Test de anduranta Opel Corsa (2014-prezent)

1.0 Benzina Turbo 115CP S/S Man6 Cosmo
0921
Opel Corsa (2014-prezent) zoom
de Sebastian Toma, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 17.11.2015
Cu #CrazyCorsa în București: 350 de kilometri în Capitală

Opel Corsa este o mașină de oraș, așa că acest episod va fi dedicat unei incursiuni urbane cu #CrazyCorsa. Sebastian a condus mașina noastră de anduranță vreme de aproape trei săptămâni în drumurile sale zilnice prin oraș pentru a descoperi ce consum va obține acest model în compania noii motorizări 1.0 Turbo din gama Corsa E.

Am preluat mașina de la Mircea cu rezervorul plin și cu un consum scăzut, pentru că naveta lui zilnică implică un trafic mai lejer decât cel pe care l-am abordat eu. Așa că m-am trezit că viteza medie de pe jurnalierul principal a scăzut, în timp ce jurnalierul secund (proaspăt resetat de mine) îmi arăta un consum din ce în ce mai mare față de cel rămas de la Mircea. Dar nu am disperat și mi-am continuat drumul în același ritm în care aș fi mers cu mașina mea, pentru că ar fi fost extrem să merg trei săptămâni la consum.

Mircea a predat lui Sebastian cheile lui #CrazyCorsa pentru trei săptămâni.

Am condus #CrazyCorsa în București preț de 250 de kilometri, plus încă 50 de kilometri în care am făcut o ieșire în extraurban, până la Academia Titi Aur, de unde am scris acest material. În interesul păstrării cifrelor mele de consum strict la valorile urbane, am resetat jurnalierul atât la ieșirea din oraș, cât și la reintrarea în oraș, pentru a evita vicierea cifrelor generale prin mica escapadă extraurbană. După acest rulaj am efectuat încă 100 de kilometri la bordul lui #CrazyCorsa în oraș.

În drum spre Academia Titi Aur, după 258 de kilometri în oraș.

Să trecem la date.

Am preluat mașina cu 499 de kilometri parcurși, dintre care 476 erau pe jurnalierul curent. Consumul afișat atunci era de 6.5 litri la sută, iar viteza medie era de 39.7 km/h. După primul meu drum cu #CrazyCorsa, de 15.5 kilometri prin oraș, aveam o viteză medie de 16.5 km/h și un consum de 7.3 litri la sută. Am decis să umflu anvelopele la presiunea recomandată de constructor pentru a obține un consum cât mai bun, așa cum fac de fiecare dată când urmează să efectuez un test de consum.

Cum se comportă #CrazyCorsa în oraș?

Suspensia moale și direcția ușoară îl fac pe Opel Corsa să fie un model prietenos în mediul urban. Direcția este mai precisă decât la generația precedentă și se manevrează la fel de ușor. Gropile sunt absorbite agreabil, chiar și cu jantele de 16 inch din dotare, destul de mari pentru un model de clasă mică fără ambiții sportive, iar mașina rămâne confortabilă și după ce umfli pneurile la presiunile recomandate pentru o rulare eco: 2.7 bari pentru puntea față și 2.5 bari pentru puntea spate.

Culoarea lui #CrazyCorsa se potrivește bine cu nuanțele toamnei.

Din acest punct de vedere, noua Corsa se comportă aproape identic cu vechea generație: mașina reacționează mai zgomotos la denivelări odată ce ai umflat anvelopele la presiunea recomandată pentru rularea Eco, pe când presiunea recomandată pentru confort îți lasă senzația că mergi cu anvelopele puțin dezumflate. O presiune de 2.5-2.6 bari pentru roțile din față și 2.3-2.4 bari pentru roțile din spate asigură un echilibru între cele două situații.

Cât a consumat #CrazyCorsa în București?

Chiar și cu sistem Start-Stop, traficul de București a făcut micul motor de un litru să soarbă opt litri din rezervor pentru prima sută de kilometri parcurși în Capitală, iar viteza medie s-a situat la 20 km/h. După un total de 258.8 kilometri exclusiv în oraș, consumul afișat a fost de 7.7 litri la sută și viteza medie era la 23.5 km/h.

Vorbim despre conducerea în ritmul traficului și plecarea de la semafor temperată, fără nicio exagerare. Următorii 100 de kilometri în oraș i-am parcurs cu un consum de 7.3 litri la sută, fără să schimb în vreun fel stilul meu de condus și cu o viteză medie de 22.1 km/h. Am reverificat presiunea în anvelope după două săptămâni și am remarcat o scădere de 0.2 bari la nivelul fiecărui pneu în parte, pe care am remediat-o la momentul măsurătorii. Țin să menționez că sistemul de încălzire a scaunelor și a volanului (la fel ca orice consumator electric) ridică ușor consumul de carburant al oricărui model care este echipat cu așa ceva, inclusiv cel al lui #CrazyCorsa. Fără aceste sisteme activate, valorile ar putea fi reduse subtil, dar ideea testului a fost să nu renunțăm timp de trei săptămâni la anumite dotări de confort existente, pe care probabil le-ar folosi și clientul mașinii - din moment ce le-a configurat și plătit.

Orașul este locul în care #CrazyCorsa se simte cel mai bine, așa că am dedicat un episod rulării în acest mediu.

Un consum urban situat între 7.3 și 7.7 litri la sută poate să pară mare pentru o mașină care se simte cel mai bine în acest mediu, dar experiența îmi arată că vorbim despre cifre rezonabile. Să nu uităm că vorbim despre un motor de 115 CP alimentat cu benzină, iar o privire în segmentul mașinilor de clasă mică ne arată că nu sunt foarte multe modele care se mândresc cu asemenea propulsoare. Generațiile precedente ale modelelor respective aveau nevoie de motoare semnificativ mai mari și mai însetate pentru a afișa atât de mulți cai putere în fișa tehnică.

După aproape 100 de kilometri în oraș la volanul lui #CrazyCorsa.

Ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut?

#CrazyCorsa a avut un preț de achiziție destul de piperat, justificat de numeroase dotări opționale configurate în plus față de varianta Colour Edition de la care s-a pornit. Am stat și le-am luat la rând și nu am putut să spun cu mâna pe inimă că aș fi renunțat la vreuna din ele. Cum să spui că nu mai vrei volan încălzit sau scaune încălzite, după ce aceste două butoane erau primele pe care le apăsai după ce porneai motorul? Am făcut asta de fiecare dată când m-am urcat la volan. Mi-a părut chiar rău că mașina nu are comutator pentru ele ca să le pornească automat odată cu motorul.

În cele trei săptămâni alături de #CrazyCorsa, m-am obișnuit cu amplasarea butoanelor de pe consola centrală, cele din jurul afișajului sistemului multimedia. Dar, în continuare, nu îmi place cum sunt amplasate. Nu există diferențe suficient de mari între ele la nivel tactil și tot trebuie să te uiți la ele ca să vezi pe ce apeși. Acest lucru nu mi-a plăcut prea mult la acest model.

Bun venit în interiorul carismatic al lui #CrazyCorsa.

Cum nu mi-a plăcut nici faptul că întreg ecranul se face negru atunci când modifici volumul și ți se afișează o bară de volum exact ca la iPhone: ca să poți sări peste creșterea incrementală a volumului, trebuie să nimerești cu degetul punctul de pe bara respectivă și să-l muți în poziția dorită.

Absolut ok pe un smartphone, pe care nu ar trebui să îl folosești la volan, total nepotrivit pentru o mașină, la care ecranul respectiv mai este și amplasat destul de jos. Corsa are și comenzi pe volan pentru sistemul audio, care fac același lucru, iar volumul poate fi ridicat sau coborât și prin butoanele fizice de sub ecranul multimedia.

Mașina are Apple Car Play și Android Auto, sisteme prin care îți poți lega smartphone-ul la sistemul multimedia al mașinii și să-l comanzi folosind butoanele de pe volan. Foarte frumos, dacă nu erai limitat la câteva aplicații suportate de sistem, cum ești la aproape toate mașinile care beneficiază de asemenea dotări. Poate că o actualizare ulterioară pentru toate aceste sisteme care suportă Apple Car Play și Android Auto va rezolva această disfuncționalitate și va aduce Waze direct pe ecranul sistemului multimedia al mașinii. Apropo, ați încercat Waze? Vi-l recomand cu căldură.

Nu mi-a plăcut nici că o mașină de clasă mică de aproape 20.000 de euro nu era configurată cu sistem de pornire şi acces fără cheie. Dacă pot trăi fără al doilea într-o mașină modernă care a costat o sumă însemnată, parcă aș vrea să nu fiu nevoit să zgârii placa din aluminiu a contactului ca să nimeresc poziția în care se introduce cheia. Poziție îmbunătățită față de vechea Corsa, ce-i drept. Trebuie să menționez că asemenea dotări există la unii dintre competitorii direcți ai lui Corsa în echipările de vârf, la prețuri comparabile, iar că Opel Corsa pornește de la un preț de achiziție semnificativ mai mic decât cel al exemplarului testat. Lista de dotări a lui #CrazyCorsa o găsiți în episodul anterior.

În schimb, mi-au plăcut mult volanul mașinii, culoarea exterioară superbă și confortul asigurat de scaunele din față. Spațiul interior este generos pentru această clasă, iar dotările mașinii au reușit să le depășească pe cele ale unui model de clasă medie într-o echipare mijlocie pe care l-am testat în perioada în care #CrazyCorsa a fost la mine. 

Concluzie după trei săptămâni: o să-mi fie dor de #CrazyCorsa

Per ansamblu, au fost trei săptămâni plăcute alături de acest model. Mi-a plăcut mult manevrabilitatea maşinii, dar şi motorul economic și neașteptat de silențios. Îmi vor lipsi scaunele încălzite când voi reveni la volanul mașinii mele, dar mai ales volanul încălzit, pe care nu l-am regăsit în niciun fel de catalog aftermarket (pentru scaune am demarat căutările).

Până la următorul episod, #CrazyCorsa așteaptă liniștită următorul său șofer.

Comentarii (8)

  • persinaru
    Ce poze de Facebook :)
    2 2
  • Sincer nu va cred. Consumul oficial citadin dat de producator e 6.1 la suta de km si stim cu totii cat de ideal e un astfel de consum. Voi veniti cu placa de genul ca a consumat 7.7 la suta de km la viteza medie de 16.5 km/k...O diferenta de doar 27% in conditiile in care consumul din carte e in general realizat in cazul unui mers constant cu 30-40 km/h si fara prea mult stat la stopuri (mersul bara la bara e exclus).

    Asta e o minciuna gogonata si oricine are masina si circula prin Bucuresti o stie. Consumul e cel putin dublu in cazul unei aspirate clasice si cu cel putin 40% mai mare in cazul unui turbo benzinar...

    Ma intristeaza sa vad ca si redactorii auto fac jocul murdar al producatorilor. Sincer....
    10 11
  • @Andy

    Mă bucur că am avut inspirația să fac câteva poze cu telefonul mobil la ceasurile de bord înainte de a reseta consumul. Inițial, le făcusem ca să îmi fie mai ușor să îmi notez valorile pentru când voi scrie materialul. Le-am adăugat în articol, ca să vezi valorile care mi-au fost afișate și mie.

    Estimările tale privind diferențele de consum între valorile NEDC și cele reale sunt puțin exagerate, probabil formate după (doar) câteva mașini încercate.

    Am condus sute de mașini de test de-a lungul anilor și știu că sunt mașini care fac surprize la acest capitol. La unele e diferență mare, la altele reușesc să obțin consumul urban din carte și la anumite mașini chiar l-am bătut. În condiții specificate la momentul redactării materialelor despre ele.
    9 2
  • @Sebastian Si eu ma bucur, insa atata timp cant respectivele poze nu apar in articol, imi mentin parerea...

    Am in familie atat Opel cat si Chevrolet noi si modelele GM sunt mult mai gurmande in oras ca restul masinilor altor prieteni care au Renault, Honda sau VW de exemplu, comparand obiectiv diesel vs. diesel si benzina vs. benzina atat intre modelele firmelor diferite mentionate, cat si intre ce declara oficial GM in cartile auto si consumurile reale.

    In cazul consumurilor externe diferentele sunt intr-adevar mici, chiar insignifiante.

    Ideea e ca vorbesc din experienta. N-am testat sute de masini, insa nici nu trebuie. Am testat obiectiv si am criticat chiar si ce detin momentan in ceea ce privesc consumurile. Sunt multi redactori care testeaza sute de masini insa canta melodia pe care vor s-o auda dealerii care dau masini la teste pentru ca daca se abat tot mai mult de la versurile ei nu mai primesc masini pe viitor. Dupa articolul de azi ceva ma face sa cred ca si voi ati ajuns barzi de curte ai dealerilor sau a unor dealeri...
    3 9
  • @Andy
    Am introdus pozele în articol înainte să-ți scriu comentariul. Cred că le poți descoperi și singur dacă dai scroll mai sus. Nu le-am introdus din prima pentru că nu le-am făcut la nivelul de calitate așteptat de la cititorii site-ului nostru, fiind doar o referință personală.

    Cât despre diferența de consum între mașinile tale și ale prietenilor tăi, diferă foarte mult stilul de conducere aplicat, presiunea utilizată în anvelope și starea mașinii. Chiar dacă ai cumpărat-o de nouă, ea trebuie să și rămână în stare perfectă de funcționare peste ani ca să își mențină valorile de consum.
    Da, unele mașini consumă mai mult decât altele. Uneori, diferența se vede direct în cifrele NEDC. Alteori, doar în realitate.

    Eu mi-am făcut treaba, te-am informat cu privire la consumul de carburant în mediul urban înregistrat de această mașină. Încă de când ți-am răspuns la mesaj, ai chiar două poze (în articol) cu afișajul computerului de bord.

    Chiar și fără pozele acelea, indisponibile în unele cazuri pentru că unii dintre noi își notează pe hârtie datele de consum, chiar crezi că o publicație cu baza noastră de cititori se vinde pentru o mașină de test?

    Mai departe de atât, este evident că suntem plătiți de Illuminati.
    11 2
  • Turbo, atunci cand s-a inventat el, n-avea absolut nici o legatura cu reducerea emisiilor sau a consumului, ci cu cresterea puterii la o cilindree mai mica. Putere mai mare inseamna consum mai mare, indiferent de cum se obtine acea putere. In realitate, la un mers gen Bucuresti iti consuma turbo de te ia cu ameteala, indiferent de cilindree, trait pe proprie piele.. Daca a ajuns un pipetar sa consume 7,7 L la in Oras, atunci eu posesor de sedan de clasa medie cu o greutate net mai mare fata de o ''citadina'' si cu motor N/A de 2.0 cmc si 150CP ma pot declara multumit ca masina nu imi i-a mai mult de 8,8 L in oras cu A/C .

    Și aici un link care confirma ca motoarele mici turbo, nu și-au atins "scopul"

    http://www.consumerreports.org/cro/news/2013/02/consumer-reports-finds-small-turbo-engines-don-t-deliver-on-fuel-economy-claims/index.htm
    7 0
  • Andy esti total deplasat.
    Eu cu Ford B-Max 1.0 ecoboost in Bucuresti pe consum masurat din plin in plin am 7,2-82 minim si maxim. Asa ca nu vad de ce nu ar consuma si Corsa la fel
    5 1
  • hmmm,eu am un opel corsa 1289 cm3(model 2011) cu cutie semi...iintr-un oras de provincie cit jumatate dintr-un sector de bucale consum la oras 8.5l/100km...consum facut la pompa (nu ma iau dupa timpeniile unui cb)...deci in bucuresti probabil 12l/100 la are de maxim trafic...dupa aceasta surpriza pus gaz..raza de actiune:cam 400km cu un plin ce costa 80 ron si benzina cam de 60 ron(pornirea se face pe benzina trecerea pe gaz setind-o sa intre la o temperatura de 25 grade a motorului)...afara facut consum pe benzina (tot pompa) 6l/100(rezonabil)...pus instalatia pe gaz dupa de am testat 0.9l tce de la dacia(nu mi s-au parut a diferi mult consumul fata de corsa mea)...deci eu ma aliez cu andy si spun ca-s cam gogonate consumurile alea obtinute in test ...dar acord si circumstante atenuante redactorilor daca s-au orientat dupa calculatorul de bord(sfatuiesc redactorii sa faca consumul real la pompa si eventual sa ne informeze si despre derapajele dintre cb si realitate...@alex:daca motorul ala de ford consuma atit cit zici prin bucuresti ori vind corsa si iau ecoboost ori il maninc ...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru