Drivetest Skoda Yeti facelift (2013-2017)

2.0 TDI 110CP 4x4 Man Ambition
Skoda Yeti facelift (2013-2017) zoom
de Bogdan Mirică
Joi, 03.04.2014
Uniformizare

Pe Yeti nu l-a plăcut nimeni la prima vedere. Părea un broscoi cu linii pătrăţoase, care venea într-un segment în care existau şi maşini mai frumoase.

Chiar şi aşa, după ce ajungeai să-l cunoşti de aproape, broscoiul se transforma uşor într-o maşină digerabilă. Nu într-un Făt-Frumos ce-i drept, dar designul său nonconformist a adunat ceva adepţi.

Chiar şi subsemnatul s-a simţit oarecum atras de curajul unui designer Skoda, care a decis să rupă conservatorismul cu doi ochi bulbucaţi, amplasaţi frontal.

Personalitatea puternică a ţinut însă până la facelift, când, de teama publicului şi din dorinţa de a uniformiza designul produselor din gamă, broscoiul a dispărut.

A apărut în schimb un Yeti mai matur, mult prea serios şi prea puţin comunicativ. Am urcat la volanul noului crossover pentru câteva zile, în încercarea de a regăsi spiritul jovial al primului Yeti.

Skoda Yeti facelift (2013-2017)
2.0 TDI 110CP 4x4 Man Ambition

  • Pret de pornire 18.735 €
  • Pret model testat 27.283 €
  • Taxa auto 301 €

Motor / Transmisie

Sub capota maşinii de test am găsit un motor Volkswagen pe care îl uitasem: TDI-ul de 2.0 litri şi 110 de cai putere. Agregatul cu patru cilindri, bine antifonat, câtă vreme nu săriţi de 2000 de rotaţii, rămâne o reţetă de succes, mai ales pe modelele care îşi doresc un cuplu suficient pentru întreaga familie. Iar Yeti, în ciuda aspectului său de SUV, este în principal o maşină care va servi familiştilor.

Cuplul motor de 280 Nm, resimţit devreme, la 1750 de rotaţii, este o trăsătură esenţială pentru dinamica micului SUV Skoda. Maşina nu dă semne de oboseală, poate doar îşi mai pierde din suflu după 3000 de rotaţii. 

Resursele sunt exploatate cu ajutorul unei cutii manuale cu şase trepte. Primele dintre ele sunt etajate mai scurt, în vreme ce ultimele sunt mai lungi şi favorizează eficienţa.

Consum

Şi fiindcă tot a venit vorba despre eficienţă, trebuie să precizăm că valorile de consum oficiale sunt uşor futuriste faţă de cele obţinute în realitate. Începem mai întâi cu consumul urban , care s-a situat la doar 7.8 litri/100 de kilometri, o valoare destul de bună pentru un oraş care a fost şi aglomerat pe alocuri. De-a lungul testului, am reuşit să parcurgem aproximativ 200 de kilometri cu un sfert de rezervor.

Dacă judecăm însă după consumul mediu anunţat de producător, Skoda Yeti şi ai săi 6.1 litri/100 de km sunt cam departe de ceilalţi rivali: Nissan Qashqai, Suzuki S-Cross, Mitsubishi ASX, Peugeot 4008 şi Dacia Duster.

Performanţe

Skoda Yeti nu se vrea a fi un atlet, însă performanţele sale îl clasează în fruntea rivalilor. E drept că resursele îi conferă un oarecare dinamism şi un avantaj în faţa rivalilor. Modelul ceh atinge 100 de km/h în 12.2 secunde cu mult mai bine decât noul Nissan Qashqai, Suzuki S-Cross şi Dacia Duster. Peugeot 4008 este însă mai rapid.

Viteza maximă a crossover-ului din Mlada Boleslav se opreşte la 174 de km/h, insuficient pentru a ţine pieptul cu ASX şi 4008.

Interior

Interiorul lui Yeti nu s-a lăsat schimbat foarte mult cu ocazia operaţiei estetice suferită acum, la jumătatea carierei. E drept că materialele au crescut uşor din punct de vedere al calităţii, însă tot mai există zone care au nevoie de o corectare.

Pe feţele uşilor încă se găseşte un plastic tare şi neprietenos, în vreme ce la nivelul planşei de bord el a devenit moale, dar păstrează un aspect anost. Skoda Yeti recuperează însă cu un ecran tactil amplasat în mijlocul planşei de bord, cu un set de instrumente de bord restilizate, iluminate în clasicul verde pe timp de noapte, cu un volan nou presărat cu comenzi intuitive. De altfel, intuitive sunt majoritatea butoanelor de la interior, ceea ce îi poate aduce SUV-ului un premiu pentru ergonomie.

Încă un detaliu care face din Yeti un model de familie şi nu unul destinat off-road-ului este prezenţa a numeroase spaţii de depozitare. Crossover-ul vine cu un spaţiu pentru telefoanele mobile, scobit la baza planşei de bord şi căptuşit cu un cauciuc aderent. Este doar una dintre multele soluţii de depozitare care trebuie apreciate.

Şi spaţiul interior este unul generos, pe bancheta din spate fiind loc pentru trei pasageri. Portbagajul însumează 405 litri, însă există rivali care oferă şi mai mult de atât. Sunt de apreciat soluţiile de ancorare a bagajelor, foarte utile atunci când ai de fixat pungile pline cu care te întorci de la supermarket.

Preţ de achiziţie

În acest segment e greu să vorbeşti de preţ abordabil când ai un rival de talia lui Dacia Duster. Practic, valoarea acestuia este imbatabilă, fiind departe de ceilalţi concurenţi care îşi dispută locul doi şi şefia plutonului rămas.

Skoda Yeti nu are prea multe şanse nici la acest loc doi, prentru că preţul lui Suzuki S-Cross este unul cu care cehii nu prea pot lupta. Un Yeti pleacă de la 18.700 de euro, însă versiunea diesel de 2.0 TDI şi 110 cai ajunge la 20.300 de euro.

Versiunile diesel comparabile ale rivalilor sunt şi ele destul de piperate. Nissan Qashqai 1.6 dCi de 130 de cai ajunge la 22.800 de euro. Suzuki S-Cross şi dieselul său de 1.6 litri se apropie foarte mult de Yeti la cei 20.000 de euro ai săi.

De departe una dintre cele mai scumpe achiziţii din segment se va dovedi Peugeot 4008, care costă 34.000 de euro în versiunea 1.6 HDi.

Siguranţă

Fiecare versiune a SUV-ului compact este echipată cu ABS şi un sistem de control al cuplului motor (MSR). Pentru versiunile echipate cu 4x4, Skoda pune la dispoziţie şi un sistem de control al stabilităţii, ESP. De asemenea, habitaclul poate fi "căptuşit" - evident opţional- cu până la nouă airbaguri, incluzând aici airbagul pentru genunchii şoferului.

În cadrul sesiunii de teste EuroNCAP, Yeti şi-a dovedit cu vârf şi îndesat capacităţile, reuşind cel mai bun punctaj al seriei la capitolul "protecţia pasagerilor adulţi".

Ţinută de drum

Yeti nu se simte ca o maşină greoaie, în ciuda numelui. E mai degrabă un crossover uşor, zburdalnic, cu oarecare probleme atunci când vine vorba despre ruliu. Este însă un tribut pe care maşina îl plăteşte dimensiunilor sale. Chiar şi aşa, senzaţia de nesiguranţă este estompată cu succes de tracţiunea integrală, care repartizează bine cuplul între cele două axe. Ce înseamnă asta? Simplu: aderenţa se păstrează exemplar, chiar şi atunci când forţezi limitele maşinii.

Direcţia este destul de asistată, iar precizia sa nu impresionează. În fond, vorbim despre un crossover nu despre o sportivă.

Despre capacităţile off-road ale modelului ceh nu sunt foarte multe de spus. Avem un Yeti care preferă mai mult asfaltul decât sălbăticia. Deşi are o tracţiune integrală eficientă, unhiurile de atac şi de degajare, precum şi garda la sol nu garantează escapade curajoase. Un drum forestier, o vale ceva mai abruptă sunt provocări suficiente. Poate atunci când terenul e alunecos aveţi şi ocazia să testaţi funcţia de asistenţă la coborâre: Hill Descent Control.

Vizibilitate

Am apreciat foarte mult la modelul ceh vizibilitatea. Este o trăsătură cu care nu se pot mândri foarte multe modele din acest segment. Pe lângă poziţia la volan, înaltă şi potrivită pentru un astfel de vehicul, Yeti beneficiază şi de o suprafaţă vitrată generoasă şi bine proporţionată.

Luneta este mare, iar ultimul rând de montanţi nu incomodează, dimensiunile lor fiind extrem de reduse. Nici montanţii faţă nu sunt extrem de incomozi, iar oglinzile laterale promit să satisfacă pe oricine.

Tehnologie

La capitolul tehnologie, Skoda Yeti vine cu toate dotările pe care şi le poate dori un... familist. Revin la obsesia mea şi susţin sus şi tare că Yeti e mai degrabă un model dedicat familiştilor.

Pentru a face viaţa cât mai plăcută în habitaclul spaţios, Skoda a plusat cu climatizare automată pe două zone, scaune încălzite, comenzi pe volan şi senzori de lumină şi ploaie. De apreciat şi ecranul tactil al sistemului multimedia, uşor de folosit şi prietenos, gata să anime planşa de bord.

Design

Cum ar fi să-l scăpăm pe Juke de farurile lui bulbucate şi de aripile laterale extrem de evazate? I-am răpi personalitatea şi toată nebunia, pentru care a devenit atât de iubit, s-ar duce pe „apa sâmbetei”. Cam aşa s-a întâmplat, în viziunea mea, cu Yeti, dar la o scară ceva mai mică.

SUV-ul ceh a fost lipsit de detaliile de design care îi confereau personalitate în favoarea unei uniformizări care speră să aducă mai mulţi clienţi. Şi o va face, pentru că publicul ţintă Skoda apreciază conservatorismul şi nu pune mare preţ pe artificii estetice.

Chiar şi aşa, faceliftul nu putea să nu le aducă clienţilor o serie de lumini LED şi un set de faruri pătrăţoase, cuminţi, gata să încadreze noua grilă a brandului din Mlada Boleslav.

În ceea ce priveşte capacitatea modelului de a atrage privirile celor de pe stradă nu s-au schimbat foarte multe: Yeti trece neobservat, în antiteză cu cel de la care şi-a primit numele.

Nu ne-a placut

  • Ruliul în viraje
  • Anumite materiale folosite la interior
Date tehnice - Skoda Yeti facelift (2013-2017) 2.0 TDI 110CP 4x4 Man Ambition
Combustibil
Diesel
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1968
Lungime mm
4223
Putere maxima CP (rpm)
110 (3500)
Latime mm
1793
Cuplu maxim Nm (rpm)
250 (3000)
Inaltime mm
1691
Viteza maxima km/h
176
Greutate kg
1550
Acceleratie 0-100 km/h s
11.9
Ampatament mm
2578
Tractiune
4x4
Volum rezervor litri
55
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
405
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Skoda Yeti facelift (2013-2017)

Ultimele teste

Comentarii (16)

  • nici urat, nici frumos, dar... are volan de Audi :)))))
    17 5
  • Dacia Plant
    As alege oricand Octavia 2 Scout.
    25 2
  • Florin
    Masina din foto are nivel de echipare Ambition, nu Elegance.
    9 2
  • Singurul punctaj cu care sunt de acod este cel de la Pret.In rest....in viziunea dvs de salariati ai Renaultului, Duster e mai bun, cu 4.1, iar S Cross e un gunoi Asa e!!!Cand e zi de salariu???
    8 8
  • Mai bun e Renault Koleos.
    12 23
  • pe vag nu`i injura nimeni cand vin cu 2.0 tdi si 110 cp, 280 nm.
    dar cand zice cineva ceva de bine de motorul 2.0 120 cp de la mazda, ii sariti in cap.
    23 7
  • Dacia Plant
    @mog: Cand o sa intelegi ca atunci cand spui cuvantul TDI ii motorul suprem ? Nu conteaza cati cai are. :))
    16 10
  • gigi_frana
    Caricatura asta inutila si lenesa 27000 Euro? Asta da gluma de 1 aprilie. Din pacate, e 4 aprilie si farsa continua...

    un CX5 2.2D 150 CP , mai spatioasa,mai fasneata, cel putin la fel de bine doata...28000.
    19 13
  • @gigi_frana, as lua oricand cx5 ula, chair si benzina de 160cp in loc de skoda asta. recunosc, are atuurile ei, sunt sigur ca e o masina robusta, solida, numai buna pt RO si te poate tine o viata, dar nu are nici un dram de rafinament, nu iti creeaza nici o emotie cand o vezi/conduci...
    4 4
  • Anonim
    Nu arata grozav dar este verificat o masina robusta si fiabila prefer un astfel de model .
    6 3
  • Masina asta are un singur mare atu: dupa 5 ani si 100 k km iti iei inapoi jumate din pretul dat pe ea.
    In rest nu exceleaza prin nimic. E doar cinstita la fiecare capitol. Nu are motor 1.6, nu are peste 120 CP, nu e ieftina nici la cumparare nici la optionale, nu e nici capabila in offroad, nu e nici 4x4 veritabil.
    Dar e o afacere a naibii de buna in termeni de valoare reziduala.
    1 9
  • O PORCARIE DE MASINA !
    9 8
  • @alex
    Esti sigur ca iei pe ea dupa 5 ani 13,600E, adica jumatate? Eu ma indoiesc.
    5 1
  • Mie imi place acest model , consider ca in general Skoda este o marca care se potriveste drumurilor din Romania. Yeti e o masina care-si face treaba bine , si ai o senzatie placuta atunci cand o conduci , si aici nu ma refer la viteza sau offroad , ci la un mers normal
    3 3
  • Adrian
    Eu am un Roomster de 7 ani și vreau să schimb mașina anul ăsta, nu pentru că Roomsterul ar avea vreo problemă, dimpotrivă. Mă uit cu interes la Yeti dar mă uit și la CX5 și la Kuga. Pentru că eu vreau transmisie automată se pare că Yeti este soluția. Mie mi-a plăcut modelul anterior de Yeti. Are cineva vreun sfat?
    2 2
  • e urat cu spume, dracu gol, si scump, daca esti nebun cumpara, eu am ales Mitsubishi Outlander in 2012 si nu mi a parut rau, in asta nu mi incapeau nicic genunchii, cica e Yeti, da, deala de 10 cm...Portbagaj minuscul, fiabilitate de rahat, varu mai tembel al lui Volkswagen, daca era om VW era la puscarie acum pentru toate tepele...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru