Calificari: Vettel obtine stralucitor pole-ul pe ploaie

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 13.09.2008
Sebastian Vettel a impresionat in calificarile pentru MP al Italiei si a obtinut primul pole position din cariera, la capatul unei sesiuni pline de spectacol.

Ploaia care a cazut pe circuitul de la Monza a adus spectacol chiar si in sesiunea de calificari.

Intr-un mod impresionant, Vettel a reusit sa-si demonstreze inca o data calitatile de pilot si a obtinut primul pole position din cariera, profitand si de faptul ca Raikkonen si Hamilton au fost eliminati inca din Q2.

Pilotul Scuderiei Toro Rosso va fi acompaniat pe grila de start de Heikki Kovalainen, in timp ce locul 3 a fost acontat in ultimele secunde de Mark Webber. Sebastian Bourdais a completat evolutia excelenta a Scuderiei Toro Rosso, obtinand al patrulea timp al zilei.

Nico Rosberg a trecut peste dezamagirile din cursele precedente si a terminat pe 5, in timp ce Felipe Massa nu a reusit decat un loc 6. Totusi, brazilianul porneste cu un avantaj consistent fata de principalii sai rivali la titlu, Hamilton si Raikkonen.

Toyota au obtinut locurile 7 si 9 pe grila, prin Trulli si Glock, in timp ce Alonso si Heidfeld au ocupat locurile 8 si, respectiv 10.

RAIKKONEN SI HAMILTON PRODUC SOCUL Q2

A doua parte a calificarilor a adus mari surprize in clasament.

Raikkonen si Hamilton au ocupat doar pozitiile 14 si 15, nereusind sa acceada in Q3, fiind acompaniati de un alt pilot important, Robert Kubica. Polonezul va pleca doar de pe locul 11, fiind urmat de Fisichella si Coulthard.

Prestatiile dezamagitoare ale lui Raikkonen si Hamilton ar putea fi explicate de iesirile in decor suferite de cei doi in timpul Q2, acestea putand provoca daune monoposturilor Ferrari si, respectiv, McLaren.

De asemenea, Hamilton a riscat foarte mult pe final, optand pentru pneuri intermediare exact in momentul in care ploaia a inceput sa se intensifice. Massa a avut la randul sau emotii pe final, reusind sa promoveze in Q3 la limita, dupa ce a terminat Q2 pe locul 10.

KIMI, PRIMELE SEMNE DE SLABICIUNE

Barrichello, Piquet, Nakajima, Button si Sutil au fost eliminati la finalul celor 20 de minute ale primei parti, insa diferentele dintre piloti au fost foarte mici. Astfel, timpul lui Barrichello, primul eliminat, a fost cu numai 1.2 secunde mai slab decat cel al lui Heikki Kovalainen, care a ocupat prima pozitie.

De altfel, McLaren a dominat fara probleme prima parte a calificarilor, Kovalainen si Lewis Hamilton alternand la conducere.

In cele din urma, Hamilton a terminat pe 2. A surprins placut, ca de fiecare data in ultimele Mari Premii, Sebastian Vettel, in timp ce Kimi Raikkonen a avut un parcurs modest, lipsit de stralucire, in urma caruia s-a clasat doar al 11-lea. Nici coechipierul sau, Felipe Massa, nu a impresionat, terminand prima parte doar pe locul 5.

Rezultatele complete ale sesiunii pot fi vizualizate aici.

Marele Premiu al Italiei va avea loc duminica, 14 septembrie, cu incepere de la ora 15:00.

Comentarii (46)

  • bravo baieti
    excelenta comportare din partea celor de la torro rosso (ferrari) , cat despre hamilton "regele ploii" ce-a facut ma baieti ? vai vai va astept cu comentarii...bafta
    0 0
  • 21 ani
    El este cel mai tanar pilot care a obtinut un pole. Felicitari
    0 0
  • massa vs ham
    multe lucruri ati zis de massa ca merge f prost pe ploaie. a demonstrat ceva ca a intrat in q3 si saracul hamilton a mers de toata jena! bafta maine si inspiratie maxima!
    0 0
  • de ce nu au promovat kimi si hamilton...
    ...alegere cretina de pneuri plus o intensificare a ploii. Daca va uitati la timpi (am urmarit "live" pe f1.com) dupa primele 3 ture, nimeni nu s-a mai apropiat de propriul timp cu mai putin de 1.5 secunde. Hamilton Kimi Kubita au iesit mai tarziu sperand ca ploaia sa se termine dar si-au luat teapa. S-a intensificat.
    Oricum..Vettel e rege pe ploaie. A demonstrat in antrenamente, calificari si alte curse pe ploaie. GoGO
    0 0
  • parerea mea
    hamham si raikokaiko au mai multa benzina, cauciucurile de ploaie sunt mai durabile, si in cazul in care va ploua maine, si nu va iesi niciunul in decor, au sanse sa urce in top 5. BR
    0 0
  • Unde e???????
    Unde e "regele ploii", ca ma uit la grila de start si nu-l vad? A da, e undeva pe la coada plutonului. Ha ha ha ha ha ha ha
    0 0
  • @cobra
    De asemenea, Hamilton a riscat foarte mult pe final, optand pentru pneuri intermediare exact in momentul in care ploaia a inceput sa se intensifice. Massa a avut la randul sau emotii pe final, reusind sa promoveze in Q3 la limita, dupa ce a terminat Q2 pe locul 10.


    la fel ca raikkonen si kubica ... sa vedem ce face massa maine pe ploaie =)) ... incredibil baiatul asta ...BV VETTEL .
    0 0
  • @cobra
    Hamilton a iesit pe intermediare in primu tur si a pierdut mult timp, iar dupa acea nu a mai putut sa obtina timb bun. Dar Kimi o avut extream wet si tot aia o facut ca si el, asa ca... daca e sa compari McLare cu Ferrari, tot McLare e in fata (nu luam in considerare STR)
    0 0
  • apoi
    la tv a fost o secventa in care hamham "baga" kerosen in rezervoare, inainte de a iesi pe circuit.
    0 0
  • wow
    fantastic!!! ce a facut hamham?15?stapanul ploii! massa 6 a dat peste ochi multor contestatari,adik kova pe2 si hamham?=))))))))
    0 0
  • asta da surpriza...
    ....asa calificari iti doresti sa vezi tot timpul....felicitari lui Vettel si Torro Rosso:D
    0 0
  • @me_najanaja
    cine rade la urma rade mai bine :)
    0 0
  • lol andre & sharky
    recunoasteti si voi odata...hamilton nu e de departe cel mai bun pilot din f1....cat pe conditii de ploaie nu mai incape vorba ,,,,salutare
    0 0
  • pariuri
    Cine o pariat pe Vettel s-a scos
    0 0
  • :))
    cred ca HamHam isi lasa ``bilele`` acasa de nu mai facu nimic pe ploaie
    0 0
  • @cobra
    Pt. informatia ta, nu am zis niciodata ca Hamilton e cel mai bun pe ploaie, dar macar nu a facut 10 piruete in 3 minute in asemenea conditii. Massa o avut un noroc chior in Q2, asta e, bafta lui. Massa nu e o persoana care sa riste spre deosebire de Hamilton, asta s-a vazut si in Q3, de e asa de bun de ce nu l-a depasit pe Kova sau de ce nu a obtinut pole-ul? Massa nu a mai fortat ca Hamilton si Kimi sunt departe, dar maine vor porni cu o strategie mai buna decat Masa
    0 0
  • WOW
    Bravo Vettel!!!! Imi pare rau pentru Kimi....Hamilton tine-o tot asa :))))
    0 0
  • =))
    bravoooo Seb!!!! cel mai tare pilot de pe anu asta care se afla in pole! bravo lor!
    0 0
  • hmm
    cred ca am avut azi cel mai mare salt de locuri din istoria concursului :)). de pe 3057 pana pe 3. pt asta nu se acorda premii?:)). apoi, sa vedeti maine cursa. numai sa ploaie. parca prevad: in primul viraj iese "masa din bucatarie", pe la mijlocul cursei se agata raikonen de hamilton, glock intra in heidfeld, kova trece in fata lui vettel, iar in penultimul tur bourdais profita de lupta cdintre kov si vet, trece pe primul loc si castiga cursa. :)
    BR
    BogyM.
    0 0
  • @admin
    5 minute m-am chinuit inainte de ora 15 sa schimb echipa la gold. Am reusit numai pilotul. Noroc ca am reusit si numai asta. Ar fi bine sa mai verificati ce se intampla cu schimbarile si pariurile. Un pariu l-am facut de 5 ori ca sa imi fie confirmat. Bravo Vettel si celor ce au pariat pe el si echipa lui. Bafta tuturor maine!
    0 0
  • VOM VEDEA MAINE!!!
    Pun pariu ca maine dupa cursa multi dintre cei care posteaza acuma impotriva lui Hamilton vor plange de ciuda. Massa nici cand nu a avut concurenta serioasa nu a stiut sa faca nimic. Daca maine va ploua cum a plouat la sfarsitul sesiunii a doua lui Massa nu-i dau nici 2 ture de circuit si va abandona. Sa asteptam finalul cursei si dupa aia sa vorbim.
    0 0
  • inspiratie maxima
    asa cum am banuit Vettel a facut minuni pe ploaie,asa ca am pus 25 de pct pariu pe el si iata acum cum am ajuns de pe locul 2880 pe primul loc(chiar nu-mi vine sa cred)
    0 0
  • @ admin
    Crismar 56 are dreptate ...si eu am pus un pariu pe vettel pt pole si nu mi l-a inregistrat...acuma nu k plang dupa pct dar verificati ce se intampla;)
    0 0
  • VETTEL CEL MAI TANAR PILOT CARE PLEACA DE LA POLE POSITION
    Felicitari Vettel pentru pole si pentru ca este in momentrul acesta cel mai tanar pilot de F1 care a reusit acesasta performanta.
    0 0
  • @admin
    acceasi problema am avut-o si eu ,ca si userul crismar56,cu 5 minute inainte da calificari am intrat sa fac modificari in echipa si nu am resuit sa fac modificari la nimic,nici echipe nici piloti...
    0 0
  • @gombotul
    saptamana trecuta am vrut sa pariez pe hamham, dar bineinteles ca nu a mers. inainte de ora 3 am postat mesaje la stiri, si nu am primit nici un raspuns. nu te astepta sa primesti ceva. BR
    0 0
  • Super talent!
    Felicitari Sebastian pentru pole ..super talent...c sa zic! Cat despre hamham ..maestrul ploii... a fost invins de massa:P c zici senna???:))
    0 0
  • strategie
    strategia ferrari este kimi care e chiar langa hamham,oare in primul viraj sa dea in el,pt kimi este totul pierdut anul asta si ii este dator lui felipe eu cred ca pariez la prim abandon pe hamham are cota buna;)
    0 0
  • @crismar56
    nici mie nu mi-a luat pariul dar am continuat sa insisit mai bine de 5 minute pana cand mai erau 2 min si in sfarsit am vazut ca pariul a fost activat
    0 0
  • @bogym05
    nu ma astept sa primesc nici un pct...nu de aia am postat.Am vrut doar sa vada cei ce administreaza site-ul k intr-adevar sunt probleme de rezolvat...sa speram k se si rezolva;)
    0 0
  • @gom
    ma refeream la cel putin un raspuns, nu la faptul ca poate iti va da puncte. oricum, si eu sper sa se rezolve toate bug'urile, pt ca si eu a trebuit sa pariez de vreo 4-5 ori, si sa incerc sa schimb echipa tot cam de atatea ori. BR
    0 0
  • @apropo admin
    La mine au functionat schimbarile, dar am pierdut timp la pariuri. Am avut o nebunie in calificari cu multe (chiar f multe plimbari in decor) cu un super-pole a lui Vettel. Un pronostic pt maine?
    0 0
  • schimbari
    nici eu nu am reusit sa schimb pilotul de la gold. nu spun ca tocmai pe vettel il voiam ca nu conteaza, dar chiar sunt probleme. si nu cred ca ar trebui sa facem cu citeva ore inainte schimbarile, fara sa stim unele date, mi se pare total aiurea. daca schimbarile sunt permise pina la ora 15, ar trebui sa mearga si la 14.59! iar pariul l-am facut de vreo 6 ori pina l-a luat. poate mica verificare a programului, sau un up-grade ar fi necesare ....
    0 0
  • ce ziceti ?
    ne riscam sa punem ca prim abandon ham ham scos din cursa de kimi ? :D
    0 0
  • @ ally
    se pare ca exista un viraj cu probleme. 75% din pilotii care au gafat a fost in acelasi loc. e vorba de virajul de stanga, unde a iesit raikonen, hamham, bourdais. anul trecut a fost tot asa o cursa nebuna, in urma careia au ramas vreo 6 piloti, si daca nu ma insel a castigat barichello. daca e sa ne gandim, vettel are talent, dar nu il ajuta masina, kova nu are o treaba pe ploaie, si prefera sa stea cuminte, sa profite, webber gafeaza in conditiile actuale, massa la fel ca webber, bourdais e la inceput, nu are experienta, raiko a gafat si el pe ploaie, ham e la mijloc, nu se stie cine il agata, mai raman pilotii bmw, in care mai mare incredere o am in kub. e foarte greu de pronosticat. oricum, primele 5 tururi vor fi hotaratoare. bafta la toti
    0 0
  • bogym
    ti se pare ca vettel nu are o masina competitiva dar uiti faptul ca este vorba despre un ferrari in herghelie
    0 0
  • pariuri&schimbari
    si eu am intimpinat greutati la pariu, am pariat de vreo 3 ori pina mi-a inregistrat pariul. actualizarea lui merge foarte greu si nici macar nu stii daca e inregistrat sau nu. pariezi, intri la echipa ta sa verifici (au ramas alti useri cu impresia ca au pariat si din cauza programului, pariul nu a fost inregistrat), apoi iar pariezi, iar verifici .... si, uite-asa incepe evenimentul oficial si nu mai apuci sa faci schimbarile necesare .. e putin frustrant si ar fi corect sa se imbunatateasca programul pentru a ne facilita accesul la schimbari si pariuri. un pronostic pentru ally_great: cistigator: ex - slow nick, actual, redevenit quick - nick :P. Ah, si, inca un pronostic: prim abandon: unul din trioul: massa - trulli - alonso
    0 0
  • @cobra
    daca vettel ar fi fost la ferrari, ar fi adunat cel putin de 3 ori mai multe puncte decat are acum. problema e ca pe langa motor, care apropo, e ferrari generatie mai veche, mai e vorba si de sasiu, de aerodinamica lui si alte multe questii care dau diferenta dintre cele 2 echipe. apoi, vettel probabil va intra la boxe mai repede decat massa, ceea ce va arata ca masina a fost mai usoara in calificari. BR
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Baieti daca tot postati, incercati sa ganditi inainte! Daca se poate evident!
    Vetter are un motor Ferrari IDENTIC cu cel de pe masina Ferrari. Scrie in regulament. Si Force India au EXACT acelasi motor cu Toro Rosso si Ferrari. Aceasi generatie, aceasi putere. Cum il folosesc fiecare, eh asta este problema lor. Oricum Toro Rosso vor folosi si la anul EXACT acealeasi motoare Ferrari ca aceste de anul acesta. Pana in 2012 vor folosi EXACT acelasi motor. Pentru "cunoscatori" pana in 2012 s-a "inghetat" dezvoltarea motoarelor. Deci o sa avem EXACT aceleasi motoare pana in 2012.

    Masinile de Formula 1 nu folosesc kerosen (este benzina de avioane pentru cine nu stie), saracele masini folosesc benzina normala cu aceasi cifra octanica 98 ca si multe si foarte masini din lume (ma refer la benzina, sper sa nu intelegeti ca folosesc motorina). Singura diferenta este ca sunt obligati sa schimbe 5% din ea, folosind aditivi diferiti. Exista o gramada de imagini in care masinile de Formula 1 alimenteaza de la o statie normala de benzina. Tocmai pentru a scadea costurile si poluarea! Oricum nu se mai foloseste de mult kerosenul in Formula 1.

    In acelasi timp, in aceste calificari s-a vazut ca alegerea pneurilor este impresionant de importanta. Kimi + Kubi + Lewis din pacate au ales pneurile/setarile gresite. Referitor la strategie, aceasta este irelevanta doarece toti 3 de abia reuseau sa-ti tina masinile pe pista. In acelasi timp, maine nu mai pot modifica nimic la masini. Ce pot sa spun este ca viteza lor de varf si mai ales schimbarea vitezelor a fost dezastruoasa. De aia au avut acei timpi atat de patetici. In cursa... exista 95% sanse ca masina sa mearga la fel pana la prima oprire la boxa. Daca se prind ce nu merge, pot modifica aripa deflectoare din fata, care poate sa-i ajute. Mai departe vedem in cursa. Plus ca pleaca cu pneurile cu care au incheiat calificarile care sunt foarte uzate, deoarece au iesit de multe ori in decor.

    Nu nerg dar muti abereaza si nu pot sa neg ca imi vine sa-i fac pe toti care scriu prostii in "feluri urate" dar... daca nu se pricep ce vina au ei nu?

    In acelasi timp pe ploaie nu conteaza atat de mult greutatea, daca masina este mai usoara este impinsa de pe pista din cauza acvaplanarii si mai ales a vantului, deci este rentabil ca masina sa fie mai grea. Principii de baza de fizica. Ce conteaza este cat de repede desparte apa masina cu ajutorul pneurilor (termenul corect este dizloca). Deci conteaza atat ce pneu alegi cat si unghiul de atac al rotilor. In acelasi timp conteaza cat de repede dizloca apa cu pneurile din fata, deoarece, eh... masinile merg in fata!

    Calificarile au fost super. Din pacate, a pilota pe ploaie este foarte complicat, dar a alege niste pneuri potrivitre unei situatii date, pare ca este si mai complicat!

    0 0
  • NeoGalaxy
    @Scuze
    @P.S. Scuze pentru greselile gramaticale! Mancam in timp ce scriam :)
    0 0
  • @neo
    inteleg ca printre acele persoane careia i'ai adresa cuvinte urate sunt si eu, asadar ma simt dator cu explicatii. 1) daca citeai toate comentariile si erai atent la ele ai fi vazut ca in prima faza am pronuntat cuvantul "benzina"; 2) imi cer scuze ca din cauza faptului ca ma grabeam sa scriu (nu mancam, sorry, eram "plin" la ora aia) am pus ghilimelele unde nu trebuia; 3) nu ma pricep la fizica, la componenta masinilor, DUPA CUM AM SPUS MAI SUS, doar imi dadeam cu parerea; 4) consider ca aici nu trebe sa ne dam interesati ca suntem atotstiutori, ci doar ne dam cu parerea. Bravo tie ca stii atat de multe lucruri despre formula 1 si despre fizica, si bravo tie ca nu jignesti pe cei ce si'au expus parerile aci. Pentru baieti destepti exista minolta !!! BR
    0 0
  • NeoGalaxy
    @bodym05
    Respectele mele, dar din pacate te-ai inselat. Nu ma refeream la tine. Ma refeream doar la cei care nu stiu decat sa spuna chestii de genul asta:

    "Daca maine va ploua cum a plouat la sfarsitul sesiunii a doua lui Massa nu-i dau nici 2 ture de circuit si va abandona"

    Vezi si comentariul lui "andre 13.09.2008, 16:22"

    Imi plac comentariile constructive, nu cele care doar jignesc.

    Asa ca te rog sa nu crezi ca am vrut sa te jignesc, pur si simplu am explicat niste chestii generale.

    Oricum ca fapt divers, mi-au placut calificarile doar pentru ca eram curios de cum vor merge pneurile de ploaie pe masinile Ferrari. Din cate am inteles masina Ferrari are probleme pe ploaie din cauza aripii din fata. Aceasta are nevoie de niste setari destul de delicate pentru a fi eficienta. Nu stiu cat de adevarat este, dar oricum nici Kimi si cu siguranta nici Felipe nu au experienta in ce pneuri sa aleaga. De aia Schumi mi se parea stupefiat de rezultatul din calificari.

    P.S. M-an referit ca masina aceasta este integral construita de Ferrari cu ajutorul lui Schumi deoarece, este primul an in care s-a scos controlul tractiunii si evident Felipe si Kimi nu stiu nimic despre era "fara controlul tractiunii"

    In acelasi timp este o masina foarte versatila si care sta foarte bine pe pista. Se poate observa ca masina McLaren are nevoie sa mearfa foarte mult pe vibratoare pentru a ramane pe pista (ataca violent vibratoarele) dar la fel, sunt doar niste pareri.

    Sper sa ma scuzati dar nu sunt genul care sa inceapa sa faca toti pilotii sau pe cei care posteaza aici in diferite "feluri urate" dar prefer sa fiu calm si relaxat in comentariu. Am trecut de perioada "Senna18" In acelasi timp sper ca si restul celor care posteaza aici sa aiba numai comentarii lipsite de cuvinte inutile, pana la urma o sa faca acele comentarii mai placut de citit.

    Scuze inca odata pentru aceasta neintelegere dar, prefer o maniera diplomatica decat "injuratori si jignirii"

    O zi excelenta in continuare! Maine o sa fie sigur spectacol pe pista!
    0 0
  • vettel
    baiatu asta o sa ajunga departe. viitor camppion mondial sigur.
    0 0
  • clar
    vettel este peste hamilton la toate capitolele...ii da clasa
    0 0
  • mai baieti puneti frana cu vettel :))))
    hamilton kimi si altii si au luat teapa cu pneurile intermediare in fine sunt multi care se uita degeaba la tv fratilor daca nu aveti treaba cu sporturile cu motor va sfatuiesc sincer sa jucati un nfs ..la ora actuala mclaren mercedes este masina cea mai competitiva hamilton nu se pune problema cel mai bun pilot o sa se vada maine pe pista pana atunci bafta all si go hamilton !!!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Mda, nu ati invatat nimic!!!!!!
    @Mda, parerea mea este ca exista useri care viseaza cu ochii deschisi. @andyyy4ever --------> mda esti meserias, deja ne-ai impresionat, negativ din pacate.

    Din pacate pentru tine, cea mai tare echipa este aia care are ambii piloti in lupta pentru titlu. Daca este ca noi, fanii Ferrari sa ne laudam uita-te la anii 2002 si 2004 in care concurenta invata sa conduca pentru ca masinile lor erau niste prastii facute din ciocolata. Asa ca cea mai competitiva masina, in momentul acesta, este din pacate pentru fanii McLaren, o masina rosie numita Ferrari.

    Lewis poate sa fie cel mai tare pilot din lume, dar ce pacat ca Formula 1 este un joc de echipa.

    Mai naspa o sa fie daca cel mai bun pilot maine pe pista nu o sa fie Lewis. Poate o sa fie Felipe, poate sa fie Kimi sau poate sa fie oricine din restul de 17 pitoti care se afla pe pista. Recunosc ca de abia astept cursa de maine! Dar din cu totul alte motive decat marea majoritate a celor care posteaza aici doar ca sa se afle in treaba.

    Am totusi o intrebare. Sa presupunem ca Kimi, Lewis sau oricare alt pilot abandoneaza in primul tur (mai ales din cei "regii ploii") si eh, a fost o zi proasta pentru ei, asta insemna ca cel care va castiga o sa fie campion mondial?

    Ce ma astept este ca daca Lewis sau Kimi abandoneaza, as vrea sa-l vad ca recunosc ca nu au fost in stare nici sa gaseasca setarile optime si nici sa aleaga pneurile potrivite acestei curse. Daca nu se intampl sa abandoneze ma astept sa se lupte pe pista.

    O seara excelenta in continuare!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru