Proiectul care interzice șoferilor să țină telefonul în mână la volan ar putea fi adoptat luni: amenzi de 580 de lei și 30 de zile fără permis

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 12.08.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul ar putea adopta în ședința de luni un proiect prin care se interzice ținerea în mână și utilizarea telefonului în timpul mersului. Amenda va fi de 580 de lei, iar șoferul riscă să rămână fără permis timp de 30 de zile.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în luna ianuarie un proiect care introduce câteva schimbări majore în Codul Rutier. Noul proiect va fi analizat de Guvernul României abia luni, 12 august, zi în care ar putea fi și adoptat.

În noul proiect se menționează explicit că șoferii nu au dreptul să țină telefonul în mână în timpul mersului, în timp ce legislația actuală prevede doar că șoferii nu au dreptul să utilizeze telefonul în timpul mersului.

Cu alte cuvinte, vor dispărea situațiile în care un șofer scapă de sancțiune sub pretextul că doar ținea telefonul în mână, fără să-l utilizeze efectiv.

De asemenea, proiectul aduce o schimbare și în privința sancțiunilor pentru această faptă, astfel că șoferul va primi 4 puncte de amendă, echivalentul a 580 de lei. Suma este dublă comparativ cu cea din prezent (2-3 puncte de amendă, minim 290 de lei), însă mai mică decât cea anunțată inițial în cadrul proiectului (9-20 puncte de amendă, minim 1.305 lei).

În schimb, o altă sancțiune a fost păstrată în documentul care va fi analizat luni: permisul de conducere va fi suspendat timp de 30 de zile în cazul în care această situație are loc concomitent cu încălcarea unei reguli de circulație.

În cazul în care va fi adoptat de Guvern, proiectul de lege va intra în vigoare la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Via News

Comentarii (3)

  • hazard
    ha ha ha, ce gluma buna. Si cine sa aplice legea? Pulitia? Haaaaahahaha!!!
    4 2
  • someone
    excele...dupa accidentul din dobrogea din weekend , pedeapsa si amenda mi se par mici.
    dar vorba lui hazard, legea asta trebuie si aplicata corect si nediscriminatoriu.
    intrebare initiatorului legii: de ce politistii de la politia rutiera INCA au voie sa vorbeasca la mobil in timp ce conduc si sa NU poarte centura? nu e ipocrizie la maxim asta? e ca si cum un politist de la vicii are nasul alb cand aresteaza un traficant de droguri
    5 0
  • Si politistii care conduc masina de politie si vorbesc la telefon ce o sa pateasca ? Vad tot mai multi ... in special smecherasi din incadrarile directe, care au dat un test grila si au devenit mari politisti.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru