Ferrari, boicotati de McLaren?

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 18.03.2008
Sistemul de Control Electronic dezvoltat de McLaren si prezent pe toate masinile din F1 in 2008 ar sta la baza problemelor tehnice ale celor de la Ferrari.

Dupa weekendul ratat al celor de la Ferrari in Australia, vocile internationale incep sa scoata la iveala conflictul logistic in centrul caruia se afla Unitatea de Control Electronic prezenta in fiecare masina din Marele Circ. Marea problema este reprezentata de faptul ca aceasta este fabricata de McLaren si, se pare, ea a stat la baza problemelor tehnice avute de Kimi Raikkonen in calificarile Marelui Premiu al Australiei.

"Problema a fost cauzata de un conflict intre cele doua proceduri. Acest tip de problema poate interveni atunci cand trebuie sa lucrezi cu o procedura pe care nu o cunosti pe de-a intregul. Acum, cand stim ca pot exista conflicte de acest tip, rolul nostru este de a le elimina. Daca ai un Mac si folosesti programe facute pentru Windows poti sa ai mari probleme fara a sti exact care e explicatia. Si cand intervine acea problema, calculatorul isi da automat restart", a declarat un purtator de cuvant Ferrari pentru jurnalistii de la gpweek.

Comentarii (40)

  • OFFFF!!
    Meclaren ar trebui stea in locul ei,nu sa comentezi in stanga si dreapta k nu este corect fata de alte echipe ,chiar dak tin cu meclaren la afaza asta ma uimit .Va saut
    0 0
  • OFFFF!!
    Mai bine zis sa stea in banca ei k sa inteleaga toata lumea.
    0 0
  • nu vad unde este vina mclaren
    Presupuneri exista cu privire problemele ferrari si la vina mclaren, intr-adevar, dar unde este boicotul (de -10 puncte)...???
    De-aia e jocul asta misto, iti da puncte, dar te mai si arde :))
    0 0
  • mihnea
    mersi claren
    dominarea mclaren va fi umilitoare anul acesta in fata ferrari. Mi se pare corect..daca nu pot invinge prin calitatile lor sa incerce diverse alte cai..sa spioneze, sa strice masinile ferrari..si apoi la sfarsitul anului vor triumfa si hamilton va fi primul campion mondial de culoare..engelz la o echipa relativ engleza..este superb..abia astept sa vad si restul campionatului. nu sunt in masura sa imi dau cu parerea si sa spun ca intr-adevar "centralina" electronica e de vina..mi se pare ciudat insa ca la prima cursa in care a fost folosita au abandonat ambele masini ferrari. Stie cineva de cand nu s-a mai intamplat asta? S-a intamplat oare vreodata asta?! Oricum, felicitari noilor campioni mondiali..mclaren
    0 0
  • Not again?!?!...
    "Daca ai un Mac si folosesti programe facute pentru Windows poti sa ai mari probleme fara a sti exact care e explicatia. Si cand intervine acea problema, calculatorul isi da automat restart", a declarat un purtator de cuvant Ferrari pentru jurnalistii de la gpweek." DIn start vreau sa spun ca sunt Ferrarist convins... Dar, daca idiotii de la Ferrari folosesc soft ptr Windows pe Mac si calculatorului nu-i place, CE VINA AU MCLAREN?! Eu ma asteptam ca Ferrari sa recunoasca clar: "Da dle, am avut probleme, le vom remedia si vom reveni in frunte!" si sa faca asta cu responsabilitate si cu prestanta. In schimb, Ferrari scormonesc dupa rahat in curtea vecinului! Sunt dezamagit! Repet, sunt Ferrarist 100%, dar asta este deja prea de tot.
    0 0
  • pe naiba
    nu e McLaren de vina aici, nu cred ca ar fi nebuni sa ii saboteze pe cei de la Ferrari, hai sa fim seriosi ECU-ul este acealasi, l-au avut montat pe masina cand au facut testele in Bahrain si totul a fost ok. Da asa e firea italienilor cand ii fura altii tipa si urla si cand gresesc ei dau vina pe altul.
    0 0
  • iarasi cearta pe la boxe
    Sunt de acord cu tine Kissu, numai ca eu sunt cu McLaren 100%, eu nu spun ca 'noi' nu am trisat, se pare ca da, dar asta nu inseamna ca ei, adica ' voi' nu puteti recunoaste ca a fost si din vina voastra, ca veti remedia si vei putea reveni in frunte nu stiu cand... deja ma dispera noroiul asta aruncat in gradina altuia...
    0 0
  • stire
    Poate e o stire eranata lansata de catre un inginer de la McL sau F
    0 0
  • Da, McLaren
    Da, m-am obisnuit de fentele echipei McLaren...... oare ce spun celelalte echipe...... da e adevarat sa piarda punctele, ca merita.... la fel cum a "meriata"si Kimi acele locuri la grila de start. Hai Ferrari, sus sus sus....!!!
    0 0
  • F1
    Cititi fratilor calumea ce scrie in articol si daca vreti sa fiti si mai informati cititi si prin alte reviste de prin strainatate.
    Eu am ramas uimit cand am aflat ca McLaren dupa celebrul scandal de spionaj produce mai nou o piese destul de importanta pt toate masinile din F1. Ei bine pt a produce aceste "cutii" McLaren are nevoie de mai multi parametri de la celelate echipe. Va dati seama ca la momentul actual echipa engleza are o parte din tehnologiile celorlati combatanti pe tava. Lucru care nu este corect.
    Ferrari a pus punctul pe "I" spunand ca le este greu sa lucreze cu o componenta pe care nu o cunosc 100%, asta pe langa faptul ca este produsa de rivalul lor no1. Asa cum s-a spus mai sus, de cand nu au mai abandonat ambele masini Ferrari. Plus ca faza cu calificarile lui Kimi e "true". I s-a tras de la nenorocita aia de cutie.
    Dupa mine fiecare echipa ar trebui sa-si produca singura dispozitivul si FIA sa verifice daca o fac cum trebuie fara sa triseze.
    0 0
  • Sauber de ce nu a avut probleme
    daca McLaren a sabotat Ferrari de ce nu a sabotat si Sauber? Si ei se anuntau foarte rapizi inca de anul trecut, iar Kubica a avut cel mai rapid tur de pista in Australia.
    0 0
  • Ma intreb si eu...
    ... ca toti ceilalti , de ce in teste nu au fost probleme si monoposturile celor de la Ferrari au functionat aproape perfect, incat majoritatea pilotilor i-au indicat ca favoriti? Ma mai intreb de ce la celelalte echipe nu au fost probleme cu ECU-ul ci numia la Ferrari? Incep sa devina penibili italienii cu declaratiile astea. Iar in legatura cu punctajul eu cred ca tocmai invers ar fi trebuit sa punctati deoarece cei de la Ferrari sunt cei care au gresit, dar era normal ca dupa atatea stiri favorabile celor de la McLaren sa scormoniti dupa ceva ca sa ii si depunctati un pic.
    0 0
  • Pentru R
    o companie care nu are nici o legatura cu nici o echipa de F1 ar trebui sa faca acea cutie
    0 0
  • Luchian
    HA HA HA !
    Tin cu Ferrari si urmaresc F1 de mult timp (nu pe TVR1; inainte urmaream pe protv cand era, pentru ca Adi Cheltuitoru e comentator adevarat). M-a amuzat putin Hamilton la conferitna de presa ( " puteam merge mai tare "). Lewis nu esti pilot rau dar fii realist ! Nu aveti nicio sansa anu' asta ! McLaren nu-si da seama ca daca este doar o problema de soft la Ferrari au pus-o ? Pai Raikkonen cu pista goala in fata facea timpi pe tur mai slabi decat Hamilton cu 3 sau 4 zecimi in mod constant si avea strategie de o oprire la boxe ! Cand a stat in spatele lui Kovalainen (pentru 2 viraje) s-a vazut ca e mult superior acestuia pentru ca dupa primul viraj inca era lipit de masina din fata (cu tot cu turbulentele aerodinamice care sunt mari in primul viraj). Pneurile soft "l-au tinut" pe Kimi 30 de tururi si a mers la uzura nu la protectie ca Hamilton !
    In Malaezia les affaire van a ser different. Paranteza: anul asta Sebastian Vettel va obtine prima victorie din cariera in F1.
    0 0
  • mc laren
    auziti baieti daca si voi va intrebati daca au fost boicotati cum puteti sa depunctati in halul asta? fiti realisti baieti
    0 0
  • Halal McLaren
    Mclaren va castiga numai cu chestii din astea. Prin centralina aia ei pot controla tot, pot sa vada tot ceea ce este mai bun la o masina, si folosesc.Mare mirare este daca nu prin aceasta centralina McLaren poate sa controleze motorul celorlalte masini.Prea multe masini au abandonat intr-o singura cursa
    Este un mare semn de intrebare
    Este ca si cum ai face transpland te creier, desi nu exista sa ceva, daca unuia ii pui alt creier mai poate avea caracterul pe care il avea inainte?
    0 0
  • hakkinen
    citesc si nu imi vine sa cred......
    Chiar toata lumea poate fi prostita cu bocetele celor de la ferrari? cum au probleme,cum sunt altii de vina.....nu cred ca a abandonat nimeni din cauza acelui ECU,au fost o gramada de ciocniri,masina lui massa cred ca a fost afectata de ciocnirea cu Coulthard iar kimi se stie ca este un distrugator de masini.....deci nu-i mai luati la tinta pe McLaren pentru greselile altora !
    0 0
  • @Ferrari
    Tinere, ma tem ca esti paranoic si ai "vazut" cursa la radio. NUMAI ferrari a abandonat din cauza motorului pe motiv ca nu e compatibil cu ECU-ul. Celelalte monoposturi , au abandonat din cauza erorilor de pilotaj sau a acrosajelor. Degeaba incerci si tu sa-i stergi la fund pe italieni ca tot murdariti vor ramane. Sunt niste nerusinati spunand ca ECU-ul e de vina. Sunteti demni de mila toti cei care ati cazut in capcana celor de la Ferrari. RUSINE SA LE FIE!!!
    0 0
  • Unitatea de Control Electronic
    Pai sa vedem. Ea a fost aprobata de FIA de acum 3 ani.
    In urma unei licitatii, cei alesi sa implementeze acest lucru au fost cei de la Microsoft si centrul de proiectari McLaren.
    De ce nu a castigat Ferrari? Adica acum ca au inceput prost iar e vina altora.
    Testele ii prezentau puternici, erau increzatori.
    Pana la urma aceasta unitate de control are grija ca nu cumva echipele sa triseze. Adica sa foloseasca diferite chestii pentru un traction control etc.
    Pai normal ca te superi cand vezi ca ai un pilot care fara electronica este mort (a se vedea cum s-a rotit massa in primul viraj si pe urma prostiile pe care le-a mai facut pana sa iasa), cand motorul a crapat (se auzea clar o problema de motor), cand pompa de benzina pica (asta nu are nici cea mai mica legatura cu UCE).
    Ce sa zic. Ma asteptam la asta si chiar sunt dezamagit de punctaj (fara nici o legatura cu ce am eu in echipa mea selectat).
    De ce 10 puncte Ferrari fiind singurii care comentat?
    Ma astept ca aceste 10 puncte sa fie returnate imediat ce va fi dezmintita aceasta prostie spusa de niste oameni ce nu stiu sa piarda.
    0 0
  • Mircea Mester
    Puncte
    Imaginati-va aceste stiri ca pe niste informatii la bursa. Automarket nu analizeaza informatiile intr-un anumit context sau in altul, ci puncteaza exact informatiile din stire, asa cum sunt ele.In momentul in care McLaren va dezminti informatiile sau vor ataca la randul lor lipsa de fiabilitate Ferrari, vom puncta in consecinta. Nu tinem partea nici uneia dintre echipe, analizam si punctam pur si simplu. multumim.
    0 0
  • @Mircea
    Am citit si eu articolul in original si nu vad unde este acuzata echipa de formula 1 McLaren Mercedes.
    Ferrari spun ca au probleme in implementarea UCE.
    Nu inteleg de ce a fost penalizata echipa de Formula 1 care are ca parte de vina faptul ca face parte din acelasi grup de firme cu McLaren Tech.
    In alta ordine de idei, desi nu comentez prea mult, mai sunt si alte echipe in formula 1 in afara de ferrari si mclaren.
    Nici o stire de Bourdais care a reusit un start excelent, despre SuperAguri care eu mers excelent pana la abandon etc, despre planurile Force India. Sunt multe de spus dar stam sa ne cramponam in aceste 2 echipe cu mici interventii de la inca 2-3 echipe.
    0 0
  • naiv rau...
    ....chiar foarte naiv trebuie sa fii sa-ti poti imagina ca acel ECU ar fi fost acceptat de FIA daca ar fi avut macar o banuiala ca aduce un minim avantaj celor ce-l fabrica! Fiti sinceri si realisti: dupa scandalul de anul trecut, dupa faptul ca e demult o ntotorietate cat au fost tinuti "in brate" cei de la fierrari de FIA (si de bossul F1), voi chiar credeti ca ar fi permis aprobarea unui astfel de dispozitiv?! Serios, pe mine ma umfla rasul cand vad cum isi ascund unii frustrarile dupa astfel de nimicuri. Parca toti au cascat gura la pierdutul de Alexandrescu (cel care - evident - le stie cel mai bine, PE TOATE ca a fost la shpritz cu Bernie), comentatorul care vede mai rau "de la fatza locului" decat vad eu din fotoliu si fara okelari! Serios fratilor... reveniti cu picioarele pe pamant! Greselile penibile ale celor doi piloti rosii + cele ale echipei n-au nici o treaba cu ECU. A fost pur si simplu un weekend foarte prost ptr ei - LIVE WITH THAT! Oricum or sa-si revina, n-am nici o indoiala dar... hai totusi sa fim mai realisti si obiectivi!
    0 0
  • Precizare
    Pentru "Kissu 18.03.2008, 12:14"

    Daca nu te-ai prins era o metafora. Un fel de a explica pentru a intelege tot omul de rind si nu doar specialistii cum sta treaba cu noul sistem McLaren implementat pe toate masinile din F1. Evident ca Ferrari nu foloseste programe Windows pe Mac, era doar un fel de a spune.

    Eu sunt de parere ca FIA ar trebui sa intervina si sa oblige McLaren sa puna la dispozitia TUTUROR echipelor TOATE cunostintele legate de acest nou dispozitiv, fiind-ca altfel McLaren vor avea un AVANTAJ NET nejustificat fata de toti ceilalti concurenti, ceea ce nu mi se pare corect.
    0 0
  • albedo
    de ce -10?
    nu mai tin minte cand am vazut prima cursa de f1, dar era inca pe eurosport si fara romani la microfon.
    dar ma surprinde ca daca FER vine si spune ca au probleme cu ecu(de ce oare fia a fost de acord ca MCL sa fie producatorul avind in vedere trecutul an?) voi a-ti decis sa-i penalizati.Tinind cont ca TOATE echipele au acelasi sistem cred ca era corect sa-i depunctati dupa ecuatia: nr. echipe-MCL(ei oricum o foloseau ca doar e a lor)x10. Aici consider ca gresiti depunctind o echipa care nici macar nu este acuzata. Voi ce parere aveti; sau v-ati luat dupa titlu?
    0 0
  • qwerty
    off, f*ck off
    dear NICKK mai bine nu ziceai ca esti fan pt ca nici macar nu stii cum se scrie numele echipei...ne faci de ras
    0 0
  • @ radu 18.03.2008, 13:47
    Da Radu, ai dreptate, era o metafora de care m-am prins (lucrez in domeniul IT, ca si tine, probabil ;)). Dar tocmai de aceea si eu spuneam, mai "voalat" ceva de genul: Cum dracu' Ferrari a fost SINGURA echipa care NU a fost in stare sa implementeze "centralina" sa functioneze ca lumea?! Restul cum de-au stiut s-o faca? Si atunci, repet: ce vina au McLaren ca Ferrari sunt "mai putin experimentati", ca sa zic asa?! Dar in niciun caz, NU poate fi vorba de boicot! Prostia si domnia se platesc! Iar Ferrari au platit la Melbourne... Asta e tot.
    0 0
  • U.C.E.
    Este surprinzător că s-a acceptat ca o echipă care a avut unele probleme anul trecut să poată fabrica acest dispozitiv electronic, iar cei care ştiau despre cine este producătorul nu şi-au luat măsuri de precauţie. Oricum nu este un comportament sportiv ! Ce vrea F.I.A.? Probabil să-şi "spele" păcatele . A ajuns dihonia şi la ăştia !!!
    0 0
  • se pare ca panaramele astea de tomate vor
    iar titlul la masa verde...
    0 0
  • ferrari si centralina
    Tocmai asta ma intreb si eu...cum de tocmai Ferrari nu au reusit sa implementeze centralina..ei care sunt cei mai vechi in F1 moderna si au o experienta enorma! Ei care sunt favoritii la titlu! Ei care sunt cei pe care McLaren (producatorul si dezvoltatorul centralinei) trebuie sa-i invinga anul asta!...
    0 0
  • .....
    Poate McLaren Boicotati de ferrari, nu invers!!!!!Ca asa reiese din articol
    0 0
  • phuah...
    DA` SA FOLOSEASCA ECU DE LA DACIA...RECTE-RENAULT...SI SA LASE CIRCU` ASTA GRATUIT...
    0 0
  • PTIU!!!
    ...SI VREAU PUNCTELE INAPOI!!!
    0 0
  • REEE
    Daca ai un Mac si folosesti programe facute pentru Windows poti sa ai mari probleme fara a sti exact care e explicatia. Aici sun vinovati McLaren si Microsoft . McLaren sita ce program folosesc cei de la Ferrari si Microsoft pentu ca nu si au dezvaluit secretele programelor Windows, nu degeaba a fost amentata cu aproape 1miliard de $ Microsoft
    0 0
  • andu00
    ce de kkt au ajunt ferrari
    nu im i vine sa cred cate pot nascoci astia cum pot cauta motive.nu lea mai mers sa o duca cu scandalu o da cu ECU si sa vedeti voi ce pe la mislocu sezonului ne trezim iar cu un proces din partea ferrari cum ca masina e de kkt din cauza lui mclaren.ce ordinari sunt,nimeni nu sa plans ca ar fi probleme din cauza sistemului numai ei.
    0 0
  • ferrari epraf
    eu ma tot intreb..in articol scrie clar..McLaren face ECU ala pt toate masinile....adik celelalte echipe nici macar nu is in stare sau nu is capabile sa isi faca singure aia...atunci dc is cu gura in sus si in jos..sa-si faca singurii ECU-ul ala si sa nu mai da vina pe altii pt lipsa lor de tehnologie... din mom ce folosesc mclaren pe un ferrari....e clar: ferrari e praf
    0 0
  • razboi mclaren ferrari
    cred ca adevarul este pe undeva la jumatate.un vechi proverb spune:pana nu faci foc nu iese fum.cei de la mclaren stiu ca anul acesta principalul lor adversar sunt cei de la ferrari.de aceea este posibil ca cei de la ferrai sa aiba probleme cu centralina aceea. dar asta nu i scuza cu nimic pe cei de la ferrari care trebuiau sa si ia masuri din timp mai ales ca stiau ca mclaren si microsoft se ocupa cu fabricarea acelui ecu.
    0 0
  • Fan Ferrari
    ECU
    Sunt de acord cu acest sisitem ECU folosit pe toate masinile din F1, dar de ce el trebuie produs tocmai de Mclaren in colaborare cu Microsoft?????????De ce nu poate fi produs numai de Microsoft si de o alta companie care sa nu fie implicata in marele circ. Ar mai fi o varianta ca producerea acelui sistem ECU sa fie indeaproape supravegheata de expertii FIA astfel sa nu mai fie speculatii privind corectitudinea sistemului. Eu unul sunt sceptic in privinta corectitudinii celor de la Mclaren ptr ca daca imi aduc bine aminte nici anul trecut cand au fost intrebati daca detin date de la Ferrari nu au recunoscut. De ce ar recunoaste acum?????? Plus ca in Australia din 22 de masini au terminat cursa doar 5. Din astea 5 2 erau masini Mclaren. Deci..........
    0 0
  • cripox
    ECU de la ML
    shdw - tu esti praf nu Ferrari, problema e nu ca celelalte echipe nu pot sa-si faca singure ECU, ci ca se vrea acelasi ECU pe toate masinile, iar Fan Ferrari - Microsoft nu ar putea niciodata sa faca singuri acel ECU, e nevoie de experienta in domeniu. Daca pui un programator sa faca un program financiar, si el stie bine programare dar deloc finante, si nu il ajuta nimeni, ce ar putea sa faca? ECU ala e mult mai complicat decat pare la prima vedere, ca trebuie sa se stie exact ce controleaza dar si ce nu da voie sa fie controlar electronic, ca sa fie conform regulilor
    0 0
  • tampenie
    e o tampenie sa introduci ceva la toate echipele si sa fie fabricat de unl dintre ei(in acest caz McLaren) astia de la FIA is niste idioti
    0 0
  • Vorbim de profesionisti
    Ce prostie este asta cu programe de mac si windows?
    Pur si simplu nu merg impreuna, nuisi da win restart ca nu ii place prog de mac.
    Cind ferrari nu cisiga, dau tot timpul vina pe alcineva decit ei. Sa nu uitam anul trecut, cind nu erau in postura sa cistige, si au gasit o situatie de asa zis spionaj pt a descalifica mclaren. Nu s-a dovedit niciodata ca au spionat cei de la mclaren, iar ca o paranteza spionajul industrial, si aici in f1 mai ales , exista dintotdeauna.
    Sa nu uitam ca Ros Brown i Jean Todt au state vechi la fia in ceea ce priveste inselara regulamentului, si modul de cistigare a citorva campionate pe vremea ui Sumacher, asa ca ....
    Nu le contesta nimeni nici calitatile si performantele obtinue, dar uitativa din afara , si o sa vedeti ca mereu dau vina pe altcineva.
    Asa ca prob cu ECU, doar nu au cumparat cutia de pe e-bay si nu stiu sa citeasca instructiunile. Au inginer, unii ff buni . De ce nu au facut ei ECU pt toti ? Daca asa zice regulamentul, o cutie pt toti identica , si ei nu sunt in stare sa o fabrice in conditiile puse de FIA, de ce se pling?
    Normal, pt ca nu au CISTIGAT.......
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru