Un inventator ceh a prezentat un vehicul lunar, inspirat de Skoda Enyaq

de Tiberiu Safta
Luni, 29.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un rover lunar construit în Marea Britanie are un design inspirat după cel al modelului electric Skoda Enyaq. Vehiculul spațial se numește Luniaq, un nume care se inspiră la rândul lui din cel al SUV-ului electric.

În cadrul evenimentului Czech Space Week, a fost prezentat un vehicul lunar cu un design de inspirație Skoda. Vehiculul neobișnuit se numește Luniaq și este un concept produs de către Xtend Design, o companie din Londra. Conform creatorului său, Tomas Rousek, rover-ul preia elemente de design de pe Skoda Enyaq, modelul electric al companiei cehe.

Vehiculul este bazat pe o platformă NASA, numită Multi-Mission Space Exploration Vehicle (MMSEV). Luniaq poate transporta patru astronauți. Parbrizul vehiculului este confecționat din aluminiu, ceea ce oferă o rezistență mai mare la impactul cu micrometeoriți. Geamurile sunt acoperite și cu câteva straturi de polietilenă pentru protecție împotriva radiaților solare.

Un geam amplasat în partea din față le va permite astronauților să urmărească suprafața în timpul rulării. Mai mult, Luniaq are în dotarea sa camere stereoscopice pentru scanarea terenului. Camerele pot reda și imagini 3D, iar cu ajutorul acestora, vehiculul poate rula fără “șofer” prin control de la distanță.

Roțile mari ale conceptului Luniaq dispun de tehnologia Tweel de la Michelin și vor facilita deplasarea pe suprafața lunii, indiferent de obstacole.

Deși Skoda nu este implicat în acest proiect, există câțiva producători care au creat sau dezvoltă asemenea vehicule pentru misiunile din spațiu. General Motors este creditat ca fiind primul constructor de automobile care a creat un rover lunar: exemplarul Apollo Lunar Rover din 1972. Și în prezent, gigantul american este implicat într-un proiect similar în parteneriat cu Lockheed Martin. Toyota are, de asemenea, un vehicul lunar în dezvoltare, numit Toyota Lunar Cruiser.

Principala ambiție a lui Tomas Rousek este să avem, cât mai curând, posibilitatea de a conduce asemenea vehicule și în spațiu. Acesta a declarat: “Dezvoltarea sustenabilă ne va putea permite să facem progrese și să extindem biosfera și în alte locuri din spațiu. Noi ne dorim să inspirăm alți oameni, pentru ca într-o zi să putem trăi și conduce în alte locuri în afară de Terra.” El a mai adăugat că “Noua eră de mobilitate electrică va putea fi răspândită în întregul sistem solar și chiar mai departe.”

via Motor1

Comentarii (2)

  • În tendinți
    Nici nu știam că Enyaq e inspirată după o șopârlă
    4 0
  • no, ce anume a inventat individul?
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru