Nokian va construi în România o uzină de anvelope, pentru a o înlocui pe cea din Rusia

de Bogdan Mirică
Marti, 01.11.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Celebrul constructor de anvelope Nokian a anunțat oficial că va construi o uzină de anvelope în România. Ea va fi prima din industrie cu emisii zero și va prelua producția uzinei din Rusia, închisă din cauza războiului din Ucraina.

Oficialii Nokian au venit cu o veste foarte bună pentru industria românească. Oradea va găzdui o uzină de anvelope ridicată de la zero de producătorul finlandez. Fabrica va produce anvelope destinate vehiculelor de pasageri, o divizie grav afectată de închiderea fabricii din Rusia, după izbucnirea războiului.

Investiția finlandezilor se ridică la aproape 645 de milioane de dolari, o parte din ei urmând să fie amortizați prin vânzarea fabricii din Rusia, către un producător local de petrol, denumit Tatfnet. Uzina din Rusia, unde exista o capacitate de producție de 17 milioane de anvelope anual, se vinde pentru 400 de milioane de euro.

Jukka Moisio, actualul președinte Nokian, a declarat că fabrica de la Oradea va ajuta compania să își redreseze producția grav afectată și să construiască anvelope fără Rusia. De asemenea, România va ajuta astfel la dezvoltarea companiei.

Orașul românesc a fost ales pentru poziționarea sa aproape de Europa Centrală și pentru disponibilitatea unor surse de energie verde în apropiere.

Fabrica de la Oradea va fi prima din industrie cu zero emisii de CO2 și va oferi loc de muncă pentru 500 de angajați.

În România, uzina Nokian va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, anual, și va da naștere primelor produse în a doua jumătate a lui 2024. Abia de la începutul lui 2025 vom vedea demararea unei producții complete.

Odată cu această investiție, România se transformă într-un adevărat pol european al producției de anvelope, întrucât la noi în țară produc și alte nume mari din industrie, cum ar fi Continental, Michelin și Pirelli.

via Reuters

Comentarii (6)

  • Excelenta veste ! Pacat ca 'pica' investitiile peste noi fara a fi atrase de politicieni competenti, seriosi, abili ci -in fapt- in ciuda piedicilor puse de acestia. Si de birocratia ucigatoare a Statului.
    19 2
  • Nu mă miră ca se retrage Nokian, ci faptul că și Huawei se retrage, adică ciudat pentru o prietenie nelimitată, cum spunea domnul Vladimirovici, între China și Rusia .

    Oricum Lada, musai albă, nu are nevoie de anvelope Nokia.
    20 5
  • Veste buna pentru vest.
    8 8
  • Pentru vestul tarii
    8 4
  • Mircea Badea
    bravo psd! :)

    trebuie sa-mi verific cs-urile dar n-are cum sa fie made in ro ca sunt prea bune.
    2 7
  • Nokian, ca si alte mari nume ce au avut fabrici in Rusia isi vor linge multi ani de aici incolo ranile. Deci de la o capacitate de 17 mil/an trebuie sa se multumeasca deocamdata cu 6 mil/an si asta undeva prin 2025. Pe fabrica aia ar lua ( teoretic, ca practic nu cred ca vor lua vreodata) 400 mil si pe asta trebuie sa dea 650 mil ( care probabil se vor transforma in 750 mil) - deci ca sa ajunga la capacitatea vechii fabrici o sa trebuiasca sa dea vreo 2 mld.!!!...hmmm...nu-s ce sa zic, ma intreb cat de "eco/green" era fabrica aia din Rusia ! Abia astept sa-i vad pe d-astia cu mari fabrici prin toata lumea cand or trebui sa plece si de prin China , oare tot asa o sa astepte pana in ceasul al 13-lea ?
    8 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru