Latvala a câştigat Raliul Finlandei, Ogier şi Meeke au completat podiumul

de Daniel Popescu
Luni, 04.08.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jari-Matti Latvala a câştigat dramatic Raliul Finlandei după ce o defecţiune la frâne l-a propulsat pe Sebastien Ogier în lupta pentru victorie. Citroen a obţinut ultimul loc pe podium prin Kris Meeke.

Această victorie reprezintă un moment foarte special. Ultima oară am câştigat aici în 2010, iar această victorie este de două ori mai bună după rezultatul dezamăgitor de anul trecut. Am fost într-o situaţie neplăcută sâmbăta seară, când nu am putut folosi una dintre frâne, dar nu am cedat şi am continuat să luptăm.

Jari-Matti Latvala
Pilot Volkswagen
Jari-Matti Latvala a devenit duminică primul finlandez care câştigă emblematicul Raliul al Finlandei după o pauză de patru ani.

Pilotul echipei Volkswagen a repetat succesul obţinut în 2010 printr-o evoluţie aproape fără greşeală pe macadamul din ţara sa natală. Latvala a început raliul cu un avans uşor în faţa coechipierului său Sebastien Ogier şi şi-a consolidat treptat poziţia de lider cu un avans de peste 31 de secunde.

În după-amiaza de sâmbătă, finlandezul a lovit însă un sunt şi şi-a avariat frâna stânga-faţă, motiv pentru care a pierdut aproape tot avansul şi a rămas în frunte la adăpostul unui avantaj firav de numai 3.4 secunde.

Chiar dacă a câştigat cele trei puncte pentru victoria din Power Stage, Ogier nu a reuşit să-l surclaseze pe Latvala, care şi-a adjudecat astfel victoria cu un avans general de numai 3.6 secunde.

Ultimul loc pe podium i-a revenit lui Kris Meeke de la Citroen, care a reuşit pentru scurt timp să-l devanseze pe Ogier înainte de a termina la 50 de secunde în spatele acestuia.

Lupta pentru locul patru a fost de departe cea mai echilibrată a raliului şi s-a dat între Andreas Mikkelsen, Mikko Hirvonen şi Mads Ostberg.

Cel de-a treilea pilot Volkswagen a avut în cele din urmă câştig de cauză în faţa rivalului său de la M-Sport, în timp ce Ostberg şi-a năruit şansele după un impact cu o piatră. Hyundai a obţinut un loc şase prin Juho Hanninen, însă coechipierul său Thierry Neuville şi-a avariat maşina într-o piatră.

Elfyn Evans a terminat pe şapte pentru M-Sport în fata debutantului Hayden Paddon care a concurat pentru Hyundai. Robert Kubica a ocupat iniţial locul nouă, însă a abandonat vineri dimineaţă după un accident, a revenit sâmbătă sub regula rally2, însă a terminat în afara primilor 30 de piloţi.

România a fost reprezentată în Raliul Finlandei de Simone Tempestini, care a concurat cu un Citroen DS3 R3 al echipei Napoca Rally Academy. Acesta a ocupat la un moment dat locul doi în clasamentul WRC Junior, însă în PS 19 a lovit o piatră şi a avariat planetara, fiind nevoit să abandoneze. El a revenit însă duminică sub regula rally 2 şi a obţinut în cele din urmă locul cinci în clasamentul general din WRC Junior. 

Raliul Finlandei - Clasament final: 

 1. 
Jari-Matti Latvala VW 2h57m23.2s 2. Sebastien Ogier VW +3.6s 3. Kris Meeke Citroen +50.6s 4. Andreas Mikkelsen VW +1m52.5s 5. Mikko Hirvonen M-Sport Ford +2m49.7s 6. Juho Hanninen Hyundai +4m29.0s 7. Elfyn Evans M-Sport Ford +5m25.8s 8. Hayden Paddon Hyundai +6m17.8s 9. Henning Solberg Solberg Ford +12m07.0s 10. Karl Kruuda ME3 Ford +14m44.7s

Comentarii (1)

  • In ce an a intrat VW in WRC? La o istorie atat de lunga in wrc,este normal sa fie in frunte!
    0 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru