Ogier a câştigat Raliul Monte Carlo! Loeb, cele mai multe victorii în probele speciale

de Daniel Popescu
Luni, 26.01.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastien Ogier a obţinut victoria în Raliul Monte Carlo, după ce duelul echilibrat cu Sebastien Loeb s-a încheiat prematur după o eroare comisă de nonuplul campion mondial.

Esential 6 este numarul de editii ale Raliului Monte Carlo in care un singur constructor a ocupat toate cele trei locuri ale podiumului
5 este numarul probelor speciale castigate de Sebastien Loeb
3 secunde a fost diferenta minima dintre Sebastien Ogier si Sebastien Loeb
Revenirea lui Sebastien Loeb în Campionatul Mondial de Raliuri pentru o prezenţă unică în Raliul Monte Carlo a generat un interes semnificativ pentru prima etapă a sezonului, iar fanii s-au delectat cu un duel echilibrat între nonuplul campion mondial şi Sebastien Ogier.

Loeb a început etapa în forţă şi a câştigat prima probă specială cu un avans consistent de peste 30 de secunde în faţa lui Ogier, însă ulterior diferenţa dintre cei doi a scăzut semnificativ la numai 3 secunde.

În ciuda unor condiţii meteo dificile şi a faptului că a plecat pe traseu doar al 14-lea, pilotul celor de la Citroen a câştigat în mod surprinzător PS 6, însă speranţele sale la victorie s-au năruit în PS 8, atunci când a comis o eroare şi a lovit o piatră, imapct în urma căruia şi-a avariat semnificativ suspensia stânga-spate. 

"S-a întâmplat pe gheaţă într-un viraj foarte lent, poate că am accelerat un pic prea devreme. Era un mic sanţ la ieşirea din viraj şi am căzut un pic în el. Sub zăpada era o piatră şi... bang", a explicat francezul.

Loeb a ajuns la finalul probei speciale şi a revenit ulterior sub regula Rally 2, însă nu a mai putut lupta pentru victorie. Incidentul i-a deschis drumul spre victorie lui Ogier, care s-a aflat la adăpostul unui avantaj de 1 minut şi 45 de secunde în faţa coechipierului său de la Volkswagen, Jari-Matti Latvala.

Finlandezul a reuşit să reducă diferenţa, însă în cele din urmă Ogier a avut de îndeplinit o simplă formalitate pentru a-şi adjudeca a doua victorie consecutivă la Monte Carlo.

"Ce start fantastic în noul sezon! O victorie în Raliul Monte Carlo este specială pentru orice pilot, dar cuvintele nu pot descrie ce înseamnă pentru mine, pentru că aici sunt acasă", a declarat el.

Podium complet pentru Volkswagen

În spatele lui Latvala, coechipierul său Andreas Mikkelsen a completat un podium integral pentru Volkswagen după ce a profitat de defecţiunile tehnice înregistrate de Mads Ostberg, care s-a mulţumit astfel cu locul patru pentru Volkswagen.

Hyundai şi-a adjudecat locurile 5 şi 6 prin Thierry Neuville şi Dani Sordo, care au oferit un duel electrizant câştigat chiar în ultima probă specială de pilotul belgian. Elfyn Evans a impresionat pentru M-Sport în debutul etapei, însă s-a mulţumit doar cu locul şapte în urma unor probleme la suspensie, în timp ce Loeb a progresat în cele din urmă până pe locul opt.

Francezul a fost pilotul cu cele mai multe victorii în probele speciale ale etapei (5) şi a reuşit astfel să-l surclaseze la acest capitol pe Robert Kubica, care a câştigat patru probe, dar care a suferit o serie de probleme joi şi vineri înainte de a suferi un accident în penultima proba specială.

Locul patru la WRC 3 pentru Simone Tempestini

România a fost reprezentată în Raliul Monte Carlo de Simone Tempestini, care a concurat la clasa WRC 3 cu un Citroen DS3 R3-MAX. Italianul a câştigat două probe speciale şi a ocupat la final locul patru în clasamentul general din WRC 3, ocazie cu care a obţinut 12 puncte. "Pentru mine, această etapă nu înseamnă doar cele 12 puncte, ci şi o experienţă incredibilă care mă va ajuta în viitor. Totul a funcţionat bine între mine şi (copilotul) Matteo Chiarcossi şi restul echipei.

Mi-am propus să nu plec de la această etapă fără puncte şi am reuşit", a precizat el.

Napoca Rally Academy a înscris în Raliul Monte Carlo şi un echipaj format din timişoreanul Andrei Coreanu în vârstă de 60 de ani şi copilotul său Vlad Cosma, care a ocupat locul 77 din cele 78 înscrise la start. La rândul său, Francois Delecour a promovat România pe un Porsche 911 GT3 cu care a concurat în noua competiţie R-GT Cup şi a încheiat pe locul 23 la general. 

Raliul Monte Carlo - clasament general

Loc Pilot Echipa Masina Diferenta
1 Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Volkswagen 3h36m40.2s
2 Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Volkswagen 58.0s
3 Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Volkswagen 2m12.3s
4 Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 2m43.6s
5 Thierry Neuville Hyundai Motorsport Hyundai 3m12.1s
6 Daniel Sordo Hyundai Motorsport Hyundai 3m12.9s
7 Elfyn Evans M-Sport World Rally Team Ford 5m23.7s
8 Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 8m34.7s
9 Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford 9m54.8s
10 Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 10m55.6s

Raliul Monte Carlo - clasament Power Stage

Loc Pilot Echipa Masina Diferenta
1 Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 6m30.5s
2 Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 0.2s
3 Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Volkswagen 1.9s
4 Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Volkswagen 2.7s
5 Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Volkswagen 4.4s

WRC 2015 - clasament general

Loc Pilot Puncte
1 Sebastien Ogier 25
2 Jari-Matti Latvala 19
3 Andreas Mikkelsen 15
4 Mads Ostberg 12
5 Thierry Neuville 10
6 Daniel Sordo 8
7 Elfyn Evans 6
8 Sebastien Loeb 6
9 Kris Meeke 4
10 Martin Prokop 2

Rezumatul Raliului Monte Carlo

Comentarii (1)

  • Ostberg a luat locul patru pentru Citroen...
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru