Anglia: Hamilton castiga pe ploaie la Silverstone!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 06.07.2008
Lewis Hamilton s-a impus la pas in Marele Premiu al Marii Britanii, englezul pilotand magistral pe ploaie, in timp ce Heidfeld si Barrichello au completat podiumul.

Hamilton a avut parte de o cursa perfecta in care a iesit o singura data in decor, in timp ce principalii rivali in lupta pentru titlu au avut mult mai multe probleme: Kubica a abandonat, Raikkonen a terminat doar pe 4, iar Massa a incheiat plutonul dupa o cursa dezastruoasa.

La polul opus, Barrichello a terminat nesperat pe locul 3 desi a efectuat nu mai putin de 3 opriri la boxe. 

Lupta din fruntea clasamentului se anunta mai echilibrata ca oricand, in contextul in care Hamilton, Raikkonen si Massa isi impart prima pozitie cu cate 48 de puncte, in timp ce Kubica este la numai doua puncte in spatele lor.

Ploaia puternica cazuta inaintea cursei a transformat startul intr-o adevarata loterie pentru multi piloti. Liderul Heikki Kovalainen a plecat bine, in timp ce Kimi Raikkonen a reusit sa-i ia fata lui Mark Webber.

Totusi, performerul startului a fost Lewis Hamilton, care a intrat pe interior si a reusit sa-i depaseasca pe Raikkonen si Webber. Britanicul parea sa aiba prim-planul in fata lui Kovalainen, insa finlandezul a fortat la maxim si a reusit sa-si mentina pozitia castigata in calificari. Webber nu a reusit sa mentina controlul monopostului pe pista umeda si a cazut de pe locul 4 pana pe 18, Felipe Massa avand o soarta similara cateva tururi mai tarziu cand brazilianul a cazut pe ultimul loc in cursa.

Fernando Alonso, cunoscut drept un pilot foarte bun pe ploaie, a castigat la start doua pozitii urcand pana pe locul 4, in spatele sau plasandu-se Nick Heidfeld si Nelson Piquet Jr. Jarno Trulli a tras lozul castigator la start, urcand nu mai putin de 7 pozitii in primul tur, de pe 14 pana pe 7.

In fruntea cursei, Hamilton l-a talonat pe Kovalainen cateva tururi bune, iar in turul 5 englezul a trecut in fata devenind noul lider al cursei in uralele fanilor din tribune.

In turul 11 Kovalainen a pierdut controlul volanului pentru cateva secunde, suficient de mult pentru ca Raikkonen sa treaca pe locul 2 in fata coechipierul sau. In spatele plutonului, Webber a inceput o adevarata cursa de revenire, reusind sa castige aproape 10 pozitii in numai cateva tururi.

Kovalainen a dat startul opririlor la boxe in turul 19, urmat de Alonso. Despartiti pe pista de numai o secunda, Hamilton si Raikkonen au intrat la boxe pentru realimentare in acelasi timp, pilotul echipei McLaren reusind sa-si pastreze avansul minim fata de campionul mondial.

Turul 28 a adus si cel mai spectaculos duel al cursei, cand Raikkonen, Kovalainen si Heidfeld au format un trenulet. Kovalainen l-a atacat pe Raikkonen si a trecut in fata, insa marele castigator a fost Heidfeld, care a reusit in acelasi timp sa treaca de ambii piloti din fata sa. Germanul s-a instalat astfel pe locul 2, in fata celor doi finlandezi.

Cateva tururi mai tarziu, Raikkonen a efectuat o noua oprire la boxe pentru a schimba pneurile si a iesit in pista doar pe locul 11. Dupa o jumatate de cursa practic anonima, Robert Kubica a profitat la maxim de greselile piloti din fata si a ajuns pana pe locul 4, pilotul BMW-sauber ponind un atac asupra lui Kovalainen. Polonezul l-a depasit pe pilotul echipei McLaren in turul 34, iar finlandezul a intrat la boxe cateva tururi mai tarziu.

Cu 25 de secunde inainte de final, ploaia a inceput sa bata foarte puternic, iar Piquet Jr a fost prima victima dupa ce brazilianul a iesit in decor. Spectacolul a continuat, mai multi piloti de top iesind in decor, dar reusind sa revina pe pista cu bine. Pilotii Toyota au profitat din plin, Trulli concurand pe locul 4 in fata coechipierului sau, Timo Glock.

Cateva tururi mai tarziu, ploaia a incetat, insa Raikkonen a mai pierdut o data controlul volanului in apropierea liniei de start-sosire.

In turul 41 Kubica a iesit spectaculos sin decor si a fost nevoit sa abandonneze intr-un moment in care rula pe podium alaturi de Heidfeld.

Rubens Barrichello a profitat si a ajuns pe locul 3, iar in turul 51 Kovalainen a pierdut din nou controlul volanului fiind depasit de Alonso si Raikkonen. Campionul mondial a ajuns pe locul 4 in turul 54 dupa ce l-a depasit pe Alonso, spaniolul fiind presat din spate si de Kovalainen.

Cu doua tururi inainte de final, finlandezul a trecut de spaniol si a obtinut locul 5.

Hamilton a obtinut prima victorie la Silverstone si l-a egalat pe Massa si Raikkonen in fruntea clasamentului general. Nick Heidfeld a demonstrat ca a trecut de problemele din ultimele GP si a terminat pe 2, in fata lui Barrichello si a lui Raikkonen.

Desi a plecat din pole position, Kovalainen s-a multumit doar cu locul 5, insa finlandezul a terminat in fata lui Alonso, Trulli si a celor doi piloti Williams, Nakajima si Rosberg. Ultimele locuri au fost ocupate de Webber, Bourdais, Glock si Massa, in timp ce 7 piloti au fost nevoiti sa abandoneze: Kubica, Button, Piquet, Fisichella, Sutil, Vettel si Coulthard.

Cel mai rapid tur de pista a fost realizat de Kimi Raikkonen, finlandezul fiind cronometrat cu 1:32.150 in turul 18. 

Rezultatele complete ale cursei pot fi consultate aici

Comentarii (25)

  • "Desi a plecat din pole position, Kovalainen s-a multumit doar cu locul 6"
    kova a terminat pe 5 nu pe 6
    0 0
  • Massa =)))
    A pilotat superb =)))))))))))))))
    0 0
  • barichelo
    incredibil...bravo barichelo ,bravo hamilton !!

    ce rasturnari de clasament in f1champ :)
    0 0
  • Massa
    Cred ca a-ti vazut toti valoarea lui Massa(ma refer mai mult la cei ce sutineau ca e un pilot bun :) )
    0 0
  • ptr fanii lui massa
    asta-i valoarea lui.ultimul.la 2 tururi in spate.singurul la 2 tururi.are punctele pe care le are datorita norocului.daca raikko n-ar fi avut probleme la monte carlo cu schimbul de pneuri,in canada cu ham ham,in franta cu esapamentul,aici cu strategia proasta a echipei ptr ca trebuia sa schimbe pneurile la primul pit stop avea acum 20 de pct avans.dar el este un mare ghinionist.sper ca ferrari sa-i acorde sanse egale ca si lui massa.despre cursa:felicitari lui ham ham.a facut o cursa buna.
    0 0
  • Cat de prostalau
    Kova asta parca ar fi degeaba,nu a fost in stare nici macar sa ramana in pista ....comenta acum cateva zile ca Hamilton e bun ,dar el este si mai bun ..:) ...cu acelasi material didactic a terminat la un tur diferenta...la fel de pagubos si Mark Webber...de Massa stiam ca ploaia intro cursa de regula duce la un abandon pentru el....oricum,am vazut o cursa frumoasa cu multe depasiri si iesiri in decor
    0 0
  • De ce nu punctati corect, Automarket?!
    Barichello a primit cu 10 pct. mai putin decat Raikkonen cu toate ca a terminat in fata acestuia. In plus a avut si o masina mult mai slaba decat finlandezul. Deja devine o obisnuinta sa punctati cum vreti dupa o asa zisa grila de puncte, care sincer eu cred ca nici nu exista. Iar in clasamentul general la piloti, dupa cunostintele mele , departajarea se face dupa cate curse castigate are fiecare in cazul aceluias numar de puncte la mai multi piloti, ceea ce il situeaza pe Hamilton cel putin pe locul 2. In rest am avut norocul sa urmarim o cursa spectaculoasa in care Hamilton I-A UMILIT pe cei de la Ferrari dandu-le cate un tur de pista. BRAVO HAMILTON!!! Le-ai inchis gura multora.
    0 0
  • @markedd
    Mai citeste regulamentul si dupa aceea sa incepi sa scrii....
    P.S. Raikkonen a avut cel mai rapid tur de pista care se puncteaza separat cu 50 puncte !
    0 0
  • super cursa!
    Hamilton - impecabil: talent, stiintza si sange rece - bravo pustiule, meriti felicitari! Kova m-a dezamagit, prea incet, timorat... Pacat Webber si de Kubica... Ferrari - rusinos, mai ales Massa. Ma gandesc: oare lui nu-i e rusine, nu vede cat e de penibil si "pe langa"?! Ma rog, ma asteptam la "picnicuri" din partea lui, chiar m-a amuzat copios neputinta sa... FELICITARI Hamilton, Hai McLaren!!!
    0 0
  • Punctam corect :)
    markedd: Punctajele au fost acordate corect. Raikkonen a castigat mai multe puncte decat Barrichello pentru ca a realizat cel mai rapid tur de pista in cursa (bonus 50 puncte).
    0 0
  • @ daniel.popescu - Mai astept?
    Vad ca raspundeti destul de rapid. Astept de 24 de ore un raspuns de la d-voastra. Cu stima si multumiri UN USER ACTIV!
    0 0
  • pAriuri??
    Ce se intampla cu pariurile am pariat si acuma nu mi apre nicaieri ????nici ci + nici cu minus.
    0 0
  • trist paralelismu asta
    OMG OMG aveti orgasm cu hamilton asta? oricum no sa i-a campionatu nici anu asta.
    massa a castigat 50 de puncte cu noroc ??
    voi ati uitat ,mari team manageri, ca massa a intrat violent in zidul ala ? dar ce conteaza noi sa fim noobi ca f1 merge inainte .
    0 0
  • @painkiller
    Nu incerca sa dregi tu busuiocu in cazul Massa , lasa`l acolo unde`i este locul.... e un terminat , vai steaua lui. Eu nu stiu cum a putut aduna totusi atatea puncte in F1? Kubica ii da clasa in orice moment...:))
    0 0
  • Felicitari Lewis !!
    Bravo Lewis ! Pilot de valoare,alaturi de Kimi ,Alonso si Kubica.
    Ma bucar sa am ocazia din nou sa spun ca MASSA E DEGEABA IN F1,ANTITALENT,ANTIVALOARE,O NULITATE CARE NU MERITA SA PILOTEZE IN F1,MAI ALES IN MASINA PE CARE O ARE SI CU CARE MULTI ALTI PILOTI SI-AR ARATA VALOAREA.RUSINEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!
    0 0
  • Bravo Hamilton
    Sigur ai reusit sa inchizi gura multora care te dezapreciau. In aceasta cursa au fost piloti mult prea laudati care au facut o multime de greseli. O cursa perfecta fata de ceilalti piloti. Iar Kova mai are de invatat pana sa faca afirmatii de genul "Sunt mai bun decat Hamilton". Bravo inca o data!!
    0 0
  • stai nu da !!
    bogdans tata incet ca decolezi si spargi tavanu . daca nu poti sa evaluezi o cursa obiectiv e problema ta cat despre limbaj tu n-ai nici o vina ;nu poti altfel si gata .
    0 0
  • stai nu da !!
    bogdanas tata incet ca decolezi si spargi tavanu . daca nu poti sa evaluezi o cursa obiectiv e problema ta cat despre limbaj tu n-ai nici o vina ;nu poti altfel si gata .
    0 0
  • Bilete f1 de vanzare
    Am de vanzare 2 bilete de formula 1 la mp al ungariei (valabil: 1-2-3 august 2008), castigate la tragere la sort, categoria bronze, sub pretul oficial.
    balalpacino@yahoo.com (satu mare)
    0 0
  • Locul lui massa e acolo unde trebuie...
    intre primii pentru ca sa nu uitam ca el zbura cand altii abia se adunau..pot fi multi factori:presiunea enorma, masina, pneuri poate chiar pranzul, insa calitatile lui de pilot nu trebuie judecate pentru ca au fost aratate pe deplin si mai ales nu judecate de oameni care au stat in tribune(in cel mai bun caz) sau se dau mari pe soselele Romaniei...cred ca o revizuire a limbajului ar fi binevenita si mai cred ca adminii ar trebui sa mai selecteze din mesajele postate, pentru ca disputele de genul asta ma lasa rece si pateaza imaginea acestui concurs!
    0 0
  • @sebi5fc DESPRE PARIURI
    Am facut un pariu in calificari si nu mi-a aparut. Am scris ieri ceva in sensul asta si d-nul Popescu mi-a spus sa trimit un mail la F1Champ@automarket.ro cu date si sa astept ca sa vedem ce spun colegii (cred ca cei care se ocupa de baza de date). De atunci multa pauza cu toate ca am mai scris d-lui Popescu si pe Forum (3 mesaje) si pe aici pe la stiri de vreo doua ori. Dar inca astept. Toata etapa mi-a fost data peste cap asteptand raspunsul. Poate daca mai sunt si altii care se plang de acest lucru se va verifica si se va face ceva.
    0 0
  • Mircea
    raspunsuri
    Raspunsurilele la intrebari vin pe mail. Conform regulamentului, asteptam orice probleme pe f1champ@automarket.ro. Aici se comenteaza stirea conform careia Hamilton a castigat cursa de la Silverstone.

    Hai ca nu-i greu.
    0 0
  • Felicitari Hamilton!
    Super clasa! S-a vazut cine stie sa piloteze! Pt fanii masa: mi-a placut evolutia acestuia! Exceptional locul lui, primul de la coada!

    2 tururi in urma?!? Sa nu va mai aud ca va deveni campion!
    Masa nu are stofa de campion!!!
    0 0
  • @mircea CAND?
    Cand vin raspunsurile pe mail. Pentru o problema ce a afectat clasamantul acestei etape cred ca ar fi trebuit sa vina raspunsul pana incepea cursa (nu a sosit nici pana acum si au trecut mai bine de 36 de ore de la sesizarea problemei). Ne miscam incet, ca toate cele in Romania.
    0 0
  • vai,vai
    cata grija de massa - ati uitat sa va bucurati de rezultatele preferatilor? acum va intereseaza massa.... cand castiga nu mai vad aceste comentarii..... Locul 1= 48 pct. MAS;HAM;RAI.... AHAAAA!!! sa fim seriosi :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru