Viitoarele mașini autonome inventează "asigurarea 2 în 1", care acoperă atât daunele cauzate de șofer, cât și cele produse de mașină

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime.com
Joi, 09.02.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cine acoperă daunele cauzate de un eventual accident cauzat de viitoarele mașini care se pot conduce singure? Autoritățile britanice ne oferă un posibil răspuns, fără a anunța însă dacă actualele polițe se scumpesc sau nu pentru șoferi.

Asigurările auto de răspundere civilă auto (echivalentul RCA) se vor transforma în "asigurări 2 în 1" din momentul în care pe străzi vor apărea mașinile care vor avea capacitatea de a se conduce singure.

Aceasta este soluția gândită și propusă de Guvernul britanic, care susține că o astfel de asigurare extinsă ar acoperi atât șoferul - după modul în care o face un RCA clasic astăzi - cât și eventualele daune cauzate de erorile computerelor care pilotează automat mașina. 

Conform planului creionat de autoritățile din Albion, daunele produse de mașini în timp ce acestea se află în modul autonom de rulare vor fi acoperite de companiile de asigurări, care-și vor recupera apoi banii de la partea responsabilă de accident. Aceasta poate fi producătorul mașinii, autoritățile responsabile de mentenanța corectă a șoselelor și așa mai departe. "Victimele eventualelor accidente cauzate de mașinile care se conduc singure vor avea astfel acces rapid și ușor la compensații", se arată în proiect.

Cresc prețurile polițelor? Probabil că da

Nu este foarte clar dacă noua schemă de asigurare va crește tarifele polițelor.

Chiar dacă posesorul mașinii nu ar trebui în mod normal să suporte un cost suplimentar, reprezentanții Asociației Asiguratorilor din Marea Britanie susțin că incertitudinile inițiale ar putea duce la o majorare a tarifelor. "Ulterior, când se va dovedi că noile tehnologii cresc siguranța pe șosele, polițele ar putea costa mai puțin decât astăzi", declară un purtător de cuvânt al asiguratorilor, citat de The Telegraph.

"Au existat și există multe dezbateri legate de cine preia responsabilitatea unei coliziuni atunci când mașina se află în modul autonom: șoferul, producătorul mașinii sau autoritățile? Acest anunț ne asigură că șoferul are obligația de a se asigura că este acoperit complet în acest caz. Modelul asigurării 2 în 1 va garanta faptul că partea vătămată va fi compensată corect în eventualitatea unui accident, după modelul asigurărilor deja existente astăzi", declară Edmund King, președintele companiei de asigurări AA.

Comentarii (1)

  • Si deci vom plati 2 asigurari....una pt persoana care conduce masina si una pt automobilul autonom....inca o viitoare taxa bagata pe umeri consumatorului...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru