Drivetest Opel Astra Sedan (2012-2018)

1.4 Turbo 140CP Cosmo auto
Opel Astra Sedan (2012-2018) zoom
de Dragoș Băltățeanu, Foto: Ciprian Mihai
Luni, 17.12.2012
Automatisme

Piaţa modelelor compacte sedan este mai mare ca niciodată. Există un segment important de clienţi care apreciază o berlină în trei volume în locul unui model compact hatchback. Sedan-ul compact este un model apreciat şi pentru flotele de automobile de firmă. Până nu de mult, sedan-urile compacte erau derivate din modelele hatchback şi de multe ori rezultatul final era forţat din punctul de vedere al designului. Să ne amintim doar de modele ca Citroen C4 Sedan, Ford Focus Sedan (generaţia anterioară), Peugeot 307 Sedan sau chiar generaţia anterioară a modelului Opel Astra. 

Astăzi, constructorii au înţeles că designul este extrem de important chiar şi pentru sedan-urile compacte. Noile generaţii au linii mult mai fluide şi sunt concepute de la zero în ceea ce priveşte designul. Astfel, noul Astra Sedan este prima berlină compactă de la Opel care chiar întoarce capete pe stradă şi nu mai pare un produs născut doar din necesitate.

Opel Astra Sedan (2012-2018)
1.4 Turbo 140CP Cosmo auto

  • Pret de pornire 15.850 €
  • Pret model testat 21.250 €
  • Taxa auto 170 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Motorul turbo de 1.4 litri este cea mai interesantă propunere Opel pentru aceast segment. Este un motor pe benzină supraalimentat prin intermediul unui sistem turbo. Puterea furnizată este 140 CP la 4.900 rpm, iar cuplul motor este de 200 Nm la 1.850 rpm. În utilizarea zilnică se dovedeşte a fi un motor agreabil, cu suficiente resurse pentru orice situaţie. Cuplul la turaţii joase este prezent, Astra Sedan 1.4T dovedindu-se a fi extrem de agreabilă pentru uzul în mediu urban.

Modelul testat a venit dotat şi cu o cutie de viteze automată cu şase trepte. O cutie automată clasică, un pic lentă în reacţii, dar care se achită bine de jobul pe care îl are de făcut. Pentru un ritm cu o idee mai sportiv, cutia oferă şi posibilitatea schimbării manuale a treptelor de viteză prin intermediul levierului. 

Consum

Motorul turbo de 1.4 Turbo este flexibil, dar oferă şi un consum decent de benzină. Cifrele oficiale spun 6.6 litri/100 km în regim mixt, 5,2 litri/100 km extraurban şi 8.9 litri/100 km în oraş. Noi am utilizat maşina 80% din timp în oraş. Înainte să înceapă să ningă, ce-i drept. Consumul înregistrat de computerul de bord a fost un foarte civilizat 9 litri/100 km. Pentru un automobil de 140 CP cu transmisie automată, este o cifră decentă. 

Concurenţa oferă însă alternative mai economice. Motorul de cilindree mică supraalimentat prin sistem turbo este o trend printre toţi mari constructori şi avem de unde alege. Ford oferă un motor de 1.6 Ecoboost de 150 CP, al cărui consum mediu este de 6 litri/100 km, iar Skoda are noul model Rapid cu motor de 1.4 TSI de 122 CP cu cutie DSG şi un consum mediu de 5.8 litri/100 km.

Performanţe

Cei 140 CP oferiţi de motorul de 1.4 turbo sunt suficienţi pentru o utilizare agreabilă zilnică. Deosebit de plăcut la turaţii joase, motorul de 1.4 litri turbo poate propulsa sedanul Opel de la 0 la 100 km/oră în 10.3 secunde, iar viteza maximă pe care o poate atinge este de 205 km/oră. Cifre ok, dar concurenţa are şi aici un răspuns pe măsură. Ford-ul Focus 1.6 Ecoboost are un sprint 0-100 km/oră de 8.6 secunde, fiind cel mai rapid din acest segment. Tot sub 10 secunde se situează şi două modele ale grupului Volkswagen: Skoda Rapid şi Volkswagen Jetta, ambele dotate cu motorul 1.4 TSI de 122 CP. 

Interior

Modelul primit de noi la test a venit în echiparea de top Cosmo. Interiorul avea astfel cam toate jucăriile posibile plus o serie de dotări opţionale. Aspectul habitaclului este deja familiar, noua generaţie Astra remarcându-se prin suficient spaţiu la interior, dar şi printr-un bord extrem de aglomerat de butoane. Opel a avut mereu o pasiune pentru console centrale înţesate de butoane şi comenzi. Odată ce te familiarizezi cu amplasarea lor, nu mai este o problemă, dar atunci când te urci pentru prima dată la volanul unui model Astra şi încerci să te adaptezi din mers te poţi simţi confuz. Nu mai puţin de patru butoane rotative te întâmpină, două pentru climatizare, unul pentru volum şi unul pentru computerul de bord garnisit şi cu un soi de mini joystick deasupra pentru sistemul de navigaţie. 

Un element neplăcut pe care l-am constatat din greşeală este faptul că portbagajul poate fi deschis în mers apăsând pe butonul de pe consola centrală, chiar dacă am blocat în prealabil portierele. Având un sistem de deschidere completă, m-am trezit cu luneta obturată şi cu un partener de trafic uimit în spatele meu. Închiderea se poate face doar manual, însă. Partea bună este că volumul portbagajului este însă mai mult decât generos: 460 litri fiind gata să fie încărcaţi cu bagaje. 

Preţ de achiziţie

Noul Opel Astra este unul dintre cele mai abordabile modele din clasa compactă şi unul dintre preferatele românilor. Concurenţa este extrem de puternică, dar Opel reuşeşte să se menţină în topul vânzărilor printr-o politică de preţuri corecte. Un Opel Astra sedan poate fi achiziţionat începând cu un preţ de 15.850 euro. Modelul nostru de test avea un preţ de listă de 21.250 euro, fără a include opţionalele. Concurenţa are preţuri comparabile la variante egale de putere, deşi nu toată lumea oferă motoare de cilindree mică cu sistem turbo. Chevrolet Cruze 1.8 şi Toyota Corolla 1.6 au preţuri mai mici de achiziţie, dar motorizările sunt clasice. Singurul model care stă chiar în coasta Opel-ului Astra Sedan este noul Skoda Rapid 1.4 TSI cu cutie DSG cu şapte trepte. În echiparea Elegance, acest model costă 19.172 euro.

Siguranţă

Opel Astra a fost testat de către EuroNCAP în 2009, atunci când a fost lansat modelul hatchback. Scorul general obţinut la testele de impact a fost de cinci stele, iar cel pentru protecţia pasagerilor adulţi de 95%, iar scorul pentru protecţia pasagerilor copii a fost de 84%. 

Pe lista de dotări standard a modelului Opel Astra Sedan există şase airbaguri: două frontale, două laterale şi două cortină. Mai avem sistem ESP în serie şi tetiere active.

Ţinută de drum

Suspensia modelului Astra Sedan este bine reglată pentru drumurile cu specific din ţara noastră. Filtrează bine denivelările pe care le întâlnim zilnic pe drumul spre birou, iar la drum lung ruliul este ţinut sub control atunci când schimbăm regimul de condus de la relaxat la sportiv. Se poate opta şi pentru suspensia FlexSteer, ca în cazul modelului nostru, pentru încă 2.000 euro. Ceea ce îţi permite să alegi între trei moduri de rulare: Normal, Sport şi Tour. Însă Opel insistă să păstreze o punte spate cu bară de torsiune în loc să folosească suspensie independentă. Din acest punct de vedere, Ford Focus are o suspensie superioară.

Vizibilitate

Versiunea sedan a modelului Astra oferă o vizibilitate mai redusă în spate faţă de versiunea hatchback. Luneta este foarte plonjată, ceea ce îi dă o siluetă interesantă, dar nu ajută prea mult la capitolul vizibilitate. Montantul faţă stânga mai jenează din când în când la virajele mai strânse, chiar dacă Opel a pus nişte minigeamuri între portieră şi montant. Pentru a-l ajuta pe cel de la volan, modelul nostru avea senzori de parcare atât în faţă cât şi în spate, dar nu există cameră pentru marşarier.

Tehnologie

Opel Astra oferă un pachet de dotări care satisfac un şofer normal. Iar pe nivelul de top Cosmo, avem câteva jucării în plus. Sistemul audio este decent, muzica putând fi redată de pe CD, USB sau sursă auxiliară, iar sistemul de navigaţie este opţional. Indicaţile sunt afişate pe un ecran color de şapte inchi. Climatizarea este duală, dar are o mulţime de butoane cu care trebuei să te obişnuieşti. La capitolul dotări exotice, Opel Astra oferă încălzire în volan.

Design

Designul este în sfârşit un atu pentru Opel Astra Sedan. După ce două generaţii la rând, Astra Sedan a fost doar un derivat al modelului hatchback, generaţia actuală are un design independent, unic şi chiar reuşit. Mai ales după faceliftul operat de curând întregii game Astra, modelul Sedan atrage atenţia pe stradă datorită siluetei elegante şi liniilor fluide. Având atu-ul designului de partea sa, Astra va atrage o categorie nouă de clienţi, cea care nu s-ar fi uitat până acum la un model sedan compact.

Nu ne-a placut

  • Nu există sistem Start-Stop
  • Fără cameră pentru marşarier
Date tehnice - Opel Astra Sedan (2012-2018) 1.4 Turbo 140CP Cosmo auto
Combustibil
Benzina
Nr. usi
4
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1364
Lungime mm
4658
Putere maxima CP (rpm)
140 (4900)
Latime mm
1814
Cuplu maxim Nm (rpm)
200 (1850)
Inaltime mm
1500
Viteza maxima km/h
205
Greutate kg
n/a
Acceleratie 0-100 km/h s
10.3
Ampatament mm
2685
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
56
Cutie viteze
A
Volum portbagaj litri
460
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Opel Astra Sedan (2012-2018)

Ultimele teste

Comentarii (22)

  • un minus lipsa start stop ? pt mine e un mare plus ... nu inteleg deloc tigania de a opri motorul ca sa mai salvezi o lingura de combustibil , pe care o sa o platesti cu varf si indesat cand va pica pompa de benzina si altele suprasolicitate de pornirile dese ....
    45 14
  • Florin
    460 l nu este un portbagaj imens iar patile care nu v-au placut lipsesc in general pe masini de acest nivel de pret.
    Masina este chiar frumoasa, are linii fluente si arata bine in realitate.
    33 4
  • mircea
    @Bum

    Funcţia Start-Stop nu este una care să oprească motorul în sensul clasic al termenului. Lucrurile sunt mult mai complexe decât atât.
    19 18
  • E ciudat , caci eu fix asta am vazut in multe teste filmate , pur si simplu se oprea , e adevarat porneste mult mai repede fata de o pornire normala , dar nu ma intereseaza asta
    poate sunt un pic obsedat de control si nu prea concep ca masina sa faca ce vrea ea cand vrea ea ...
    18 6
  • 1."Modelul nostru de test avea un preţ de listă de 21.250 euro, fără a include opţionalele" - si care este pretul cu toate optionalele pe care le-ati avut la dispozitie?
    2. Rapid si Jetta cu 1,4TSI si 122CP scot sub 10 sec / 0-100km/h. Corect ca si informatie, dar explicati si de ce?Astra Sedan 10,3sec / 0-100km/h din 1,4 si 140CP. Ford Focus 1,6 Ecoboost si 150CP atinge 100km/h in 8,6 sec. Cam mare diferenta, dar nu cumva Ford avea cutie manuala?
    3. Ce greutate are, ca nu figureaza la date tehnice?
    Incercati sa nu considerati intrebarile mele ca si malitioase (si automat sa stergeti comentariul), dar ... voi le testati, noi le citim si avem (un pic) dreptul la opinie.
    SPor!
    28 1
  • antonny
    Domnule Mircea care sunt '' lucrulile mai complexe de atat ''........trebui sa fii nebun sa dai 21 250 euro pe un opel.....
    21 13
  • -Rolf-
    Dat fiind faptul ca aceasta masina face parte din clasa M1 sedan unde sunt si alti concurenti avand preturi net inferioare (Citroen C-Elysse, Peugeot 301 s.a.m.d.), pretul acestui automobil -chiar si in varianta Cosmo- este unul astronomic. Exista masini din clasa medie avand acest pret ca fiind cost final de achizitie si nu "pret de lista incepand de la 21250 Euro" cum este in cazul de fata; si totusi voi cei de la AM pretindeti, citez:"Noul Opel Astra este unul dintre cele mai abordabile modele din clasa compactă". Ceva imi scapa dar este posibil, ca lucrurile sa fie mult mai complexe decat atat.
    15 10
  • n-as da nici 1000euro pe un opel. cele mai slabe masini.
    9 32
  • Linie izbitor de asemanatoare cu cea a Toyotei Corolla , modelul nou. Jenant...
    6 22
  • you_hoooo
    Cata necunostinta la unii comentatori (pot s-o categorisesc prostie): de cand Astra face parte din clasa M1???!!!!! In primul rand M1 are definitia: Vehicule concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune... Aici pot intra toate autoturismele...
    Faptul ca trebuie neaparat sa intre in categoria de pret din zona Logan asta indica o mare ignoranta.
    Ca sa fie mai clar masina aceasta este un sedan compact din clasa C cu urmatorii concurenti: VW Jetta, Renault Fluence, Ford Focus Sedan, Skoda Octavia, Toyota Corolla, Chevrolet Cruze, Hyundai Elantra, Mitsubishi Lancer, Honda Civic Sedan, Kia Forte (de la anul). Comparati preturile si o sa vedeti unde se situeaza Opel!!!
    Pentru lamurire suplimentara mai avem o clasa mai mica, clasa B Sedan cu urmatorii concurenti: Dacia Logan, Skoda Rapid, Chevrolet Aveo Sedan, Peugeot 301, Citroen C-elysee, Kia Rio Sedan.
    Clasele acestea sunt impatite pe preturi, lungimi (pentru unii e complicat sa le priceapa).
    Legat de minusul semnalat de AM: lipsa sistemului Start-Stop e normal sa nu fie la masina asta pentru ca sistemul de adreseaza doar variantelor ce au cutie manuala (comanda de pornire se da prin apasarea ambreajului... care lipseste la cutia automata).
    Comment-uri va rog...
    28 21
  • Cred ca am avut 4 Opele la viata mea - diverse motorizari fiind fanboy Opel pana acum 2 ani (ultimul a fost Vectra C GTS - asta pentru a excude viitoare comentarii malicioase). Pot povesti ore in sir avantajele si dezavante - dar cred ca majoritatea dezavantaje (aici vorbesc dpdv tehnic).

    Una peste alta am vrut sa subliniez faptul ca sunt avizat vis-a-vis de aceasta marca IAR PRETUL CERUT PENTRU ACEST ASTRA ESTE PUR SI SIMPLU SINISTRU SI ABERANT. Pot enumara cel putin 4-5 marci din acest segment care o depasesc tehnic calitativ si mai ales din punct de vedere al PRETULUI!.

    In rest numai bine si sarbatori fericite.
    15 7
  • @ you_hoooo

    Start-stop doar la modele cu cutie manuala este doar pentru Astra. La alte marci se gaseste si start-stop la modele cu cutii automate.

    Oricum, daca ati reusit sa scoateti 9l % mergand 80% prin oras cred ca este foarte bine.
    4 4
  • astra.sedan
    1.pretul anuntat de fabricant este unul , pretul de cumparare este altul atat la Opel , Vw , Toyota , credeti-ma pe cuvant ca am fost pe la toti astia.asadar o masina anuntata de producator ca ar costa 21 de mii va fi luata de fapt cu aprox. 18500 (cu cat dotarile mai mari cu atat reducerea mai mare)
    2.eu personal mi-am comandat o Astra Sedan care la configurarea pretului de lista era 24500 si o voi lua de fapt cu 21500
    3.cel care spunea ca a avut vreo 4 opeluri si era si fan insa acum nu mai crede in Opel are o problema majora: mai rar deveneai fan Opel acum 10 ani insa de vreo 2 ani de cand s-a lasat respectivul de a fi fan , Opel face masini exceptionale.
    4.articolul este foarte pertinent si bine documentat insa greseala este ca s-a comparat un 1.4 cu un 1.6 , de aici diferentele de acceleratie , la motorizari identice toate accelereaza prima suta in aceeasi secunda(deci diferenta de max. 1 secunda) , diferenta e facuta in general de greutatea proprie a masinii.
    5.inainte de mult asteptatul meu Sedan Astra am detinut deasemenea un Astra Sedan model 2008 (pentru cei care cunosc) si asta m-a facut sa comand aceeasi marca/model.
    6.Tinand cont ca vorbim de masini cu preturi aproximativ la fel , cel mai bine este sa o alegi pe cea care te reprezinta cel mai bine , pe care ti-o cere inima prima.in rest,cum am mai zis...la acest nivel toate consuma la aceeasi motorizare cam acelasi combustibil si performeaza dinamic cam identic.
    12 5
  • Pinguinul_nuclear
    E urata rau ,si Mulsane-ul meu arata mai bine decat dracia asta.
    3 16
  • Obiectiv
    @you_hoooo

    Aberezi !
    Skoda Rapid, Peugeot 301, Citroen C-elysee sunt masini de clasa compacta! Skoda Rapid este un model complementar Octaviei. De fapt chiar si Automarket declara: "Skoda Rapid este într-adevăr o compactă şi poate fi văzută ca un soi de Octavia simplificată" (drive-test 03.12.2012). Dacia Logan si Kia Rio sedan NU intra in aceeasi categorie cu modelele mentionate mai sus.
    13 5
  • you_hoooo
    Stimate "Obiectiv" spune-mi si mie pe ca platforme sunt construite modelele mentionate de tine?
    Hai sa-ti dau raspunsul ca sa nu mai cauti: Peugeot 301 & Citroen C-elysse sunt pe baza platformei de Peugeot 208 (clasa B);
    Skoda Rapid este bazata pe o platforma hibrid: Fabia si Roomster (deci tot clasa B).
    Dar nu are sens sa ne luptam in platforme... aici discutia este despre Noul Opel Astra Sedan!
    Nu vreau sa ma mai repet, cautati informatiile pe net, reviste sau intrebati la dealeri- poate unii stiu...
    5 10
  • @Ionut
    Nu poti sa zici "cred ca am avut 4 Opele la viata mea" , nu sunt ciorapi ca sa nu mai sti cate au fost.
    E o vrajeala totala ce explici
    10 4
  • @you_hoooo
    Lasa platformele si alte povesti. Uita-te la dimensiuni, structura ofertei, dotari, pret, intentiile si declaratiile constructorilor, clasificarile presei de specialitate etc. Skoda Rapid, Peugeot 301, Citroen C-elysee sunt compacte.
    9 6
  • Opel este Dacia nemtilor.Niciodata nu se va ridica la nivelul celorlalte marci germane
    3 11
  • real value
    la concurenta turbo nu exista si fiat? aaaaa nu da bine sa mentionati alturi de nemti nu?

    fiat avea 1.4 t jet cu 206nm/ 1750 ture cand altii se jucau scunsea, dar in fine. acum 1.4 fiat sunt in frunte si inca cum
    2 3
  • am si eu o intrebare legat de sistemul asta start -stop..ca nu prea stiu cum functioneaza .. cand se opreste motorul ti se opreste si climatizarea daca este pornita? ca ar fi useless in situatia asta
    0 0
  • actualul opel astra vs. skoda
    serios? de ce comparati mere cu pere? rapidu' cu motor VW e ca loganu' cu motor Renault, un motor nu face o masina, Skoda nu e VW, doar pt ca are motor de la ei, poate doar pe pietele ieftine ca a noastra sau altele afectate de criza aconomica sau poate doar la un drive-test scurt. O masina nu ti-o iei doar pt ca face un sprint rapid de cateva sute de m, eventual pana-n 25 de ani sa zicem, daca ai mai mult te gandesti si la alte lucruri decat la caii putere. Romanii, chiar si cehii mai au de lucru pana sa scoata o masina adevarata, mai sunt inca in faza de incercari si combinatii de mecanica si design. Nu mai comparati masini cu cutii echipate cu motoare! Au fost probleme diverse si la Opel acum cativa ani, dar gamele noi sunt chiar bune si merita comparatii pe masura lor.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru