Economist: “România are cel mai scump carburant din Europa”

de Paul Cosma
Luni, 13.09.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Prețul carburanților a crescut substanțial în utimele luni, iar evoluția nu se va opri aici. Benzina și motorina se scumpesc săptămânal, acesta fiind unul dintre motivele pentru care economistul Iancu Guda apreciază că avem cei mai scumpi combustibili din Europa.

"Avem cel mai scump combustibil și, dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor," a spus Iancu Guda, la Digi TV.

Potrivit sursei citate, șoferii deja simt aceste scumpiri. Aceștia sunt de părere că raportat la salariile și pensiile din România, prețul carburanților este foarte scump.

Un șofer care are mașina pe motorină spune că scoate din buzunar săptămânal aproape 1.000 de lei pentru plin.

Economistul Iancu Guda mai spune că principalii factori pentru aceste scumpiri sunt revenirea economiei și producția din industrie. “Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit.

În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%,” a spus acesta.

Via economica.net

 

Comentarii (21)

  • daca romanul e fudul si merge cu masina oriunde...ia sa nu mai alimenteze cateva saptamani sa vedeti cum scad preturile.
    daca puteti sa mergeti cu alte mijloace de transport in comun, ce rost are sa iei masina? pt ce? nervi? sa cauti loc de parcare?
    19 9
  • Seriff
    @sandu, depinde unde lucrezi, sunt o gramada de oameni care depinde 100% de masina ca sa ajunga la munca, ma refer evident la navetisti.
    Nu avem un sistem de transport in comun ca in afara sa poti lasa masina, de multe ori esti nevoit sa o iei orice ar fi.
    23 2
  • ...chiar si asa, majorarea preturilor intr-o atat de mare masura este inacceptabila intr-o tara producatoare de combustibili. Mai degraba cred ca s-a speculat un trend cu cerere mare - romanii au plecat in vacante si merg la birou cu masina in loc de transportul in comun de frica Covid.
    18 0
  • Edikkk
    Ştire click bait, ştire cam falsă....

    Cel mai mare preţ raportat la salariul mediu....

    Asta e de când lupul căţel...

    Nimic nou, că salariile sunt mici în România.

    Ca preţ absolut este cel mai mic preţ, dacă nu printre cele mai mici preţuri din Europa.
    10 19
  • nu stiu cine isi permite sa dea saptamanal cate 1000 lei pentru combustibil, ori astia fac curierat ori ceva e gresit in text.
    16 0
  • LUCCI LUCIANO
    Raportat la venituri, din ce am vazut in vara asta , cred ca in Serbia e cel mai nasol si in Turcia e bine. In Serbia , combustibilii costa, echivalentul in lei, intre 6.50 si 8 lei /litru.Iar la salarii sunt praf, saracii In Turcia, cea mai scumpa motorina Shell V-Power am luat-o cu 3.40 lei/litru. Iar cea mai scumpa benzina costa 3.60-3.70/litru
    9 0
  • Johnny
    10% pondere din venitul familiei * 1000 lei/sapt reprezinta in medie, cum se spune in text, un venit lunar al familiei de 40 mii lei. Ce economistul lu' peste poate spune asa ceva? Cat are el salar lunar daca in medie se castiga 400 milioane in lei vechi?
    5 0
  • Johnny
    Stati ca m- am prins, e economist on guvernul lui Catzu la care media e de 3000 eur, deci 15.000 lei/ persoana si- s trei cu salarii din astea medii in familia.
    Maine caut alt job...
    5 0
  • inexorabil
    Nu mai scăpăm de râia Mistifikkk (pro-vestică, evident).

    Iar economiştii nu sunt întotdeauna oneşti, recte partizani ai adevărului nud, carevasăzică necosmetizat.

    Cert este că, pe nesimţite, costurile traiului zilnic vor creşte pe tot Globul. De ce oare? Păi cum poţi să afunzi şi mai tare în sclavie prostimea planetară? Stârnindu-i nevoia de bani şi chiar “stimulându-i” dependenţa de bani (invariabil puţini, dar tocmai de aceea! – acesta este schepsisul tacticii emolare). Astfel, copleşit psihic de obligaţiile financiare asociate instant cu cerinţele organice ELEMENTARE, panicardul (dar nu vă aşteptaţi să-şi mărturisească senzaţiile intime!) sclav-standard se va agăţa şi mai aprig de…serviciu. Implicit, de capriciile şefilor (mai ales ale celor plasaţi tot mai sus pe scară ierarhică şi care “au întotdeauna dreptate” – apud calul de povară Boxer din “Ferma Animalelor”). Care, logic, vor profita tot mai mult de vizibila lui depersonalizare (devine un autentic yes-man sau o autentică yes-woman, după caz) clocită în tenebre…

    Cât despre ceea ce se petrece la noi, rromanika oricum şi-a cedat “investitorilor strategici” cam toate resursele economice…Adică ne bucurăm în continuare de dreptul de proprietate personală, dar nu ne mai simţim stăpâni în propria noastră ţară. Cel mai grav gest posibil s-a comis în direcţia “privatizării” acelor sectoare care reclamă, indiscutabil, monopolul de stat! Uitaţi-vă, de pildă, la statutul juridic al colosului rusesc Gazprom. Dar de! noi suntem nişte fraieri “aburiţi” non-stop cu “principiile, valorile şi standardele civilizaţiei occidentale” (adică ale unei civilizaţii care s-a cam stins…). Pe care le-au “confiscat” (paradoxal, tocmai de aceea le şi idealizează) nişte viermi veşnic nesătui (cu nume sistematic tăinuite) şi net de…Stânga (oricât ar pretinde ei contrarul!!! / magnum argumentum? istoria – cea musai nepervertită politico-ideologic – mai precis faptele pe care le consemnează “la rece”, îi contrazice cu brio). Atitudinea lor caracteristică este aceea de suficienţă, uitând, din păcate, vorba tăioasă a lui Abraham Lincoln: “Poţi să prosteşti unii oameni tot timpul şi toţi oamenii un timp, dar nu poţi să prosteşti toţi oamenii tot timpul”.

    Totodată, să-i dăm credit şi lui Tudor Vladimirescu: “Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor” (n.m. : străini şi autohtoni).

    Acum să curgă epitetele ultra-previzibile ale zombi-cerberilor (varianta “din prostime”, subvarianta “mioritică”) NWO/BNW. Dar, vă rog, cele atât de dragi inimii mele – recte cele care combat vehement “ortodoxismul”, “naţionalismul”, “comunismul” şi “conspiraţia rusă” – au prioritate! Improvizaţiile “psihiatrice” le accept doar ca desert :D
    11 11
  • Avocado diavolului
    Va pup,ma mira mirarea tuturor de la stirea asta,da' ce credeati? Ca scroafa batrana si senila UE care hraneste cu lactatia ei falsa toate scursurile societatii o sa va faca o viata mai buna si va vrea binele si prosperitatea? Bai,baieti,ati dat in mintea lu' edikk? O natie de preaplecati,o colonie de mana a treia foarte bucuroasa ca traieste cica cei mai prosperi ani. Hai ,ba,incolonarea la vaccin si mucles cand va scad veniturile,creste inflatia si preturile cresc ca Fat-Frumos. Haida,trageti o suba pe voi in plus ca vine iarna si e gazu' scump,macar cu nimicul asta sa ramaneti dar o sa fiti fericiti. Oi placide cu certificat de inoculate,mandre!
    9 11
  • vrajeala, suntem doar hoti, a fost barilul si100 de euro dar carburantul nu costa atat
    7 0
  • iohanus
    ne permitem! romanii au vrut pe dreapta!
    7 11
  • Edikkk
    Inexo, avocatul diavolului, iohanus sunt aceiaşi persoană care îşi dă şi voturi multiple

    Mda

    Bolnav rău

    Nu îţi place UE, mergi în Serbia, Ucraina,.. sau mai nou Turcia.
    7 6
  • Nu sustin actualul guvern, n-o sa mai votez cate zile am PNL pentru modul in care a "gestionat" plandemia. Nu sunt nici votant PSD, n-am votat niciodata PSD si n-o sa votez. Insa nu pot sa nu observ ceva ce n-as fi crezut c-o sa spun vreodata: de cate ori vin cei care se autonumesc "dreapta" la putere, fac ce fac si ne merge tuturor mai rau. Repet, nu credeam c-o s-o spun vreodata, dar nu pot sa nu recunosc ca a mers mai bine in vremea PSD-ului. NE-A mers mai bine. "Dreapta" creste preturile, taxele, darile, birurile si toate peschesurile. Este uluitor.
    Strict on-topic, in ce priveste pretul carburantilor, e mult infulentat de pretul international al barilului. Dar si desteptul ala de Citu a luat niste decizii care au influentat in sus preturile.
    7 7
  • numai experti pe aici, cum le stiu ei pe toate. clarvazatori si depozitari ai adevarului. ntz ntz.. ce ne-am face fara voi babaetz?

    sa nu uitati, la plecare sa va strangeti cojile de seminte de pe jos, va rog, aveti matura si faras langa ghena.
    5 8
  • lasa-i ba sa-si dea cu parerea si sa-si spuna ofurile. Ne-am castigat acest drept in 1989. Stii tu care-i adevarul suprem. Ma lasi?
    Daca il pupau in băsănău pe Catu erau intelectuali fini, aitisti nu? Asa sunt scuipatori stirbi de seminte. Scuteste-ne tu baiete.
    10 3
  • mai @tu, tatraurs/seriff sau cum iti mai zici, pareri nefondate si doar ofuri/lamentari fara solutii si actiune sunt egale cu zero. clevetirea era sportul national si inainte de revolutie, deci nu face confuzie. in 1989 nu am castigat dreptul prostimii de a-si impune agenda. mai bine puneti voi mana pe carte si va cultivati si poate intr-o zi deveniti acei intelectuali fini sau aitisti pe care ii urati si invidiati in egala masura.

    mai zici tu ceva pe acolo, dar nu inteleg cuvintele, ca nu sunt familiarizat cu vocabularul cocalarilor de ilfov
    4 7
  • @PMC

    Dacă te uiți la unele politici, ai zice că PNL e de stânga, iar PSD de dreapta. Știu ce zici. În ultimii ani am votat PNL (răul mai mic) și la locale doar USR (în parlament nu le-am dat votul din cauza unor opțiuni ideologice) și niciodată PSD. Dar nu putem să nu recunoaștem că avem o clasă politică la pământ. Dar, din păcate, clasa politică e imaginea poporului, e produsul acestui popor.

    PNL - dezastru total în ultimele luni, mi s-a scârbit de competiția lor internă. Apreciez că există competiție internă față de PSD, dar mi-e scârbă că pentru asta au ajuns să paralizeze țara. Ca să nu mai zic de anumite comportamente de golani, plus Cîțu Superman care sincer dă impresia uneori că are nevoie de un control mintal.

    USR - gură mare, fapte puține. Singurul de acolo cu sânge în instalație și care a făcut ceva e Drulă. Restul... Clotilde deja e celebră pentru alte faze, ăla de la sector 2 mișcă câte ceva, dar nu prea mult, cel de la Brașov tot cam așa (în schimb am văzut cred tot orașul reasfaltat ceea ce e bine), iar la nivel de parlament ies în evidență cu penibili gen Bulai, Cioloș. Plus că nu au ieșit complet din comportamentul isteric.

    PSD - nu cred că mai e nevoie de descriere, doar că acum e puțin la ”polișat.” Dar să nu ne facem iluzii.

    AUR - ce să mai zici, subcultură și răcnete, soluții nimic. Măcar au mai pus presiune cu restricțiile, dar dacă ar fi ăștia la guvernare, am ajunge o rușine de țară la câtă subcultură zace în partidul ăla.

    UDMR - din nou, nu mai e nevoie de prezentări.

    Cu așa clasă politică, viitorul țării nu pare prea luminos. Iar dacă se vor schimba lucrurile, se vor schimba extrem, extrem de greu și lent...
    7 1
  • Edikkk
    PSDist sau nu, PNList sau nu, ne votant, etc

    oricare are dreptul la orice opinie, inclusiv sau mai ales politică

    Dreapta când vine la putere, fiind mereu coaliţie, se ceartă de tâmpiţi în loc să guverneze.
    Stânga fură, cât e la putere.

    Oricum PNL e un mare zero pentru mine. Faptul că a făcut alianta monstru USL cu PSD, este total inacceptabil. Absolut total inacceptabil.

    Apoi idiotul de Catu, în loc să fie premier el se luptă pentru preşedinţia PNL si face război cu USR.
    Un idiot. Un mare ego idiot.

    Cică cheamă USR să refacă alianţa, dar îi demite pe capete pe USR din funcţii.

    Deci şi un mare ipocrit, mincinos pe lângă un mare idiot Câțu ăsta.
    2 4
  • amice, esti idiot.
    Nimic mai mult de spus despre tine.
    6 2
  • @Moldovean
    Ai votat raul cel mai mic,ce chestie amuzanta,la noi "raul cel mai mic" are 1.92m. @eu Iar s-au agitat botezatii cu briciul,mare chestie!
    4 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru