Drivetest Dacia Sandero Stepway (2012-2016)

1.5 dCi 90CP Man Stepway
Dacia Sandero Stepway (2012-2016) zoom
de Sebastian Toma
Vineri, 07.12.2012
Lifestyle Mioriţa

Odată cu noile Sandero şi Logan, Dacia a împrospătat şi versiunea Stewpay a hatchback-ului său de clasă mică. Versiunea Stepway a lui Sandero, căci vorbim despre un nivel de echipare aici (Stepway fiind practic nivelul de echipare superior al lui Sandero, cu câteva îmbunătăţiri estetice în plus), include toate echipamentele disponibile în gama Sandero, o tapiţerie specială şi poate fi comandat alături de o nuanţă de caroserie deosebită - Bleu D'Azurite.

Noul Sandero Stepway abordează un segment interesant, cel al clienţilor "lifestyle", fiind printre puţinele hatchback-uri de segment B care prezintă o gardă la sol ridicată subtil şi ornamente care îi conferă un aspect similar cu cel al unui SUV, fără partea de off-road. Ideea nu este nouă, aceasta fiind prezentă şi în gamele altor constructori, cum este Volkswagen cu al său CrossPolo, dar modelul din Mioveni o aplică la un alt nivel de preţ, ceea ce îl face să nu aibă niciun rival în adevăratul sens al cuvântului.

Pe lângă faptul că nu are niciun competitor adevărat, Sandero Stepway este şi singurul model "lifestyle" din gama Dacia, abordând stilul unui SUV într-un mod mai puţin utilitar faţă de cel aplicat pe Duster. Dacă nu vă atrage prea mult, staţi liniştiţi, o să le placă europenilor.

Dacia Sandero Stepway (2012-2016)
1.5 dCi 90CP Man Stepway

  • Pret de pornire 10.800 €
  • Pret model testat 12.200 €
  • Taxa auto 163 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

În cadrul evenimentului internaţional de lansare a noului Sandero Stepway, am avut la dispoziţie doar versiunea 1.5 dCi de 90 CP şi 220 Nm. De altfel, este singurul diesel oferit în această gamă. Unitatea deja cunoscută a primit mici actualizări pentru a fi mai silenţioasă, element perceput în special la ralanti. Evident, nu trebuie să ne aşteptăm la o revoluţie din punct de vedere al insonorizării, dar avem o îmbunătăţire perceptibilă.

Propulsorul începe să-şi arate colţii de la 2.000 rpm în sus, iar acesta se face auzit pe măsură ce ne apropiem de 3.000 rpm. Reprizele oferite sunt corecte, cu toate că maşina nu-i vreo rachetă undercover. La fel ca Sandero şi Logan, Sandero Stepway are o transmisie manuală cu cinci trepte, etajată pentru un consum de carburant cât mai redus. Totodată, avem şi funcţia Eco, activată prin apăsarea unui buton de pe partea inferioară a bordului, care promite reducerea consumului de carburant cu până la 10 la sută în regim extraurban.

Evident, în virtutea celor 90 CP, vor fi momente în care veţi simţi că nu aveţi suficientă putere la dispoziţia piciorului drept. Însă, senzaţia apare la viteze mai mari, după ce trecem de 100 km/h, când este absolut rezonabil ca un model de 90 CP să nu accelereze "fulger". Dacă ne adaptăm cerinţele la clasa din care face parte Sandero Stepway, nu putem să fim dezamăgiţi.

Consum

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi are un consum mediu de 4.0 litri la sută, iar rezervorul său găzduieşte 50 de litri de motorină, ceea ce aduce o autonomie teoretică de peste 1.000 de kilometri. Consumul în mediul urban este declarat la 4.6 litri la sută, pe când consumul extraurban este anunţat la 3.7 litri la sută. În cadrul testului nostru, am obţinut un consum mediu situat între 5 şi 5.5 litri la sută, în condiţiile în care am aplicat un stil alert de condus.

Din moment ce Sandero Stepway nu are un rival direct, îl vom compara cu ceea ce oferă rivalii în clasa mică, dar trebuie să reţineţi că aceste comparaţii sunt doar de dragul statisticii. Cel mai bun rezultat îl deţine Chevrolet Aveo 1.3 D, cu un consum mediu de 3.6 litri la sută. Citroen C3 1.6 e-HDi oferă şi el un consum mediu redus, de 3.7 litri la sută, iar cele două subcompacte de mai sus nu sunt singurele modele de segment B care consumă mai puţin de 4.0 litri la sută în regim mixt.

Performanţe

Sandero Stepway necesită 11.8 secunde pentru a sprinta de la 0 la 100 km/h, pe când viteza sa maximă este de 167 km/h. În raport cu rivalii, Sandero Stepway este la fel de apropiat ca în cazul consumului de carburant, adică la 0.1 secunde şi 7 km/h de Aveo, respectiv la 0.5 secunde şi 15 km/h de Citroen C3 1.6 e-HDi. În mod evident, valorile nu sunt fantastice, dar nici nu ai nevoie de performanţe de excepţie pentru un crossover destinat pasionaţilor de aventuri în natură.

Vă reamintim că în acest segment sunt mai puţin importante performanţele dinamice, fiind vorba de o clientelă care apreciază mai mult aspecte precum economia de carburant şi design-ul.

Interior

Interiorul lui Sandero Stepway nu vine cu multe lucruri în plus faţă de cel al lui Sandero, dar este sensibil diferit. În timp ce alţi constructori fac ediţii speciale cu jumătate din componente schimbate, culori nebune şi alte artificii, care reuşesc să te facă să plângi când vezi factura proformă, Sandero Stepway are un interior ceva mai viu prin intermediul unei tapiţerii diferite, care are un design mai vioi.

Întrebaţi de ce nu oferă mai multe nuanţe de culoare la interior, reprezentanţii Dacia au explicat că au avut, pentru perioade scurte, culori deschise pentru unele elemnete interioare pentru a încerca să răspundă la această tendinţă, însă clienţii au dorit tot un interior în nuanţe închise. Pentru 600 de euro în plus, puteţi să comandaţi tapiţerie din piele. Da, tot neagră.

Portbagajul oferă 320 de litri, la fel ca la Sandero, ceea ce este suficient pentru a adăposti echipamentul necesar unei mici aventuri în natură. Materialele nu sunt schimbate deloc faţă de Sandero sau Logan, singura modificare din acest punct de vedere fiind la nivelul tapiţeriei, care are un model în relief. Ca de obicei, apreciem spaţiul pus la dispoziţie, acesta fiind comparabil cu cel oferit de o compactă.

Preţ de achiziţie

Dacia Sandero Stepway costă 12.200 de euro în versiunea diesel. Pentru această sumă, primeşti un motor diesel de 90 CP, sistem de navigaţie cu touchscreen, ESP, patru airbag-uri şi multe altele. În afară de garanţia extinsă şi tapiţeria din piele, singura dotare opţională pare să fie harta Europei pentru sistemul de navigaţie, din moment ce toate elementele opţionale sunt incluse în nivelul standard pentru această versiune a lui Sandero. Aceasta este obscen de accesibilă, costând doar 100 de euro.

Mai mult, dacă vă interesează varianta 0.9 TCe, cu cel mai nou motor turbo al celor de la Renault, preţul scade cu 1400 de euro. 

Aici este momentul în care am începe o comparaţie cu rivalii oferiţi de alţi constructori, dar Sandero Stepway nu are un competitor în prezent. Chiar şi când va avea competitori pe această nişă, modelul din Mioveni va rămâne clar mai ieftin.

Siguranţă

Dacia nu are o reputaţie excelentă la EuroNCAP. Marca din Mioveni nu a obţinut mai mult de trei stele pentru niciunul dintre cele patru modele testate până acum. Recent, cei de la EuroNCAP au criticat direct marca din Mioveni în cadrul comunicatului prin care anunţau testarea a 15 modele noi, printre care se afla şi Lodgy.

Însă, noile Logan, Sandero şi Sandero Stepway vin cu o platformă îmbunătăţită, 4 airbag-uri în standard şi ESP în standard, ceea ce ar trebui să le aducă foarte aproape de patru stele de siguranţă. În urma testului propriu-zis, vom schimba sau vom menţine nota la această categorie în funcţie de mult-aşteptatele rezultate EuroNCAP.

Ţinută de drum

După cum au aflat deja cititorii noştri fideli, Sandero nu are o ţinută de drum fantastică, fiind orientat spre o rulare confortabilă. Ei bine, în momentul în care iei o platforma şi o înalţi, chiar şi cu 20 de milimetri, manevrabilitatea se schimbă. Din fericire, nu-i vreo schimbare exagerată, Dacia Sandero Stepway nefiind este vreun dezastru în materie de stabilitate. Trebuie doar să vă temperaţi ambiţiile sportive, pentru că sunteţi la volanul unui model menit să răspundă la necesităţile de bază în materie de transport, cu un plus de confort pe deasupra.

Privind altfel lucrurile, vestea bună este că avem la dispoziţie o gardă la sol mai mare, care ne ajută să trecem mai uşor peste micile denivelări pe care ni le pun în faţă drumurile româneşti (şi nu numai ele), iar comportamentul modelului este orientat în continuare spre confort.

Ne menţinem părerea despre direcţia lui Sandero, valabilă şi în cazul versiunii Stepway - aceasta este mai moale decât ne-am fi dorit, dar oferă un nivel acceptabil de feedback. Utilizatorii lui Stepway s-ar putea să nu fie foarte dezamăgiţi de acest aspect, dorind un model care să nu-i pună prea mult la treabă cu volanul, din moment ce vor să-şi conserve forţele pentru acele sporturile în aer liber pe care urmează să le practice.

Vizibilitate

Sandero Stepway nu vine cu mari probleme de vizibilitate. Montanţii sunt subţiri, iar oglinzile au dimensiuni generoase. Singurii care ar putea impune mici probleme de vizibilitate ar fi montanţii posteriori, dar problema nu ar fi la fel de mare ca în cazul noului Clio, spre exemplu, şi ar apărea doar în cazul ieşirii dintr-o parcare în spic.

Chiar şi oglinda centrală, deşi este destul de mică, reuşeşte să ne arate luneta în întregime, iar oglinzile laterale îşi fac treaba ca la carte, ajutându-se mai ales de dimensiunile lor generoase.

Tehnologie

Fiind cea mai bine echipată versiune a lui Sandero, Stepway vine cu tot ce-i mai bun din gama Dacia. Climatizare manuală în standard, banchetă rabatabilă 60/40, computer de bord, geamuri electrice faţă, oglinzi electrice încălzite, cruise control cu limitator de viteză, sistem multimedia cu mufă USB şi AUX, Bluetooth, servodirecţie, închidere centralizată cu telecomandă şi, noul motiv de mândrie de la Dacia, sistemul de navigaţie MediaNav cu ecran tactil. Practic, singurele lucruri pe care le mai poţi pune în plus sunt hărţile sistemului de navigaţie şi, dacă vrei, tapiţeria din piele. În rest, Tot ce are Dacia în 2012 are şi Sandero Stepway

În raport cu alţi constructori, nu avem nimic revoluţionar, dar pentru Dacia este un pas mare care apropie marca de la Mioveni de dotările unor competitori interesanţi. Dacă tot ne raportăm la alţi constructori, să ne uităm şi pe listele lor de preţuri, pe listele lor de dotări standard şi opţionale şi să discutăm ulterior.

Design

Unii spun că Sandero Stepway este cel mai atrăgător model din gama Dacia. Mărturisim că şi nouă ne place culoarea Bleu D'Azurite, nuanţa de lansare a lui Sandero Stepway, care îl face pe Sandero normal să pară fad. După ce vezi versiunea Stepway pe această nuanţă, stai şi te întrebi de ce să-ţi mai cumperi Sandero când poţi să iei frumuseţea asta pe patru roţi.

Comparat cu un Sandero normal, Stepway vine cu o parte frontală specifică, cu o bară faţă modificată, o bară spate cu ornamente negre, ornamente noi pentru proiectoarele de ceaţă, pasaje ale roţilor lărgite şi echipate cu margini negre, praguri laterale umflate îmbrăcate cu ornamente negre şi bare de pavilion longitudinale.

Evident, Dacia a livrat un nou paradox odată cu această versiune a lui Sandero. Mai exact, nu puteţi comanda jante din aliaj pentru noul Stepway. Cer puţină răbdare din partea celor care se vor grăbi să mă critice la secţiunea de comentarii de mai jos - modelul din imagini nu este echipat cu jante din aliaj, ci cu jante din oţel decupate inteligent astfel încât să pară că sunt din aliaj.

Care-i paradoxul, vă întrebaţi? Nimic mai simplu: tocmai modelul "lifestyle" din gama Sandero nu poate fi comandat cu alte nuanţe la interior şi cu jante din aliaj. Întrebaţi de ce, reprezentanţii mărcii au spus că nu au avut cerere pentru aşa ceva şi că nu văd de ce ar fi necesare jantele din aliaj opţionale. Noroc cu producătorii aftermaket de jante!

Nu ne-a placut

  • Nu poţi comanda jante din aliaj
  • Opţiuni de personalizare limitate
  • Nu există motorizări mai puternice de 90 CP
  • Performanţe dinamice limitate
  • Lipsă sistem Start-Stop
Date tehnice - Dacia Sandero Stepway (2012-2016) 1.5 dCi 90CP Man Stepway
Combustibil
Diesel
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1461
Lungime mm
4080
Putere maxima CP (rpm)
90 (3750)
Latime mm
1757
Cuplu maxim Nm (rpm)
220 (1750)
Inaltime mm
1618
Viteza maxima km/h
167
Greutate kg
1158
Acceleratie 0-100 km/h s
11.8
Ampatament mm
2589
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
50
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
320
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Dacia Sandero Stepway (2012-2016)

Ultimele teste

Comentarii (23)

  • Valentin
    Am si eu o intrebare: Am un Sandero full option.Dar nu inteleg de ce vecinii mei din bloc fac glume la adresa mea ca am masina saracului?...
    67 9
  • Coolness efect: VEDETA. Right...
    48 25
  • Arata foarte bine masina. Mie imi placea si Stepway vechi, dar versiunea asta si in azur, arata si mai bine. Pretul este unul foarte corect pentru ce ofera.

    Problema e ca de exemplu, stiu pe cineva care pe la acelasi pret, cu reduceri si tichete Rabla si-a cumparat o Fiesta full si cu cutie automata. Si Fiesta arata si ea bine, si parca totusi as inclina spre ea in loc de Stepway. Inteleg ca Stepway se vrea a fi mai off-roady, dar sa fim seriosi, nu e. Dar probabil europenii mai putin snobi ca noi o vor aprecia si o vor cumpara. La noi am vazut putine...
    41 4
  • kim_vl
    Alt paradox al lui Stepway fata de Sandero simplu e ca la Stepway nu poti comanda senzori de parcare din fabrica, la fel ca si cu jantele de aliaj.
    11 1
  • Partea cu ''Nu ne-a placut'' e foarte tare si idioata in acelasi timp.
    Cica nu are start-stop si nu se pot comanda jante de aliaj =)))))) eu pana am citit articolul asta,eu ma tineam ca alea sunt jante de aliaj
    16 3
  • antonny
    Automarket pentru ce va trebuie start -stop la un diesel ???......ce cauti cu diesel in oras ???Ati facut un test de 200 km in oras sa vedeti de cate ori ar trebui sa porneasca masina si la ce costuri de intretinere ar urma ???
    25 5
  • Bau-Bau
    Pentru cei care mai au indoieli ca Dacia nu este o masina corecta si la un pret mai mult decat decent ii invit sa intre pe acest site la rubrica stiri si sa urmareasca clipul de acolo VIDEO: Experiment cu noul Dacia Sandero în Regatul Unit: Ce maşină este asta şi cât costă?
    11 1
  • octav71
    Ma uit in dreapta la rubrica cu alte teste din acelasi segment. La punctaj egal sau mai mic exista: Honda Jazz 1.4i, Nissan Micra 1,2CVT, Opel Corsa Ecoflex, Renault Clio Yahoo.
    Oare a progresat atat de mult Dacia sau au involuat alti producatori?
    Butoanele celebre de la geamuri: Dokker si Lodgy le au unde trebuie, Sandero si Logan pe consola.
    Macar daca au implementat tableta aceea, sa mute butoanele de la geamuri si claxonul care... pare tot pe maneta de la faruri. Gresesc?
    Nu am nimic cu Stepway, dar este vedeta la coolness effect? Vreau sa il vad si eu pe tanarul care isi cumpara asta in detrimentul unui second-hand mai de fite.
    Nimic personal Sebastian, dar ...
    7 10
  • @antonny
    din postul tau ar trebui sa intelegem ca un diesel de 90CP ii catai masina desenata strict pentru autostrada sau ca masina asta stie sa mearga doar pe everest si inapoi? Sa fim seriosi, diesel iti cumperi pentru "economie", cuplu si mersul zilnic cu masina..... Cred ca nu ai inteles ce inseamna start&stop pentru ca altfel nu ai debita ce ai debitat.... am condus diesel, cu start&stop si pot sa spun ca face toti banii, intr-un oras super aglomerat la ora de varf consumul meu era la minim exact din cauza numitului.... si l-am condus 500 de km ....
    10 10
  • andrey_1293
    @valentin - pt ca dupa parerea lor a detine o dacia este o rusine. Probabil pt ei o masina misto inseamna un c, e, s classe din 95, obosit vai de capul lui cu nr de inmatriculare in bulgaria ca dee... daca tot santem smecheri santem pana la capat...sa fentam si statul. Asta este mentalitatea tipic romanilor . Oriunde unde te duci, o sa vezi ca dacia bate la cur multe alte masini: Muntenegru, Croatia, Serbia - sunt pline de dacii care dau foarte bine pe sosea. Doar in Albania mai exista o situatie ca a noastra - mercedesuri pe toate strazile. Doar ca ei sunt mai involuati ca noi
    17 2
  • Un sistem start-stop nu prea face toti banii in general. Daca tii cont de cat costa si economia pe care o faci poti sa traiesti bine mersi si fara el. Pe de alta parte degeaba ai avea sistem start/stop daca nu stii sa mergi economic, asa cum sunt multi, pentru care economic e cam acelasi lucru cu mersul subturat.
    20 5
  • antonny
    @pentru cel care imi foloseste numele ......te rog sa vi cu probe ce reducere de combustibil ai ?? da sunt suficienti 90 cp pentru autostrada daca ai vedea ca in germania ,franta ...flote de masini de la companii cam aici se invart 90-110 cp . Sa vi cu calcule sa vedem e rentabil ????
    Calcule : pret start -stop 300 euro
    luam motor de 1.6 diesel
    economie la acest motor ar fi de 0.4 -0.5 /100km
    100 l motorina x 7 lei =700 ron
    300 euro x 4.5 lei =1350 ron pret start stop
    De pretul acestei optiuni cumparam aproximativ 200 l de motorina .
    prin urmare pretul pe aceasta optiune sa fie scos ar trebui sa se mearga 40000km in oras .Cum media la noi e cam 25000-30000km anual deci amortizare pret optiune strat stop cam la 2 ani .Sa trecem mai departe masina nu ramane noua prin folosirea start stop avem si componente care se uzeaza suplimentar acumulatorul ,demarorul si pompa de motorina ,acum interesati-va voi cat costa aceste componente .Bateria se schimba garantat la 2 ani .
    13 0
  • @pana si altii

    toti va ganditi la cati bani ati economisi voi cu start-stop. Niciunul nu se gandeste la noxe si mediu. Probabil va place cand treceti pe langa o coloana de masini oprite la semafor si abia respirati.
    10 1
  • @Valentin
    Deoarece vecinilor tai le plac masinile sh aduse din jermanica cu sute de mii de km, terminate, de peste 10 ani, tedei !
    27 2
  • Dat fiind ca sunt identice cu Loganurile pana la bara spate, oare potectiile negre de plastic s-or potrivi si la Loganel. Ar da misto,cred....sa zicem un Logan Trakker
    4 3
  • Start&Stop nu inseamna doar economie... inseamna si reducerea poluarii.... daca citesti manualul la orice masina noua ai sa descoperi ca si fara ei iti recomanda sa il opresti daca sai mai mult de 30 de secunde!!!
    10 3
  • In viata mea nu am avzut 25 de iconite intr-un bord....cand se aprind toate, e ca si un brad de craciun :p Oricum, tot respectul meu pentru o masina facuta in Ro.
    9 1
  • Am achizitionat un Stepway 2 (platit integral la comanda) cu promisiunea de la reprezentanta ca va veni pana de Craciun. Mare mi-a fost surpriza ca, dupa aproape 3 saptamani si multe telefoane date atat la Dacia cat si la reprezentanta, mi-a venit un raspuns ambiguu legat de termenul de livrare : "poate" 15 feb 2013! Sunt foarte dezamagit de marketingul asta mincinos. Daca nu imi placea atat de mult masina, mai mult ca sigur reziliam contractul. Asta ar putea fi considerat un compliment la adresa masinutei :)

    Si mare atentie. Modelul expus la reprezentanta s-ar putea sa nu fie identic cu cel vandut. In primul rand senzorii de parcare mi s-a spus ca nu apar in nici o configuratie. Apoi geamurile electrice pe spate s-ar putea sa nu fie nici ele prezente (desi in modelul expus sunt).
    2 4
  • Si sa mai adaug ceva. Modelul cu motor de 0.9 m-a impresionat foarte mult. Dinamic mi s-a parut foarte similar cu motorul de 1.8 care il am pe actualul Audi 80 :) (90CP si 150Nm) poate chiar m-as aventura sa zic ca se simtea mai sprinten.
    3 0
  • antonny
    @Alex........vezi ca scrie pe contract mic mic de tot cand iti livreaza masina .......nu pot sa iti spun decat ca esti de vina o masina nu se plateste cash apoi trebuia sa ei reprezentantele la picior si care iti facea cea mai buna oferta pe aia o alegeai.....
    2 0
  • Felicitari pentru masina .Cred ca romanii s-au miscat repede fiindca nu este usor sa pleci aproape de la zero si sa faci o masina ,care are aspect ,dotari acceptabile si consum foarte bunNu inteleg de ce sa preferi o masina cu 150000-200000 km la bord indiferent de marca si sa nu iei una noua.iNDIFERENT DE MARCA un anumit numar de km la bord inseamna uzura la toate piesele.Ma intreb de ce nemtii prefera sa vanda o masina de marca cu peste 150000 de km si sa ia una noua ,o marca normala.Ai garantie la o masina noua 100000 de km si asta inseamna mult.Felicitari pentru masina proiectantilor si fabricantilor! Era rau daca stazi fabricam si tractoare si camioane moderne? Cred ca trebuie sa multumim unui om domnul director Stroie ca re a vrut ca Dacia sa nu moara.
    7 0
  • rivalu
    exista totusi rivali si ca pret si ca functionalitate, poate mai putin ca motorizari economice, si anume...natiune faceti loc.... sx4 cu tractiune fata varinta gs numai 12.700 .... iar lista de dotari ie lunga si o depaseste pe cea a daciei, in plus daca vrei ceva mai multa performanta, motorizarea te ajuta ... 1,6 - 120 CP
    2 4
  • se rabateaza oglinzile la dacia sandero stepwey 2014 1.5 motorina si cum va multumesc
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru