Avancronica Raliului Finlandei: viteză şi spectacol prin pădurile nordice

de Daniel Popescu
Joi, 31.07.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Raliul Finlandei este una dintre cele mai spectaculoase etape de WRC datorită traseului dificil pe macadam care presupune viteze mari şi sărituri prin pădurile nordice.

Esential 26 de probe speciale are Raliul Finlandei
1951 este anul in care a avut loc prima editie a Raliului Finlandei
Campionatul Mondial de Raliuri revine în acţiune după o pauză de mai bine de o lună cu una dintre cele mai importante etape ale sezonului.

Raliul Finlandei este apreciat de piloţi datorită atmosferei speciale şi a mediului ambient unic, care presupune traversează unor drumuri forestiere prin păduri cu viteze mari şi prin utilizarea unor salturi spectaculoase.

Aceste ingrediente rămân valabile şi pentru ediţia din acest an, chiar dacă doar trei probe speciale de anul trecut sunt incluse în noul traseu. Ca de obicei, oraşul gazdă este Jyvaskyla, iar raliul va începe joi cu primele patru probe speciale, înainte de ziua de vineri care include nu mai puţin de nouă probe speciale.

Sâmbătă, piloţii vor participa la 10 probe speciale, cu o lungime aproape la fel de mare ca cele din ziua anterioară. Etapa se va încheia duminică cu trei probe speciale, ultima dintre acestea fiind şi Power Stage-ul în cadrul căruia piloţii vor câştiga puncte suplimentare.

Ogier mizează pe a doua victorie consecutivă

Sunt mândru că am câştigat aici în sezonul trecut, a fost un moment grozav al carierei mele. Totuşi, nu sunt satisfăcut cu o singură victorie pe teren finlandez, vreau mai multe!

Sebastien Ogier
Pilot Volkswagen
Până în 2010, doar patru piloţi care nu au crescut în nordul Europei triumfaseră în Raliul Finlandei, însă ultimele trei ediţii au revenit francezilor Sebastien Loeb (2011-2012) şi Sebastien Ogier (2013).
Pilotul echipei Volkswagen este determinat să-şi asigure o nouă victorie la ediţia din acest an, chiar dacă admite că misiunea să nu va fi deloc una facilă.

"Întotdeauna este dificil să câştigi Raliul Finlandei dacă nu vii din nordul Europei, iar o privire asupra trecutului demonstrează asta. Sunt mândru că am câştigat aici în sezonul trecut, a fost un moment grozav al carierei mele. Îmi place să pilotez în Finlanda, în special cu Polo R WRC. Totuşi, nu sunt satisfăcut cu o singură victorie pe teren finlandez, vreau mai multe!", a declarat francezul.

Ogier va fi însă nevoit să-i facă faţă coechipierului său Jari-Matti Matvala, care va avea avantajul de a concura în ţara sa natală şi care îşi propune să obţină mai multe puncte decât el. "După o serie de probleme înregistrate anul trecut în Finlanda, sunt determinat să atac de această dată şi ideal ar fi să-mi înving coechipierul. Totuşi, nu poţi exclude pe nimeni din luptă, în special pe piloţii din ţările nordice", a precizat el.

Hirvonen, impulsionat de faceliftul pentru Fiesta RS WRC

Mi-ar plăcea să lupt pentru victorie, dar voi fi foarte mulţumit dacă voi obţine un podium.

Mikko Hirvonen
Pilot M-Sport
M-Sport va utiliza în Raliul Finlandei o versiune îmbunătăţită a modelului Ford Fiesta RS WRC, iar Mikko Hirvonen speră ca acesta să-l propulseze în lupta pentru victorie în faţa propriilor suporteri.

"Pentru prima oară avem o nouă versiune a maşinilor de competiţie.

Noi, finlandezii, suntem foarte mândri de acest eveniment şi cu toţii dorim să vedem un pilot finlandez pe prima treaptă a podiumului. Mi-ar plăcea să fiu acel finlandez, dar ştim că va fi un raliu echilibrat cu o competiţie dură. Mi-ar plăcea să lupt pentru victorie, dar voi fi foarte mulţumit dacă voi obţine un podium", a precizat el.

Simone Tempestini reprezintă România

România va fi reprezentată în Raliul Finlandei de echipajul Simone Tempestini - Dorin Pulpea al echipei Napoca Rally Academy. Tempestini concurează la clasa WRC Junior cu un Citroen DS3 R3 şi ocupă locul şapte în clasamentul general cu opt puncte acumulate. "Etapa din Finlanda este una cu totul specială. Săriturile, viteza pe probe, nebunia publicului. Totul este incredibil. Abia aştept să luăm startul în această etapă", a declarat el.

Ultima probă specială a Raliului Finlandei va fi transmisă în direct de postul de televiziune Dolce Sport duminică cu începere de la ora 13:00, ora României. 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru