Volkswagen riscă amenzi de 22 de miliarde de dolari în SUA pentru Dieselgate, o treime din valoarea întregii companii

de Daniel Popescu
Marti, 05.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Departamentul de Justiţie al SUA a acţionat Volkswagen în judecată pentru scandalul Dieselgate. Amenda maximă este de 22 de miliarde de dolari, aproximativ o treime din valoarea de piaţă a grupului german.

Esential 22.5 miliarde de dolari este amenda maximă pe care o poate primi Volkswagen în scandalul Dieselgate
Criza VW: Tot ce trebuie să știi despre scandalul ”Dieselgate”

La patru luni de la izbucnirea scandalului Dieselgate, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a dat oficial în judecată Volkswagen pentru instalarea ilegală a software-ului care a permis manipularea testelor de emisii.

Amenda maximă pe care o poate primi constructorul german este de 37.500 de dolari pentru fiecare maşină afectată, iar în prezent numărul cunoscut de unităţi care beneficiază de software-ul ilegal în SUA este de aproape 600.000.

Teoretic, Volkswagen riscă să primească o amendă de circa 22.5 de miliarde de dolari, iar procesul va fi câştigat cu uşurinţă de autorităţile americane. Motivul? Procesul este unul civil, iar SUA acuză producătorul de încălcarea Clean Air Act, o lege care există în Statele Unite din 1973 cu scopul de a proteja sănătatea oamenilor şi mediul de efectele poluării aerului.

"Statele Unite vor căuta toate remediile corespunzătoare împotriva Volkswagen pentru despăgubiri pentru încălcarea legilor pentru un aer curat ale naţiunii noastre.

Ştiau ce fac, au încălcat legea în mod intenţionat şi ştiau consecinţele semnificative asupra sănătăţii", precizează oficialii Departamentului de Justiţie.

Cel mai probabil, Volkswagen va încerca să negocieze o reducere semnaificativa a amenzii, mai ales ca valorea grupului pe bursă de la Frankfurt ajunge în prezent la puţin peste 62 de miliarde de euro, echivalentul a circa 67 de miliarde de dolari. "Volkswagen va argumenta că amenda maximă va mutila compania şi va conduce la concedieri masive", explică Daniel Riesel, un avocat specializat în cazuri de încălcare a legislaţiei pentru mediu.

Via Reuters

Comentarii (4)

  • Ha ha ... nu le convine...normal. Dar cand fac smecherii si ii pacalesc pe altii cum e ? E bine! Imi pare rau de viitoarele concedieri. La amenda asta nu stiu cum ar mai putea ramane pe piata. Falimentul ii paste !
    22 6
  • În loc să plătească o asemenea amendă, ar fi mai util tuturor (oamenilor, mediului, tehnologiei) ca autoritățile să-i pună pe VW să investească această sumă în producerea de mașini electrice, adică în loc de 37000$ amendă pe mașină, mai bine suma asta, sau măcar o parte din ea, să fie subvenție din partea VW la fiecare unitate electrică produsă.
    12 15
  • Falimentul VW nu ar ajuta pe nimeni, dar o curățare a parcului auto prin intrarea subvenționată pe piață a sute de mii de mașini electrice ar fi un lucru bun pt toată lumea.

    Normal, fiscul american ar rata o amendă bună, dar, asta e...
    15 8
  • razvanis
    Daca s-ar aplica amenzi proportional cu pagubele facute mediului, BP, Chevron, Exxon si ceilalti ar fi fost ingropati de mult.
    Zilele astea emisii gigantice de metan in USA de la niste conducte sparte care nu pot fi inchise.
    Daca va pasa de natura si mediu, stiti ca metanul e cel mai periculos gaz cu efect de sera. Compania respectiva cat va plati oare? Emisiile pana ieri echivalau cu cele de la 7milioane de masini.
    Ipocrizie in adevaratul sens al cuvantului.
    4 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru