Drivetest Ford C-Max (2011-2014)

1.6 TDCi 115CP Titanium
Ford C-Max (2011-2014) zoom
de Sebastian Toma, Foto: Ciprian Mihai
Luni, 16.05.2011
Mândria familiei

Ford C-Max este una dintre cele mai interesante propuneri în segmentul monovolumelor compacte. Pe lângă aspectul atrăgător, modelul oferă un preţ competitiv în raport cu dotările standard, iar motorizarea 1.6 TDCi se întelege foarte bine cu C-Max. Per total, C-Max este unul dintre cele mai reuşite modele din gama actuală a celor de la Ford.

Ford C-Max (2011-2014)
1.6 TDCi 115CP Titanium

  • Pret de pornire 17.750 €
  • Pret model testat 21.500 €
  • Taxa auto 213 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Motorul TDCi de 1.6 litri şi 115 CP ne-a impresionat atunci când l-am întâlnit pe C-Max. Deşi are aceleaşi specificaţii cu unitatea care echipează noul Ford Focus, propulsorul oferă un comportament mai bun, iar reprizele sunt excelente pentru un motor atât de mic. Ne-a plăcut şi silenţiozitatea propulsorului în unele condiţii, deşi se face auzit la ralanti şi la turaţii mari. Explicaţia e simplă: 1.6 TDCi de 115 CP este campion la cuplu motor în clasa sa, cu 285 Nm la 1.750 rpm. Dacă vă căutaţi un C-Max, aceasta este motorizarea pe care o recomandăm.

Consum

Pe hârtie, Ford C-Max este unul dintre liderii segmentului în materie de economie de carburant. Consumul mediu declarat este de 4.6 litri la sută, valoare foarte bună, chiar şi pentru un diesel de 1.6 litri. În cadrul testului nostru, am înregistrat un consum de 6.4 litri în regim urban, circulând relaxaţi într-un trafic la fel de relaxat. Dacă situaţia se aglomerează şi ne grăbim, consumul urcă la 8.2 litri la sută. Pe autostradă, rulând cu o viteză de 120-130 km/h, consumul se stabilizează la 6.5 litri la sută, iar turometrul afişează 2.250 rpm. În mediul extraurban, consumul înregistrat de noi a fost de 5.9 litri la sută.

Performanţe

Ford se mândreşte cu cel mai performant monovolum compact echipat cu un diesel de 1.6 litri. În timp ce versiunea 1.6 EcoBoost testată anul trecut în Franţa ne-a surprins la capitolul dinamică, nici cu diesel-ul de 115 CP nu ne simţim prost. Sigur, diferenţa de cai putere se simte, dar modelul poate să atingă un timp respectabil pentru sprint-ul 0-100 km/h, iar viteza maximă este arhisuficientă pentru şoselele româneşti. Salutăm din nou specificaţiile bune ale acestui propulsor.

Interior

Ford i-a conferit lui C-Max un interior tineresc, cu o uşoară tentă sportivă. Pe lângă sportivitate, interiorul punctează şi la capitolul modularitate, cele trei scaune din spate putând fi pliate separat. Scaunele faţă sunt confortabile, iar cei de la Ford oferă un sistem de încălzire pe şapte niveluri, deosebit de eficace. Spaţiul pentru genunchi oferit pasagerilor din spate este potrivit, mai ales că vorbim de un model destinat familiilor cu copii mici, nu odraslelor lui Michael Jordan. C-Max primeşte un punct în minus la capitolul ergonomie, pentru cele două seturi de comenzi amplasate pe volan, care au prea multe poziţii şi trebuie să-ţi ridici mâna de pe volan pentru a le atinge pe toate. În plus, indicatorul de temperatură a apei nu are o valoare sub 60 grade Celsius, inducând şoferii neexperimentaţi în eroare, crezând că au motorul "cald" încă de la pornire. Nu ne-a plăcut prea mult amestecul de materiale mate/lucioase, deoarece prezintă o oarecare inconcordanţă de calitate între plastice.

Preţ de achiziţie

Exemplarul testat de Automarket are un preţ de 21.500 de euro cu toate taxele incluse. Vorbim de versiunea Titanium, echipată cu o listă bogată de dotări standard şi cu motorizarea 1.6 TDCi de 115 CP. Din punctul nostru de vedere, orice altă dotare în plus faţă de ceea ce ne oferă echipamentul standard la acest nivel nu îşi are sensul pentru o familie care nu este obsedată de gadget-uri. Aveţi tot ce vă trebuie: cruise control, aer condiţionat automat pe două zone, scaune încălzite, comenzi pe volan şi multe altele. Astfel, C-Max are o ofertă competitivă în segment, cu toate că preţul trece de bugetul familiştilor din România. Există şi opţiuni mai ieftine şi mai puţin high-tech, dar la fel de sigure.

Siguranţă

Ford C-Max a primit cinci stele de siguranţă EuroNCAP. În plus, modelul se bucură de numeroase elemente active de siguranţă, dintre care menţionăm diferenţialul electronic care reduce subvirarea şi joacă rol de sistem de control al tracţiunii, ABS, ESP sau sistemul BLIS(monitorizare şi atenţionare la punctele oarbe ale oglinzilor). Vorbim de unul dintre cele mai sigure monovolume de 20.000 de euro disponibile pe piaţă.

Ţinută de drum

După cum am constatat şi la testul nostru din Nisa, Ford C-Max se descurcă onorabil pe şosea. Onorabil pentru un monovolum de familie. Ruliul caroseriei a fost redus la minimum, deşi nu vorbim de o suspensie sport care să-ţi provoace dureri de spate la trecerea peste denivelări. Într-un fel, vorbim de un comportament de automobil de tranziţie, ceva între tineri proaspăt-căsătoriţi şi proaspăt părinţi. Pe de o parte, avem un comportament relativ sportiv pe viraje, cu ruliu minim şi o cantitate infimă de subvirare, în timp ce rularea într-un stil relaxat va oferi un nivel rezonabil de confort. Am apreciat precizia direcţiei şi eficacitatea sistemului de frânare, două elemente care întăresc caracterul sportiv al lui C-Max. Am fi sperat ca suspensia să fie mai puţin zgomotoasă când absoarbe denivelările, sau ca habitaclul să absoarbă mai bine sunetele de rulare care apar pe drumurile mai puţin perfecte.

Vizibilitate

Fie că vorbim de oglinzile laterale mari sau de parbrizul mare, C-Max se comportă destul de bine la acest capitol. Din păcate, fără prezenţa senzorilor de parcare şi a camerei pentru marşarier, manevrele la mersul cu spatele sunt fi încetinite semnificativ în comparaţie cu un C-Max echipat cu cele din urmă. Modelul testat beneficia doar de senzori de parcare, indispensabili în oraşele aglomerate. De asemena, sistemul de avertizare pentru unghiurile moarte (preluat direct de la Volvo) este un plus.

Tehnologie

Vom extrage câteva funcţii din lista de dotări pentru a exemplifica dotările lui C-Max: cruise control, limitator de viteză, asistenţă la demarajul din pantă şi parcare semi-automată, ceea ce reprezintă o premieră în acest segment. Sistemul manevrează direcţia în mod automat şi îi spune şoferului când să meargă cu spatele şi când cu faţa. Manevra de parcare este extrem de precisă, fiind realizată din mai multe mişcări, astfel că părăsirea locului de parcare devine o provocare în unele cazuri. Aşteptăm şi un sistem 100% automat sau care să fie capabil să scoată maşina din parcare.

Design

Ford C-Max vine cu un design modern în rândul monovolumelor, încercând să se distanţeze de aspectul de "cutie cu roţi". Spre deosebire de alte monovolume, cei de la Ford nu au apelat la formele curbate pentru a obţine acest aspect, preferând ceva mai agresiv. Modelul are şi o gardă la sol destul de redusă în comparaţie cu alţi rivali, afisând un aspect mai sportiv, fără să încurce şoferul la drumurile din România. Împreună cu un set de jante aspectuos şi o culoare potrivită, modelul arată destul de bine, dar nu vei atrage privirile tuturor atunci când stai la semafor.

Nu ne-a placut

  • Comenzi volan complicate
  • Preţ relativ ridicat faţă de rivali
  • Luneta este destul de mică
  • Insonorizare perfectibilă
Date tehnice - Ford C-Max (2011-2014) 1.6 TDCi 115CP Titanium
Combustibil
Diesel
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1560
Lungime mm
4380
Putere maxima CP (rpm)
115 (4000)
Latime mm
1828
Cuplu maxim Nm (rpm)
285 (1750)
Inaltime mm
1626
Viteza maxima km/h
183
Greutate kg
1390
Acceleratie 0-100 km/h s
11.3
Ampatament mm
2648
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
53
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
471
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Ford C-Max (2011-2014)

Ultimele teste

Comentarii (10)

  • Nu cred ca se adreseaza numai familistilor ... sau in mare masura familistilor. Este o masina, la fel ca intraga clasa, versatila care poate indeplini nenumarate functii in viata unui om normal. Daca ar mai avea si un 4x4 ca sa nu iti fie teama de anotimpul "problema" cred ca ar fi o masina perfecta :)

    (se repeta cateva fotografii pe acolo, poate se gaseste cineva sa revada linkurile)
    19 1
  • propunere pt automarket
    sunt posesor de seat altea si vad in acest ford un posibil succesor.
    ce as propune celor care testeaza masinile( indiferent de clasa si marca) : nu ar fi rau sa precizati garda la sol a fiecarei masini cat si daca acestea au scut de protectie motor din metal si din plastic. Motivele nu le mai enunt ele fiind mai mult decat evidente.
    Am vazut pe strada un C-max si parea mai "coborat" decat modelul precedent. Asa ca este simplu sa ai stabilitate coborand "centrul de greutate" dar ce te faci cu drumurile patriei???
    Sper sa luati in considerare rugamintea mea.
    29 2
  • fain
    Imi place noul format, scurt si la obiect! Despre masina, numai de bine, atat la exterior cat si la interior! Touran-ul va avea de furca!
    14 4
  • Marian
    Nu cred ca Touran e cel vizat de acest model, mai degraba Golf Plus e concurentul direct. Touran cred ca se bate cu S-Max pe acelasi segment.
    0 11
  • nota consum
    Va rog justificati nota pt consum!
    E 4.6 mediu in carte dar voi ati obtinut peste 5.9 in afara!
    0 3
  • Razvan
    Un Ford nu poate sa stea langa un Volkswagen. Orice Ford are aspect de ieftin si de proasta calitate, la fel e si cu acest nou C-Max. Nu se compara niciodata, nici cum se simte la mers, cu un VW. Nu-mi plac Fordurile, pana si Opel face masini mai "nemtesti" decat Ford
    3 41
  • @rufi - consumul din carte este obtinut in conditii extrem de bine controlate, dupa un standard extrem de bine pus la punct (respectiv acea norma UE nr.XXX) - este foarte probabil ca nici o masina sa nu poata sa scoata in mod curent acele valori, si aici ma refer la "nici o masina a nici unui producator produsa vre-o data in istoria automobilului de la introducerea standardului UE de stabilire a consumului". Spun asta doar pentru ca acel test este facut ca in "laborator" iar oamenii normali nu au la dispozitie "laboratoare" :)

    Consumul este destul de mare - dar este justificat de dimensiunile masinii, care ofera confort si rezistenta la inaintare, de unde apar si cifre ceva mai mari la rularea pe autostrada (norma UE mi se pare ca cere sa se mearga cu 80km/h pe portiunea de extra-urban ... dar goangle.com poate spune mai multe ca mine :P)
    2 1
  • @Razvan
    Da, asa este ... un ford are mareriale putin mai ieftine decat VW, dar din punct de vedere tehnic este cel putin la fel ca VW, Opel ..etc
    Daca vrei poti sa te uiti si pe staticticile de fiabilitate si ai sa te convingi.

    Acel lucru (materiale mai ieftine) se reflecta si in pret dealtfel... un ford cu aceleasi dotari este mai ieftin decat un vw.
    Fiecare producator are tinta lui de clienti. Crezi ca daca cei de la ford ar vrea sa foloseasca materiale la fel de buna calitativ ca cei de la Audi nu ar putea ?(cu sigurata materiale folosite sunt facute de o firma care colaboreaza cu 10 producatori auto)
    Asta ar creste pretul, acesta ar deveni la fel ca a lui VW si atunci ford-ul ar avea de pierdut (in europa este clar ca VW are o notorietate mai mare).
    16 2
  • George
    Motor
    Ca si aspect, pe mine nu ma deranjeaza abordarea mai "futuristica", sa-i spunem. Ce imi place insa cu adevarat este motorul 1.6 l TDCI care este foarte flexibil si "trage" excelent. Am avut ocazia sa il conduc si am putut face o comparatie cu cel similar al grupului Volkswagen (1.6 TDI-CR). Dintre cele doua, l-as prefera pe cel folosit de Ford, mai ales ca vine cu o cutie de viteze in 6 rapoarte.
    9 1
  • VW? PFFF
    Cica touranul va avea de furca? prietene n-ai prea nimerit-o . Oricum cu oricare din cele doua ar concura Zafira sau Meriva, nu are cum sa fie peste ele. Cat despre touran...lasa-ne cu aceeasi masina de 3 generatii cu becuri de 2011. wv face cele mai plictisitoare masini.Opel si Ford sunt mult mai placute atat la condus cat si vizual.E chiar dragut noul c-amx
    13 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru