Guardian, soluţia inedită şi practică a unui designer pentru trecerile de pietoni ale viitorului

de Sebastian Toma
Luni, 26.11.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un designer a dezvoltat o soluţie pentru creşterea siguranţei la nivelul trecerilor de pietoni. Aceasta foloseşte laserele pentru a atrage atenţia asupra trecerii respective.

Esential 8 minute trec, în medie, între două accidente soldate cu rănirea unui pieton, potrivit statisticilor realizate în SUA.
Indiferent de ţară, accidentele care au loc pe trecerile de pietoni sunt o problemă serioasă. Statisticile arată că pietonii ucişi pe trecere formează peste 10% dintre decesele anuale pe şosea în ţări precum Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit, iar situaţia nu pare să se îmbunătăţească semnificativ orice ar face autorităţile. Însă, există oameni care caută soluţii. Printre ei este şi Hojoon Lim, un designer care propune o trecere de pietoni "păzită" de lasere. Proiectul său, numit Guardian, este format dintr-un set de lasere aplicate trecerii de pietoni, care formează o barieră paralelă sau perpendiculară cu şoseaua pentru a marca momentul în care pietonii pot să traverseze.

Soluţia sa este gândită să ofere mai multă vizibilitate trecerii de pietoni şi pentru a atrage atenţia şoferilor şi a pietonilor asupra culorii semaforului, în cazul în care vorbim despre o trecere semaforizată.

Nu este clar cum plănuieşte Lim să rezolve problema vizibilităţii laserului pe timp de zi, în special pe timpul amiezii, când lumina Soarelui ar fi prea puternică pentru a obţine un nivel corect de vizibilitate pentru raza laser. În contrast, alte soluţii de subliniere a trecerilor de pietoni vizau folosirea unei vopsele speciale pentru "zebră", care să fie mai vizibile atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, investiţia necesară fiind relativ redusă.

Urmareste Automarket
Statisticile spun că există mai multe categorii mai expuse riscului unui accident pe trecerea de pietoni. Dintre acestea, cetăţenii în vârstă şi copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani sunt mai expuşi riscului de a fi implicaţi într-un accident auto. Riscul de accident pe trecerea de pietoni este mai crescut în zonele urbane decât în zonele rurale, iar cele mai periculoase momente ale zile sunt orele de vârf, când şoferii sunt mai nervoşi şi mai puţin atenţi, arată statisticile citate de programul Pedsafe.

Via Yankodesign

Comentarii (2)

  • Gia_LAT
    Si trebuie sa astept eu pana trec toti cretinii pe partea cealalalta? Ce aveti ma, ati baut gaz? Decat sa dea bani pe aberatiile astea mai bine sa mareasca somajul ca murim dracu de foame in tara asta. Si sa ii amendeze pe pietoni daca nu alearga pe trecere.
    8 29
  • @Gia_LAT
    Da ma, ar trebuii sa desfintzeze toate trecerile. Cine s-a nascut pe o parte a drumului, acolo sa ramana! Oricum, cine are masina are si drumul propriu si prioritate in fata sarantocilor fara masina!!!
    13 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru