Zece sfaturi utile pentru părinţii şoferilor adolescenţi

De Cornel Șocariciu
Publicat Sambata, 02.07.2011
Atunci când copiii sunt plecaţi de acasă cu maşina, părinţii îşi fac o mulţime de griji. Pentru a elimina o parte din această teamă, le oferim părinţilor zece sfaturi despre cum pot preveni o serie de accidente nedorite.

Acum că vara a venit, iar vacanţa este abia la început, adolescenţii încep să "mişune" pe străzi la volanul maşinilor în goana după adrenalină. Dar oare cum se simt şi mai ales câte griji îşi fac părinţii atunci când copiii lor sunt plecaţi cu maşina? Pentru a sta cât mai liniştiţi vara aceasta, vă oferim zece sfaturi utile pe care să le administraţi odraslelor.

1. Centura de siguranţă

Comparativ cu alte grupuri de vârstă, adolescenţii folosesc cel mai puţin centura de siguranţă. Un studiu a relevat faptul că majoritatea tinerilor implicaţi în accidente fatale au decedat din cauza nepurtării centurii de siguranţă. Părinţii sunt cei care trebuie să le ofere un bun exemplu copiilor şi de aceea cel mai bine ar fi ca atunci când plecaţi la drum să nu uitaţi de centra de siguranţă.

2. Telefonul mobil

17 procente din numărul accidentelor mortale în care sunt implicaţi adolescenţii au loc din cauza faptului că aceştia au fost distraşi. Scrisul mesajelor sau vorbitul la telefon în timpul şofatului combinate cu scurta experienţă la volan reprezintă reţeta perfectă pentru o tragedie. Părinţii ar trebui să le interzică adolescenţilor de la bun început folosirea telefonului mobil atunci când sunt la volan.

3. Stabiliţi un număr limită de pasageri

Atunci când le oferiţi maşina adolescenţilor nu uitaţi să le vorbiţi şi despre numărul maxim de pasageri pe care îl pot transporta.

Prietenii pot reprezenta un alt motiv de distragere a atenţiei, iar ultimele studii arată că un astfel de sfat îi poate salva de la moarte.

4. Viteza excesivă

Părinţii repezintă un model în faţa copiilor, iar comportamentul acestora la volan cu siguranţă va fi copiat şi de odralse. Majoritatea accidentelor în care au fost implicaţi adolescenţi sunt cauzate de viteza excesivă. Spuneţi-le copiilor dumneavoastră despre efectele financiare pe care condusul cu viteză le poate avea asupra buzunarelor lor, dar mai ales despre riscul unui accident mortal.

5. Şofatul pe timp de noapte

În 2009, 17 procente din accidentele fatale în care au fost implicaţi adolescenţi au avut loc între orele 21:00 şi 00:00, iar 26% dintre aceastea s-au petrecut între miezul nopţii şi ora 6:00. Evitarea şofatului pe timp de noapte este una din metodele prin care se poate evita riscul unui accident.

6. Nu-i lăsaţi să consume alcool şi să şofeze

Riscul producerii unui accident în cazul unui tânăr neexperimentat şi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice este unul foarte mare. Asiguraţi-vă că odrasla dumneavoastră va lăsa cheile maşinii acasă atunci când a consumat bături alcoolice.

7. Volumul muzicii în maşină

Adolescenţii iubesc muzica, dar atunci când sunt la volan ei trebuie să fie capabili să audă şi sunetele din trafic. Mai mult decât atât, asiguraţi-vă că aceştia nu vor conduce niciodată cu căşitle în urechi. Încurajati-i ca atunci când sunt la volan să închidă radioul sau cel puţin volumul acestuia să rămână la un nivel la care pot auzi zgomotele din trafic.

8.

Nu-i lăsaţi la volan atunci când nu este necesar

Vremea urâtă sau stările de melancolie şi tristeţe influenţează atenţia în timpul şofatului, iar tinerii sunt mult mai vulnerabili în cazurile expuse mai sus. Nu trebuie să vă asumaţi niciun risc în aceste cazuri. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre riscul pe care îl are o şosea umedă sau despre cum stările emoţionale îl pot influenţa şi distrage atenţia.

9. Haine şi încălţăminte confortabilă

Odată cu vara revine şi moda papucilor, însă adolescenţii trebuie să ştie că acest tip de încălţăminte le poate aduce probleme în timpul şofatului. Pentru a elimina această potenţială problemă, îi puteţi învăţa să păstreze în maşină un tip de încălţăminte mult mai adecvată şofatului.

10. Asiguraţi-vă că maşina acestuia se află în condiţii bune de rulare

Uzura şi presiunea pneurilor, funcţionalitatea sistemului electric şi a sistemului de frânare sunt doar câteva din verificările ce trebuie făcute des în cazul unei maşini care aparţine unui adolescent. De multe ori aceştia uită să verifice starea automobilului pe care îl conduc, iar o mică problemă mecanică poate duce la consecinţe mult mai grave.

Via | Consumerreports

Comentarii (13)

  • mda..
    si intr-o lume perfecta tu ca parinte ii poti impune lui toate astea pt ca te "luminezi" aici cam ce ar trebui sa-i spui si sa faci... iar el o sa te asculte intru totul!!!! povesti...
    24 1
  • ...
    Punctul 8, 9 si 10 e mai usor de realizat dar de la punctul 1 pana la punctul 7 e foarte greu.
    10 0
  • Ce mizerie de articol
    Cum ti-i cresti asa o sa se comporte. La varsta de 18 ani ar trebui sa stie deja diferenta dintre bine si rau, e cam tarziu sa faci educatie cu forta. Daca el nu are convingerea ca trebuie sa respecte anumite reguli, n-ai ce face. Probabil ca va invata din greseli, pt ca daca te apuci sa-mi impui ceva la varsta asta acumuleaza frustrare si oricum tot ce vrea va face.

    Iar punctele 5 si 8 sunt niste tampenii:
    Pai daca tu ai incredere ca e constient de regulile pe care trebuie sa le respecte de ce sa-i interzici sa mearga noaptea, sau pe carosabil umed? Tocmai ca asta il ajuta foarte mult sa capete incredere si experienta in asemenea conditii, mai ales daca tu ca parinte stai in dreapta si ii mai oferi unele sugestii.

    Eu as zice doar: Nu le luati BMWeuri de peste 200 cai la 18 ani! N-au nevoie de material sa se dea zmei. Daca vor neaparat sa puna mana sa munceasca.
    22 1
  • si marmota turna zer peste babic...
    N-aaaaai sa vezi asa minuni "cuminti" in RECT (Republica Efectiva a Ciumegilor si Tartanilor). Sorry, eu propun sa se acorde permisul auto dupa o instructie cat mai drastica si musai dupa 22 de ani, iar in cazul cuconilor muscle-mani de pe la noi dupa ce eventual trecura si printr-un pic de serviciu militar obligatoriu (reintrodus legalmente de aceleasi pupeze politice care l-au scos). Nu, fratilor, vremea dialogului atot-lamuritor s-a ispravit, deci ori il luam pe "sfantul Nicolae" de coada si impunem regulile in stil autoritar (barbar, daca trebuie sa fortam nota...), ori ne lasam condusi copios (de fapt, manevrati ca niste titirezi fara pesonalitate) de odraslele noastre sclivisite ( astazi, mass-media reprezinta sursa de baza a deviatiilor comportamentale precoce, in cazul de fata de ce sa nu imite pustanii "talentele" pe sosea ale unui Vin Diesel sau Jason Statham, chiar daca "acrobatiile" cu pricina fac parte doar din scenarii de film?...) , vidate mintal si tributare unei neobrazari "avangardiste" pe care cred ca am mai desprins-o ca tablou descriptiv prin Apocalipsa...Or fi si exceptii salutare, multe si cornute, nu neg, dar poate mi-a intrat o bazdaganie in ochi si de-aia nu le detectez la orizont...Si inca un amanunt semnificativ: eu insumi am considerat ca se cuvine sa obtin drept personal de circulatie publica la 27 de ani...Nu ma socotiti prea dur sau satrapic, dar nu se mai poate altfel, caci, incepand cu stadiul scolar si terminand cu "show"-ul rutier, adevarul adevarat este ca noi, adultii trecuti de prima si de a a doua tinerete, am cam scapat caii pe miriste si teama mi-e ca ne va veni cam fatidic de greu sa-i mai inturnam in herghelia de odinioara...
    10 6
  • Crysty
    Sfatul 11
    Nu-i lasati sa conduca BMW -uri!
    10 1
  • ****
    cel mai bun sfat pentru parintii ar fi sa nu cumpere masinii puternice.......un parinte spunea asa in cele mai dure momente "am cumparat moartea copilului meu "
    18 0
  • Cristi
    subiectii despre care vorbeste articolul
    Acestia nu pot trece BAC-ul...dar hai sa le acordam increderea ca merita dreptul de a sofa. Nivelul dezastruos de inteligenta al odraslelor care evident ca se gandesc la permis ar trebuie sa fie vazut si in permisele de condus. Din pacate e invers proportional. Caci scoala vietii si-o fac cu o prima lectie la 18 ani, li se cumpara un permis de conducere si o masina, pentru meritele "deosebite" care le-au dovedit in singurul criteriu discriminator, care ar trebui sa conteze la varsta lor: BAC-ul. Nu sunt capabili de mai mult intelectual dar sigur merita permis de conducere, caci asa ne aratam noi valoarea in muschi, bani nemunciti si alte aparentze nule. Sfaturi pentru copii? Daca la varsta de cel putin 18 ani, sfaturile scrise in articol sunt noutati si trebuie impuse, problema e un pic cam tarziu tratata.
    Tot respectul pentru din ce in ce mai putinii parinti care reusesc sa-si creasca copiii cu un comportament opus "trend"-ului asta de smecheri carora li se permite orice.
    P.S. un sofer care si-a platit masina pe bani munciti cinstit nu intalneste problemele listate. Tinerii "celorlalti" pot sa conduca masini foarte proaste cumparate pe banii munciti cu propriile maine. Ai nostrii merita masini noi si permise cumparate pentru vastul viitor stralucit, la care au muncit cu atata sarguinta.Trezirea!
    8 0
  • @ALL
    Ce-ati ajuns voi sa faceti educatie prin posturi pe net :)).
    Pai cei care vor citi vor rade de voi si se vor face tot ce stiu sau ce nu stiu si vor sa afle.
    Si nu stiu cum se face ca toti sunteti priceputi la sfaturi,asa de priceputi de parca ati fi inteleptii satului,pe cand,in realitate faceti ce spuneti sa nu faca ceilalti,in speta copiii .
    Cat despre articol, e ok,dar un parinte adevarat nu va avea nevoie de el niciodata , un parinte adevarat stie sa-si creasca odrasla si are incredere deplina in educatia pe care i-a dat-o,si fiti siguri ca nu se va insela niciodata cu privire la coplul lui.Cat despre ceilalti ..nu or sa invete niciodata din sfaturile "unora de pe net" ,daca ei nu au fost in stare sa invete de la parinti, sau daca parintii nu au stiu ce sa-i invete pana in momentul cu pricina (18 ani).
    2 5
  • Merc Driver
    Asigurarea in UK
    Sa mareasca preturile (ca la asta se pricep bine) la sigurarea obligatorie pentru incepatori pana la valorea de achizitie a masinii in primul an si sa nu dea nimeni asigurare pentru tinerii care conduc masini puternice.

    Apoi daca un incepator primeste amenda de viteza in primul an, sa dubleze iar asigurarea pentur anul al doilea sau sa-i ia permisul.

    Sistemul asta merge destul de bine in UK, pentru ca pedepsele sunt mai drastice pentru incepatorii.
    3 1
  • Nu sunt de acord cu punctul 8. Restul sunt sfaturi utile, dar "nu intotdeauna ai cu cine" la varsta de 18 ani. Este mult prea devreme pentru constientizarea riscului propriei persoane, sa nu mai vorbil de resul din jur. Tine de domeniul psihologiei. Personal nu as ingadui conducerea pe drumurile extraurbane pana la varsta de 21 de ani !
    2 0
  • Octavian
    intr-o era atata de computerizata a masinilor, nu inteleg de ce nu introduc sisteme de conducere pentru copii. Limitare a puterii masinii, a volumului daca e necesar, etc etc. Sa zicem ca se poate seta fiecare cheie a masinii cu setarile ei. Asa cum la amaratul de volvo care il am din 2002 stie masina sa regleze scaunul si oglinzile dupa cheie, asa sa stie la masinile noi ce parametri sa fie limitati(viteza maxima 120.....care este SUFICIENTA pentru oras si imprejurimi, plus ca la o masina de dimensiuni medii nu se moare asa usor la viteza respectiva mai ales daca ciupeste pedala de frana intre timp etc)
    2 2
  • vorbe-n vant......vorbe-n vant
    nu vedeti cum ,,democratia'' asta de doi bani distruge totul inclusiv generatia tanara,care termina un liceu(asa cum al termina-cu note de2,3,4, date de profesori care la clasa predau de nici ei nu anteleg,ca sa aiba cati mai multi elevi la pregatire an particular cu 25 ron/ora),o facultate ,fara a avea nici cea mai mica speranta an asi gasi un loc de munca ,dar viseza la decapotabile si jeep-uri pe banii parintilor disponibilizati,care asi cumpara painea de la magazin pe cont.
    An privinta sfaturilor ,nu va mai hazardati;le anvata la scoala de soferi dar prea putini le pun an practica
    0 0
  • Sisteme Active de Prevenire a Accidentelor - Mobileye C2-270
    Inca o recomandare extrem de eficienta ar fi aceea de a avea instalat pe masina un sistem de tip Mobileye C2-270, care genereaza alarme audio vizuale in avans pentru majoritatea situatiilor din trafic care pot deveni critice si genera accidente. Conform statisticilor acest sistem poate reduce rata accidetelor cu pana la 60%. In plus sistemul se poate upgrada sa trimita si SMS-uri catre parinti dupa cateva alarme succesive, cazuri care denota o conduita periculoasa la volan.
    Sa nu uitam ca 93% din accidente se datoreaza neatentiei la volan, iar 80% din acestea au loc datorita acestei situatii in ultimele 3 secunde dinainte de accident.
    Pentru mai multe informatii: www.prevenireaccidente.ro si pe Facebook: Mobileye Romania
    Sa auzim de bine!
    Theo
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru