Valmet Eva, primul vehicul electric de serie din Finlanda

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 09.03.2010
Salonul Auto de la Geneva a marcat lansarea oficiala a modelului Valmet Eva, un vehicul electric provenit din Finlanda, care a fost dezvoltat cu ajutorul Nokia si Navteq.

Esential

120 de km/h este viteza maxima pe care o poate atinge Valmet Eva.
110 cai putere dezvolta cele doua motoare electrice instalate pe Valmet Eva.

Constructorul finlandez Valmet, necunoscut pentru majoritatea publicului european, si-a facut aparitia la Geneva cu un model electric, gata de productia de serie. Numele sau este Eva si se vrea a fi o solutie ecologica pentru marile aglomerari urbane.

Vehiculul de clasa mini a fost dezvoltat de Valmet impreuna cu Nokia si Navteq, companii cu activitate in domenii diferite dar care si-au adus un aport important la definitivarea modelului. Conationalii de la Nokia au pus la punct un sistem multimedia capabil sa suporte un telefon mobil de ultima generatie in timp ce americanii de la Navteq au dezvoltat un sistem GPS complet nou, capabil sa calculeze traseul favorabil si sa indice cele mai apropiate puncte de incarcare.

Noul Valmet Eva este animat de doua motoare electrice, capabile sa ofere in total 110 cai putere. Energia este stocata in interiorul unor baterii litiu-ion si este suficienta pentru a-i permite mignonei sa atinga o viteza maxima de 120 km/h.

Desi vorbim de un vehicul de mici dimensiuni, Valmet Eva este capabil sa ofere o siguranta sporita, multumita folosirii unei structuri din aluminiu, usoara si rigida, inspirata din cea folosita pentru hibridul Fisker Karma, construita de acelasi Valmet.

Comentarii (5)

  • lipseste ceva
    Din articolul asta lipseste ceva. Ce autonomie are masinuta? Nu de alta dar asta e una din cele mai importante chestii cand vine vorba de o masina electrica.
    5 0
  • prea-electricul
    autonomia e in functie de cat de lung este cablul de alimentare :D
    4 1
  • energie suplimentara
    Daca ramai fara curent, poti folosi energie de la laptop sau mobil? Ca eu am un gadget care ma ajuta sa alimentez calculatorul de la bateria masinii... :)
    2 0
  • Autonomie 160km, au spus-o altii! Se pare ca cei de la automarket sunt obositi de pe drumul geneva-Bucuresti!
    La somn si la treaba, nu publicati firimituri!
    1 0
  • puncte de incarcare
    cele mai apropiate puncte de incarcare ? cea mai apropiata priza ? sau o sa fie tip electro-lie(benzinarie) ,unde o sa stea unu sa ia bani pe kw?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru