Designerul care a făcut Tyrrell campioană a încetat din viaţă

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 11.01.2011
Derek Gardner, designerul monoposturilor cu care Tyrrell a devenit campioană mondială în 1971 şi 1973, a încetat din viaţa la vârsta de 79 de ani.

Derek Gardner, unul dintre cei mai cunoscuţi designeri din istoria Formulei 1, a încetat din viaţă vineri la vârsta de 79 de ani, la capătul unei lungi perioade de suferinţă.

Născut în oraşul britanic Warwick în 19 septembrie 1931, Gardner a făcut istorie la Tyrrell, contribuind decisiv la realizarea şasiurilor pentru monoposturile cu care echipa lui Ken Tyrell a cucerit în total trei titluri mondiale.

 

 

 

 

TYRRELL 001

 

 

Gardner a devenit designerul echipei Tyrrell în 1970 şi a construit în secret în propriul său garaj sasiul monopostului Tyrrell 001. Acesta a debutat în Marele Premiu al Canadei, iar Jackie Stewart  a obţinut cu el pole position-ul, înainte de a abandona din motive tehnice în cursă.

TYRRELL 003

 

Gardner a continuat munca şi a construit monopostul Tyrrell 003 pentru sezonul 1971. Cu ajutorul acestuia, Jackie Stewart a devenit campion mondial al piloţilor, iar echipa a câştigat titlul constructorilor datorită celor şapte victorii obţinute de pilotul britanic împreună cu coechipierul său Francois Cevert.

TYRRELL 006

 

Pentru sezonul 1973, Gardner a construit monopostul Tyrrell 006, cu care Stewart a cucerit un nou titlu mondial, însă performanţa a intrat într-un con de umbră după ce Cevert a încetat din viaţă în urma unui accident suferit în ultima cursă a anului.

P34

 

Trei ani mai târziu, Gardner a construit un monopost unic de Formula 1 cu şase roti, cu care echipa a obţinut însă o singură victorie prin Jody Scheckter.

Ulterior, Ken Tyrrell a vândut echipa, iar Gardner a părăsit Formula 1 la jumătatea sezonului 1977 pentru a deveni directorul departamentului de inginerie şi cercetare al unei companii de ambreiaje.

Comentarii (1)

  • Tracto
    RIP
    R.I.P.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru