Ferrari show in Bahrain

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 06.04.2008
Ferrari au facut o demonstratie de forta in Bahrain, Felipe Massa impunandu-se in fata lui Kimi Raikkonen, podiumul fiind completat de performerul din calificari, Robert Kubica.

Ferrari au confirmat astfel statutul de favoriti pe acest circuit, Massa reusind sa se impuna din nou in Bahrain dupa victoria reusita in 2007. BMW-sauber au terminat pe locurile 3 si 4, in timp ce Lewis Hamilton a dezamagit, terminand doar pe locul 13 intr-o cursa in care plecase de pe locul 3.

Presiunea ce apasa pe umerii lui Robert Kubica si-a pus amprenata pe prestatia acestuia la start, Felipe Massa reusind sa-l depaseasca inainte de intrarea in primul viraj al circuitului Sakhir.

In spatele celor doi piloti, Lewis Hamilton a ratat efectiv startul, pierzand secunde pretioase si ajungand abia pe locul 9, in spatele fostului sau coechipier, Fernando Alonso. In schimb, Heikki Kovalainen a tasnit foarte bine la start si a reusit sa-l depaseasca pe conationalul sau de la Scuderia Ferrari, Kimi Raikkonen.

Tot in primul tur s-a consemnat si primul abandon al cursei, Sebastian Vettel fiind nevoit sa se retraga in urma unor probleme tehnice la motor.

Incercarile disperate ale lui Hamilton de a-l depasi pe Alonso s-au soldat cu un esec: englezul a franat prea tarziu intr-un viraj si a lovit spatele masinii pilotului spaniol. Daca monopostul Renault R28 a ramas intact, Hamilton si-a pierdut eleronul fata si a pierdut numeroase locuri in clasament, fiind nevoit sa intre imediat la boxe. Englezul a revenit pe pista doar pe locul 18.

Intre timp, Raikkonen a reusit sa-si recastige pozitia depasindu-l prin manevra spectaculoasa pe Kovalainen. Pilotul echipei McLaren a pierdut din nou teren un tur mai tarziu, cand si Nick Heidfeld a reusit sa treaca in fata sa.

Plecat de pe locul 7, Jarno Trulli a reusit sa urce pe locul 6 dupa primele tururi, confirmand prestatiile bune ale echipei Toyota. Un alt pilot cu un start dezastruos a fost Buton, care a coborat pana pe locul 20 desi plecase din primele 5 linii ale grilei de start.

Lucrurile s-au calmat dupa efectuarea primelor 10 tururi, Kubica reusind sa ramana in plasa celor de la Ferrari in ciuda faptului ca a pierdut doua pozitii la start.

Asa cum era de anticipat, Robert Kubica a fost primul pilot care a intrat la boxe pentru realimentare, in turul 18, urmat imediat de catre Nico Rosberg.

Un tur mai tarziu, Jenson Button si David Coulthard s-au acrosat, englezul fiind nevoit sa abandoneze in urma cestui impact.

Raikkonen a deschis balul opririlor la boxe pentru Scuderia Ferrari in turul 20, fiind urmat la numai un tur distanta de coechipierul sau, Felipe Massa. Celelalte intrari la boxe ale pilotilor fruntasi s-au desfasurat fara probleme, Heidfeld iesind tot in spatele lui Kubica, in timp ce Hamilton a continuat sa evolueze mediocru in spatele plutonului.

Cursa a fost animata la jumatatea ei doar datorita duelului dintre Giancarlo Fissichella si Lewis Hamilton, englezul reusind cu greu sa treaca in fata italianului la capatul a numeroase tururi de tatonare, desi are o masina mult mai performanta decat adversarul sau. Imediat, Hamilton a intrat din nou la boxe, inlocuind pneurile cu soft cu cele hard. El a revenit pe circuit intre Massa si Raikkonen, fiind astfel la un tur distanta fata de cei doi piloti ai Scuderiei Ferrari.

Cursa s-a calmat foarte mult dupa aceste evenimente, singurul punct de atractie fiind practic duelul de la distanta dintre Massa si Raikkonen pentru cel mai bun timp pe un tur de pista. Cu 20 de tururi inainte de finalul cursei, finlandezul a efectuat ultima intrare la boxe, urmat la numai un tur de coechipierul sau. Mecanicii si-au facut datoria, iar Massa a iesit la 5 secunde in fata lui Raikkonen, mentinandu-si astfel fara probleme prima pozitie in clasament si indreptandu-se vertiginos spre prima sa victorie din acest sezon.

In turul 42, Nelson Piquet Jr a devenit al treilea pilot care a abandonat in Bahrain, retragandu-si monopostul in garaj. Urmatoarele tururi au consemnat opririle la boxe ale mai multor piloti, stop-urile fiind lipsite de incidente, astfel ca situatia din clasament nu s-a schimbat aproape deloc.

Cu numai 8 tururi inainte de final, Kovalainen a reusit cel mai rapid tur pe circuit, oprind astfel, macar la acest capitol, suprematia Ferrari. Intre timp, Robert Kubica s-a apropiat din ce in ce mai mult de Raikkonen, insa nu a fost capabil sa initieze un atac pentru locul 2.

Astfel, Felipe Massa s-a impus fara probleme in Bahrain, hotarator in acest sens fiind startul, cand brazilianul l-a depasit pe Kubica. Kimi Raikkonen a terminat pe locul 2, suficient pentru a se instala ca lider al clasamentului general, in timp ce ultima treapta a podiumului a fost ocupata de Kubica.

In spatele polonezului a terminat coechipierul sau, Nick Heidfeld, BMW-Sauber confirmand astfel forma excelenta. McLaren Mercedes s-au multumit doar cu locul 5 ocupat de Heikki Kovalainen, ultimele trei pozitii care aduc puncte fiind ocupate de Jarno Trulli, Mark Webber si Nico Rosberg.

Toyota au confirmat si ei performantele bune, Glock terminand pe locul 9, in timp ce Alonso nu a reusit sa-si indeplineasca obiectivul de a castiga puncte, terminand doar pe locul 10. Pe locurile urmatoare s-au clasat Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella si, surpriza neplacuta a cursei, Lewis Hamilton. Nakajima, Bourdais, Davidson, Sato si Coulthard si Sutil au incheiat plutonul, in timp ce Piquet, Button si Vettel au abandonat.

Cel mai rapid tur de pista a fost realizat de Heikki Kovalainen in turul 49, finlandezul fiind cronometrat cu 1:33.139.

Comentarii (30)

  • Comentariu de la mine
    Bravo Ferrari Bravo Massa Bravo Raikonen
    0 0
  • PUNCTILI !?
    Pai punctili cand vin ? desi imi e frica sa ma uit la ce puncte am luat :(
    0 0
  • Bravo!!
    Bravo Felipe!! Tot asa si ajungi campion mondial!
    0 0
  • Hamilton
    mai este cineva de parere ca hamilton este bun?? s-a vazut ca daca e in pluton e terminat si deabea putea depasi masinile mai slabe :D
    0 0
  • Massa
    A aratat ceva Massa in cursa asta, stie ceva totusi in comparatie cu Hami, care dadea disperat din mana, dupa ce depasea cateva masini! Bravo Massa!
    0 0
  • ceva NORMAL !!!
    de acum incolo, mi-e frica de ce-o sa vedem....adica, doar Ferrari...... sa nu fiu inteles gresit....sunt FERRARIst convins..... dar ce se va intampla, va fi minunat ! Bravo Ferrari, bravo BMW, chiar si TOYOTA..... cam stersi McLaren , cat despre "dublul campion mondial" Alonso....ce sa mai zic...... l-a cam depasit Glock.....
    0 0
  • cutia de viteze
    Se pare ca Lewis a avut o mica problema cu vitezele.... probabil ca n-a cuplat prima treapta, la start, si de aici incolo, s-a cam terminat cursa lui..... Oricum, cand vor intra SLICK-urile..... va fi mult mai interesant.... Singura porcarie e cu calificarile astea.... care, nu vor mai fi niciodata ca in trecut...... dar asta este...macar compenseaza cursele !!! Bafta Ferrari.... !!!
    0 0
  • hamsterul care se crede campion
    Cred ca iar a incurcat butoanele ca in Brazilia 2007
    0 0
  • super Massa
    A facut o cursa perfecta ...tot weekend-ul a fost al lui, cu mici exceptii.
    BMW vin tare din urma! Va fi lupta pe viata si pe moarte sezonul acesta.
    0 0
  • Massa...
    Pai printre performeri> Massa, Raiki si BMW
    Hamilton a fost slab tare, multe greseli si cum s-a zis si mai sus abia se lupta cu Fisichella care conduce un Force India. Alonso, s-a zbatut mult insa masina este foarte foarte slaba... Renault anu asta sunt la pamant.

    Abia astept si eu punctele, m-am inselat doar cu Bourdais, trebuia sa-l pun pe Glock in locul sau.. in rest tutto bene :)
    0 0
  • ???????
    Ce-a aratat Massa???????? A profitat de startul ratat de Kubica si cam atat...... Puneti-l sa depaseasca si, daca reuseste, atunci spuneti ca e bun....... Si apropos de "dublul campion".......de ce mai e in "platinum"????
    0 0
  • cum anticipam
    kubica nu a facut fata presiunii unui pole-position, a plecat slab iar massa a luat interiorul in primul viraj. o cursa perfecta pot spune pentru massa. hamilton insa dezamagitor, se vede ca nu mai e alonso sa seteze masina :)
    0 0
  • Massa
    A fost cel mai rapid si a castigat... aste e ce conteaza pana la urma... Nu?
    0 0
  • Bravo
    Bravo Ferrari! Bravo BMW! cat despre Mclaren se pare ca retrogradeaza cat de curand pe locul 3 ca putere...si Toyota s-a descurcat onorabil...Renault la pamant...
    0 0
  • McLaren
    Unde sunt cei care-l critucau cursa trecuta pe Massa si radeau de faptul ca l-am avut in echipa?
    Hami s-a vazut cat stie, sa-si faca loc cu buldozerul ca din covrig... pauza frate.
    De fapt in ziua de azi nu mai avem piloti care sa vina din spatele plutonului pe podium.
    Felicitari Ferrari si un semn de intrebare pentru Kimi, doarece ma asteptam sa vina pe 1.
    0 0
  • puncte
    puncele nu le dati ca a trecut o ora de la terminarea cursei:((
    0 0
  • Comentariu de la mine
    disperatul de hamilton facea cu mana cred ca de fericire ca depasea si el pe vreun pilot mult mai slab cotat . Ce fericire pe capul lui.
    0 0
  • Hamilton
    Da, asa am observat si eu din reluari ca Hamilton la cutia de viteza a avut ceva probleme... din cate am vazut eu a schimbat in prima treapta si imediat dupa in a2a... dupa care a fost nevoit sa revina in prima, sa astepte sa ia viteza si sa cupleze iara a 2a... probabil ii tremura mana si de aia a schimbat de 2 ori :P Oricum nu vad de ce era asa de agitat ca facea semne la toata lumea cand ii depasea... adica aia isi aparau pozitia corect... zici ca are cu capul.
    0 0
  • Clasament etapa/general
    Sper ca vom afla cat de curand locurile pe care ne aflam !
    0 0
  • Bine...
    Gata... s-au afisat...
    Eu is multumit... locul 3 pe etapa si am urcat pe 4 la general

    Maxim de puncte fara pariuri era 999, eu am luat 975

    Asta pt moderatori/admini > Cum primim premiile ???
    0 0
  • mda
    ma totusi nu inteleg de ce nu se pune un punctaj fix la locurile 1 - 8 cum adik locu 6 primeste 120 si locu 8 - 40 ce naiba #-o
    0 0
  • OK
    Am obtinut maxim de puncte ...999 + 55 la pariuri ,am urcat la etapa 300 de pozitii,dar insuficient sa ajung in primii 10
    0 0
  • ......
    in fine asta este e km mare diferenta sa asta e :-j felicitari castigatorilor
    0 0
  • forza ferrari
    toate felicitarile scuderiei ferrari,tot asa si pe inainte
    0 0
  • Miki si Vicki... (sau Fricki).... de la TVR. ;))
    Ati vazut cum "Nakajima a reusit sa revina in fata lui Hamilton?!"..... (de fapt era vb de Kubica care-i depasea pe amandoi. ;)) Sau ati remarcat cum "Massa a iesit de la boxe IN SPATELE lui Kimi, pe locul 3?!"... (cand Kimi era de fapt pe 4 si se vedea de la o posta ca Massa va iesi in fata lui...;))) EU UNUL AM MURIT DE RAS!!! :))))))))))))))) Astia 2 sunt mai pe spate decat Carmen Bunaciu! ;))
    0 0
  • ferrari
    deci pana la urma cine-i pilotul principal la Ferrari?
    0 0
  • Declaratia lui Ham
    Lewis Hamilton, locul 13: "Sunt foarte dezamagit si simt ca am dezamagit echipa astazi, caci de fiecare data recunosc cand gresesc. Weekend-ul n-a inceput intr-un mod ideal avand in vedere accidentul de vineri, dar voi tine barbia sus si voi reveni in cursa urmatoare. Am gresit startul apasand prea tarziu butonul si astfel n-am plecat cu setarea corecta pentru motor, iar sistemul de impiedicare a opririi motorului a intrat in functiune.
    0 0
  • Ha Ha
    deci tot cu butoanele
    0 0
  • miki si viki :)
    sincer de mult nu am mai urmarit la tv o cursa intreaga... desi cu rezultatele sunt la zi... si am avut neplacerea sa constat k toate comentariile voastre cu privire la cei doi comentatori sunt indreptatite.... frateeee ce draq aia nici nu se uitau la tv cand comentau cred k erau pe wc.... ham era pe 6 7 ei il vedeau pe 3 raik il depaseste pe kibik ei vb de ham cand apare prima data grafica aia misto cu iesirea de la boxe ei nu erau pe faza la a doua aparitie erau in al 9 lea cer ...wtf.... reveniti-va odata erau relativ buni....
    0 0
  • Odata...
    ... referitor la ce spuneai tu mario_popa, ca odata erau relativi buni... te contrazic : ODATA eram noi mai putini buni, ca ei tot asa erau.
    Cred ca ar trebui ca domnii comentatori sa-si reia vechile preocupari, sa-i lasa si pe altii la " carma". Macar asa... sa vedem ce iese. Ca eu nu-i mai suport. Sincer.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru