Alonso, pole position de senzatie la Hungaroring!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 25.07.2009
Fernando Alonso a obtinut pole positionul la Hungaroring intr-o sesiune de calificari presarata cu un grav accident pentru Felipe Massa si cu numeroase incidente stranii pe final.

Calificarile pentru Marele Premiu al Ungariei au fost printre cele mai stranii din ultimii ani prin prisma evenimentelor tragice si deopotriva amuzante petrecute la Hungaroring.

Felipe Massa a suferit un grav accident in Q2, insa este in afara oricarui pericol, iar Fernando Alonso a obtinut pole position-ul, nu inainte ca serviciul de live-timing al Formula One Management sa cedeze.

Intr-o zi in care toate privirile se indreptau spre cei de la McLaren si revirimentul demonstrat in calificari, Fernando Alonso a luat prin surpridere inclusiv organizatorii si a obtinut cel mai bun timp, instalandu-se astfel pentru prima oara in pole position in acest sezon. Totusi, pilotul echipei Renault nu a avut oportunitatea sa se bucure pentru aceasta performanta, intrucat serviciul de live-timing furnizat de Formula One Management a cedat cu cateva minute inainte de finalul calificarilor.

Timp de aproximativ 10 minute, soarta calificarilor a fost intr-o ceata completa, nimeni nestiind care sunt rezultatele. Pilotii au iesit din monoposturi si au inceput sa se intrebe reciproc cine este in pole position, unii dintre acestia indicandu-l timid pe Alonso. In cele din urma, organizatorii au reusit sa remedieze defectiunea tehnica si au confirmat ca Alonso va pleca de pe prima pozitie a grilei de start, urmat de cei doi piloti ai echipei Red Bull Racing, Sebastian Vettel si Mark Webber.

Chiar si asa, McLaren Mercedes a obtinut unul dintre cele mai bune rezultate din acest an, Lewis Hamilton urmand sa plece de pe pozitia a 4-a a grilei de start, in timp ce coechipierul sau, Heikki Kovalainen, a ocupat locul 6. Intre cei doi s-a intercalat Nico Rosberg, iar coechipierul sau Kazuki Nakajima va pleca de pe locul 9.

Brawn GP este intr-o pierdere evidenta de forma dupa debutul excelent de sezon, Jenson Button fiind incapabil sa obtina mai mult de locul 8 pe grila start. Din fata sa va pleca Kimi Raikkonen, pilotul Scuderiei Ferrari ocupand astfel locul 7.

ACCIDENT GRAV PENTRU FELIPE MASSA

Ultima parte a calificarilor a fost insa umbrita de un accident grav suferit de Felipe Massa. Potrivit reluarilor furnizate de televiziunea maghiara, Massa a fost lovit in casca in virajul 4 de o piesa metalica apartinand monopostului lui Rubens Barrichello, moment din care brazilianul nu a mai reusit sa schiteze niciun gest. Pilotul Ferrari nu a reusit sa franeze si nici sa vireze, neputand evita un impact violent cu zidul de protectie.

Dupa cateva minute extrem de tensionate ca urmare a faptului ca Massa a ramas nemiscat in monopost, echipa medicala a reusit sa il indeparteze pe brazilian si sa il conduca la centrul medical de pe circuit. Ulterior, el a fost transportat cu un elicopter la un spital din Budapesta. Potrivit oficialilor Ferrari, starea de sanatate a vice-campionului mondial este stabila, acesta avand sanse mari sa poata concura in cursa de duminica.

In cazul in care starea de sanatate i-o va permite, Massa va pleca in cursa de pe locul 10.

REVIRIMENT PENTRU TORO ROSSO

Profitand de upgrade-urile aduse monoostului Toro Rosso, Sebastien Buemi a obtinut un excelent loc 11 pe grila de start, fiind urmat de Jarno Trulli. Marea surpriza a acestei sesiuni a fost clasarea lui Rubens Barrichello doar pe locul 13, pilotul Brawn GP fiind urmat de Timo Glock si Nelson Piquet Jr. Timpul slab realizat de barrichello poate fi insa justificat si de pierderea componentei metalice care a condus la accidentul lui Massa.

PRIMA PARTE: BMW RAMANE IN COADA PLUTONULUI

In ciuda update-urilor pregatite pentru Marele Premiu al Ungariei, BMW-Sauber nu a reusit sa imbunatateasca semnificativ performanta monopostului F1.09 comparativ cu rivalii.

De data aceasta, niciunul dintre cei doi piloti ai echipei nu a reusit sa promoveze in Q2, Nick Heidfeld urmand sa plece pe pe pozitia a 16-a a grilei de start, iar Robert Kubica de pe locul 19.

De asemenea, nici pilotii Force India nu au reusit sa intre in a doua parte a calificarilor, desi Giancarlo Fisichella obtinuse cu cateva minute inainte de final locul 11. Italianul va pleca de pe locul 17, urmat de coechipierul sau, Adrian Sutil, care a efectuat numai 5 tururi ca urmare a faptului ca mecanicii au avut nevoie de mult timp pentru a remedia defectiunile survenite dupa iesirea in decor a germanului in ultima sesiune de antrenamente.

Debutantul Jaime Alguersuari ocupa ultima pozitie pe grila de start, spaniolulparasind monopost Toro Rosso pe marginea pistei cu cateva minute inainte de final, in urma unor probleme inregistrate la motor.

In privinta locurile fruntase, Nico Rosberg a stabilit cel mai bun timp, urmat de Lewis Hamilton, Mark Webber si Sebastian Vettel. Renault s-a salvat in extremis si a ocupat locurile 5 si 6 prin Nelson Piquet Jr si Fernando Alonso, in timp ce Jenson Button nu a reusit mai mult decat un loc 10.

Galeria foto atasata prezinta nedumerirea pilotilor dupa ce au incheiat calificarile, in asteptarea confirmarii oficiale a rezultatelor ca urmare a defectiunilor tehnice ale sistemului de live-timing.

Informatii complete despre accidentul suferit de Felipe Massa sunt disponibile aici.

Comentarii (27)

  • Pole
    ce ii spuneam ieri lui mad79 ca Hungaroring nu e pentru cine se pregateste?? A fost o nebunie acolo! oricum am avut surprize de toate genurile. Pacat de Massa :( este nevinovat.
    0 0
  • Fernando
    Felicitari,a fost imperial:).Regrete pentru Massa.
    0 0
  • ctlnmihai
    Alonso, pole position de senzatie la Hungaroring
    Dap, e o surpriza pole position+ul obtinut de alonso insa cred k rezervorul lui e uscat k un martini..Momentan singurele masini care reusesc constant sa obtina rezultate bune cu o cantitate mare de benzina sunt cele 2 monoposturi redbull care devin favorite la titlul mondial.foarte bine si cele 2 masini mclaren
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Felipe
    Pacat de accident pentru ca aveam o sansa sa facem o figura frumoasa aici. McLaren au putin benzina si asta o sa vedeti si cat de putin. Iar Fernando a fost bestial :)

    Iar de organizare... zici ca erau romani in frunte cu Miki acolo la live-timing.
    0 0
  • @ctlnmihai-2 masini mclaren
    stiu cel putin 2 masini cu rezervorul cel putin la fel de uscat ca al lui Alonso;).Insa el porneste de pe prima pozitie:)
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    Iar devenim fani...o sa vedem greutatile monoposturilor mai tarziu..
    0 0
  • ctlnmihai
    suntem fani,nu?Sa speram ca unii care si pricep fenomenul:)
    0 0
  • NeoGalaxy
    @ctlnmihai
    Ce incearca Diesel sa spuna este ca in calificari cele 2 masini McLaren se descurca bine cu foarte putin benzina iar in cursa au timp slabi. Parerea mea :P
    0 0
  • Red Bull
    In mod cert favoriti:)
    0 0
  • ctlnmihai
    NeoGalaxy
    Vom vedea.. merci k mi+ai tradus comm+ul lui diesel..Oricum Redbull pornesc favorite maine asta daca nu se intampla vreun incident la startul cursei
    0 0
  • NeoGalaxy
    @ctlnmihai
    Mai glumeste si el mah :) Fanii astia!
    0 0
  • ctlnmihai
    NeoGalaxy
    Chiar asa?
    0 0
  • @admini
    Va rog un chat pt trio grigorio!! @Baieti, ati deviat rau de la subiect...vom vedea maine, in jurul orei 17 cum sta treaba, sa fiti siguri se asta. Pana atunci, sambata placuta tuturor!
    0 0
  • ctlnmihai
    ally_great
    Trio grigoriu? cel putin ansamblul ciocarlia
    0 0
  • ..
    stie cineva ceva de starea sanatatii lui Massa?
    0 0
  • @diesel08
    Barrichello spune ca Massa era taiat la cap cand a plecat la spital. Voi publica mai multe informatii pe masura ce le voi afla.
    0 0
  • @admin-ok
    multumiri
    0 0
  • cene va pilota??
    Cine va pilota in locul lui Massa, in cas ca nu poate reveni pe circuit???
    0 0
  • nimeni
    nu va pilota nimeni......nu cred ca gene e pregatit
    0 0
  • Alonso
    Sper sa cistige miine. :)
    0 0
  • ctlnmihai
    Massa
    rani minore ptr. el dupa ce declara martin whitmarsh cica isi va reveni curand
    0 0
  • ctlnmihai
    Massa
    E in spital dar e bine +gazzetta.it
    0 0
  • ceau
    daca pana la cursa aceasta va dadeam dreptate in legatura cu masinile McLaren ca ar fi bune in antrenmente doar cu benzina putina,anticipez ca ele acum sunt la egalitate cu redbull,si avand si KERS,cred ca cel putin Lewis,va ajunhe pe 2,poate cu un pic de noroc pe1!
    0 0
  • Massa
    am vazut foto,cand il extrageau din masina,casca sparta si o taietura urata deasupra ochiului stang,in zona arcadei
    0 0
  • ctlnmihai
    Massa
    Se pare k Massa va fi supus unei interventii chirurgicale..
    0 0
  • pole pozition
    Nu vad nimic senzational in asta, mai de graba lucrurile revin la normal. Imi pare rau de Massa si sper sa revina cat mai curand pe pista. Asa cum anticipam, Alonso a reusit sa faca o masina competitiva. As fi bucuros sa castige maine. Succes Alonso, insanatosire grabnica Massa. Vom avea o cursa interesanta.
    0 0
  • Alonso
    Nu-l mai laudati atit ca a avut f. putina benzina.Oricum a pilotat excelent pentru dricul pe care il conduce.HUNGARORINGUL VA SELECTA CISTIGATORUL INDIFERENT DE CE VREM NOI, FANII
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru