Drivetest Mercedes-Benz EQS

EQS 580 4MATIC
4.7
Mercedes-Benz EQS zoom
de Gabriel Nica, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 10.01.2023
Noul Etalon

Există pe lumea asta mașini și... mașini. Amuzant, nu? Da, poate părea un silogism demn de Băsescu sau Hagi dacă vreți, dar asta nu înseamnă că nu este adevărat. De fapt, o veche zicală spunea odată că există două tipuri de mașini: Mercedes-Benz și restul.

O fi fost sau nu vreun pic de adevăr în spatele acestei zicale? Nu aș putea să judec eu asta. Ce pot, însă, să vă spun este că odată cu lansarea lui EQS lucrurile au devenit oficial complicate pentru foarte mulți producători. De ce? Pentru că acest model nu este nici mai mult, nici mai puțin decât „Clasa S, dar electrică”.

Iar din moment ce Clasa S are un loc aparte in industria auto, e clar că nu e de joacă cu un asemenea titlu.

Ce aduce, deci, EQS pe masă? Ce anume din ceea ce oferă îl face demn de o asemenea comparație și cu cine se „bate” el pe piață în acest moment? Asta am încercat să aflăm pe parcursul unei săptămâni petrecute la volanul acestui monument de tehnologie.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE

Mercedes-Benz EQS
EQS 580 4MATIC

  • Pret de pornire 148.400 €
  • Pret model testat 163.650 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

EQS este oferit în mai multe configurații în acest moment, inclusiv câteva care poartă sigla AMG pe hayon. Ciudat, știu, dar astea sunt vremurile pe care le trăim, iar Mercedes-Benz trebuie să se adapteze rapid. Pentru asta, cei din Stuttgart au creat, de la zero, o platformă modulară electrică sub numele de cod EVA. Inspirat nume, nu?

Ei bine, această platformă este folosită de un număr de vehicule electrice construite sub egida gamei Mercedes-EQ. Primul dintre ele este EQS. 

Noi am fost binecuvântați cu modelul de top, respectiv un EQS 580 4Matic. Ce mai reprezintă numerele din numele lui EQS, din moment ce nu mai avem un motor termic sub capotă? Nivelul de performanță la care să te aștepți. E foarte simplu, de altfel. Cu cât numărul este mai mare, cu atât ai mai mulți ponei la dispoziție.

De fapt, te vei putea baza pe un maxim de 523 CP și 855 Nm cuplu, împărțiți între cele două motoare care au în „gestiune” câte o punte. Valoarea folosită de către șofer va fi diferită, însă, în funcție de situație. Asta pentru că EQS va folosi cu precădere puntea spate exclusiv și motorul de acolo pentru a se deplasa. Cel de pe puntea față intervine în momentele în care calculatoarele mașinii simt nevoia de mai multă putere sau aderență.

Astfel, de cele mai multe ori vei avea 333 de cai putere la dispoziție. La cea mai simplă și bruscă apăsare a pedalei de accelerație, mașina va porni și motorul de pe puntea față, adică încă 190 CP.

Cât despre livrarea resurselor... ce se poate spune despre un model electric, mai ales unul făcut de Mercedes-Benz? Să spun că e liniară, ar fi o subestimare grosolană a modului în care se face infuzia de cuplu. Iar liniștea monumentală de la bordul mașinii în timp ce accelerezi va fi întreruptă doar ocazional de suflul îngreunat al celor de lângă tine. Mai ales dacă ești nesăbuit cu pedala de accelerație.

renovatio e-charge
Pentru a facilita transportul pe distanțe lungi cu mașina electrică, Renovatio e-Charge oferă acoperire la nivel național a principalelor rute de transport. Mai mult, stațiile Renovatio fac parte din coridorul trans-european, zona sud-estică.

Consum

Conform celor de la Mercedes-EQ, noul EQS 580 4Matic ar trebui să fie un adevărat etalon la capitolul consum și eficiență. Mașina a fost, de altfel, testată extensiv în tunelul aerodinamic. Rezultatul? Este considerată cea mai aerodinamică din lume în acest moment, deși unii rivali pretind numere mai bune.

Lăsând controversele deoparte, EQS 580 4Matic are o autonomie estimată la 672 de kilometri conform testelor WLTP (TEL). Practic, ar trebui să fie una dintre cele mai eficiente mașini din industrie în acest moment. Bateria de 107.8 kWh utili ajută mult în acest sens.

Ei bine, noi am vrut să vedem, defalcat, ce autonomie și ce consum are noul EQS. Pentru asta l-am plimbat prin București, dar și prin jurul capitalei, pe o varietate de drumuri, pentru a obține câteva numere concrete.

Toate testele au fost efectuate la temperaturi optime. Ei bine, rezultatele au arătat un consum, în mediul urban, de 22.4 kWh/100 kilometri, echivalent unei autonomii reale de circa 481 de kilometri cu un „plin”. Destul pentru a-ți ajunge o lună de zile, între birou și acasă.

Pe secțiunea de Drum Național pe care o folosesc de obicei pentru testele mele de consum, EQS 580 4Matic a afișat un consum de 15.4 kWh/100 kilometri, echivalentul unei autonomii de aproximativ 700 de kilometri. Nici pe autostradă nu am văzut numere dezamăgitoare, cu un consum mediu de 23 kWh/100 km, la o viteză medie de 129 km/h. Deci, echivalentul unei autonomii de 469 de kilometri.

Așadar, EQS este una dintre cele mai eficiente mașini electrice pe care le-am condus, afișând consumuri incredibil de mici, mai ales dacă luăm în considerare dimensiunile acestei limuzine.

Încărcarea unei baterii de 120 de kWh (brut) este, însă, o aventură, dacă nu ai un încărcător destul de puternic. Practic, dacă ai vrea să încarci noul EQS de la o priză casnică normală, ți-ar trebui aproape două zile jumătate. Din fericire, EQS știe să comunice și cu prize AC cu până la 22 kW sau prize rapide, CCS, cu până la 207 kW. În acest caz, încărcarea ar dura aproximativ 28 de minute (5-80%). Eu am folosit prize de 50 de kW și niciodată nu am petrecut mai mult de o oră conectat, timp în care adăugam peste 200 de kilometri de autonomie în estimarea computerului de bord.

Dar cum se situează rivalii lui EQS în aceleași privințe? Ei bine.... Să găsești un rival pentru această mașină e o adevărată provocare. Teoretic, BMW i7 ar reprezenta primul challenger pentru supremația Mercedes-EQ în acest segment.

Dacă ne uităm pe datele tehnice, ai putea trăi cu impresia că producătorul Bavarez a creat acea mașină pentru a depăși EQS la limită. Noul i7 xDrive60 este modelul comparabil cu EQS 580 4Matic. Acesta are la dispoziție tot două motoare electrice, care pot livra până la 544 de cai putere, alături de 745 Nm cuplu. Bateria are o capacitate utilizabilă de 101.7 kWh pe BMW iar autonomia este estimată la 625 de kilometri (WLTP TEL). Vom vedea cum stă noul BMW i7 la aceste capitole atunci când va ajunge la noi pentru teste.

Performanţe

Așa cum te-ai aștepta, 523 de cai putere electrici, la pachet cu un cuplu de 855 Nm, transformă orice mașină într-o rachetă pe roți. Ideea din spatele lui EQS nu este să transformi limuzina în monopost, dar nu cred că se va supăra vreun șofer atunci când va simți cum este teleportat 50 de metri mai în față, atunci când folosește Launch Control.

Practic, lui EQS 580 4Matic îi trebuie doar 4.3 secunde să atingă viteza de referință de 100 km/h de pe loc, în timp ce viteza maximă e limitată la 210 km/h, din rațiuni care țin de supraîncălzirea celulelor bateriei.

BMW i7 xDrive60 face același sprint în 4.7 secunde, în ciuda puterii sale superioare. De ce? Pentru că ambele mașini sunt, pe cât de puternice, pe atât de grele. Dacă EQS cântărește 2.585 de kilograme, i7 are 2.715 kilograme la gol.

Interior

Inevitabil, atunci când vorbești despre interiorul noului EQS, ochii ți se vor opri la planșa de bord. Sau, mă rog, ceea ce obișnuiam noi să numim planșă de bord, pentru că Mercedes-Benz are alte planuri. Germanii îi spun Hyperscreen și este vorba despre o inovație care transformă pur și simplu cabina noului model.

Spun „transformă” pentru că nu vine standard, iar diferențele între un EQS cu sau fără Hyperscreen sunt uriașe. Această zonă care pare să fie monobloc este de fapt alcătuită din trei ecrane distincte și are o dimensiune totală de 141 de centimetri lățime (56 inch).

Atmosfera la interior este, astfel, dominată de ceea ce e afișat pe aceste trei ecrane. Cert este că discuțiile despre finisaje și îmbinări se opresc aici, din moment ce vorbim de o singură unitate care îmbracă total bordul mașinii. Tot în acest moment poate ar fi bine să îți amintim că niște lavete ar fi extraordinar de utile, pentru că vei avea de șters praful, mai abitir ca acasă.

Materialele folosite în restul habitaclului sunt de calitate bună spre foarte bună, în funcție de cum configurezi mașina. Panourile ușilor se simt foarte ușoare, de exemplu, indiferent dacă le îmbraci în piele naturală sau nu, un sentiment deloc familiar pentru un S-Class, de exemplu.

În rest, scaunele sunt exemplar sculptate și incredibil de confortabile, mai ales atunci când folosești și pernele din zona capului, consola centrala e dotată cu multe spații de stocare. Și în spate ai foarte mult loc și niciun fel de tunel de transmisie. Probabil vei putea 4 adulți cu noul EQS, fără probleme. Asta dacă adulții din spate nu au peste 1.80. De ce? Pentru că forma acoperișului, care plonjează spre spate, taie un pic din spațiul pentru creștet, mai ales comparabil cu un S-Class veritabil.

Așadar, cu mici compromisuri pe frontul înălțimii, noul EQS ar putea fi potrivit pentru 5 adulți. Ce e evident este faptul că portbagajul de 610 litri ar avea loc pentru bagajele tale și a 4 prieteni, fără probleme. În comparație, BMW i7 are doar 500 de litri la dispoziție. Trăiască hayonul!

Preţ de achiziţie

Lucrurile devin foarte interesante atunci când iei în considerare câți bani trebuie să achiți pentru un astfel de exemplar. Totul este, însă, captivant atunci când te vei pregăti să investești în opționale.

Prețurile pentru EQS încep de la 115.700 euro, pentru versiunea 450+. Pentru un EQS 580 4Matic va trebui să achiți minim 149.590 euro. Eticheta modelului nostru de test purta însă un preț de 163.650 euro. Printre opționalele adăugate am regăsit Pachetul Premium Plus (10.350 de euro), care include: scaune față multicontour, climatizate, volanul încălzit, pachetul air balance, telefonie multifuncțională, asistentul la conducere, pachetul Digital Light și camerele cu vedere la 360 de grade. Pachetul AMG, de 4.390 euro, a adus și elemente de design caracteristice în partea frontală. To cu ajutorul acestuia am primit și jantele de 21 de inch.

De partea cealaltă a baricadei avem BMW i7 care pornește de la 132.500 de euro în versiunea xDrive60, deci o raportare sensibil mai accesibilă decât în cazul rivalului din Stuttgart. Bătălia va fi tranșată tot de opționale.

Siguranţă

Ar fi redundant să precizez că noul EQS a primit un rating de 5 stele la testele EuroNCAP. Vorbim de vârful de gamă electric al companiei din Stuttgart. Deci așteptările erau pe măsură.

Ca să fiu mai precis, EQS a primit un rating de 96% în cazul protecției pasagerilor adulți, 91% pentru copii, 76% pentru pietoni și 80% în cazul sistemelor de siguranță active.

Noul EQS vine cu cele mai avansate sisteme de siguranță disponibile pe o mașină de serie, iar listarea tuturor ar ocupa tot spațiul destinat acestui test. Vă spun doar că pe EQS am găsit un sistem foarte avansat de asistență la rulare, care mi-a făcut călătoriile lungi incredibil de relaxante.

Ţinută de drum


Clasa S electrică, nu? Dacă pornim de la această definiție a lui EQS, putem spune cu ușurință, încă de pe acum, la ce să ne așteptăm în acest capitol, nu? Nu chiar. Mașinile electrice au unele proprietăți unice, care le fac cu adevărat atipice.

Deși suntem obișnuiți să definim Clasa S drept un vârf de lance al industriei, nu doar al producătorului german, chiar și aici, folosirea unui motor termic implică anumite vibrații și sunete. Oricât de bine izolat ar fi acel propulsor, tot îl vei resimți în anumite momente. De aceea, din prisma celor care își doresc liniște deplină, EQS trece deasupra lui S-Class foarte ușor.

Nu numai că nu vei auzi motorul termic la interior, dar izolarea fonică excelentă te va ține departe de orice zgomot. Mai țineți minte tunelul aerodinamic de care am vorbit mai sus? Ei bine, coeficientul de rezistență la înainte al lui EQS nu e acolo doar pentru a reduce consumul, ci și pentru a reduce la minim zgomotul la viteze mari. Se confirmă în utilizarea mașinii, așa cum am descoperit eu. Asta, în pofida faptului că avem geamuri fără rame la toate cele patru uși.

Desigur, pentru unii șoferi, lipsa unui feedback acustic din partea motorului termic nu va fi o binecuvântare, ci o dezamăgire. Pentru ei, Mercedes-Benz a creat o serie de sunete care sunt redate prin difuzoare și emulează turația unui motor termic. Acestea se schimbă în funcție de modul de condus.

Și dacă tot am amintit de modurile de condus, trebuie menționat și faptul că acestea schimbă puternic reacțiile percepute în EQS. Dacă în modul Confort mașina livrează puterea lin, predictibil, așa cum ne-au obișnuit modelele clasice Mercedes-Benz, în modul Sport „dai de Dracu'”. Scuzați-mi franceza!

EQS se transformă într-o bestie care te poate da cu capul de pernele moi din dreptul tetierelor, într-o milisecundă, grație cuplului livrat instant către asfalt.

Interesant este și faptul că, în ciuda dimensiunilor sale rubensiene, EQS chiar poate fi condus într-un stil ceva mai sportiv. Sigur, nu e recomandat, scopul acestei mașini fiind la capătul opus. Dar dacă vrei să mergi alert, poți să o faci. Aici intervine magistrala suspensie pneumatică, la pachet cu roțile viratoare spate.

Acestea pot atinge chiar un unghi de 10 grade, ceea ce are dublu avantaj. Pe de o parte, vei putea parca acest model de peste 5 metri lungime fără probleme în orice oraș, oricât de înguste ar fi străzile. În al doilea rând, la viteze mari sau pe serpentine, acest sistem va face EQS să pară la fel de scurt ca un Ford Fiesta. De aici și senzația foarte plăcută atunci când conduci mai dinamic.

Suspensia va menține greutatea mașinii sub un control magistral, în timp ce bateria poziționată în podea va ține centrul de greutate redus, ideal pentru orice scop ai avea la volan.

EQS se experimentează la drum lung, unde calitățile de limuzină veritabilă vor deveni evidente. Vei avea parte de confort, liniște și rafinament, așa cum nu ai mai trăit vreodată. Tot în afara orașului vei obține și o autonomie de invidiat, vindecându-te de anxietatea căutării unei stații de încărcare.

Iar dacă această călătorie e făcută noaptea, Hyperscreen-ul și luminile ambientale transformă atmosfera într-una absolut relaxantă. Dar și periculoasă, prin zen-ul care se strecoară. Noroc cu sistemele de asistență, care vor mai sta de pază în caz că suflă Moș Ene cu praf de somn pe la gene.

Vizibilitate

Deși totul pare ideal până aici, unul dintre puținele puncte slabe ale lui EQS apare în acest capitol. Forma aceea de lacrimă, aerodinamică, a exteriorului, este una care plătește tribut zonelor vitrate.

Acestea au de suferit și vizibilitatea de la bordul lui EQS nu este tocmai excelentă. Zona din spate are mult de suferit, din cauza lunetei foarte înguste și înclinate. Nici geamurile laterale nu sunt foarte înalte, iar parbrizul foarte înclinat are stâlpi butucănoși.

Din fericire, mașina are camere peste tot și asta ajută foarte mult. Ai sisteme care te ajută să te asiguri atunci când ieși de pe o stradă lăturalnică, sisteme care te ajută la parcare, dar și sisteme care îți arată ce culoare e semaforul sau pe unde să o iei, grație sistemului de navigație cu realitate augmentată.

Acesta activează camera frontală și transmite în timp real drumul din fața ta pe porțiunea centrală a ecranului Hyperscreen, alături de săgeți suprapuse virtual, pentru a te ajuta cu orientarea.

 

Tehnologie

Această tehnologie, enunțată mai sus, este doar una din zecile disponibile la bordul lui EQS. Pentru mine, una dintre cele mai impresionante a fost Digital Light.

Ce reprezintă? Nici mai mult, nici mai puțin decât folosirea a 1.3 milioane de microoglinzi încastrate în fiecare far al mașinii, capabile să proiecteze chiar și semnele de circulație pe drumul din fața ta, pe timp de noapte. Mai mult, acestea au urcat pe locul 1 în topul personal cu privire la farurile adaptive pe timp de noapte, cu o precizie de neegalat în proiectarea fasciculului de lumină atunci când întâlnești participanți la trafic în jurul mașinilor de pe drum.

EQS are multe trucuri și la interior. Pe lângă Hyperscreen, care afișează informațiile pe trei ecrane distincte (un instrumentar de bord digital, ecranul central de 17 inch și cel din fața pasagerului), avem de vorbit și despre multe alte funcții.

De exemplu, mașina vine cu un senzor de amprentă pe consola centrală. Acesta poate fi configurat cu datele biometrice a până la 7 persoane. Practic, odată ce ai stocat amprenta în sistem, EQS te va recunoaște imediat ce te autentifici la urcarea în mașină și va adapta toate setările conform preferințelor tale. Asta înseamnă că se vor regla automat scaunul, oglinzile, volanul și chiar postul de radio sau tema pentru instrumentarul de bord.

Alte tehnologii utile au fost menționate mai sus, precum suspensia pneumatică, puntea viratoare spate sau sistemele de asistență la rulare.

Cât despre sistemul multimedia, Hyperscreen vine, practic, cu o readaptare a vechiului MBUX, care are acum o interfață subtil diferită. Funcționalitatea e la fel totuși, submeniurile identice, iar totul se desfășoară cu rapiditate, fără sincope de niciun fel.

Design

Pentru foarte mulți cititori, tot ce am scris mai sus va fi absolut inutil, pentru că nu vor putea trece peste designul lui EQS. De aceea, probabil, vor omite partea în care am spus că mașina asta nu putea să arate altfel, având în vedere scopul ei și nevoia de eficiență.

Da, EQS nu este neapărat cea mai atractivă mașină din gama Mercedes-Benz în acest moment. Sacrificiile pe care le face în favoarea unui corp aerodinamic nu sunt trecute cu vederea și se reflectă în autonomia sa uriașă. Totuși, la primul contact, te vei scărpina un pic în cap, nedumerit.

Partea frontală este, clar, parte din gama EQ, cu un bot ascuțit și înclinat puternic spre spate și aproape toate suprafețele obturate. Din spate vei observa rotunjimea mașinii și jocurile de lumini atunci când o deschizi. Iar din lateral vei putea aprecia forma de lacrimă care o ajută atât de mult.

Cu un coeficient aerodinamic de 0.20 nu ai cum să reproșezi designerilor nimic, pentru că aceștia au fost mai mult ingineri atunci când au desenat totul. Mânerele ascunse în portieră completează imaginea de tip monobloc pe care o inspiră EQS.

Modelul de față a fost echipat și cu pachetul AMG Line, care a adus o bară frontală cu aspect mai agresiv, precum și un set de jante de 21 de inch cu design specific. Păcat însă de culoarea plictisitoare aleasă pentru caroserie. Nu vă faceți griji, însă, există destul de multe alternative dacă doriți picanterii în viața voastră.

Nu ne-a placut

  • Vizibilitatea restricționată
  • Spațiul limitat la cap pentru pasagerii spate
  • Prețul piperat

Ultimele teste

Comentarii (18)

  • * * * * *
    3 5
  • Andrei
    Stati sa inteleg, o masina uriasa cu spatiu pe bancheta din spate ca in modelele de clasa mica? Ce S-Klasee e asta daca nu poti duce adulti pe bancheta din spate? Asta e o masina in care mai duci parteneri de afaceri, de pilda, ce faci, ii pui pe scaunul din fata sau faci afaceri cu asiatici? Uups, acum am inteles ca asta e o masina pentru piata chineza.
    14 9
  • O fi fost pe vremuri etalon.
    Acum sa ai probleme cu vizibilitatea si SPATIUL in spate la o asa masina e trist.
    Clasa S ar trebui sa se adreseze celor ce calatoresc in spate si au sofer. Beeeecali isi ia Maybach sa il conduca el.
    In principiu, o masina exagerat de scumpa, incomoda pentru pasageri si cu multe ecrane inutile.
    La banii astia iei Volvo XC90 PHEV, calatoresti in confort cu toata familia si iti raman si bani destui de concedii.
    Multumim Mercedes pentru ecrane, luminite si alte chestii. Poate faceti si masini utile?
    11 15
  • După preț, minim 149.590 euro, presupunem că este mașină destinată oamenilor de afaceri potenți financiar. Partea proastă este că vor trebui sa-și restrângă viteza de deplasare la 129 km/h și aria afacerilor la o rază de 230 de km în jurul localității de baștină. Altfel, ca s-o folosești doar pentru uzul urban este doar rupere-n figuri, o poți face la modul electric și cu mașini cu mult mai ieftine. Deci până când nu ai o autonomie rezonabilă la viteze de 130-140 km/h și un timp de încărcare acceptabil, orice discuție despre electrice la asemenea prețuri este superfluă
    17 8
  • @ds autonomia obtinuta a fost intre 469 și 700 de kilometri cu un plin. De unde ai scos 230?
    9 9
  • @Gabriel.Nica
    pentru că am spus: "...RAZĂ de 230 km ÎN JURUL LOCALITAȚII DE BAȘTINĂ". Altfel spus, dacă plec la mai mult de 230 de km și merg pe autostrada cu 129 km/h risc să nu am baterie pentru a ajunge înapoi acasă. 230 + 230 = 460.
    Simplu!
    12 7
  • Rază de 230 km înseamnă drum dus-întors de 460 km. N-aș paria că un om (de afaceri) care dă 150.000 euro pe o limuzină așteaptă cu orele încărcarea. Asta DACĂ există o stație liberă, funcțională și de putere în drum.

    În condițiile în care diverse teste pe youtube arată un consum de circa 26 kWh / 100km la viteza de 120 km / h (~ 400 km autonomie maximă), dacă sunt luate în calcul viteze mai mari și posibile temperaturi extreme, încărcare suplimentară (testele se cam fac doar cu șoferul, maxim 2 pasageri) deja autonomia prudentă poate scădea lejer sub acei 400 km de la teste.
    15 6
  • Nu văd niciun motiv logic, la acest nivel de preț, pentru alegerea unui EQS, în locul unui S pe benzină, nu mai vorbesc de diesel, pentru autonomie de trei ori mai mare aproape, față de acest model, plus spațiu mai mare la locurile spate .
    18 5
  • danbolovan
    Stai liniștit că nu ai cum să înțelegi cu logica ta ce e aia EQS. Logica ta se oprește la un BMW sh dizal. Dacă încerci să înțelegi mai mult te doare capul. Iar ca să fii un filozof adevărat ar trebui să-ți schimbi tigaia cu un Trabant.
    1 5
  • @dan_grc
    E bine ca nu vorbesti de diesel.
    Tot din strabuni se povesteste ca nu exista masina premium cu motorizare diesel.
    Astea au aparut ca un compromis pentru cei ce fac mult naveta si nu au bani de combustibil. Dieselul s-a constatat de vreo 10 ani cel putin ca e cancerigen.
    Si apoi cand dai 150k pe o masina, trebuie sa fii taran mare sa iei imputenie diesel.
    Deci ideea cu electrica la o masina care se vrea si premium este buna, problema e cand faci compromis la spatiu, ca sa iasa un coefficient aerodinamic cu care sa te lauzi si cam atat...
    Daca era vreun muscle car, o masina in 2 isi, mai ziceam sa faca un compromis la spatiul din spate, dar asta nu merge.
    Cu siguranta iarasi SUV-ul electric va avea trecere mai mare si pe buna dreptate: ai nevoie de spatiu si confort, nu sa dai cu capul de plafon.
    12 8
  • Seriff
    Diesel-ul e motorul ideal pentru aceasta masina, nu e cancerigen deloc, astea sunt niste povesti de marketing pentru a introduce niste taxe si pentru a scumpi unele produse.
    Problema principala la diesel este ca sunt masini care au atins si 1 milion de km, fara reparatii majore, trag bine si consuma putin.
    Pe sistemul ce e bun trebuie sa dispara, au bagat vrajeala cum ca moare lumea de la diesel, sunt politsti care au stat 25 de ani in interesectii exact langa noxele masinilor si nu au murit, asa ca vrajeala ieftina, dar da bine la fraierii care pun botul.
    8 15
  • În privința dieselului la această clasă, ca imagine înrădăcinata la unii, este doar o senzație, cine a mers într-un astfel de model cu motor diesel, știe că nu este nicio diferență față de benzină la rafinament și zgomot, diferă doar turația și nu în ultimul rând consumul, chiar și din exterior este greu să-ți dai seama că e " tractor ".

    La drum lung, chiar și-un motor de 2 litri, este o minunăție când mergi cu 120 km/h și puțin peste 2000 rpm, în treapta a 8-a, zgomot aproape inexistent de la motor, să tot mergi, mai ales că te oprești rar la benzinării. În schimb, când mai prind o benzinara aspirata cu motor mai mic, 1.6, maxim 2.0, care nici nu este izolată corespunzător, îți huieste capul de la turatiile motorului, mai ales la depășiri . Motoarele mari pe benzină sunt altceva, mai ales la modelele sport, supersport.

    Dieselul nu are sens pe mașinile mici .
    13 3
  • Bogdan
    Vaiii, dar cum de au uitat cei de la Mercedes de comutatorul de lumini (care practic nu prea il folosesti din moment ce are functia auto) sa il lase cu o simpla comanda manuala. Trebuia pus in locul lui un display neaparat! Bine ca s-au gandit mult la Cx dar nu vad nici o imbunatatire majora a confortului fata de un S de acum 2/3 generatii in urma. E putin mai poluant in utilizare si super poluant cand se vor schimba bateriile la el la 5/7 ani. Oare s-a intrebat cineva cat costa sa schimbi un modul la bateria asta de 120 KW. Redactia s-ar putea interesa sa ne comunice si noua, poate cu aceasta ocazie o lasam mai moale cu electricele...
    2 5
  • Banditos
    Sunt convins ca tu, ca si mine, abia poti dormi la gandul pretului unei baterii inlocuite la o masina de 150.000Eu plus.

    Asta e motivul pentru ca nu mi-as cumpara un EQS. Ma mai strang si ciorapii.
    7 1
  • vad ca unii, din cauza orizontului ingust in care isi duc viata, cauta probleme acolo unde nu sunt.

    acestia nu vor fi niciodata clienti de asa ceva, niciodata, in schimb ii macina eventualele probleme pe care le-ar putea avea cei care chiar cumpara asa ceva.

    stati asadar fara griji, ca aia care si le cumpara sunt din tari unde exista suficiente statii de incarcare, unde exista si drumuri si apa calda si educatie si bun simt si spirit de preventie, pentru a circula cu 129 km/h sau mai putin, chiar daca limita este la 130 sau nu exista vreo limita. tot acolo "la aia" e ok si cu 180-200 sau peste, unde nu exista limita si necesitatea o impune si conditiile o permit.

    Era sa zic: (nu ca la rumani unde se merge la rupere si ilegal cu 180-200 chiar si in lipsa conditiilor de trafic si meteo potrivite pentru asa ceva, a infrastructurii nu mai zic ca e jale...si mai ales fara vreo justificare a necesitatii, exprimata in timp economisit si valorificat productiv altfel, ci doar asa sa-i dea sa mearga, la fite si la tupeu, fara un scop anume, la fel ca viata de ruman, fara scop)

    daca se pleaca cu masina asta la o intalnire de afaceri si este nevoie de incarcare, cu siguranta exista statie de incarcare in locul cu pricina si chiar daca n-ar exista exact acolo, soferul masinii va merge in apropiere sa o incarce, cat timp proprietarul ia parte la intalnire. iar daca si-o conduce personal si trebuie incarcata pe traseu, se opreste fara probleme la o statie rapida si s-a rezolvat fara stres, toti timpii sunt calculati si asumati dinainte de a incepe calatoria. iar pentru calatorii mai lungi se prefera de obicei tren sau avion.
    6 4
  • @dan_grc
    Cand iei masina asta si te gandesti la afaceri si intalniri, nu-mi pot imagina ca vrea omul de afaceri sa o conduca 1000 km fara sa opreasca, sa faca o pauza si sa se relaxeze, daca ar vrea neaparat sa mearga cu masina. Dar eu zic ca cei ce fac afaceri adevarate, zboara cu avionul sau elicopterul.
    Sa pui motor diesel pe un S, seria 7-8 sau A8, Q8 este o cocalareala. Numai cei mai josnici si jegosi si-ar lua astfel de masini cu motoare diesel. Niste parliti obositi.
    Cei cu stil merg pe benzinare, ca nu put si nu imput.
    Tarile evoluate vand dieselurile la tarile mai putin evoluate pentru ca....
    3 6
  • Exact, când stabilești întâlniri de afaceri, o faci în locuri unde există și o stație de încărcare, sau te întâlnești la jumătatea drumului, asta o spune unul care nu are nici afacere, nici electrică. Mercedes, Bmw, Audi, încă oferă diesel la clasa de lux, ei sunt niște țărani tractoristi, nu evoluați ca unii din România.
    7 2
  • Victor
    Am vazut unul pe DN1 ,superba masina, am avut timp sa-l admir , pentru ca mergea cu 80 km/h, avea in fata lui un Matiz si in spate o Solenza. Stau si ma gandesc cum se simtea proprietarul , ce trairi avea ca nu-i ajungea bateria pana la Bucuresti. Deocamdata toti producatorii fac teste pe banii nostri, clar ca tehnologia actuala nu este eficienta…ce sa zic long live 1.9 TDI
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru