5 lucruri de urmărit în Raliul Franţei

de Daniel Popescu
Joi, 01.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un traseu complet neobişnuit pentru o etapă de WRC şi ambiţiile lui Jari-Matti Latvala, a celor de la Hyundai şi ale lui Simone Tempestini sunt principalele puncte de reper ale Raliul Franţei, care revine în Corsica după o absenţă de şapte ani.

Esential 9 probe speciale are Raliul Frantei
Campionatul Mondial de Raliuri revine la sfârşitul acestei săptămâni în Corsica pentru prima oară după 8 ani pentru a găzdui Raliul Franţei, antepenultima etapă a sezonului 2015. Chiar dacă Sebastien Ogier şi Volkswagen şi-au asigurat deja matematic titlurile mondiale în Australia, interesul pentru această etapă este unul semnificativ.

În primul rând, revenirea în Corsica presupune implementarea unui traseu inedit pentru piloţi, iar în al doilea rând piloţii de rândul doi sunt pregătiţi să-şi demonstreze valoarea. Nu în ultimul rând, România va fi reprezentată în această etapă de Simone Tempestini.

1. Un traseu inedit pentru o etapă de WRC

Turul Corsicii va avea loc pe parcursul a trei zile, iar fiecare dintre acestea va avea în componenţă doar trei probe speciale. Cea mai scurtă dintre ele are 29 de kilometri, iar patru dintre ele au peste 40 de kilometri. Raliul începe şi se sfârşeşte în Ajaccio, iar unicul parc de service este amplasat în centrul insulei. Piloţii vor putea efectua modificări la maşini doar la finalul fiecărei zile. În total, piloţii vor parcurge 332.73 de kilometri în regim cronometrat şi 983.8 kilometri în total, inclusiv cu drumurile de legătură.

2. Ambiţia lui Latvala de a termina sezonul cu trei victorii

Jari-Matti Latvala este dezamăgit că nu a fost capabil să lupte cu Ogier pentru titlul mondial, motiv pentru care finlandezul şi-a propus un obiectiv ambiţios: să câştige fiecare dintre ultimele trei runde ale sezonului. "Trebuie să spun că mi-ar fi plăcut să câştig titlul piloţilor în acest an.

Acesta a fost obiectivul meu şi am eşuat. Totuşi, acest sezon este departe de a se încheia şi vreau să câştig cele trei raliuri care au mai rămas", a declarat el. Pregătirile lui Latvala pentru Turul Corsicii au fost bulversate însă de un accident major suferit în cadrul unor teste, când a lovit mai mulţi copaci. Volkswagen a fost nevoită să anuleze celelalte trei zile de teste din cauza daunelor suferite la maşină.

Latvala vrea sa castige ultimele trei etape de WRC

3. Determinarea Hyundai de a ocupa locul doi

Hyundai a avut parte de un sezon în care a reuşit să ocupe locul doi în clasamentul constructorilor cu 177 de puncte în fata rivalilor de la Citroen, care au acumulat 164 de puncte. Constructorul sud-coreean îşi propune să-şi păstreze această poziţie până la finalul sezonului. "Vom forţa pentru a câştiga cât mai multe puncte posibil cu obiectivul de a ne păstra locul doi în clasamentul constructorilor", a explicat Michel Nandan, şeful echipei.

Hyunxdai mizeaza pe locul doi la constructori

4. Tempestini vrea să acumuleze experienţă

România va fi reprezentată în Turul Corsicii de Simone Tempestini, unul dintre piloţii echipei Napoca Rally Academy. Italianul nu a nominalizat etapa franceză printre cele în care câştiga puncte în clasamentul general, însă obiectivul său este să acumuleze experienţă. Aceasta îi va fi de folos în etapele din Marea Britanie şi Spania, când speră să lupte pentru titlu în Junior WRC. "Abia aştept să iau startul în etapa din Corsica. Este un raliu din care am foarte multe de învăţat şi asta mă va ajuta în viitor. Vom lua startul doar pentru a acumula experienţă într-un raliu fantastic pe asfalt.

Nu am renunţat încă la obiectivul de a câştiga titlul, chiar dacă pare imposibil acum, iar dacă apare şi cea mai mică şansă voi încerca să o valorific", a precizat el. Tempestini ocupă locul trei în clasamentul general cu 47 de puncte, în timp ce liderul Quentin Gilbert a acumulat 81.

Tempestini vrea sa capete experienta in Corsica

5. Ultima probă specială, în direct pe internet

Din cauza formatului neobişnuit, fanii vor avea ocazia să urmească o singură probă specială în direct. Astfel, ultima probă specială, cunoscută şi sub numele de Power Stage datorită punctelor bonus acordate primilor trei piloţi, va avea loc duminică, 4 octombrie, cu începere de la ora 13:00, ora României, şi va putea fi urmărită în direct pe platforma WRC Plus. În România, drepturile TV pentru WRC sunt deţinute de Dolce Sport, însă postul nu a anunţat deomcadată dacă va transmite în direct această probă.

Rezumat Turul Corsicii 2008:

Calendar WRC 2016

Între timp, FIA a anunţat şi ţările care vor găzdui etapele din sezonul 2016, fără însă să dezvăluie şi datele de desfăşurare ale acestora. Principala noutate este prezenţa Chinei, etapă care are însă nevoie de acordul final al forului mondial. Sezonul include astfel 14 etape, cu una mai multe decât în prezent, şi va trece prin: Argentina, Australia, China, Finlanda, Franţa, Germania, marea Britanie, Italia, Mexic, Monte Carlo, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia.

De asemenea, de anul viitor, piloţii vor primi doar jumătate de puncte pentru etapele în care se parcurge mai puţin de 51% din distanţa totală a raliului. 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru