Amenzile rutiere ar putea crește cu 50% de la 1 ianuarie 2021: plafonarea punctului de amendă nu a fost încă prelungită

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 15.12.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Amenzile rutiere ar putea crește cu 50% de la 1 ianuarie 2021, întrucât în ultima zi a acestui an expiră plafonarea punctului de amendă la 145 de lei. De anul viitor, un punct de amendă va fi 223 de lei, dacă viitorul Guvern nu prelungește plafonarea.

Valoarea amenzilor rutiere este stabilită pe baza unui punct de amendă, care reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, potrivit legislației în vigoare.

Totuși, începând din 2017, autoritățile centrale au plafonat anual valoarea unui punct de amendă la 145 de lei, pentru a evita o creștere bruscă a amenzilor ca urmare a măririi treptate a salariului minim brut pe economie.

Actuala plafonare a punctul de amendă expiră la 31 decembrie 2020, iar în prezent șansele ca plafonarea să poată fi prelungită sunt relativ scăzute. Plafonarea punctului de amendă se poate face doar prin emiterea unei ordonanțe de urgență, însă actualul Guvern nu are posibilitatea legală de a emite astfel de documente, întrucât premierul actual este numit interimar.

Astfel, singura soluție este ca până în 31 decembrie să fie numit un nou Guvern în Parlament, iar acesta să adopte la timp noua ordonanță de urgență.

În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, valoarea unui punct de amendă va crește automat de la 1 ianuarie la 223 de lei, echivalentul a 10% din salarul minim brut actual de 2.230 de lei.

Practic, în condițiile în care cea mai mică sancțiune din Codul Rutier se pedepsește cu două puncte de amendă, cea mai mică amendă rutieră va fi de 446 de lei, comparativ cu valoarea actuală de 290 de lei.

Concret, iată care ar urma să fie noile valori ale amenzilor în funcție de clasele de sancțiuni prevăzute de Codul Rutier:

Clasă Puncte Amendă
în 2020
Amendă
în 2021
Clasa I 2-3 puncte 290 - 435 lei 446 - 669 lei
Clasa II 4-5 puncte 580 - 725 lei 892 - 1115 lei
Clasa III 6-8 puncte 870 - 1160 lei 1338 - 1784 lei
Clasa IV 9-20 puncte 1305 - 2900 lei 2007 - 4460 lei
Clasa V* 21-100 puncte 3045 - 14500 lei 4683 - 22300 lei

* amenzi care sunt acordate doar persoanelor juridice

Punctul de amendă a mai fost de 223 de lei în primele 8 zile ale anului 2020, întrucât și atunci Guvernul a emis cu întârziere ordonanța de urgență pentru plafonare.

Via Avocatnet

Comentarii (30)

  • Dar de ce se raporteaza la salariul minim brut pe economie? Salariul brut e ala pe care nu-l iei,doar ti se flutura pe la nas. Din ala,platestibtaxe si impozite(cam 75-80% pe bune) si ramai cu schilodul net. Mai mult de jumatate dintr-un an muncesti moca,doar pentru taxe ai impozite,sa se raporteze la net. Exemplu,la 2000lei salariu net,cel brut e 3500lei.
    23 9
  • Elvetia,Danemarca, Suedia şi Finlanda au un sistem de amenzi, calculate în funcţie de venitul celui care a încălcat regulile de circulaţie. Dacă e să ne uităm la statisticile accidentelor rutiere grave şi al victimelor, pare să fie un sistem funcţional. în Olanda se practică confiscarea maşinii pentru depasirea vitezei peste un anumit prag.
    N-ar strica si la noi niste modificari.
    34 4
  • @ds Personal nu cred ca e mai bine nici asa in functie de venit,ma oftica discriminarea,parca in fata legii suntem toti egali,nu? Daca tot platesc o amenda de 100 de ori mai mare ca un asistat social fara venit( sunt o groaza si in V si au si masini),macar sa am dreptul sa merg cu 200 pe autostrada ca oricum platesc mai mult,nu e corect asa,nu?De ce sa platesc 1000lei pe aceeasi greseala pentru care altul plateste 100 lei?
    24 11
  • @ ds

    Da, dar câți la noi își declară veniturile reale? Pe ideea asta sunt taxați oamenii cu un singur venit și ăla doar din salariu, dar cei cu bolizi și cu venituri ascunse nu pentru că mulți din această categorie nu își declară veniturile. Ideea e bună, dar nu merge la noi din cauza multor venituri la negru.

    În schimb, ce cred că ar merge ar fi amenda în funcție de valoarea mașinii. Ai bolid cu care încalci regulile? Înseamnă că ai și bani să plătești amenda chiar dacă îți ascunzi o parte din venituri.
    31 2
  • @ Tatraurs

    Eu înțeleg ce zici, dar să o gândim și invers. Dacă amenda e la fel pentru toți, pentru cei cu venituri mari e o nimica toată, iar asta nu îi face să fie responsabili pentru că ar merge pe ideea ”Ce îmi e o amendă de 300 lei?” Pentru el 300 lei sunt ca 5 lei pentru altul mai sărac.

    Ah, dacă vrem să fim egali, atunci amenda să fie la fel pentru toată lumea indiferent de venit, dar anumite infracțiuni rutiere să fie pedepsite cu anularea permisului pe o perioadă și confiscarea mașinii. În felul acesta, infracțiunea e dureroasă pentru toți în mod egal indiferent de venituri.
    27 2
  • @Moldovan.Asa e ,o nimica toata pentru cei cu venituri mari,doar ca cei cu venituri mari sunt cam 10% (cu maxima indulgenta)din totalul soferilor.Asta cu amenzile in functie de venit ca sa ii arda pe bastani e o vrajeala,aia rar isi conduc Ferrari-ul cu piciorul la fund pe drumurile publice,aia au soferi platiti cu minimul pe economie sa le conduca masinile. Si uite asa,se ajunge la discriminarea si mai mult la clasei de mijloc,sa plateasca mai mult ca "are de unde", iar ala cu Bmw-ul inmatriculat "pă Anglea" si care munceste cica legal acolo,ajunge sa plateasca un mizilic pe amenda.
    17 4
  • Logic si cel mai echitabil ar fi sa se raporteze la venitul mediu net , e o valoar raportata cred de INS periodic.
    18 4
  • Eu raman de parere ca prima data trebuie sa se aplice amenzile, nu doar cele de viteza.
    Apoi trebuie calculata amenda in fuctie de "averea" celui care a incalcat legea. zic asta pentru ca la noi multi au bani obtinuti ilegal sau semi-legal, si mai primesc si asistenta sociala - https://www.youtube.com/watch?v=P-EMFDb8JJU
    21 3
  • 7653472985
    ma asteptam ca tartaurss sa fie primul care sare de fund in sus....de regula doar infractorii intra in fibrilatii atunci cand se anunta inaspriri ale legilor.

    bai baiete, urmeaza regulile si invata sa conduci civilizat, lasa bravurile cu 100 la ora prin localitati si atunci amenzile nu te vor mai afecta, indiferent ce valori au sau la ce sunt raportate/calculate.

    cine este corect si de bun simt in trafic si in general, oriunde si oricand in viata, nu are teama de amenzi. bineinteles, involuntar se mai pot comite si erori, insa alea sunt exceptii si conteaza mult prea putin in ecuatia generala.

    asadar, discutia pornita de tatraurss esto o non-tema, un romanism ieftin de clevetit aiurea si de pierdut vremea.
    10 28
  • @Moldovean, la pachet cu modificarea legii acesteia ar merge si una potrivit careia la orice masina si locuinta peste o anumita valoare sa justifici si provenienta banilor.

    @Tatraurs In forma actuala, egalitate pentru toti, sunt incurajati toti smecherii cu masini puternice si scumpe sa incalce legea. Amenda intre 290 si 435 de lei este fix pix pentru unul care da, sa zicem, 1000 de euro pe o sampanie.
    Personal, anul trecut prin mai, m-a luat radarul cu viteza destul de mare prin localitate, amenda era intre 1305 si 2900. Am scapat numai pentru ca am avut istoricul imaculat, adica in vreo 36 de ani de soferie nu am avut nicio abatere. Nu am negociat in niciun fel cu politistul, am recunoscut si am stat in banca mea. Omul a fost super ok. De atunci merg absolut regulamentar, nu depasesc mai mult de 10 km peste viteza legala. As zice ca "frica pazeste via" si recunosc ca valoarea amenzii nu este asa mare incat sa ma dezechilibreze financiar, dar nici mica nu e.
    23 2
  • 46375953
    @ds toata stima!!
    4 22
  • @calingura( sau fratele lui aproape identic,bengosu')cu numere. Atat ai inteles tu cu organul gandirii?Ce treaba are bravura cu 100 in localitate cu ce am scris eu mai sus,esti analfabet functional?
    15 3
  • 853876235
    repet, ai pornit o discutie pe o non-tema. intrebarea ta initiala isi gaseste raspunsul in textul articolului si daca vrei sa aprofundezi, citesti legea bugetului de stat.

    implicarea ta in comentarea subiectului este total neoportuna, avand in vedere ca tu si cei asemeni tie sunteti direct vizati de expirarea plafonarii amenzilor.

    ce ai incercat tu sa faci aici este o manevra de deturnare a atentiei, tipic securista, de altfel. nu te suspectez ca ai atata inteligenta incat sa o faci deliberat, habar nu ai nici ce inseamna - securistii care stapaneau arta deturnarii atentiei chiar erau inteligenti in ticalosia lor. in cazul tau, e cert ca nu ti-a iesit si doar ti-a scos la suprafata (a cata oara !!!) submediocritatea in care te scalzi si pe care imi place sa o expun public aici pe forumul AM, de fiecare data cand imi oferi prilejul.
    6 22
  • @calingura987654321. In primul rand, faptul ca nu imi raspunzi de pe contul tau ci din anonimat te face mai putin barbat.De faptul ca imi zici ca am pornit o "non tema" si ma faci si securist,asta tine de patologic. Ps. Vezi ca imi esti dator cu trei raspunsuri la trei intrebari de saptamanile trecute,"istoricule".
    15 3
  • Cateva consideratii:

    1. Ar trebui aplicate amenzile pentru toti iar politistii spagari sa fie condamnati cu executare daca sunt prinsi.

    2. Politistii care incalca legile in timp ce conduc ar trebui sa fie penalizati pana la excluderea din politie

    3. Ar trebui introduse cat mai multe camere si cat mai multe patrule de politie fara insemne

    4. Ce treaba are venitul meu cu nivelul de pedeapsa? De ce daca muncesc mai mult de 40 de ore pe saptamana din greu sa platesc amenzi similar cu cineva care are minumul pe economie?

    Pedeapsa ar trebui sa fie in conformitate cu gravitatea faptei nu cu veniturile celui in cauza
    26 1
  • 586325972
    @Tatraurs:
    prostia e sora buna cu invidia. nu inteleg cu ce te deranjeaza pe tine aprecierea din mesajul meu adresat lui @ds?

    faptul ca esti capabil de minusuri in nestire mi l-ai dovedit de mult, barbate cu numele ne-anonim de tatraurs, exact ca-n buletin presupun, altfel pledoaria ta este degeaba, la fel ca orice emana dinspre tine.

    poate ca si tu ai fi demn de apreciere daca ai inceta cu parada grobianismului si cocalarelii. nu ma intelege gresit, nu am nimic cu prostii in general, daca isi admit nivelul si incearca cumva sa progreseze. in schimb, nu pot sa ii inghit pe aceia dintre ei, experti sfertodocti in toate si in orice, care, desi avertizati de mai multi (aici iti confirm a N-a oara ca eu nu sunt nici calingura, nici bengosu, nici cine visezi tu ca sunt), insista cu coada pe sus.
    6 20
  • @calingura6453537,nu stiu despre ce vorbesti,despre invidie si de faptul ca il apreciezi pe ds. Foarte bine faci,si eu il apreciezi,nu iti dau eu manute rosii,iti iei de la altii.Nu inteleg care e problema ta cu mine,"istoricule"?"demn de apreciere daca ai inceta cu parada"-Ce te face sa crezi ca am nevoie de aprecierea ta,sa dansez in jocul tau oligofren? Chiar atat de intelept te crezi?Ti-am zis mai sus,nu e vorba de numele din buletin,daca erai barbat adevarat,te semnai cu numele din contul tau,calingura,nu 1226255,hunter,antinazi...Haisictir,"istoricule",in afara de ura gratuita nu mai poti nimic,niciodata n-ai avut o idee buna,doar sa latri submediocritati.
    16 4
  • Ia uite! Proaspata!
    https://www.g4media.ro/un-deputat-prins-baut-la-volan-incheie-un-acord-cu-procurorii-si-accepta-sa-plateasca-o-amenda-de-40-000-lei-a-mai-fost-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-santaj-dar-a-fost-achitat.html

    Deci omul are bani, plateste. Ce sunt 40.000 lei pentru el? Ia sa-i fi dat amenda 400.000... Mai platea??
    18 0
  • 598734985
    @tatraurss:
    spre deosebire de tine, eu nu ma cred nicicum, imi stiu bine limitele si le stiu de mult si pe ale tale, ca esti foarte usor de citit.

    faptul ca poti minusa la greu postarile care nu iti servesc interesului l-am demonstrat deja anterior, nu te ascunde in spatele celorlalti comentatori, ca arhiva AM sta marturie. simpla trecere a timpului nu iti sterge istoricul de aici.

    ma asteptam ca discutia cu tine sa degenereze in clasicul si cocalarescul tau "hai sictir"...chiar ma intrebam de ce intarzie atat??

    P.S.: barbatia adevarata este doar o alta incercare de deturnare a atentiei. poate eu sunt femeie, ai fi surprins sa aflii asta? ai fi surprins sa afli ca subiectele din domeniul auto nu sunt rezervate numai audientei masculine? cele 2 intrebari sunt retorice....dupa preconceptiile fluturate adeseori de tine aici si chiar dupa simpla invocare nesolicitata a barbatiei, stiu ca raspunsul este un DA categoric.
    5 20
  • @122265Ba da,calingura,te crezi cult si inteligent,face bine la starea de spirit dar te face si de ras cand deschizi gura,vezi mai sus ce ai scris.Cum ziceam,haisictir,poti continua cu jignirile cretine cat vrei,nu dau doua parale pe tine si ma ingretoseaza total ceea ce esti si ce reprezinti.
    14 6
  • 857396375
    @tatraurs:
    interesanta pirueta faci, doar cateva randuri mai sus ma considerai analfabet functional. eu ti-am spus clar ca nu ma consider in niciun fel, tu vad ca vrei sa imi bagi pe gat acum ca as fi cult si inteligent.

    hai sa presupunem ca tine, ca as fi cult si inteligent, daca insisti. e bine de retinut ca te ingretoseaza oamenii culti si inteligenti, ceea ce te arunca automat in categoria cealalta, stii tu prea bine care.

    in incheiere, pot sa-ti spun ca sentimentul e reciproc.
    4 20
  • @calingura1233. Daca esti nevorbit si
    te aimti nebagat in seama,cauta pe cineva cu care sa impartasesti mizerile care iti ies pe trompa,parte femeiasca daca se poate e si mai bine,intre timp,te rog mult,pe mine sa ma lasi in pace chiar daca ai ceva inteligent de spus,sustineti o idee pana la capat fara sa ma ataci aiurea ca te simti cocosi si du-te pirueta unde vrei tu. Ti-am tot zis,haisictir,nesimtirule!Ultima oara cand iti mai raspund nelogat,"istoricule","barbatule"!
    15 5
  • Acum câțiva ani am văzut la tv un sofer din Constanța care întreba cât e amenda... polițistul a răspuns ca nu știu ce suma... șoferul a replicat ca pentru banii aia nici nu se da jos din pat...așa ca de ce cei cu venituri f mari ar trebui sa se simtă discriminați... pai dacă cea mai mare amenda ar fi 50 de bani pe cine ar mai interesa... amenda are un rol educativ iar când aceasta e de 200 lei unuia care are 200 milioane euro in cont cam cât de mult ii pare rău de acei 200 lei?
    18 1
  • Ori cum ar fi ca pentru cea mai gravă infracțiune sa Primești 5 zile de închisoare?... cui iar mai pasa ca face închisoare?... tocmai de aceea dacă trăiam într-un stat de drept ar fi trebuit ca amenzile sa fie in funcție de venit Iri valoarea mașinii
    18 2
  • Aia de au 200 de milioane de euro in cont merg cu jet-ul privat,amenzile le platesc oamenii de rand,aia care refuza sa traverseze de la un cap la altul o Romanie fara autostrazi cu viteza legala.
    18 6
  • mircea badea
    bravo, ciuma portocalie!

    interlopii pot manca seminte cu politistii linistiti in giratorii etc..
    14 2
  • Catalin
    Ha haa :))...ce balacareala fu pe-acia...era sa zic meci mvaaai. Vad ca numerologul nostru il facu in sange pe Tatraurs. Bravo nene, trebia sa-l puna la punct cineva pe jegos ca prea si-o luase-n cap cum merge el prin orase cu acceleratia in blana si cu filtrul de patrticule scos.
    3 16
  • @catalina 1716252 calingura,e bine,tot tu injuri,tot tu te lauzi singur dar cu alt nume,cum ziceam mai sus,esti "mare barbat",haisictir,bivolule.Sa traiesti!
    12 4
  • Cel mai periculos lucru pentru democrație este impozitarea progresiva funcție de venit. Acum un venit 2000lei/luna=1 vot si un venit de 1Mil/luna=1vot. Atenție ce va doriți! Ca se întâmpla! S-ar putea ca la un moment dat in logica pe care o doriți, o sa ajungem la situația următoare: un venit de 2000lei/luna = 0,01 voturi si un venit de 1Mil/luna = 10 000 voturi, asta însemnând ca ne întoarcem la Evul Mediu timpuriu, si s-ar putea sa nu ai dreptul la mașina ca sa circule bogatul, ca plătește si nu vrea aglomerație. Exemplul pe care l-am dat este dus la extrem dar, nu prea ne-am înghesuit la vot (bine nici nu prea aveai pe cine sa votezi)!
    Ca sa închei: Am lucrat 6 luni in USA/Spania/Franța, 4 luni in Japonia/Germania, 2 luni in China/Africa de Sud/Maroc/Cehia/Slovacia (acolo am avut lucrări de executat acolo, am circulat relativ mult cu mașina si pot sa fac o mica comparație): nu avem încă amenzi mari, problema noastră este ca nu avem pe unde circula!
    17 3
  • Fara a intra in polemica de mai sus, partea neplacuta a amenzilor (indiferent de cuantumul acestora) este ca poti fi penalizat la fiecare 5minute fara a fi vitezoman, bashtan, chiabur, etc. In acest sens va recomand 1-2 ture pe zi pe soseaua de centura a Bucurestiului, sectiunea Otopeni - Chitila, unde indicatoarele de viteza se prezinta astfel: 80,70,50,30, trecere de pietoni....dupa inca 100m aceeasi insiruire...si iar. Cu exceptia autostrazilor si a sectiunii DN1 Buc-Ploiesti (unde a fost crescuta viteza in localitate la 70) nu sunt indeplinite conditiile de circulatie decenta la drumuri lungi. Vezi exemplu Valea Oltului, catre Sibiu, unde a fost latit drumul dar au fost impuse restrictii de viteza -70/50/30 sau "celebra" ruta ocolitoare a Mehadiei - MH, care avea restrictii mai mari decat traversarea prin localitate 50 vs 50/30, ca sa enumar doar 2....
    A concluzionat f.b. @dci "amenzile le platesc oamenii de rand, aia care refuza sa traverseze de la un cap la altul o Romanie fara autostrazi cu viteza legala" - n.b. raman la parerea ca de la Buc la Oradea, respectand ad-literam codul rutier, nu ajungi niciodata intr-o singura zi, iar cei mai multi dintre noi nu-si permit 2.

    Cat despre valori diferite a amenzilor in functie de diverse aspecte ale "bogatiei", nu are rost sa comentez; exemplul de mai sus cu "valoarea" unui vot mi se pare elocvent; comparatia cu alte entitati statale nu are sens pornind de la eterna dilema "oul vs gaina" vs intaietate; adica facem nishte drumuri ca in sec 21 si apoi bagam spaima cu amenzi sau invers.

    Sarbatori fericite tuturor celor ce urmaresc/lectureaza/scriu p'acilea pe AM
    19 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru