Șoferii nu mai au voie să țină telefonul în mână la volan: amenda maximă este de 1.160 lei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 13.08.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul care prevede că șoferii nu mai au dreptul să țină telefonul în mână în timpul mersului a fost adoptat și va permite polițiștilor să aplice 4 puncte de penalizare și amenzi de până la 1.160 de lei.

Autoritățile au decis să ia măsuri dure împotriva persoanelor care utilizează telefoanele mobile în timp ce se află în mers.

În urma numeroaselor accidente care au avut loc în ultima perioadă din cauza neatenției la volan, guvernul a adoptat în cele din urmă un proiect inițiat de Ministerul Afacerilor Interne încă din luna ianuarie.

Astfel, proiectul prevede explicit că șoferii nu au dreptul să țină telefonul în mână în timpul mersului, în timp ce legislația actuală prevede doar că șoferii nu au dreptul să utilizeze telefonul în timpul mersului.

Încălcarea acestei reguli se sancționează cu 4 puncte de penalizare pe permis, în timp ce amenda este între 6 și 8 puncte de amendă, adică intre 870 lei și 1.160 lei.

De asemenea, proiectul menționează că aceeași amendă o vor primi și persoanele care țin telefonul în mână în timp ce conduc un vehicul pentru care nu este necesar permisul de conducere.

"Se va interzice ținerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare", precizează inițiatorii proiectului.

În plus, o situație nouă în Codul Rutier este legată de scenariul în care șoferul încalcă o regulă de circulație ca urmare a faptului că tine un telefon în mână.

Într-o astfel de situație, șoferul va avea permisul suspendat timp de 30 de zile, însă amenda va fi mai mică decât în situația în care nu are loc o încălcare a regulilor: 4 sau 5 puncte de amendă, adică 580 lei sau 725 lei.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de președintele României și va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Via Hotnews

Comentarii (7)

  • De sunat, suna frumos. Sa vedem cum o sa-i prinda pe idioti, cum se va aplica in mod concret aceasta prevedere. Personal, nu cred ca vor disparea cretinii care vorbesc la telefon sau consulta mesajele.
    15 0
  • Este un proiect bun in principiu. Dar va fi greu de urmarit si de dovedit... In fine.. nu stiu cum vor implementa.

    Noi avem legi foarte bune, si pana acum exista chestia cu "utilizarea" telefonului in timpul mersului. Dar cati au fost amendati? In orice coada de trafic vezi mai ales femei care navigheaza pe FB si pe whatsapp. Repet: in ORICE coada de stat in trafic le vezi. Totusi, cate sunt amendate?

    Legi sunt, dar nu e cine sa le aplice. Politistii sunt de multe ori ocupati sa le asigure spatele hotilor pentru sume de bani. Nu generalizez, ci am patit-o, intr-un oras mare, in care politia tine spatele unor bande de tigani care jefuiesc oamenii in varsta. Au fost jefuiti parintii mei in timp ce sunam la telefon la politie si nu venea nimeni (in asa fel incat sa le acorde timp destul tiganilor pana cand dusi sunt).

    Aceiasi indivizi care in Romania isi bat pur si simplu joc de regulile de circulatie, odata ce trec in Ungaria sunt mult, mult, mult mai potoliti. Unii chiar respecta semnele la sange. Pentru ca stiu ca cu ungurii nu pot sa negocieze si nici sa le rada in nas. In fine, discutie lunga...
    7 0
  • M-am plimbat destul de mult cu Eurolines-ul prin Europa. Nu a existat un sofer, UNUL care sa nu vb la telefon chiar daca avea un coleg in dreapta care "se odihnea". Cel mai tare a fost unul care manca seminte, conducea cu coatele si si vb la telefon.
    7 0
  • Atingerea telefonului care este pe stativ in timpul mersului intra la "folosirea cu mainile'? sau daca ai apple car play si atingi displayul in mers nu e tot aia? sau daca folosesti rotita sa te joci prin meniul telefonului nu e tot aia?
    8 0
  • Meteorologogu
    Am ajuns sa apreciez daca vad ca omul DOAR vorbeste la telefon si sta cu ochii, macar aproximativ, la drum. Cand duc copii la scoala sunt speriat de cati soferi stau cu ochii in telefon cand trec pe linga scoala sau gradinita.
    Ma gandeam sa pun un anunt in ziar ca pot conecta telefoanele prin BT la masina, contra cost :) ca daca e moca unii nu-si bat capul ;) si sa le spun ca asta e o facilitate pe care nu o au toate masinile :D
    4 0
  • Chiar azi am stat dupa un politist care a facut o intoarcere (in mijlocul strazii, evident) din 40 de miscari pt ca una din cele 2 maini era ocupata cu telefonul.
    5 0
  • bine ca imi dau voie cu tigara aprinsa in mana:))) ce mizerie
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru