Vânzări auto 2012: Toyota redevine cel mai mare constructor al lumii. GM şi Volkswagen completează podiumul

de Mircea Meșter
Luni, 14.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Toyota a depăşit problemele cauzate de dezastrul natural din martie 2011 şi a revenit pe prima poziţie în clasamentul vânzărilor auto la nivel mondial. Pe locul al doilea se află General Motors, iar din spate se apropie puternic Volkswagen Group.

Esential 22% este creşterea înregistrată de Toyota în vânzări în 2012 faţă de 2011.
2.9% este creşterea raportată de General Motors în aceeaşi perioadă.
11.3% reprezintă diferenţa vânzărilor Volkswagen Auto Group în 2012 faţă de 2011.
După ce anul trecut au fost loviţi de un dezastru natural care le-a încetinit ritmul de creştere, japonezii de la Toyota au recuperat terenul pierdut în 2012 şi au reuşit să se reinstaleze pe prima poziţie la capitolul vânzări auto anuale la nivel mondial, aşa cum se anticipa în luna decembrie. Cu 9.7 milioane de automobile vândute în decursul întregului an trecut, marca niponă a reuşit să devanseze rivalii americani de la General Motors (GM), cu 9.29 milioane de maşini comercializate în 2012, şi grupul german Volkswagen, care a vândut 9.07 milioane.

2012 devine astfel primul în care cele trei nume care păşesc pe podiumul vânzărilor auto trec de 9 milioane de maşini vândute.

Vânzările tuturor celor trei premianţi din 2012 au crescut, Toyota profitând însă de lansările unor generaţii noi ale modelelor sale populare în SUA, precum Camry, pentru a câştiga o cotă de piaţă la nivel mondial ceva mai mare decât prevedeau analiştii şi chiar propriile prognoze.

Toyota se află pe prima poziţie în clasamentul anual al vânzărilor de maşini încă din 2008, atunci când japonezii au oprit seria impresionantă de peste 70 de ani în care GM s-a aflat pe primul loc la acest capitol. General Motors a revenit temporar pe prima poziţie anul trecut din cauze problemelor prin care a trecut Japonia, însă niponii au atacat 2012 cu forţe proaspete, iar după doar un an distanţa faţă de GM a crescut considerabil. 

Cred că Toyota nu va avea probleme să-şi menţină avansul, pentru că în 2013 lansează noua generaţie Corolla, cel mai de succes model din istoria mărcii. Asta ar trebui să fie destul pentru a-şi menţine poziţia neatinsă

Jeff Schuster
Analist auto LMC Automotive

Mai mult, analiştii auto americani susţin că avansul pe care Toyota îl are se va menţine sau chiar va creşte în 2013, deoarece japonezii pregătesc lansarea unor modele atractive pentru public.

Pe de altă parte, va fi interesant de urmărit lupta dintre GM şi Volkswagen, grupul german venind tare din urmă.

Pentru a-şi atinge ţintele stabilite acum trei ani - locul întâi la nivel mondial până în 2020 - Volkswagen va trebui să tragă tare într-un 2013 care se anunţă complicat pentru toţi constructorii auto. Motivul: "GM le va rezista celor de la Volkswagen în 2013, pentru că germanii se bazează foarte mult pe piaţa europeană, care aşteaptă o scădere din cauza problemelor economice care au dus la rate ridicate ale şomajului", susţine analistul LMC Automotive Jeff Schuster.

TOYOTA GENERAL MOTORS VW GROUP
VÂNZĂRI 2009
(milioane maşini)
7.8 7.5 6.3
VÂNZĂRI 2010
(milioane maşini)
8.4 8.4 7.1
VÂNZĂRI 2011
(milioane maşini) 
7.9 9.0 8.2
VÂNZĂRI 2012
(milioane maşini) 
9.7 9.3 9.1
EVOLUŢIE 11/12 +22% +2.9% +11.3%

via NBC
foto Flickr

Comentarii (8)

  • inexorabil
    GM a crescut "in progresie negativa" :) , VAG a crescut relativ constant, iar Toyota n-a avut alta preocupare decat sa "recupereze" in forta anul in care s-a petrecut cutremurul devastator din Japonia.
    Fabuloase tustrei corporatii, iar calitate de ansamblu o sa ne arate joi, dupa Miercurea Ciuc.
    7 5
  • stii ce nu inteleg?cum mama masii grupul vw care are atatea branduri si f apreciate de unii nu a reusit sa iasa pe locul 1 cand lumea zice ca e dumnezeu pe pamant si ies amaratii astia de orezari care au 2 branduri si alea huiduite de romani:)
    24 22
  • @ lolll
    Toyota detine Toyota, Lexus, Daihatsu ( vinde peste 1.5 milioane masini pe an ), Scion si Hino . VW Group a vandut 8,460.200 masini cu 4 marci ( VW, Audi, Skoda si SEAT ) . In plus in mai 2013 se da la Londra verdictul procesului dintre VW Group si Suzuki . Daca VW Group va castiga are cale libera sa-si mareasca pachetul la peste 51 % si atunci vom vorbi de un grup auto ce vinde 12 milioane de masini pe an .....
    7 7
  • AndreiRN
    Calitatea se vinde de la sine.
    Oricum intre un produs Japonez si unul Chinez ..........
    14 15
  • Am cumparat o Toyota Corolla acum 5 ani si are 60.000 km parcursi. In toata aceasta perioada nu am cheltuit 1 singur LEU, in plus, in afara de reviziile obisnuite. Isi merita fiecare banut ! TOYOTA merita sa fie in frunte !
    15 5
  • @@loll
    VW nu detine si Lambo? Si Bentley? Si sper din tot sufletul sa nu castige procesul cu Suzuki pentru ca imi doresc ca atunci cand oamenii isi dores o masina fiabila si cu preturi de bun simt sa o poata cumpara!
    8 7
  • @ Misa
    Da, dar grosul vanzarilor ( aprox. 8.5 mil din 9 mil) este reprezentat de cele 4 marci ( VW, Audi, Skoda si SEAT ) . Bentley si Lamborghini vand sub 10,000 de masini pe an iar Bugatti vinde 50 . Porsche vinde aprox. 150,000 masini pe an iar Scania si MAN vand impreuna 300,000 de unitati pe an . Suzuki are sanse egale cu zero sa forteze VW Group sa le vanda inapoi actiunile . S-ar creea un precedent ce cu siguranta nu se doreste a se intampla . Zilele trecute VW Group a facut o oferta actionarilor MAN sa cumpere si cele 25 %din actiuni pe care nu le detine . Odata integrat MAN, toata atentia VW Group se va indrepta spre Suzuki . Cu 20 % din actiuni sunt deja cel mai mare actionar Suzuki iar potrivit legilor nipone ai nevoie de 33.4 % din actiuni ca sa controlezi o companie din Japonia .
    5 3
  • @AndreiRN scrie din nou aberatii.Exprimarea o are ca un copil de generala,nu are nici o treaba cu un adevarat comentariu,logica lasa de dorit.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru