Proiect: șoferii vor putea prezenta poliției și varianta electronică a asigurărilor RCA

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 13.08.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii vor putea prezenta la control și varianta electronică a poliței de asigurare RCA, potrivit unui proiect aflat în dezbatere. În prezent, legislația nu este clară, iar polițiștii pot da amenzi de 2.000 de lei pentru cei care nu au asigurarea RCA în format tipărit.

Legislația actuală în domeniul asigurărilor RCA este neclară în privința modului în care șoferul poate demonstra că deține o asigurare RCA în momentul unui control din partea autorităților.

Astfel, legislația spune că "dovada încheierii asigurării RCA [...] o constituie [...] polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă".

Practic, în legislația actuală nu se menționează explicit dacă polița de asigurare RCA trebuie prezentată obligatoriu în format tipărit.

În prezent, numeroși șoferi achiziționează asigurarea RCA prin internet, astfel că primesc dovada plății și polița de asigurare în format electronic, fără să aibă și o copie printată. Deși circulă în legalitate, unii șoferi au fost amendați cu sume de până la 2.000 de lei pentru că nu aveau asigurarea RCA în format tipărit în momentul unui control.

Acest aspect a generat numeroase controverse în ultimele luni, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat în cele din urmă un proiect care prevede clarificarea legislației.

Astfel, proiectul prevede că șoferii vor putea prezenta agenților de poliție, la un eventual control, și varianta electronică a poliței RCA. De asemenea, ASF menționează că dovada existenței poliței de asigurare se poate face și prin interogarea bazei de date Administrare Istoric Date Asigurări Auto (AIDA), dezvoltată și administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Orice poliță RCA va apărea în această bază de date în termen de cel mult 5 zile de la incheierea asigurării.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de autorități și publicat în Monitorul Oficial.

Via Hotnews, Avocatnet

Comentarii (4)

  • Pe mine m-a oprit organu' sa imi verifice actele si era sa-mi dea amenda pt inutila foaie A4 pe care o primim mai nou la itp,noroc c-am gasit-o la timp.Cu toate ca aveam itp-ul valabil,polo-,rile din trafic il verifica automat cu camera din bord(d'aia ii si umfla pe cei care nu-l au, instant),aveam talonul la mine unde scria clar ca am itp-ul efectuat.Acum vad ca trebuie un proiect de lege sa faca ce fac de cativa ani,sa ma verifice daca am rca-ul valabil chiar daca legal il pot face si online.
    8 0
  • Este o masura ce ar fi trebuit introdusa de mai mult timp. Practic ar putea sa acceseze baza de date si au raspunsul. Ar fi ideal unificarea bazei de date si vezi din rima cine nu are rca, itp, permis suspendat, vizita medicala etc, etc.
    8 0
  • Pe mine m-au oprit si le-am aratat pdf ul pe telefon inclusiv locul unde scrie ca poate tine loc de foaia printata. Nu mi-au dat amenda, dar m-au intrebat ce fac in caz de accident, cum dau celuilalt polita? M-am uitat la el si am raspuns- pe whatsapp. Oricum in caz de accident nu ii dai polita celuilalt, ci completezi amiabila.
    7 0
  • andrei.r
    Intre timp, in Germania nu exista polita, nici printata nici in format digital. Toate masinile inmatriculate au rca valabil. Daca te decizi sa inchizi contractul de rca si nu faci altul, vine politia acasa si iti retin talonul si placutele. In caz de accident e de ajuns sa stii numarul de inmarticulare al vinovatului.
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru