Amenzile de circulație ar putea crește cu peste 40% de la 1 ianuarie: salariul minim brut va ajunge la 2.050 de lei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 28.09.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Amenzile de circulație ar putea crește cu peste 40% de la 1 ianuarie dacă Guvernul nu va menține plafonarea de 145 de lei pentru un punct stabilită la nivelul anului 2017 și dacă salariul minim brut va ajunge la 2.050 de lei.

Codul Rutier prevede că valoarea unui punct de amendă este de 10% din salariul minim brut stabilit la nivel național.

Cu toate acestea, creșterea semnificativă a salariului minim brut la 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei la 1.900 de lei prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a determinat Guvernul să plafoneze punctul de amenda lă valoarea din 2017.

Astfel, punctul de amendă a rămas la 145 de lei, însă aceasta măsură este valabilă doar pentru anul curent. În plus, Guvernul se pregătește să adopte oficial o nouă creștere a salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 1.900 la 2.050 de lei.

În cazul în care Guvernul nu va prelungi plafonarea punctului amendă la 145 de lei și pentru anul 2019, valoarea acestuia va crește la 205 lei, echivalentul a 10% din viitorul salariu minim brut. Practic, valoarea unui punct de amendă ar urma să crească cu 60 de lei, astfel că amenzile rutiere ar urma să crească cu 41.3% în absența unei hotărâri a Guvernului.

Iată care ar urma să fie noile valori ale amenzilor în funcție de clasele de sancțiuni prevăzute de Codul Rutier:

Clasă Puncte Amendă
actuală
Amendă
în 2019*
Clasa I 2-3 puncte 290 - 435 lei 410 - 615 lei
Clasa II 4-5 puncte 580 - 725 lei 820 - 1025 lei
Clasa III 6-8 puncte 870 - 1160 lei 1230 - 1640 lei
Clasa IV 9-20 puncte 1305 - 2900 lei 1845 - 4100 lei
Clasa V** >21 puncte 3045 - 14500 lei 4305 - 20500

* valabil doar dacă Guvernul nu plafonează punctul de amendă și în 2019
** amenzi care sunt acordate doar persoanelor juridice

Până în prezent, Guvernul nu a anunțat dacă va plafona și anul viitor punctul de amendă la valoarea din 2017.

Via Avocatnet

Comentarii (6)

  • Ca de obicei, preluarea mecanică a (pseudo)știrilor Sistemului lasă punctele esențiale în suspensie.

    Cum ar fi întrebarea:
    *Amenzile sînt și ele... brutto, ori le plătim - cum ar fi normal - cu 45% reducere, adică la fel cum primim salariile?!*
    11 0
  • @Kirotractor: Amenzile sunt "nete", in prezent 145 lei pentru fiecare punct de amenda, chiar daca suma este calculata in functie de salariul brut.
    1 0
  • someone
    e bine ca nu a fost consultat mediul de afaceri inainte de aceasta crestere a capitalului psd. e bine ca majoritatea firmelor private, care si-au facut bugetul pe 2019 in functie de actualul minim pe economie nici macar nu au fost intrebate daca vor putea plati salariile.
    e bine ca prostii sar in sus de bucurie, dar nu se intreaba ce se va intampla cu jumatate din firmele care anul viitor nu vor putea plati salarii, doar pentru ca psd a lins in cur o grupa mare de oameni care nici macar nu se pot intreba cine, de unde va plati aceasta mica diferenta de bai, care se va dovedi a fi uriasa.
    oare cand se va pune in aplicare oug care stipuleaza ca fiecare punct de amenda sa fie in functie de netul faptasului? si ma opresc aici
    7 5
  • Anonim
    @someone tata , lasa nu le mai plange tu de mila patronilor ! Ca esti muncit pana iti iese sangele pe nas pentru firma si patron . Peste 1,5 mil de oameni sunt cu minimul pe economie angajati si aproape 1 mil castiga diferenta la negru . Mai scoatem salariile la gri cum se spune . In servicii , turism asta este regula , minimul pe economie incadraea pe acte restul la negru in mana. Cat despre amenzi SUNT MICI la cum se circula si la ce nesimtire este in trafic la ora actuala . Problema este ca militia circulatie stau la birouri nu in intersectii nu are cine sa le aplice ! Trecutul pe rosu este sport NATIONAL !
    3 1
  • trecutul pe rosu?

    mai nou este depasirea pe zebra,,,3 faze de astea intr-o singura zi intr-un cacat de oras de provincie. O data am reusit sa claxonez ca nebunu si pietonii s-au oprit in fata mea sa treaca dobitoaca care ma depasea in viteza si pe care o observasem in oglinda.

    tara de idioti...la anul sper sa-mi bag picioarele in ghena asta insalubra
    4 2
  • Edikkk
    Da, dle Vianu, sunt multi nebuni în România, iar în afară sunt dar mai puţini.
    În 2-3 generaţii ne reglăm şi noi în mai bine.

    Secretul este să nu pui la suflet şi să ai casa ta cu familia ta şi grădina şi copacii tăi !

    Eventual şi garajul tău cu electrica ta, şi să interactionezi mai puţin cu generatorii de stres.

    Sper să nu plecaţi totuşi, pentru că ceilalţi, chiar dacă nu credeţi, învaţă de la dvs.
    4 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru