Raliul Portugaliei, PS 5-7/22: Latvala şi Solberg au abandonat, Hirvonen este lider

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 30.03.2012
Mikko Hirvonen a preluat conducerea în Raliul Portugaliei după ce Jari Matti Latvala şi Petter Solberg au abandonat în primele două probe speciale ale zilei.

Ploile torenţiale care au afectat Portugalia în noaptea de joi şi în prima parte a zilei de vineri au bulversat complet ierarhia în etapa de WRC programată la finalul acestei săptămâni.

După ce Sebastien Loeb a abandonat joi seară, vineri a fost rândul ambilor piloţi de la Ford să se retragă din competiţie după două accidente provocate de ceaţa densă şi de noroiul acumulat pe traseu. Primul dintre ei a fost Jari Matti Latvala, care a lovit o piatră cu puţin timp înainte de a finaliza PS 5 şi a rămas blocat cu maşina Ford Fiesta RS WRC într-un şanţ, fiind în imposibilitatea de a reveni pe traseu.

"Latvala a raportat că a lovit o piatră într-un viraj care l-a aruncat de pe traseu. Maşina este înclinată la 45 de grade într-un şanţ şi nu va fi posibil să o readucem pe traseu. Nu ştim exact care sunt defecţiunile la suspensii sau la restul maşinii", a declarat un purtător de cuvânt al celor de la Ford.

Latvala era lider în momentul producerii accidentului, iar poziţia sa a fost preluată de coechipierul său Petter Solberg.

Norvegianul nu s-a bucurat însă prea mult de prima poziţie, întrucât a abandonat la rândul său în PS 6 după ce a ieşit de pe traseu şi a ajuns într-un şanţ.

După abandonurile suferite de Ford, Mikko Hirvonen, singurul pilot de top rămas în competiţie, a preluat conducerea în clasamentului general, iar pilotul echipei Citroen a admis că a abordat o strategie prudentă pentru a rămâne în competiţie.

Finlandezul conduce cu peste o jumătate de minut avans un pluton alcătuit din numeroase surprize: rusul Evgeny Novikov a urcat pe locul doi în faţa lui Mads Ostberg, cei doi piloţi care concurează cu Ford Fiesta RS WRC poziţionându-se astfel înaintea lui Patrik Sandell de la Mini.

Toate cele trei probe speciale din prima parte a zilei au fost câştigate de Dani Sordo. Spaniolul a plecat primul pe drum după ce joi seara s-a retras din cauza unor defecţiuni electrice, astfel că a avut parte de cele mai bune condiţii pe traseu şi a fost cu peste un minut mai rapid decât toţi ceilalţi piloţi în PS 5 şi PS 7. Cu toate acestea, penalizările suferite în urma abandonului de joi l-au împiedicat pe spaniol să urce mai sus de locul 13 în clasamentul general, la aproape nouă minute în spatele liderului.

Următoarele trei probe speciale din Raliul Portugaliei vor avea loc pe acelaşi traseu ca şi primele trei de astăzi şi se vor desfăşura în această seară.

Raliul Portugaliei - Clasament după PS 7/22:

 1. 
Mikko Hirvonen Citroen 1h20m01.7s 2. Evgeny Novikov M-Sport Ford + 36.3s 3. Mads Ostberg Adapta Ford + 41.8s 4. Patrik Sandell Prodrive Mini + 3m07.2s 5. Martin Prokop Czech Ford + 3m25.8s 6. Nasser Al-Attiyah Qatar Citroen + 3m46.9s 7. Peter van Merksteijn Jr van Merksteijn Citroen + 3m50.8s 8. Dennis Kuipers M-Sport Ford + 4m41.1s 9. Sebastien Ogier VW Skoda + 5m45.1s 10. Jari Ketomaa Autotek Ford + 5m52.3s

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru