Garajul lui Michael Jackson: o incursiune în colecția de mașini neobișnuite a regelui muzicii pop

de Alexandru Monenciu
Vineri, 24.06.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Regretatul Michael Jackson a avut o colecție impresionantă de mașini, unele atipice, dar cu siguranță potrivite pentru cel supranumit „regele muzicii pop". Multe au fost vândute la licitație, după moartea lui, moment în care publicul a aflat de existența lor.

Michael Jackson s-a născut în 29 august 1958. De-a lungul unei cariere care a durat mai bine de patru decenii, Michael Jackson a fost un adevărat fenomen și una dintre cele mai importante figuri ale muzicii secolului 20.

Debutul profesional a avut loc în 1964, alături de frații lui mai mari, în trupa The Jackson 5. În 1971, Michael Jackson a luat drumul unei cariere solo, care i-a adus renumele de „rege al muzicii pop." Chiar și în ziua de azi, Jackson rămâne cel mai premiat muzician independent din istorie.

Pe scenă, dar și în viața personală, Michael Jackson a fost un personaj excentric. Un mare iubitor de animație, Jackson și-a denumit proprietatea din Santa Ynez, California, poate cea mai cunoscută din lume, Neverland. După locul fictiv în care locuiește Peter Pan.

Pentru cei care vor să intre în mai multe detalii despre viața starului american, colegele noastre de la site-ul Eva.ro, au scris un articol amplu pe acest subiect. Îți recomandăm să citești și acest articol:

13 ani de la moartea lui Michael Jackson, idolul controversat al unei generații

Proprietatea se întindea pe o suprafață uriașă și avea, printre altele, cinematograf propriu, dar și o grădină zoologică. Tot aici, Michael Jackson își ținea colecția personală de mașini, multe dintre ele atipice, dar, cu siguranță, potrivite pentru un „entertainer" de calibru mondial.

Acum, la fix 13 ani de la trecerea lui în neființă, ne-am gândit să vă invităm în fostul garaj al regelui muzicii pop și să vorbim despre câteva dintre mașinile pe care le-a deținut (în total erau peste 70).

De ce "fostul"? Pentru că multe dintre mașinile sale au fost vândute, în 2009, la licitație. Mai interesant este că publicul larg nu a știut de multe dintre ele până în acel moment.

MAȘINA DE GOLF "PETER PAN"

Așa cum spuneam, Michael Jackson era un mare iubitor de animație. Acest lucru este dovedit și de una dintre mașinile pe care le-a deținut. Este vorba despre o mașină de golf pe care starul pop o folosea pentru a se deplasa pe proprietatea din California.

Printre numeroasele ilustrații, mașina de golf avea desenată pe capotă o scenă chiar din Peter Pan, unde Michael Jackson era portretizat ca personajul din desenele animate.

Aceasta este una dintre mașinile vândute la licitația din 2009, cu o sumă cuprinsă între 4.000 și 6.000 de dolari.

CALEAȘCA ELECTRICĂ "MONTANA CARRIAGE COMPANY"

Un alt vehicul atipic din colecția lui, vândut de asemenea în 2009, este o caleașcă electrică. Nefiind omologată pentru drumurile publice, și aceasta a fost folosită cu precădere la Neverland.

Avea un interior în două culori (negru și roșu), CD player și boxe.

UN DODGE VIPER ÎN MINIATURĂ

Michael Jackson iubea atât de mult personajele din animația „Familia Simpson”, încât a vrut să le aibă desenate pe un Dodge Viper în miniatură.

Din păcate, nu se cunosc mai multe detalii despre acest vehicul, dar cu siguranță era unul foarte popular printre cei care vizitau în acea perioadă Neverland.

MAȘINA DE POMPIERI GMC HIGH SIERRA, PRODUSĂ ÎN 1986

O mașină făcută la comandă pentru Michael Jackson a fost și acest GMC High Sierra, construit în 1986. Camioneta a fost transformată în autospecială de pompieri. Avea de toate, inclusiv rezervor de apă, furtune și girofare roșii. Dacă un incendiu ar fi izbucnit la Neverland, situația era salvată.

REPLICA DETAMBLE MODEL B DIN 1909

Lista cu mașini neobișnuite, deținute de Michael Jackson, include și o replică a modelului Detamble Model B din 1909. Nu se știe dacă putea circula și în afara Neverland, dar era o mașină în mărime naturală, 100% funcțională și propulsată de un motor cu combustie internă.

ROLLS-ROYCE SILVER SPUR II DIN 1990

Ca un adevărat star, Michael Jackson voia să călătorească într-o mașină cât mai spațioasă și confortabilă. Și ce ar fi mai potrivit pentru un rege al muzicii pop decât o limuzină.

Putem spune că a avut câteva, inclusiv un Rolls-Royce Silver Spur din 1990. Și în acele vremuri, marca britanică le oferea clienților mai multe variante de personalizare, iar starul american a optat pentru o tapițerie din piele albă și material textil negru.

Mai mult, limuzina avea geamuri fumurii și perdeluțe albe. Plus un bar complet echipat.

Rolls-Royce Silver Spur II era echipat cu un motor V8 de 6.75 litri, alăturat unei transmisii automate cu 4 trepte.

ROLLS-ROYCE SILVER SERAPH DIN 1999

Tot în colecția lui personală, Michael Jackson a mai avut un Rolls-Royce, de această dată un Silver Seraph din 1999. Dacă interiorul primului nu ieșea cu nimic în evidență, nu același lucru se poate spune și în cazul acestui Silver Seraph.

Asta pentru că starul pop l-a creat personal, iar decorațiunile purtau semnătura celor mai cunoscuți designeri ai vremii. Celebrul palat Versailles a fost folosit ca sursă de inspirație, iar printre materiale se regăseau din belșug aurul de 24 de karate și cristalele.

Rolls-Royce Silver Seraph era echipat cu un propulsor V12 de 5.4 litri, care dezvolta 321 de cai putere.

CADILLAC FLEETWOOD DIN 1954

Cadillac era marca preferată a unui alt monument al muzicii, de această dată Rock & Roll. Este vorba despre Elvis Presley.

Așa cum bine știi, Michael Jackson a fost căsătorit cu fiica acestuia, Lisa Marie Presley, între anii 1994 și 1996.

Revenind, însă, la mașini, Jackson a avut la rândul său un Cadillac Fleetwood din anii '50, la fel ca Elvis.

În 1989, acest model a apărut pe marele ecran, în filmul „Driving Miss Daisy". Cum Michael Jackson iubea acest film, a trebuit să aibă în colecție un Cadillac Fleetwood.

LINCOLN TOWN CAR DIN 1988

Garajul din Neverland adăpostea și un Lincoln Town Car alb. Avea un interior obișnuit, cu piele de culoare gri, material textil și ornamente din lemn de nuc.

AUTOBUZ NEOPLAN DIN 1997

Pentru a se deplasa în timpul turneului mondial HIStory, Michael Jackson a achiziționat un autobuz Neoplan din 1997. Desigur, l-a personalizat cu scaune și cabine individuale, covorul avea brodată o coroană, iar chiuvetele din baie erau placate cu aur.

FORD ECONOLINE E150

O altă mașină pe care a personalizat-o după bunul plac a fost un Ford Econoline E150. Avea televizor, consolă de jocuri (care acum este expusă într-un muzeu), scaune îmbrăcate în piele și multe altele. Motorul era un V6 de 4.9 litri.

GMC JIMMY HIGH SIERRA CLASSIC DIN 1988

La fel ca mulți americani, în anii '80 și '90, și Michael Jackson a deținut un GMC Jimmy. Mașina nu avea ceva special, dar era în acele vremuri un "must-have", mai ales printre amatorii de mașini mari.

HARLEY-DAVIDSON TOURING DIN 2001

Dacă avea un camion de pompieri, Michael Jackson trebuia să aibă și o motocicletă de poliție. Este vorba despre un Harley-Davidson Touring, modificat pentru a arăta exact ca o motocicletă folosită de oamenii legii din SUA.

Avea chiar și girofare și sirenă. Dar, din câte se știe, Michael nu a folosit motocicleta niciodată.

MERCEDES-BENZ 500 SEL DIN 1985

Am lăsat acest Mercedes-Benz 500 SEL la final pentru că, din câte se pare, era mașina preferată a lui Michael Jackson. Sau, cel puțin, cea pe care o folosea cel mai mult.

Fie că mergea la studioul din Los Angeles sau, pur și simplu, în oraș, starul muzicii pop era mai tot timpul văzut în acest Mercedes-Benz 500 SEL.

În urmă cu patru decenii, 500 SEL era nava amiral de la Mercedes, una dintre cele mai impozante mașini de pe piață. Așadar, una care nu putea lipsi din garajul unui "rege". Exemplarul în cauză nu era de serie, având în vedere că motorul V8 dezvolta 302 cai putere.

Ca o comparație, versiunea europeană dispunea de 228 CP, iar cea americană de 184 CP. Puterea era livrată prin intermediul unei transmisii automate cu 4 rapoarte.

Comentarii (4)

  • Scrooge
    "Nu se cunosc prea multe detalii" despre Dodge ul Viper. O fi si greu sa ti dai seama. E o masinuta de golf electrica, fara permisunea de a circula pe drumurile publice, cu o caroserie artizanala de Viper folosita la vremea respectiva pentru deplasarea prin incinta proprietii si cel mult pentru a distra vizitatorii, in special copiii.
    3 1
  • Scrooge
    Si in nici intr-un caz autobuzul din poza alb negru nu e Neoplan 1997, cu nici M.J. din poza respectiva nu e M.J. din 1997 :)))) Mai filtrati si voi cand copiati articole de pe alte site uri.
    5 1
  • Nu vad nimic special, mașini absolut normale pentru un superstar. La ce mașini de colecția are Tiriac, îl umilește!
    2 1
  • inexorabil
    @Scrooge, te faci vinovat de crimăgândit, care, de altfel, a început să deranjeze (pe) AM…
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru