VIDEO: Primii contestatari ai lui Dacia Duster: ecologistii din Franta

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 09.04.2010
Un grup de ecologisti francezi a blamat Renault pentru crearea lui Dacia Duster si a acuzat corporatia franceza de utilizarea banilor oferiti de guvern pentru salvarea industriei auto in scopul dezvoltarii acestui model.

Esential

145 de grame de CO2 emite versiunea entry-level a lui Dacia Duster.
20.000 de unitati Duster vor cei de Dacia sa comercializeze pe piata din Franta.
17.241 de kilometri ar trebui sa parcurga fiecare din cei 20.000 de presupusi clienti ai lui Duster in fiecare an pentru a atinge valoarea emisiilor de CO2 anuntata de organizatia ecologista respectiva.

Desi este apreciat si asteptat de europeni, Dacia Duster nu are parte de o primire intotdeauna pozitiva pe pietele de pe Batranul Continent. Iar cel mai bun exemplu in acest sens vine din Franta, acolo unde o organizatie de ecologisti a protestat la Salonul Auto de la Geneva in fata standului Dacia. Ecologistii sunt nemultumiti de emisiile CO2 ale acestui model si de intentia celor de la Dacia de a comercializa 20.000 de unitati in Franta.

Potrivit organizatiei care a facut acest protest, 20.000 de unitati Duster ar produce echivalentul a 50.000 de tone de CO2 pe an – dar rulajul necesar acestei valori nu a fost precizat, in conditiile in care Duster emite intre 145 si 171 grame de CO2 per kilometru. Presupunand ca toti cei 20.000 de clienti ai lui Duster ar cumpara versiunea entry level a acestui model, fiecare ar trebui sa conduca in fiecare an 17.241 de kilometri pentru a produce cantitatea de emisii anuntata de gruparea ecologista franceza.

Activistii ecologisti au adus la standul Dacia afise cu imagina lui Claud Allegre, mentorul lor, alaturi de mesaje preluate din discursurile presedintelui Nicolas Sarkozy, cum ar fi "Da, cresterii (economice) verzi".

Ulterior, cei care pazeau standul Dacia au indepartat grupul de ecologisti care protestau de langa modelele expuse. In semn de protest, grupul de ecologisti a creat un site, numit duster.fr, unde au postat tot felul de mesaje ironice si acuzatoare la adresa noului model de la Dacia. 

Grupul de ecologisti acuza Renault ca a finantat proiectul Dacia Duster cu bani de la statul Francez, pe care guvernul i-a pompat pentru salvarea industriei auto si care s-au dus in proiecte cu efecte contra-climatice. In mod surprinzator, gruparea ecologista nu a protestat in fata unor supercar-uri, preferand sa atace modelul low-cost de la Dacia.



Via | Capital

Comentarii (30)

  • Carlos
    S-au si gasit la Duster idiotii :)) Dacia Duster are una dintre cele mai scazute valori de CO2 de pe segmentul 4x4
    50 3
  • mda
    Au gasit marea poluare acesti ecologisti, la duster, sa se duca la audi si sa protesteze impotriva lui Q7, a lui G-klasse, X5...etc
    47 2
  • Pentru cunoscatori.
    Marketing si iar marketing.
    Nu stiu cat de bun o sa fie Duster-ul, dar macar a avut cel mai bun marketing din piata auto pe timp de criza.
    34 2
  • Eco
    @fuki

    Va dati seama ca organizatiile astea au si ele interesele lor. Protestul conteaza mai putin, reclama negativa facuta e tot benefica pana la urma asa ca aici vorba romaneasca "cainii latra ursul merge" se aplica perfect.
    26 1
  • Have a brake guys...
    Ma intreb cateodata, cata lipsa de ocupatie au unii , adica se poate sa ajungi sa fii chiar asa de plictisit? Get a life people.
    Toata manipularea asta cu poluarea facuta de masini ma exaspereaza. Ca un fapt divers, de cate masini este nevoie ca sa echivaleze cu poluarea zilnica de la Copsa Mica?
    Oricum, organizatiile astea ecologiste de 2 lei ma fac sa imi doresc sa iau un tractor UM650 sa ma duc in fata sediului lor si sa il tin turat la maxim vreo cateva ore, ca sa vada ce inseamna poluare auto cu adevarat...ba nu, o raba Roman de vreo 30 de ani :))))
    38 2
  • gradina...
    Vorba aia: mare-ti este gradina doamne si se tot umple cu prosti. Un motiv mai bun nu gaseau si ei? de ce nu s-au legat de megan ca sunt sigur ca or sa vand mai mult de 20.000 de unitati si are cam aceleasi emisii de co2 =))
    20 2
  • ecologisti hahalere
    isi contesta tehnologiile lor :)) motoarele lor... e bine
    12 21
  • daniel.d
    nu asa
    e foarte bina ca exista cineva care sa traga un semnal de alarma atuci cand mediul inconjurator este afectat dar baietasi astia chiar nu au vreo treaba cu acest lucru si fac ca adevarati ecologisti sa ramana pe aceiasi nisa, la rubica diverse
    13 2
  • Ce fraieri.... Ar trebui pusi la zid si impuscati :)
    P.S. Nu sunt fan dacia, nu am dacie si nici nu voi avea.
    4 30
  • ete na
    S-au gasit si astia sa blameze Dusterul.Da daca se duceau la BMW ,Audi,VW ba chiar Renault ii dadeau aia afara si se mai si faceau de ras,da asa care SUV e mai ''fraier'' Dusterul->asa ca hai sa facem ''tra la la'' ca ne polueaza aerul.Hai sa fim seriosi!
    20 2
  • greseala
    Mai bine cititi cu atentie si dupa aceea comentati: "Grupul de ecologisti acuza Renault ca a finantat proiectul Dacia Duster cu bani de la statul Francez, pe care guvernul i-a pompat pentru salvarea industriei auto si care s-au dus in proiecte cu efecte contra-climatice."
    10 22
  • batman
    trebuiau sa puna si titrarea la ce zic aia
    Oamenii protesteaza impotriva grupului Renault care este din Franta si caruia guvernul francez i-a dat bani.
    Nu pot protesta in fata lui Q7 si X5 si ce mai aberati voi...alea nu le fac francezii......dar ma rog.

    Problema lor in mare este ca guvernul in loc sa investeasca in paduri si etc...investeste in renault...care scoate modele noi...low cost ... adica or sa se vanda multe!
    Au dreptate!
    8 25
  • cosmin
    chiar credetzi ca ecologistii au avut initziativa?
    sa fim seriosi acesti "ecologisti" au fost bagatzi inainte de concurentza e clar .....
    14 1
  • Carlos
    Industria auto a fost ajutata aproape in toate statele in perioada asta... SUA, China, india etc. Sa faca ei ecologistii zarva asta in China ! Pai cred ca ar fi fost luati pe sus si frageziti cu bastonul pe pielea uda. Pt tupeul asta ar fi stat inchisi o peroada foarte lunga intr-o celula intunecata plina cu sobolani.
    18 0
  • @cosmin
    Posibil sa fie si asa, nu ma mai mira nimic cand e vorba de afaceri.
    10 0
  • curios de duster
    replica
    Mda, sunt cu ochii pe Duster de cand vreau sa-i iau nevestei o masina sigura (adica un SUV) si daca nu aparea aceasta varianta luam deja un Dicovery 3 second hand.
    Pe de alta parte as prefera ca Renault Grup sa produca o masinuta electrica (de oras) pe care sa ne-o permitem in loc de orice Duster...sau smart...
    Asa ca probabil "ecologistii" de mai sus imi par a fi cativa fosti proprietari de masini "insetate" care vor o alta directie in industria auto...Si eu vreau o alta directie....
    14 2
  • Vortex66
    lol
    la ce masina si-au gasit si ei.. ecologisti tampiti

    sper sa-i calce un ferrari, sa dea cu spatele, dupaia sa ii tureze teava de esapament in fata vreo 1 minut
    14 4
  • Bogdan
    Idioti
    ecologistii is ca niste papagali care vorbesc fara ei....se iau de un motor de 1.5...idiotii
    12 3
  • mUlti vorbesc
    ..putini fac ceva pentru mediul inconjurator..,ma apuca raSUL CAND vad titlul asta, daca se va vinde bine Dacia Duster se va invallui planeta de un nor de CO2, sunt curios sa vad ce masini conduc ei , cumva X5 TOUAREG SI alte carute care nu poluaeza...
    10 2
  • ha ha ha
    ha ha h a
    ...DECI SA NE-NTELEGEM...DACA AM MINCAT DE EXEMPLU FASOLE ASEARA SI-MI VINE MAINE SA TRAG UN ...FUM...POIMAINE MA TREZESC CU ECOLOGISTII PE CAP, CUM CA POLUEZ ATMOSFERA...HAI SA FIM SERIOSI...CHESTII POLITICE.IAR DACA FRANCEZII AU CHELTUIT BANII STATULUI LOR PE DUSTER, A FOST PE RENAULT DUSTER, NU PE DACIA DUSTER.SI ORI CA-I DACIA, ORI CA-I RENAULT DUSTER, FRANCEZII CASTIGA ORICUM.SI INTR-ADEVAR, EMISIILE DUSTERULUI, SUNT PRINTRE CELE MAI REDUSE, PENTRU O MASINA DIN GAMA SUV...ASA CA, HAIDA PA, ECOLOGISTI DROGATI CU IERBURI USOARE...
    15 2
  • Nume de cod
    Dacia Duster
    Norma de poluare Euro 5 pe Duster ... ce nu le convine ? V-a avea succes si deaia incearca celelante marci sa faca magarii de genul asta .
    16 1
  • ECO ... si mai cum?
    Bai fratilor, astia sunt mai cretini ca noaptea! de-aia nu mai exista nici un offroader adevarat! Apropo, stiti cat avea ultima versiune de Patrol Diesel? 288g/km ! Ma intreb cat polueaza noul Patrol cu motor de V8 de 6l ?
    Eu am masina EURO4 si are 174g/km. Deci, daca Dusterul se incadreaza intr-o norma de poluare VALABILA dpdv legal, ce pana mea mai vor cacanarii astia?
    E clar ca e o manareala de business...
    9 0
  • Si Skoda a lansat de curand Yeti. La Skoda de ce n-au protestat ? Au motoare de 1.8 si 2 litri mult mai poluante.
    15 1
  • Domnilor redactori, sau corectori, daca aveti asa ceva, corect scris ar fi "primii contestatari ai Daciei Duster", fata de "ai lui Dacia Duster"...
    Si nu e prima oara cand faceti greseala aceasta. Dar ma rog... sunteti "doar jurnalisti" ce treaba aveti voi cu gramatica?!
    Numai bine!
    10 1
  • titpi romanilor
    tipic, iara toti is tampiti si cretini si numa voi vis destepti. si alta intrebare...dece sa moara? eu nu imi doresc sa moara oamenii ca voi, doar sa patiti la fel cum faceti voi cu altii.
    dar na...romanii in general nu is prea destepti.
    voi nu va ganditi de loc inainte de a spune ceva, cititi articoloul si documentati-va inainte de a spune prostii, ei au ales dusterul pentru ca se vinde in mai multe exemplare si pentru ca nu au dat date chiar corecte si nu in ultimul rand pentru ca ei cred ca nu au foslosit banii de la stat corespunzator, dar na...e bine ca voi vis cie mai tari.
    si e bine ca mai is si oameni care se gandesc la mediul inconjurator ca tampiti ca voi sa traiasca mai bine, sau cel putin urmasii
    1 21
  • Florin
    Din cauza acestor ecologisti platiti ,probabil ca Dacia nu va mai fabrica Duster ul , eu cred ca la Dacia.. pretul este foarte poluant ,daca ar costa peste 25000 eur ar fi foarte ecologica , parerea mea
    10 1
  • @ufx
    ufx tu esti cel care nu pricepe situatia de fapt... Renault a luat un imprumut rambursabil din partea statului francez. Nu li s-a dat nimic moca. Creditul asta de vreo 3 mld urmeza sa-l achite acum, in maxim 1 an. Renault are deja dezvoltate atat hibride cat si masini full-electrice, deci acuzatia ecologistilor e complet nejustificata. Chestiunea e ca masinile electrice vor intra pe piata, dar treptat, baza fiind tot motoarele termice. Carlos Ghosn e constient de asta, dar ecologistii au impresia ca ei pot dicta politica unei corporatii dupa bunul lor plac. Masinile electrice vor reprezenta max 10% din piata pana in 2020. Oricum Carlos Ghosn nu se lasa intimidat de o sleahta de nespalati.
    27 0
  • duster
    Nemtii fac masini, japonezii copiaza, resul, fura. Francezul, ca romanul, FURA. Hai sa fim sobrii cu poporul francez pretin!
    2 10
  • HA HA HA
    HA HA HAAAAA
    SI ... SKODA E TOT NEMTEASCA ...SI NEMTII SI-AU LUAT TOTI LOGANURI...CA-S FURATE, NU-I ASA? POATE ... TOT DE LA EI.SI RENAULT ARE DE ANI BUNI ECHIPA IN FORMULA 1 SI PARCA-I SPUNEA WILIAMS-RENAULT ... CU CEVA TIMP IN URMA.IAR JAPONEZII DUPA CATE SE PARE COPIAZA MAI NOU, MULT MAI BINE DECAT O FACEAU INAINTE,IAR ACUM COPIAZA ALTII DUPA EI.SI CHINEZII VIN TARE DIN URMA CU COPIATUL...PE MULTE DIN BATERIILE DE TELEFOANE MOBILE SCRIE "MADE IN CHINA".SI PE MULTE DIN ELECTRONICELE MASINILOR NEMTESTI SCRIE "MADE IN ALTCEVA DECAT GERMANIA".SI PE SCULELE MANESMANN FACUTE PENTRU NEMTI SCRIE TOT "MADE IN CHINA".DE EXEMPLU,PENTRU MERCEDES:-CUTIILE DE VITEZE SE FABRICA LA CUGIR;-INSTALATIILE ELECTRICE SE FABRICA LA TIMISOARA;-CENTURILE DE SIGURANTA SE FABRICA LA BRASOV;-PUNTEA DE SPATE SE FABRICA PE UNDEVA PE LA SARBI ULTIMA DATA.SI NU VORBESC DE MASINI FABRICATE PENTRU ROMANIA, CA LA CE PRET DE PORNIRE ARE UN MERCEDES NOU SI CE SALARII "BUNE" AVEM NOI,NU S-AR INGHESUIT NEMTII SA NE IUBEASCA PE NOI.VORBESC DE MASINI FABRICATE PENTRU CLIENTII LOR.NU SPUN CA NU-S MASINI BUNE MERCEDESURILE, DIMPOTRIVA SUNT MASINI EXCELENTE SI POATE MULTI NE-AM DORI UNA, DAR DACA TE GINDESTI DIN CATE FOI ESTE FACUTA PLACINTA...MAI BINE SA NU STII.DAR NU E BINE SA SPUI CA UNII FURA.IN ARMATA, SE SPUNE CA NU SE FURA, CI SE COMPLETEAZA.IAR AICI, DE MULTE ORI, CONSTRUCTORII AUTO SE COMPLETEAZA UNII PE ALTII.DIN NEFERICIRE, UNEORI, SE MAI SI "COMPLOTEAZA " UNII PE ALTII, CUM ESTE CAZUL MAI SUS DESCRIS CU DUSTERUL.GATA...HAIDA PA
    8 0
  • dacia
    ba da vor sunteti prosti ca nu stiti ce sa vorbiti eu am logan de 3 ani si nu am mai avut probleme iam schimbat doar uleiu pana acuma cand am avut bmw a trebuit sai schimb de 2 ori discu de ambreiaj da numai prosti zic ca loganul nu e o masina buna
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru