Utilizarea Uber devine incertă: fiecare țară din Uniunea Europeană poate impune licențe și autorizații de funcționare

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 20.12.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Uber este un serviciu de transport de persoane, motiv pentru care fiecare stat are dreptul de a impune funcționarea acestuia pe baza unor licențe și autorizații, potrivit unei decizii a Uniunii Europene.

Tehnologiile moderne au potențialul de a schimba radical industrii tradiționale în întreaga lume, iar cele mai bune exemple în acest sens sunt serviciile Uber, care facilitează transportul de persoane, și Airbnb, care oferă o alternativă la hoteluri.

În condițiile în care aceste servicii nu sunt însă reglementate, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit miercuri că Uber este un serviciu de transport de persoane. Prin această decizie, fiecare stat membru al Uniunii Europene și, implicit, și România, are dreptul de a impune licențe și autorizații pentru Uber, în absența cărora serviciul poate fi interzis.

"(Uber) creează [...] o ofertă de servicii de transport urban pe care o face  accesibilă în special prin instrumente informatice și a cărei funcționare generală o organizează în  favoarea persoanelor care doresc să recurgă la această ofertă în vederea unei deplasări urbane.[...] Revine statelor membre sarcina de a reglementa condițiile prestării unor asemenea servicii", menționează CJUE în decizia anunțată miercuri.

În prezent, din cauza faptului că nu deține autorizații, Uber a fost interzis în Bulgaria, suspendat în Ungaria și Danemarca și interzis parțial în Franța, Germania și Italia.

De altfel, inclusiv în România există incertitudini cu privire la legalitatea serviciilor Uber și Taxify, dar și a aplicațiilor Star Taxi și Clever Taxi. Consiliul General al Municipiului București a adoptat un proiect prin care serviciile de dispecerat devin obligatorii pentru toate companiile de taxi autorizate. Totuși, oficialii Uber România menționează că decizia nu afectează operațiunile din București.

"La o primă vedere, modificările aduse azi în Consiliul Primăriei nu afectează serviciile ca Uber. Analizăm și vom reveni cu puncte de vedere sau propuneri în perioada următoare, pentru a evita posibile interpretări abuzive. Vrem să fim partenerii Primăriei București", afirmă reprezentanții Uber.

Via Bloomberg, StartupCafe

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru