Loeb a câştigat pentru a noua oară consecutiv titlul mondial în WRC!

de Daniel Popescu
Duminica, 07.10.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastien Loeb a devenit matematic nonuplu campion mondial cu două etape înainte de finalul sezonului după ce a câştigat la pas Raliul Franţei în faţa propriilor suporteri.

Esential 9 titluri mondiale a obtinut Sebastien Loeb in WRC, record absolut in sporturile cu motor
75 de victorii a obtinut Sebastien Loeb in raliurile din WRC
874 este numarul de probe speciale in care Sebastien Loeb a fost cel mai rapid
1525 de puncte a castigat Sebastien Loeb in WRC pana in prezent
23 de raliuri diferite a castigat Sebastien Loeb pe parcursul carierei
Sebastien Loeb a scris duminică o nouă pagină în istoria sporturilor cu motor, devenind primul pilot care câştigă o competiţie de anvergură precum Campionatul Mondial de Raliuri de un număr record de nouă ori.

Pilotul echipei Citroen a obţinut această performanţă în stil de mare campion după ce a câştigat fără emoţii Raliul Franţei în faţa propriilor suporteri şi chiar în faţa locuitorilor din localitatea sa natală, Haguenau.

La adăpostul unui avans de o jumătate de minut înaintea ultimelor şase probe speciale, francezul a abordat traseul cu precauţie din cauza ploilor puternice şi s-a impus cu un avans de 15.5 secunde în faţa lui Jari Matti Latvala de la Ford.

Coechipierul său Mikko Hirvonen a terminat confortabil pe locul trei şi a contribuit astfel la un nou titlu mondial al constructorilor pentru Citroen, care nu mai poate fi ajunsă în clasament în ultimele două runde ale sezonului.

Poziţia a patra în clasament i-a revenit belgianului Thierry Neuville, aflat la cea mai bună performanţă din carieră.

Pilotul Citroen Junior a câştigat cinci dintre ultimele şase probe şi i-a devansat pe Mads Ostberg şi Ott Tanak, ultimul reuşind la rândul său să-şi pună numele pe primul loc în PS 20. Dani Sordo a ratat ocazia de a termina pe locul cinci în urma unei defecţiuni tehnice la coloana de direcţie suvernita în PS 19.

Cel de-al nouălea titlu mondial cucerit de Loeb va fi cel mai probabil şi ultimul, în condiţiile în care francezul a anunţat oficial că anul viitor va concura într-un număr limitat de etape (patru sau cel mult cinci), urmând să participe în Campionatul Mondial de Turisme începând din 2014.

Loeb a debutat în WRC în 2001 după ce în prealabil fusese campion de gimnastică şi inginer, iar primul său sezon complet a fost 2003, când a pierdut titlul mondial în faţa lui Petter Solberg pentru un singur punct. Începând din 2004 şi până în prezent, Loeb a fost invincibil, reuşind în permanenţă să cucerească titlul mondial.

Citeşte aici povestea vieţii şi carierei fabuloase a lui Sebastien Loeb.

Raliul Franţei - Clasament final:

 1.  Sebastien Loeb        Citroen         3h13m52.7s
 2. 
Jari-Matti Latvala Ford + 15.5s 3. Mikko Hirvonen Citroen + 44.1s 4. Thierry Neuville Citroen Junior + 1m07.3s 5. Mads Ostberg Adapta Ford + 1m16.4s 6. Ott Tanak M-Sport Ford + 2m27.9s 7. Evgeny Novikov M-Sport Ford + 5m51.6s 8. Chris Atkinson Italia Mini + 6m42.4s 9. Martin Prokop Czech Ford + 8m46.8s 10. Sebastien Chardonnet FFSA Citroen + 8m59.7s

Comentarii (8)

  • NONLupu
    nonuplu ?
    6 0
  • c4-wrc
    Meserie !...Bravo! Loeb/Citroen
    12 1
  • Bravooo Loeb...!!! De noua ori campion mondial la rand....Cel mai tare. Cred ca a batut toate recordurile la nivel mondial in sporturile cu motor.
    12 0
  • Hunter
    Mare om si un mare talent....si cel mai frumos este ca nu si-a luat-o in cap deloc in toti acesti ani de succes....este un exemplu de modestie, daruire si profesionalism. BRAVO
    19 0
  • Loeb e cel mai bun sportiv din lume. Ca el n-a dominat nimeni nici o disciplina.
    18 0
  • Catalin
    2 chestiuni: daca i-au dat si proba speciala pe la el prin cartier, asta e pe fata ! si a 2-a: la anul sa concureze singur, ceilalti sa-si faca un campionat separat ! Sa vedem daca mai castiga si al 10-lea titlu ! Mucles
    1 21
  • ca el sunt putini...ex: federer in tenis.......nadia in gimnastica......armstrong in ciclism ( cu toate ca i s-au retras toate tururile lui armstrong.....dar totusi e bun......dar sunt de acord sa i se retraga ptr dopaj....decizie corecta)........pfelps in inot.......schumacher in formula1........rossi in moto gp.......iar catalin ....daca tu nu il suporti pe leob nu vad ce ce comentezi....faptul ca a castigat 9 titluri la rand cred ca spune totul...
    7 1
  • @Catalin: Cand o sa castigi si tu un campionat din asta de vreo 8 ori, cred ca poti sa ai si tu pretentia sa-l modifice un pic sa treaca prin cartier pe la tine. La urma urmelor, nu era departe. :)

    Bravo Seb! Il urmaresc si il admir de cand a inceput sa castige raliuri si chiar e fenomenal omul!
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru