Toate maşinile noi vândute în Europa din 2018 vor avea în standard sistem de apelare la 112 în caz de accident

de Sebastian Toma
Miercuri, 18.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Toate autoturismele noi vândute în Uniunea Europeană începând cu luna martie a anului 2018 vor trebui să fie echipate din fabrică cu un sistem care să permită apelarea serviciilor de urgenţă în caz de accident.

Esential 112 este numărul unic de urgenţă la nivel European şi va fi apelat de serviciul eCall în mod automat la detectarea unui accident.
Parlamentul European a decis introducerea unei noi reglementări în materie de siguranţă pentru maşinile vândute în Uniunea Europeană începând cu data de martie 2018. În baza unui vot de 26 la 3 în Comisia de Protecţie a Consumatorilor şi Politici de Piaţă Internă a Parlamentului European, a fost votat în favoarea aprobării normelor legislative care să oblige producătorii de automobile să implementeze tehnologia eCall pentru toate autoturismele vândute după data mai sus menţionată. Sistemul eCall asigură apelarea serviciului unic european de urgenţă, prin formarea numărului unic 112 printr-o simplă apăsare de buton sau prin formarea automată în cazul detectării unui accident.

eCall, serviciul de apelare automată la 112, disponibil şi în România

Votul din Parlamentul European a confirmat discuţiile dintre reprezentanţii celor 28 de state membre UE derulate în ultimii ani pe această temă.

În cursul acestei luni au fost derulate întâlniri care să stabilească obligaţiile pentru producătorii de automobile, urmând ca normele privind sistemul eCall să devină o lege europeană după ce vor fi votate în plen în Parlamentul European. Statele membre UE au şi ele propriul set de reguli, acestea fiind introduse încă din iunie 2014, când a început să fie pusă în aplicare cerinţa UE de actualizare a infrastructurii din statele membre pentru a suporta tehnologia eCall până în octombrie 2017.

Sistemul eCall nu este o noutate în lumea auto, fiind introdus de mai mulţi producători premium din Europa pe pieţele din Vestul Bătrânului Continent. Pe piaţa din SUA există un sistem similar furnizat de cei de la General Motors, numit OnStar, care va fi lansat şi în Europa în cadrul gamei Opel. Serviciul eCall are capacitatea de a transmite serviciilor de urgenţă poziţia GPS exactă a vehiculului accidentat şi să facă o legătură audio prin telefon, fără să fie necesară conectarea la telefonul şoferului, între operatorul serviciilor de urgenţă şi pasagerii vehiculului. Datorită acestui sistem, timpii de răspuns ai serviciilor de urgenţă, în speţă ambulanţă şi descarcerare, ar putea fi reduşi dramatic, reducând pierderile umane cauzate de accidentele rutiere la nivel european.

Via AutomotiveNews (înreg)

Comentarii (22)

  • someone
    chiar si dacia? adio dotari low-cost
    on topic, asta chiar e un lucru buna, dar ma intreb de ce e necesara o perioada de 3 ani pt implementare
    5 12
  • @someone - din motive tehnice. Poate parea simplu sa pui un buton undeva in habitaclu pe care sa-l legi la un sistem, dar nu e chiar atat de simplu cand gandesti asta la scara mare. Chiar si asa ceva trebuie proiectat pentru ca sistemul ala sa aiba locul lui exact pe linia de productie, ca sa nu mai zic ca si cartile tehnice ale masinilor care n-au avut sistemul asta nici optional sa fie modificate, etc. Si chiar si pentru asta constructorii trebuie sa faca noi contracte, noi negocieri, care sa implice timpi de productie, etc. Cu siguranta unii se vor misca mult mai repede, dar trebuie oricum lasata o marja de timp pentru a se putea incadra toti.
    15 7
  • La noi nu va conta prea mult acest sistem: la ce drumuri proaste si soferi meseriasi avem, aceeasi tocanita va culege ambulanta si cu 2 minute mai devreme...adevaratii criminali ai patriei sunt cei ce fac autostrazi si drumuri pe hartie, dar cu banii bagati in buzunar.
    15 9
  • Pentru ca se cere modificare liniilor de productie, se cere modificarea specificatiilor tuturor modelelor ai tuturor producatorilor.
    Trebuiesc facute contracte cu furnizorii, trebuiesc testate sistemele, integrate cu restul componentelor masinilor. Si lista poate continua.
    Practic li se ofera timp sa introduca treptat, model cu model, aceasta functionalitate.
    8 10
  • someone
    @ andi...stiu asta andi, dar totusi 3 ani? o masina se concepe de la 0 si intra in productie in perioada asta, o modificare minora comparativ nu se poate implementa mai repede de 3 ani?
    evident ca cei care au aprobat legea au discutat cu producatorii auto, oameni muuult mai destepti ca mine in domeniu, dar totusi 3 aaani? e un sistem care cica va salva vieti omenesti, asa ca ma intreb cati oameni vor muri din lipsa lui in perioada asta de 3 ani.....ai obs ca am o obsesie cu cifra 3
    3 11
  • Sistemul a fost optional din anul 2011, Ford implementandu-l la noi (tot ca optional) incepand cu B-Max.

    Indiferent cum sunt drumurile la noi, bune proaste e de bun simt sa ai asa ceva instalat pe masina. Daca accidentul se lasa cu raniti si imobilizati cu toti cei implicati sau zona este slab circulata, un apel automat la serviciile de Urgenta sunt absolut binevenite.

    Acum( tot la noi) ramane de vazut daca organismele implicate in acest mecanism isi vor face treaba. Din cate stiu STS-ul este inclus aici, si dupa scandalul avionului cazut in munti si de "negasit" imi pun niste semne de intrebare.

    Daca nu te omoara socul accidentului te omoara niste functionari analfabeti, indiferenti ajunsi in posturi "pentruca taticu".

    zic si eu
    8 9
  • @someone
    Nu va mai ganditi doar la partea de implementare pe masini, sistemul trebuie sa comunice cu ISU... Pentru Romania implementarea in ISU a sistemului in 3 ani reprezinta poate un challenge!!!
    8 9
  • Credeti voi ca pentru siguranta e introdusa chestia asta... E pentru a fi toti urmariti prin GPS pe unde circulam.
    17 7
  • si bineinteles iti lasi copilul nesupravegheat in masina si vede butonul magic...
    11 3
  • Tembelus Rex
    Bravo Ich te-ai prins......In sfarsit cineva care s-a prins de smecherie....mai copiii mai nu au ei treaba cu salvarea vietilor ei nu stiu cum sa ne ducem mai repede pe copca....mai deschideti ochiii si la altceva in afara de automarket. wowbiz, cancan si eventual libertatea .......acest sistem face acelasi lucru care il fac si smartphone-urile......si camerele de luat vederi care au intesat Londra (de exemplu).......si sistemul centralizat de ATM (stiu baietii cand si de unde ai accesat banuti).......sa mai continui...nu cred ca e cazul........
    14 6
  • @Tembelus - unii numesc asta paranoia. :)
    Sigur din cauza ca se vrea ducerea "pe copca" a noastra se lucreaza atat de intens la n'spe mii de sisteme de siguranta in domeniu. Sigur din cauza asta masinile sunt tot mai dopate cu sisteme care de care mai sofisticate si airbag-uri pana'n gat...
    Cand te iei prea mult dupa aspiratii dormi cu pastila de cianura sub limba...
    5 12
  • Tembelus Rex
    Andi1 .....daca zici tu............doar o intrebare offtopic am pentru tine - (ar fi mai multe dar ne limitam la domeniul auto tangential)........ este sau nu CO2 principalul gaz care provoaca efectul de sera? De fapt care este cauza incalzirii globale? Multumesc anticipat pentru raspuns!
    7 5
  • pentru cei speriati de anul 2018...va puteti lua biciclete

    ;)
    5 11
  • Tembelus Rex
    Mai am o nelamurire tot OFFTOPIC.....noi /omenirea - ma refer de fapt la celebra misiune spatiala am ajuns sau nu pe Luna? Nu e o intrebare la misto....cu atat mai putin astept raspunsuri la misto.....
    7 10
  • marmota
    Siiigur ca da, daca veti avea GPS pe masina, veti fi teleportati direct in cel mai performant spital, daca Doamne fereste, se intampla ceva si apucati sa apasati butonul... Sau ambulanta va deveni supersonica... @ich si @rex au dreptate, scopul real e altul. Cam ca la toate tehnologiile astea suspect de intruzive.
    7 5
  • @Tembelus - ce treaba are Luna cu SOS-ul? :)
    Daca astia de's ei cei mai mari si puternici urmaresc "killareala" noastra, ai naibii de ineficienti sunt de vreme ce ne inmultim ca mustele de la an la an (la nivel planetar)... :)
    Asa ca... usor mai moale cu pianul... sunt suficient de multe metode mai eficiente pentru "controlul mortalitatii" decat butoanele astea de SOS! :) Urmeaza sa auzim in zilele urmatoare de oameni care se vor trezi cu racheta localizati prin smartphone-ul din buzunar?...
    Nu sunt un ignorant, sunt si eu destul de informat si constient de ce se intampla in lume, ca nu e totul ceea ce ni se spune, dar a vedea totul ca un "plan" de distrugere a omenirii, da, se numeste PARANOIA...
    6 6
  • mai tembel ca tembelus numai x
    bai tembelus,ori esti miner ori esti votantul lui xerox si al criminalului iliescu...cat de tembel poate sa fie un om ca sa creada ca un buton care chiar poate salva vieti este pus acolo de cineva ca sa spioneze oamenii?
    5 6
  • nu e locul de astfel de discutii aici.

    @Andi1....ai ridicat bine problema...culmea e ca cel mai rapid se "inmulteste" lumea a 3 a. Cea generatoare de violente, analfabetism, boli si...non-valoare. Si atunci cum "ne" ducem pe copca?

    pseudo-stiinta e la mare cautare vad iar paranoia, din nefericire, are acces la media.
    6 7
  • Hmmm...
    @vianu: Tocmai, iti pui bine problema, dar tragi concluzia gresita. Sunt lasati sa se inmulteasca cei care sunt obisnuiti cu totalitarismul, ca sa inunde zonele unde ideile de libertate si democratie au radacini, pentru a slabi societatile autohtone si a le demola valorile. Oricum, daca ideea ca se doreste sa fim imputinati e foarte discutabila (eu nu subscriu la ea, totalitarismul are nevoie de sclavi), faptul ca se urmareste o societate supravegheata in masa, unde fiecare individ e monitorizat la maximum e deja o evidenta. Numai cine nu vrea nu vede.
    8 3
  • Tembelus Rex
    Dragi forumisti nu va agitati inutil......eu doar am testat apa cu degetul sau am aruncat o pastila sau am dat o minge la fileu........ nu trebuie sa va agitati asa repede si inutil .....cea mai pretioasa resursa a noastra stiti care este? TIMPUL dragii mei........................... va salut!
    4 4
  • Multi dar prosti. Multi comenteaza p'aici dar nu au inteles nimic initial din postarea userului @Tembelus Rex. Butonul ala normal ca este pus acolo ''sa spioneze oameni'', doar daca ne gandim la modul in care multe accidente s-au rezumat dupa cu fugirea faptasului de la fata locului. Cu acest sistem ii va fi mai greu sa isi ascunda fapta. Odata ce air-bagurile s-au declansat sistemul actioneaza automat ''SOS'' , localizandu-se masina cu pricina. Asadar ? E asa greu de inteles ?
    2 5
  • AntiBB
    @mai tembel ca tembelus numai x: E mai putin tembel ca cei care nu observa ca e o tehnologie ce foloseste la spionat mult mai mult decat la a salva vieti, cu siguranta. Si mult mai putin incuiat si credul. Ca si tot restul noilor tehnologii "pentru siguranta noastra" introduse in ultimii 10-15 ani si cele care se vor a fi introduse ba cu forta, ba pe usa din dos, ba crend frici de sperietori imaginare, ba fortand Constitutia.
    @ha ha: Nu e doar atat, ca acel GPS nu incepe sa functioneze doar in caz de accident, varianta posibila, dar care nu se doreste si a carei realitate e greu de controlat.
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru