Volvo a înregistrat un patent inedit: volanul mașinii se poate glisa dintr-o parte în alta a interiorului

de Daniel Popescu
Marti, 06.10.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo a înregistrat un patent pentru un sistem care permite volanului să se gliseze dintr-o parte în alta a interiorului. Mașina echipată cu un astfel de sistem are două rânduri de pedale, montate în stânga și dreapta.

Inginerii constructorilor auto gândesc frecvent diverse soluții mai mult sau mai puțin utile, care sunt înregistrate la oficiile de patente fără să fie produse vreodată în versiune de serie.

Una dintre aceste soluții a fost înregistrată recent de Volvo, care propune un volan inedit cu posibilitatea de a fi glisat dintr-o parte în alta a interiorului.

Constructorul suedez susține în documentul oficial al patentului că sistemul este "un vehicul care are mai multe poziții de condus" datorită unui volan montat pe o șină care permite mutarea acestuia din stânga spre dreapta. Interesant este că Volvo a publicat inclusiv o imagine în care volanul este pe centru.

Teoretic, pentru europeni și americani, un astfel de sistem ar putea fi util pentru persoanele care călătoresc frecvent în țări în care se conduce cu volanul pe dreapta, precum Marea Britanie.

Totuși, Volvo susține că un astfel de sistem ar fi util mai degrabă pentru mașinile autonome. Astfel, în cazul unui blocaj în trafic, șoferul ar muta pur și simplu volanul în dreapta pentru a avea mai mult confort în timp ce mașina se conduce singură. O astfel de implementare este mai accesibilă decât cea "tradițională" de a integra volanul în planșa de bord în astfel de situații.

Pentru ca un volan deplasabil să poată fi utilizat, Volvo menționează că mașina ar fi echipată cu două seturi de pedale, în stânga și dreapta, și că setul corespunzător s-ar activa automat pe baza unor senzori care detectează unde este volanul.

Întreaga tehnologie este pusă în practică prin utilizarea unor componente drive-by-wire, o tehnologie care înlocuiește sistemele mecanice convenționale cu sisteme electronice.

Via Autoblog

Comentarii (19)

  • Am mai vazut asa ceva intr-o emisiune veche despre masini,exact asa,glisa volanul de la stanga la dreapta. Nimic nou.
    9 2
  • Si la Mercedes la masinile de gunoi
    https://www.core77.com/posts/98785/This-Mercedes-Truck-Lets-You-Slide-the-Steering-Wheel-and-Pedals-From-One-Side-of-the-Cabin-to-the-Other#
    9 0
  • * inclusuv la Unimog. Deci,a inventat Volvo fix nimic,stire scoasa pt marketing.
    7 1
  • Riddler
    Acu' poa' sa conduca edik linistit fara nicio mana pasand volanul la celalalt.
    Oricum mai e de inivat aicea. Pa cand pedalele (pedala pt. edik) care gliseaza in lateral sau de ce nu in spate.
    11 1
  • @Tatraurs
    Stai jos, 2!

    Invata ce insemna patent si ce inseamna inventie. Te-ai trezit din betia de WE?
    2 8
  • :))Ohoho,the smart one.Te rog sa nu imi.pui si nota in catalog ca ma faci sa plang. Ok,deci a brevetat inventia altora,esti ok acum?
    7 1
  • Cum ziceam mai sus,ceva ce exista de zeci de ani,scos acum de Volvo pentru marjeting,sa apara in presa ca se vorbestebdespre asa ceva,o reclama mascata la cat de "inovator" e Volvo.
    6 1
  • Scuze pt scrisul de mai sus,eram la volan si am apasat mai multe taste,asa,pentru domnul profesor care arunca cu nota doi cu superioritate,ia spune mata,la ce te duce capul ala cand citesti titlul "Volvo a înregistrat un patent inedit"? Subliniez eu inedit pentru tine.
    6 2
  • @tatraurs
    Daca logica mea functioneaza normal, Volvo nu ar fi depus patent pentru ceva existent.
    Si-ar lua imediat amenda pentru copierea unui patent.
    Daca nu ma credeti, vedeti procesele la Nikola sau procesele dintre Nokia si Mercedes.
    Hai sa vedem daca Volvo va fi amendat si cine are dreptate.
    2 6
  • Bre,orice patent isi pierde exclusivitatea,d'aia dupa cativa ani are voie oricine sa faca aspirina,de exemplu,ppt sa schimb apoi ceva(pun o vitamina) si patentez noua formula.Volvo n-a facut decat sa inventeze apa calda care curge pe teava de rece,atat. Doar marketing sa apara in presa. Unimog-ul de la Mercedes are asa ceva de ani de zile,cauta si tu pe net,ce dracu.
    5 2
  • Cel mai probabil (dupa mine) volvo se gandeste sa puna asa ceva pe o masina si daca nu cerea patentul putea fi acuzat de Mercedes ca ii copiaza. Pentru a evita eventuale acuzatii viitoare s-a asigurat cerand patent pentru sistemul pe care ar urma ei sa-l implementeze (vreodata).
    Oamenii urmeaza un proces corect pentru a nu avea probleme legale, chiar daca nu sunt ei primii care fac asa ceva. Nu vad nimic rau in asta.
    Doar sirul de comentarii de pe automarket :)
    3 2
  • @green_alex. Un exercitiu de marketing deloc "inedit". O sa puna Volvo sistemul asta intr-o masina de serie LA PASTELE CAILOR.A,si sa nu uitati,Volvo apartine de Geely iar Geely e actionar majoritar la Mercedes Benz,asa ca iata "patentul".
    3 2
  • @Riddler...acum butonează liniștit telefonul low cost
    3 2
  • @tatraurs
    De cand 10% e pachet majoritar?
    Atat are Geely la Mercedes.
    Hai ca acum am ajuns ca de fapt e inventia Mercedes.
    Ia vezi ce proces are Mercedes pe rol cu Nokia:)
    Si centura de siguranta a fost inventata demult, dar in varianta pe care o regasim in zilele noastre pe masini a fost dezvoltata de un inginer de la Volvo in 1959.
    Deci da, nu a inventat nimic surprinzator, dar se pare ca nu e patent pe asta, deci...
    2 7
  • @ trage aer in piept si citeste usor
    https://www.google.com/amp/s/m.mediafax.ro/amp/externe/producatorul-chinez-de-automobile-geely-a-devenit-cel-mai-mare-actionar-al-daimler-detinatoarea-mercedes-benz-17032785
    4 1
  • Le-a luat gelly caimacul celor de la kuweit investment,cum au facut asta laercedes,cum actiunile lor (geely) au crescu pe bursa cu 10%. Cand esti analfabet functional,e greu sa pricepi
    4 1
  • https://m.youtube.com/watch?feature=emb_title&v=8bK252NN0fs
    4 0
  • @tatra Urss tu vorbesti ma de analfabet functional, pai uite-te la tine, ca tu esti ala. dupa mintea ta, cel mai mare actionar inseamna automat actionar majoritar? vai de capul tau, ai nota 2 si de la mine. macar ai bun simt si nu te mai tine batos pe aici ca esti varza tocata !!
    0 5
  • @eubti-am zis ca nu te ajuta mintea. Citeste mai incet
    http://autoindustry.ro/stiri-auto/li-shufu-proprietarul-companiei-chineze-geely-devenit-cel-mai-mare-actionar-al-mercedes-benz-pentru-moment-nu-doreste-sa-cumpere-mai-multe-actiuni-26702
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru