evitaţi prezentarea mincinoasă a stării în care se află maşina

Un cumpărător informat va verifica toate butoanele şi comenzile autovehiculului pe care îl vinzi înainte să îl cumpere. Un client inteligent va merge şi mai departe, cu riscul de a pierde o sumă mică de bani, şi îţi va cere să mergeţi la un service pentru o verificare amănunţită.

Evitaţi prezentarea mincinoasă a vehiculului, dar nu cădeţi în extrema cealaltă, respectiv încredere maximă în capacităţile şi metodele de testare ale clientului. Mai precis, aveţi grijă pe cine lăsaţi la volanul autovehiculului dumneavoastră fără să vă fi lăsat vreun leu şi ce metode de testare ale vehiculului are în minte. Pont: Nu lăsaţi niciun necunoscut la volanul automobilului dvs. cu cheile în contact în timp ce dumneavoastră nu sunteţi la bordul acestuia. Riscaţi să rămâneţi în drum, strigând după ajutor după ce vi s-a furat maşina.

8. Nu vă întâlniţi cu clientul fără să fiţi pregătit

Să presupunem că aveţi un garaj în care vă ţineţi automobilul. Dacă urmează să primiţi clientul pentru o vizită, aveţi două posibilităţi – puteţi să scoateţi maşina din garaj sau puteţi să eliberaţi spaţiul până la maşină. Niciunui client nu îi va conveni să se strecoare printre obiectele pe care le depozitaţi în garaj pentru a ajunge la automobilul ascuns undeva în spate. În acelaşi aspect, este indicat să aveţi actele asupra dumneavoastră pentru a le prezenta, dar nu i le lăsaţi clientului în mână fără supravegherea dumneavoastră.

9. Valoarea este ceva relativ

În timp ce există mai multe noţiuni cum ar fi preţul pieţei, valoarea de revânzare şi estimarea valorii unui automobil uzat, toate aceste elemente sunt doar estimări făcute în baza unui volum de vânzări. Mai îngrijorător decât atât este faptul că mulţi iau în seamă aceste valori şi încearcă să vă cumpere autoturismul la un preţ derizoriu, pe motiv că ar fi acelaşi lucru. Aflaţi ce au "în ogradă" ceilalţi vânzători şi descoperiţi elementul special al automobilului dumneavoastră. Fie că aveţi un model mai nou, mai puţin rulat, în stare mai bună, mai bine dotat sau toate cele de mai sus, fiţi siguri că sunteţi la curent cu toate aceste detalii şi fiţi gata să i le prezentaţi clientului când vă pune la îndoială preţul. Cu toate acestea, este foarte important să vă întrebaţi câţi bani aţi da dumneavoastră pe vehiculul respectiv şi să vă reaminţi că vehiculul dumneavoastră valorează, până la urmă, suma pe care v-o plăteşte clientul în ziua vânzării. Nimic mai mult, nimic mai puţin.

10. Nu discriminaţi şi nu judecaţi clienţii

Mulţi proprietari fac această greşeală comună. Povestea e simplă: te-ai ataşat de automobilul tău şi nu vrei să i-l vinzi oricărui gură-cască. Dacă ajungi la acel moment, trebuie să îţi reaminteşti că vinzi un automobil, nu un membru al familiei şi că fiecare obiect are preţul şi clientul său. Singurul lucru important este ca potenţialul client să aibă şi să îţi dea banii pe care îi ceri pe automobil. Restul nu mai contează. La finalul zilei, valoarea sentimentală a unui automobil nu ţine de foame.

CLICK AICI PENTRU A ACCESA SECŢIUNEA DE VÂNZĂRI AUTO A PORTALULUI AUTOMARKET.RO

Comentarii (2)

  • Greseli
    da'ti un bold la pasul 8:D
    6 1
  • ???
    Sfatul nr.1 -ever:nu-i da cartea decat dupa ce o scoti de la fisc!!!!!Daca nu o trece pe numele lui rapid,ia-i numerele intr-o seara si sa vezi ce te cauta pe urma!Si scrie-i pe talon la instrainare data vanzarii.
    21 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru