Cum va fi afectata Williams de retragerea RBS

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 26.02.2009
Oficialii Williams sunt increzatori ca viitorul echipei Williams este asigurat, desi sponsorul RBS asigura aproximativ 10% din bugetul anual al echipei.

Williams este singura echipa independenta din Formula 1, intrucat nu este sustinuta de niciun constructor si nu beneficiaza de sprijinul financiar al unui om de afaceri.

In acest context, bugetul echipei depinde in mare masura de contractele de sponsorizare, iar retragerea bancii britanice RBS din Formula 1 la finalul anului 2010 va avea cu siguranta un impact asupra situatiei financiare a echipei.

In plus, desi va sponsoriza Williams pana in 2010, RBS va reduce cu 90% cheltuielile mediatice in ultimii doi ani de contract si a anulat deja toate contractele de sponsorizare pe circuite pentru 2010.

Potrivit unor surse neoficiale, RBS asigura aproximativ 10% din bugetul anual al echipei Williams, insa CEO-ul Adam Parr este increzator ca reducerea costurilor din F1 va diminua efectul negativ al retragerii bancii din F1. "Asa cred, desi stiu ca este foarte dificil sa avem o privire pozitiva in acest moment", a declarat Parr pentru publicatia Autosport. "Trebuie sa ne gandim la urmatorul lucru: cand am intrat in F1 cu cativa ani in urma stateam la masa cu sefi de echipa care spuneau ca banii nu conteaza.

Acum nu mai avem astfel de discutii. Pentru ca Williams sa fie competitiva in ultimii doi-trei ani a trebuit sa cheltuim mai mult decat am fi dorit, dar pentru urmatorii doi-trei nu vom face asta".

Williams a fost parasita in ultima perioada de sponsori precum Baugur Group, Lenovo si Petrobras, insa Parr sustine ca ceilalti sponsori si-au marit bugetele alocate echipei. In plus, oficialul britanic anticipeaza venituri mai mari din drepturile de comercializare ale Formulei 1. "10 dintre partenerii nostri si-au reinnoit contractele cu noi. Patru dintre acestia au prelungit contractul prin upgrade-uri majore si si-au dublat investitia pentru 2009 comparativ cu 2008. Veniturile din drepturile TV sunt mai mari anul acesta comparativ cu anul trecut si am salvat foarte multi bani prin limitarea testelor si reducerea costurilor cu motoarele. Planuim sa folosim doar 20 de motoare comparativ cu 55 anul trecut. Avem un buget solid pentru acest an. Nu vreau sa spun ca totul este asa cum am vrea, dar suntem in negocieri avansate cu noi parteneri pentru acest sezon".

Parr a adaugat ca viitorul financiar al echipei este asigurat pentru urmatorii ani.

"Avem un buget rezonabil pentru acest sezon. Acest lucru este valabil si pentru sezonul 2010 si 90% din bugetul pentru acest an este contractat pentru acel an. Si vor fi reduceri de costuri in continuare. Sunt increzator ca pentru 2011 vom avea un portofoliu puternic de sponsori".

RBS si-a anuntat retragerea din F1 la finalul anului 2010 ca urmare a pierderilor de 34 de miliarde de dolari suferite in 2008. Contraperformanta RBS reprezinta cea mai mare pierdere din istorie suferita de o companie din Marea Britanie.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru