VIDEO: Nissan explică modul de funcționare al sistemului de șofat semiautonom ProPilot

de Mircea Meşter
Marti, 26.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cei care-și vor cumpăra un Qashqai începând cu anul 2017 vor avea la dispoziție un sistem de pilotaj semiautonom, denumit ProPilot. Acesta promite să le ușureze șoferilor viața la volan pe autostradă și în traficul aglomerat din orașe.

După ce acum două săptămâni anunța oficial lansarea pachetului ProPilot, care le va permite mașinilor proprii să se autopiloteze în interiorul unei benzi de circulație și de a frâna și accelera automat, Nissan ne prezintă astăzi un clip care oferă câteva indicii legate de modul de funcționare a sistemului semiautonom.

Diferențele față de modul de rulare Autopilot, promovat de Tesla Motors, sunt legate de faptul că ProPilot nu oferă capacitatea de schimbare autonomă a benzilor (prezentă în clipul de prezentare, dar disponibilă public din 2018) și mai ales de un detaliu semnificativ care a dus la critici la adresa pachetului Tesla: ProPilot îl obligă pe șofer să țină mâinile pe volan în momentul în care sistemul este activ. Sistemul va vira singur în continuare, însă senzorii de presune prezenți pe volan se vor asigura astfel că șoferul poate prelua comanda mașinii în caz de forță majoră într-un timp relativ scurt.

Nissan ProPilot va fi lansat în acest an pe monovolumul de familie Serena, vândut în Japonia, iar lansarea sa în Europa va avea loc în 2017, pe facelift-ul celei de-a doua generații a lui Nissan Qashqai.

Programul lansării în trepte a sistemului Nissan ProPilot

2016: Lansarea sistemului ProPilot în Japonia.

Mașina poate să mențină banda de rulare, să vireze pe autostradă, să frâneze și să accelereze în funcție de mașinile din față. Mașina ține banda de rulare și în traficul aglomerat din orașe. 
2017: ProPilot va fi lansat în Europa, pe viitorul facelift al lui Nissan Qashqai.
2018: ProPilot va avea capacitatea de a schimba autonom benzile de rulare.
2020: ProPilot va oferi capacitatea de a traversa singur intersecțiile din interiorul orașelor.

Comentarii (1)

  • Salavastru
    Asadar nu-i un pilot adaptiv clasic cum credeau deceleratii. Ma gandeam ca va fii un sistem autonom pt mediul urban. Adica un sistem rar inexistent la o masina de serie premium ( Volvo ), dar de volum .
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru