Drivetest Ford Focus 4 usi (2011-2014)

1.6 Ti-VCT 105CP M5 Trend
Ford Focus 4 usi (2011-2014) zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Vineri, 04.05.2012
Mai atrăgător

La sfârşitul anilor 90, mai exact în 1999, cele mai importante state ale Europei adoptau moneda Euro. Bancnotele şi monedele au intrat în circulaţiei în 2002 şi treptat am uitat de marca germană, de peseta spaniolă sau de lira italiană. O mutare inteligentă a Consiliului Europei, menită să facă din Euro cea mai puternică monedă din lume, după dolarul american.

Exemplul a fost preluat, la scară globală însă, şi de industria auto. Aşa am ajuns astăzi să conducem maşini similare cu cele ale americanilor. Un exemplu contemporan, la volanul căruia ne-am aflat cu puţin timp în urmă este Focus. Noua generaţie a fost concepută pentru a satisface nevoile oamenilor de pe mai multe continente. Chiar dacă ele nu coincid.

Ce a ieşit? Un model care încearcă să le facă pe toate şi pe alocuri chiar reuşeşte.

Ford Focus 4 usi (2011-2014)
1.6 Ti-VCT 105CP M5 Trend

  • Pret de pornire 16.550 €
  • Pret model testat 17.050 €
  • Taxa auto 238 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Pentru testul modelului nostru global ne-am folosit de motorul pe benzină de 1.6 litri. O unitate aspirată, de 105 cai putere, al cărei loc va fi luat în curând de motorul 1.0 Ecoboost ce se va fabrica la Craiova.

Unitatea este oarecum depăşită de evoluţia actuală a pieţei. Uzura morală nu atrage însă după sine şi o uzură fizică. Motorul se simte binişor, chiar dacă nu excelează la capitolul dinamică.

Cei 150 de Nm se simt abia pe la 4000 de rotaţii şi nu oferă acel imbold pe care l-ai căutat atunci când ai călcat la podea pedala de acceleraţie. În traficul urban, motorizarea este fair-play, decentă, fără pretenţii de sportivitate. La drum întins însă, cu ceva pasageri şi bagaje în maşină, sedanul mai gâfâie uneori.

Resursele celor patru cilindri sunt gestionate de o cutie manuală cu cinci rapoarte. Cursa este una potrivită pentru un sedan familist, precizia este bună, iar etajarea se face bine, ultimele rapoarte fiind ceva mai lungi pentru a favoriza un consum redus. Din păcate se simte nevoie celei de-a şase trepte, care ar fi scăzut şi mai mult consumul extraurban.

Consum

Şi fiindcă tot am ajuns la consum, merită să menţionăm că în traficul urban noi nu am urcat mai sus de 9 litri/100 de kilometri. Ce-i drept, nici un Bucureşti foarte aglomerat nu ni s-a aşternut în cale. În afara oraşului, fără excese de viteză, poţi ajunge liniştit la 6 litri/100 de km. E loc şi de mai bine dacă alegeţi un condus eco.

Cifrele oficiale indică o medie de consum de 5.9 litri/100 de km, o valoare care depăşeşte fără drept de apel contracandidaţii din segment.

Performanţe

Din păcate, lucrurile nu stau la fel de bine când vine vorba de acceleraţie. Focus-ul nostru a atins 100 de km/h după 12.3 secunde şi s-a oprit la o viteză maximă de 187 km/h.

Rivali ca VW Jetta, Chevrolet Cruze, Toyota Corolla şi chiar Renault Fluence reuşesc să atingă 100 de km/h mult mai repede. Ce-i drept, adversarii beneficiază şi de câţiva cai putere în plus.

Interior

De cele mai multe ori, atunci când testăm maşini, ele ne sunt oferite în versiunile de echipare superioare. De această dată am făcut cunoştinţă cu echiparea de bază Trend, o ocazie perfectă pentru a analiza ce îşi cumpără de fapt românul.

Surprizele sunt multe şi în marea lor majoritate plăcute. Începem cu calitatea materialelor folosite la interior. Un plastic extrem de moale şi prietenos, care oferă o atmosferă primitoare. Finisajele sunt şi ele bune, deşi mai sunt câteva scăpări mici.

Ergonomia este iarăşi o surpriză plăcută. Cel puţin în cazul acestui nivel de echipare. Comenzile sunt uşor de folosit, la îndemână şi chiar facil de memorat.

La capitolul spaţiu interior, aşteptările ne-au fost oarecum înşelate. Pasagerii de pe locurile din spate nu găsesc aceelaşi spaţiu ca în Fluence sau Jetta. Ba mai mult, nici portbagajul nu se poate măsura cu cel al rivalilor francezi şi germani. Doar Cruze şi Corolla stau ceva mai slab decât Focus şi ai săi 475 de litri.

Preţ de achiziţie

Noul Focus pleacă de la 16.550 de euro cu TVA pe piaţa din România. Preţul este valabil pentru versiunea de 1.6 litri şi 85 de cai putere, o motorizare pe care nu ştiu câţi dintre viitorii clienţi o vor comanda. Următoarea versiune pe listă este chiar cea testată de noi, care pleacă de la 17.050 de euro. Ea nu mai este însă disponibilă decât la câţiva dealeri Ford din Bucureşti şi din ţară, urmând să fie înlocuită foarte curând de noul 1.0 EcoBoost. Aviz celor care şi-o doresc foarte mult. Grăbiţi-vă!

De departe cea mai tentantă propunere din segmentul sedanurilor compacte, Chevrolet Cruze, vine cu un preţ de pornire de 14.375 de euro, urmat îndeaproape de Renault Fluence, cu 14.700 de euro. Chiar şi Corolla are un preţ de pornire mai mic, pentru o motorizare mai puternică, de 132 de cai. Japoneza poate fi cumpărată începând cu 16.430 de euro. Doar Jetta celor de la Volkswagen se apropie mai mult de preţul Focusului testat de noi, cu o valoare de 17.144 de euro.

Siguranţă

EuroNCAP i-a acordat cinci stele lui Focus. De altfel, nivelul de siguranţă pe care l-a oferit generaţia anterioară (cinci stele pentru pasageri şi patru din cinci stele pentru copii) poate fi considerat o bază solidă pentru noua generaţie a modelului compact Ford.

În standard, modelul are ESP, ABS, controlul tracţiunii, airbag-uri frontale, laterale şi cortină pentru şofer şi pasager, airbag-uri cortină pentru pasagerii din spate, sistem de control avansat al cuplului motor, sistem de fixare ISOFIX.

Ţinută de drum

Globalizarea. Unii sunt pro, alţii sunt contra. Avantaje şi dezavantaje. În cazul lui Focus, globalizarea a înmuiat puţin lucrurile. Tocmai la capitolul ţinută de drum, acolo unde vechiul Focus lăsa în urmă majoritatea rivalilor compacţi când venea vorba de trasee sinuoase.

Noul Focus sedan a devenit o maşină ceva mai confortabilă, care trece discret peste gropi, limitatoare de viteză sau linii de tramvai. Un atribut esenţial pentru o familie care caută ceva mai mult confort.

Preţul plătit este însă o oarecare senzaţie de ruliu pe viraje. Stabilitatea este bună, dar nu excelentă ca pe vremuri. Direcţia păstrează din reactivitatea unei substanţe chimice şi se dovedeşte a fi una dintre cele mai intuitive din segmentul compact. Depăşeşte cu multceeea ce găsim pe Renault Fluence şi chiar Chevrolet Cruze.

Vizibilitate

Varianta sedan a noului Focus pare să nu pună probleme de vizibilitate. Este chiar ceva mai aerisită decât cea în cinci uşi. Hatchback-ul este mai generos cu ultimul rând de montanţi. Sedanul, în schimb, beneficiază de o lunetă puţin mai bine croită. Oricum mare grijă să nu uitaţi că aveţi de a face cu o berlină şi dincolo de lunetă se mai află şi un portbagaj. Nişte senzori de parcare posteriori ar ajuta mult.

Primul rând de montanţi nu încurcă foarte mult, decât atunci când avem un viraj strâns şi cel de la volan trebuie să îşi modifice poziţia la volan.

Tehnologie

Ford a vrut să facă din Focus cel mai bine echipat model al segmentului compact. Lista de opţionale este una dintre cele mai bogate, incluzând o mulţime de sisteme de siguranţă, dar şi multe gadget-uri menite să îndulcească viaţa la bord.

În cazul versiunii de bază însă, lucrurile nu sunt atât de generoase. Ai un sistem de climatizare care nu poate crea o diferenţă de temperatură mai mare de 7 grade între cel de la volan şi cel din dreapta. Ai un sistem audio care beneficiază de conexiune auxiliară şi chiar USB, cu o redare destul de fidelă. Ai o serie de echipamente de siguranţă active şi pasive care îţi salvează viaţa. Ai un computer de bord extrem de prietenos. Ai oglinzi şi geamuri electrice faţă. Ai o plafonieră deşteaptă care face mai multă lumină decât becul tău economic din sufragerie. Şi cam atât.

Lista de opţionale este însă dispusă să îţi mai înfrumuseţeze viaţa la bordul lui Focus, dacă eşti dispus să mai scoţi ceva bani din buzunar.

Design

Noua generaţie Focus a reuşit să ducă mai departe cu succes, ba chiar să îmbunătăţească, aspectul dinamic al vechii generaţii. În cazul sedanului, din punctul meu de vedere, acesta pare să fie mai reuşit chiar şi decât varianta hatchback. Cel puţin dacă ne uităm în partea posterioară, unde varianta cu cinci uşi a fost intens criticată pentru designul stopurilor.

Sedanul este ceva mai bine conturat, cu linii simetrice celor întâlnite în partea frontală. Mai mult decât atât, profilul sedanului simulează parcă linia unui coupe în dreptul ultimului rând de montanţi, amplificând astfel senzaţia de design dinamic.

Nu ne-a placut

  • Resursele motorului
  • Preţul de pornire
Date tehnice - Ford Focus 4 usi (2011-2014) 1.6 Ti-VCT 105CP M5 Trend
Combustibil
Benzina
Nr. usi
4
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1596
Lungime mm
4534
Putere maxima CP (rpm)
105 (6000)
Latime mm
1823
Cuplu maxim Nm (rpm)
150 (4000)
Inaltime mm
1485
Viteza maxima km/h
187
Greutate kg
1215
Acceleratie 0-100 km/h s
12.3
Ampatament mm
2648
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
55
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
475
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Ford Focus 4 usi (2011-2014)

Ultimele teste

Comentarii (23)

  • motor depasit
    1.6 benzina cu distributie variabila ar trebuie sa scoata mai bine de atat. corolla scoate 132, cu acelasi motor, 1.6 dublu variabil. chiar si la ford, pe fiesta e un motor de 1.6 Ti-VCT care scoate 120cp.
    15 15
  • @momo
    pai exista si 1.6 aspirat 125 cp ti vct dar mai e disponibil doar cu powershift , ceea ce e o idee f buna ca are 6 trepte si e si f desteapta cutia(un fel de DSG)
    16 7
  • ce nu inteleg este de ce draq, intr-o lume in care simplitatea si minimalismul sunt "la moda", fac borudurile astea de zici ca-s ozeneuri ... ce mama draq...

    @masina - mai scumpa si mai slaba decat concurenta ... cam atat
    23 22
  • minimalismul
    @unckle pentru că Ford întotdeauna și-a cam creat propriile tendințe, nu le-a urmat pe-ale altora (Sierra? Ka? Focus 1?)

    Nu că mi-ar plăcea mie în mod deosebit ce-au făcut cu bordul, dar apreciez originaliatea și stând în ea nu pot să zic că mi-a displăcut deloc. Tu ai stat în ea?
    20 14
  • in asta nu ... dar remarca era la adresa tuturor, nu numai a celor de la ford ;)
    10 10
  • office
    sunt cu capu'
    16.550 euro pentru o versiune simpla cu motor 1.6 85 cp este exorbitant !
    32 11
  • la banii astia mai bine un golf de 80 de cai si motor de 1.4!
    16 32
  • Vasilica
    Preturi aruncate aiurea pt prostii!
    In showroom pt versiunea cu 1.6 turbo pretul la prima discutie era de 11500 EU fara TVA in versiunea Trend.Deci trebuie sa fi nebun sa nu negociezi mult chiar foarte mult.
    20 6
  • Dar poate ca nu intamplator pretul motoarelor turbo este mai mic decat al motoarelor aspirate. Desi traim intr-o perioada in care tot mai multi constructori au motoare supraalimentate, prefer un motor aspirat, chit ca ar consuma mai mult, nu ar fi la fel de puternic si ar avea performante mai slabe.
    14 19
  • Razvan
    Ford Focus
    Cuvinte care se potrivesc cu Focus Sedan: tern, insipid, familist. Imi place bordul, este cumva ceva "nou", ca in cazul primului focus. La al doilea era mult prea sters, simplu.
    Despre stopurile criticate, de ce nu criticati chiar voi, fratilor? De ce trebuie sa isi exprime alti jurnalisti straini parerile si voi doar sa ii citati?
    Daca ar fi sa imi cumpar, as prefera hatchback-ul, pe rosu, sa mai taie din stopurile alea. Oricum cred ca si-au dar si ei seama ca rosu il prinde cel mai bine si au trei nuante de rosu disponibile la masina asta
    11 3
  • ford
    masina asta costa mult prea mult pentru ceea ce poate si ce ofera. motorul este total depasit, de prin 98 gasesti motoare ca asta, si pretul este muult prea mare. la banii astia poti sa iti iei orice altceva.
    22 21
  • Mie mi se pare oribila si partea frontala la Focus. Prizele alea de aer triunghiulare si disproportionate sunt absolut ridicole!
    7 7
  • pret
    masina asta nu costa atat. asta e politica AM sa afiseze pretul de catalog (si e corecta in oarecare masura). Cred ca pretul la modelul testat e in jur de 14.000 euro (cam ca si concurenta).

    Nu vad sensul pt care ati testat motorul de 1.6 aspirat pt. ca acesta va fi inlocuit cu 1.0 ecoboost.

    @sandman: Da, asa e de prin 98 se gasesc motoare 1.6 de 105 cai ..numai ca nu sunt cu distributie variabila. Sunt avantaje la poluare, consum, cuplu (nu neaparat pe hartie ..ci in realitate).
    Exista la Ford si 1.6 de 125 cai.
    Daca VW foloseste 1.4 80 de cai ..nu vad de ce nu ar folosi totusi si ford 1.6 105 cai.
    Cred ca sunt totusi persoane care nu au nevoie de mai mult.
    11 1
  • ford
    oricum urata di cale afara
    5 9
  • @sandman
    asa e ai dreptate la banii astia mai bine iti iei un golf cu motor de 1.4 si 80 cp
    7 16
  • Din pacate, e la suprapret orice ai face. Cel de 1.6 85CP e prea slab, cel de 105 CP este perfect dar va fi inlocuit de prietenul service-ului, jalnicul 1.0 125 CP iar cel de 1.6 16v 125 CP nu are rost sa il iei fiindca tot pe versiuni la suprapret exista, cel de 1.6 150 CP are turbina, deci din start e jalnic iar dieselurile sunt pentru cei care nu vor sa faca economie in niciun fel.
    Daca ai bani, e o afacere destul de proata sa-ti iei un Focus, fata de rivali nu se merita. Skoda Octavia Tour e cam cea mai rentabila oferta, 1.6 MPI si destule dotari pentru 14.800 euro iar apoi mai e Renault Fluence 1.6 16v care il poti gasi pana in 16.000 euro cu aprox. la fel de multe dotari ca Tour dar cu designul mai atragator si un port UBS.
    Este cam ultima sansa sa cumparam motorul de 1.6 MPI 102 CP de pe Skoda, sigur va fi inlocuit permanent de unitatiile jalnice TSI. Acelasi lucru si pentru Fluence, 1.2 TCe bate la usa si factura de service creste.
    5 33
  • Ionut.M
    Rar mi-a fost dat sa vad un comentariu mai prost si mai lipsit de orice legatura cu realitatea.
    Iti trebuie o turbina la creier, poate ar functiona mai bine. Esti rupt de realitate, amarasteanule!
    18 2
  • @Ionut - daca motorul are o problema de fabricatie o sa cada rapid si probabil (nu 100%.. din pacate) reparatiile vor fi acoperite de garantie

    daca motorul nu are o problema si totusi in primii 10000 cade ... inseamna ca "talpa" i-a daunat.

    Este mare lucru sa fii atent la ce faci si la cum utilizezi masina. Daca esti incantat de cuplul la ture joase similar cu dieselul este foarte probabil sa faci varza motorul calcandu-l blana la 1200rpm ;)

    Probabil lipsa de cunostinte a utilizatorilor creste un pic incidenta defectelor la motoarele turbo ... dar motoarele turbo nu s-au inventat ieri si nu sunt facute din portelan ca sa se sparga la prima atingere. Eu unul nu as fi asa de infocat impotriva lor si as incerca sa ma gandesc la "legendele" despre motoare turbo-diesel care au milioane de km la activ ;)
    22 3
  • seat
    un test drive cu orice model marca SEAT cand faceti?
    Multumesc
    8 9
  • mda....ieri parca avea 4.1 puncte, azi vad ca a scazut la 3.9. Oricum, bine ca are hyundai i30 4.3....
    6 1
  • @adi
    da ... iti trebuie niste ochelari buni ...ca fapt divers 3.9 a avut de la inceput poate ai vazut citroenul ...
    2 0
  • Globalizare la pret mare
    Si eu cred ca sedanul arata mai bine decat versiunea hatchback. Mai echilibrat. Ma asteptam ca actualul model sa genereze la lansare un efect asemanator cu cel produs de prima generatie. Anumite schite care au circulat pe internet inainte de lansare, prezentau un model foarte atractiv. Globalizarea a hotarat insa altfel lucrurile...
    Din punctul meu de vedere, generatia anterioara se prezenta si inca se prezinta cu o parte frontala ce denota mai multa personalitate. Cu linii ceva mai simple dar mai de efect. Actualul model mi se pare ca vine cu o parte frontala cam stearsa, cu linii laterale ce nu denota fluiditate, cu o parte posterioara cam complicata pentru versiunea hatchback. Si cu un interior ce prezinta materiale bune, dar care este cam incarcat. Iar la acest aspect se adauga si faptul ca masina nu a preluat tinuta de drum excelenta, care sa-l incante pe cel de la volan, asa cum au reusit generatiile anterioare.
    In privinta motorizarilor, nici eu nu prea vad rostul ca 1.6 Ti-VCT sa ofere numai 85 CP. Probabil au vrut sa ofere si o varianta pana la puterea noului motor de un litru si 100 CP. Poate mai bine ofereau motorizarea de 1.4 litri si 96 CP prezenta pe Fiesta, dar probabil fiind de putere apropiata cu noul 1.0 EcoBoost, s-a preferat scaderea de putere la 85 CP, pentru 1.6 Ti-VCT. Mi-a placut mereu acest motor, inca de cand oferea 115 CP si pana in prezent, cand este oferit in variantele de 120 CP (pe Ford Fiesta) si 125 CP (pe Ford Focus). Parerea mea este ca nu vin cu preturi prea competitive, pentru variantele de 85 CP si respectiv 105 CP.

    Off topic: pe cand testul realizat in Maroc, cu Dacia Lodgy?
    5 1
  • chuck norris
    decat reno fluence
    trebuie sa fii cam fraier sa iti iei reno fluence daca exista ford focus sedan.
    Ford e mult mai bun decat reno el facea(si inca mai face)musclecaruri(ford mustang) si chiar si supercaruri(FORD GT) reno nu ar putea sa faca asa niciodata
    7 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru