Victime colaterale: Mercedes și BMW, afectate de taxele de import de 25% impuse de China pentru importurile de mașini din SUA

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 05.04.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Decizia Chinei de a impune taxe de 25% pe importurile de mașini construite în SUA va afecta Mercedes și BMW, care livrează anual în țara asiatică peste 100.000 de unități produse în America.

China a anunțat în această săptămână ca va impune o taxă de 25% pentru peste 100 de bunuri pe care le importa din Statele Unite ale Americii, iar pe listă se află și mașinile. La prima vedere, această decizie afectează în special marii constructori americani, însă în realitate efectele vor fi vizibile inclusiv în bilanțurile producătorilor europeni.

Analiștii de la compania de consultanță Evercore avertizează că Mercedes și BMW vor fi de asemenea afectați de această decizie. Aceasta estimează că cei doi producători germani vor exporta în China în acest an peste 100.000 de mașini construite la uzinele pe care le au în Statele Unite, iar valoarea acestora este estimată la peste 7 miliarde de dolari (5.7 miliarde de euro).

"În principiu, este o taxă pe industria auto din sudul Germaniei, în special pentru SUV-urile BMW și Mercedes, care sunt construite în SUA și exportate în China. Este un prim exemplu al consecințelor unui război al taxelor pe comerț.

Comerțul global, în special cel din industria auto, este un sistem care a crescut pe parcursul deceniilor, iar distorsiunile abrupte pot avea implicații negative", explică Arndt Ellinghorst, unul dintre analiștii Evercore.

Cei mai avantajați vor fi constructorii care au deja uzine în China, așa cum se întâmpla în cazul Grupului Volkswagen. Vestea este de asemenea una negativă pentru Tesla, care încearcă de mai mult timp să ajungă la un acord pentru a construit o uzină în China, fără ca până acum să existe o înțelegere oficială.

Via Bloomberg

Comentarii (11)

  • ...dai in mine dai in fabrici si uzine

    o fi trumpita-clovnul, ce temporar ocupa postul de presedinte, mare si reprezentativ bisnitar pentru literatura de specialitate a anilor '80-'90, da' nea bula asta e stuck in mentalitatea vremurilor bune de odinioara cand afacerile se semnau cu pumnu'n masa, gen JR Ewing (numa' pt connoisseuri). Deci cum ziceam, nea mesha rebela nu cunoaste termenul si mai ales ce inseamna "globalism".

    Si uite asa, dai in unu' tipa doi

    PS. ma intreb, lingaii aia de isi spun staff ce naiba or fi pazind?
    10 11
  • @realDonaldTrump
    globalism=cancer
    5 3
  • Donald Trump are dreptate atunci când spune că expansiunea economică a Chinei trebuie oprită. Nu știu dacă motivele sale de a opri China sunt strict economice, dar China trebuie oprită mai ales din punct de vedere politic, iar influența economică este una din metodele prin care China își poate promova sistemul politic.

    De curând, China a schimbat constituția astfel încât actualul președinte, Xi Jinping, poate rămâne în funcție pe viață. Nu doar atât, dar în constituție a fost scrisă propria sa viziune socialistă fiind ridicat, astfel, pe aceeași poziție cu Mao. Xi promovează un comunism cu caracteristici chineze, iar nu cu mult timp în urmă și-a exprimat dorința ca acest sistem comunist chinezesc să fie implementat și de alte state.

    Personal, mă așteptam ca odată cu expansiunea economică China să dorească să implementeze propriul sistem politic și în alte state. De curând, China a început implementarea unui fel de sistem de notare al modului în care cetățenii își trăiesc viața. Dacă aceștia au note mici, li se interzice anumite drepturi pe o perioadă de timp, cum ar fi călătoria cu avionul sau cu trenul. Și cine știe ce alte interdicții vor urma. Dacă nu trăiești pe placul partidului, ți se va tăia din drepturi. Vă place cum sună?

    Probabil că cel puțin unora dintre fanaticii corectitudinii politice le va surâde această idee. Până la urmă, mulți dintre ei au simpatii puternice pentru socialism și chiar comunism, mai ales cei din țări care nu au experimentat niciodată comunismul și ororile lui. De fapt, acești oameni au grijă să facă nazist pe aproape oricine nu e de acord cu modul lor de gândire, dar în legătură cu comunismul se lasă tăcerea. Amintesc mereu de ororile și victimele nazismului (ceea ce e o realitate pentru că au existat și nazismul a fost o ideologie cu adevărat diabolică), dar nu pomenesc de ororile și victimele comunismului (aproape 100 milioane după unele aproximări), o altă ideologie diabolică mascată sub idealul luptei pentru egalitate. Dar, până la urmă, nici nu au cum căci corectitudinea politică seamănă cu comunismul din multe puncte de vedere. Același demon, o altă formă.

    Ceea ce văd în jur și pe scena politică mondială îmi arată că peste acest pământ vin vremuri grele și întunecate în care libertatea se va restrânge tot mai mult. Nu cred că omenirea va mai vedea libertate ca în aceste vremuri.
    8 1
  • @Moldovean

    caricatura asta cred ca are cel putin 15 ani

    https://www.toonpool.com/cartoons/Made%20in%20China_46385#img9

    Americanii s-au complacut intr-o dulce ignoranta cat timp chinezul isi manca cele 3 boabe de orez oferind redneck-ului o abundenta a produselor de larg consum la preturi nesimtit de mici. Atunci era bine. Acum sunt ingrijorati pentru ca China isi doreste (firesc, normal, logic, etc) mai mult.

    ...sa vad si eu acele mari concerne luandu-si catrafusele si carabanindu-se din China pentru ca Trump macane pe teme populiste. Ma apuca rasu...
    7 2
  • Octavian
    China este astazi acolo unde este in primul si in primul rand datorita SUA care au investit sute de miliarde de dolari in ultimele decenii. Deci ceea ce face azi China nu e tocmai fair.

    Pe de alta parte si americanii au partea lor de vina:
    1). Le-a convenit sa produca acolo marfa ieftina pe care sa o vanda scump.
    2). S-au trezit cam in ceasul al 25-lea zic eu. Trebuiau sa puna mai din timp frana avantului chinezilor. Dar asta tot din cauza puntul 1). de mai sus.

    Oricum avantul Chinei afecteaza si va afecta multe economii: SUA, Europa, Japonia si chiar Rusia (chiar daca rusilor pe moment le convine situatia) si altele.
    4 1
  • inexorabil
    Unii vor rămâne ȋn istorie, alții doar ȋn isterie.
    2 1
  • @Octavian
    ce face azi China asa de unfair? sau tu crezi ca USA a investit miliarde de dragul chinezului?
    1 0
  • AndreiRN
    @Moldovean parerea mea este ca esti credul si indoctrinat.
    China munceste si produce ce are Omenirea nevoie iar SUA speculeaza si ucide oameni nevinovati pe tot Pamantul.
    Vad ca sunt multi Romanii care nu isi dau seama cum Americani au subjugat si furat Romania de a ajuns in sapa de lemn.
    1 2
  • inexorabil
    Stai tu liniștit, Andrei, căci mi se pare imprudență, inconștiență și greșeală a le plânge de milă românilor de astăzi…Pentru simplul fapt că sunt absorbiți ireversibil de monstrul “dulce” numit societatea de consum. Cu alte cuvinte, nu ne putem pretinde săraci cu tehnologie de ultimul răcnet ȋn buzunar și cu din ce ȋn ce mai mulți obezi pe metru pătrat – ar fi culmea ipocriziei și a insolenței. Ajungem la spital de atâta mâncare și băutură și ne transformăm ȋn zombi de atâta “taciscrineală” (sau taciscrânteală?). Nu sunt absurd să neg existența excepțiilor, dar cu siguranță nu acestea manevrează “butoanele” națiunii…

    Așadar, ce ne mai rămâne să ne imaginăm ȋn această cursă ridicolă a autovictimizării? Că suntem pe buza prăpastiei?! De fapt, chiar suntem, dar nicidecum din punct de vedere politic, economic sau social. Și nu oricine poate să “vadă” realitatea…necosmetizată.
    1 0
  • inexorabil
    PS. Andrei, ăăă, ups! Nu acuzai matale altădată “burdușirea” industriei auto euroatlantice cu piese chinezești? Acum te prosternezi ȋn fața orezarilor “truditori” și “pragmatici”?

    Și aș fi preferat să nu precizez că SUA ucid, nu “ucide”, dar m-am gândit că lucrezi cu Tesla și, din când ȋn când, ȋți poți da cu ea peste degete.
    2 0
  • AndreiRN
    Chinezariile fac lumea sa functioneze si nu am nimica impotriva lor ci impotriva altor firme care asambleaza chinezari in masinile lor si se lauda ce ai le-au facut. Acolo este si a fost problema mea.
    Acuma nu cred ca mai gasesti o masina care sa nu contina piese Chinezesti dar pe documentatie nu vezi asta specificat.
    Iritant pt West este ca planul Chinezilor este ca dupa 2025 sa produca si sa vanda majoritatea bunurilor sub numele propriu nu sub numele altora. Turbeaza firmele de asa pretentie.
    Tu Tesla am terminato pt ca voiau cantitati din ce in ce mai mari pt preturi mai scazute si noi i-am refuzat si au mutat productia in ...... China.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru