FIA ofera reluari detaliate ale incidentelor de la Fuji

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 15.10.2008
Site-ul oficial al Formulei 1 a publicat mai multe inregistrari ale incidentelor din Marele Premiu al Japoniei care au condus la controversatele penalizari dictate de comisarii de cursa.

FIA a decis sa ofere fanilor Formulei 1 mai multe imagini ale incidentelor de la Fuji, dupa ce controversele legate de corectitudinea deciziilor luate de comisarii de cursa au tinut capul de afis al presei de specialitate.

In materilaul publicat pe site-ul oficial al Formulei 1 sunt prezentate trei incidente: startul, in urma caruia Lewis Hamilton a fost penalizat pentru ca l-a fortat pe Kimi Raikkonen sa iasa in decor, duelul dintre Hamilton si Massa din turul 2, soldat cu penalizarea pilotului Ferrari, dar si incidentul dintre Sebastien Bourdais si Massa, in urma caruia pilotul Toro Rosso a pierdut la finalul cursei locul 6.

Pachetul cuprinde cateva reluari care nu au fost difuzate in timpul cursei, prezentand unghiuri de filmare diferite, printre care si imaginile surprinse de camerele video montate pe monoposturile lui Hamilton si Massa.

Secventele video prezentate de FIA sunt disponibile aici .

Comentarii (36)

  • NeoGalaxy
    @Super tare :)
    Nu cred ca o sa le placa fanilor McLaren aceste reliuari :)
    0 0
  • NeoGalaxy
    Interesante :)
    Oricum faza cu Sebastian ramane inca de discutat pentru ca nu se vedem si din unghiul lui. Dar mai bine nu mai penalizau pe nimeni si gata :)

    Ce pilotaj periculos a la Lewis :) Kimi de 2 ori da din volan ca sa nu fie lovit, dar Lewis in special trage de volan ca sa-l loveasca Felipe. Ce caracter :) Acum inteleg eu de ce Lewis se crede o victima... pentru ca nu se dau din fata lui :)
    0 0
  • :)
    Sa fiu 100% sincer dupa ce m-am uitat de vreo 10 ori la reluari mi-am dat seama ca cei de la FIA au decis 100% corect. Hamilton la scos pe raikkonen in decor se vede pt ca si el a iesit de pe pista, massa l-a impins pe hamilton desi nu intentionat..a alunecat pe iarba revenind in sicana dar l-a impins a meritat penalizarea iar cu Bourdais si acolo deja masa avea jumate de masina in fata lui si Bourdais i-a atins lateral in spate masina...asta este, e cursa si s-a facut 100% dreptate.
    0 0
  • @neo
    nu stiu daca ai observat dar la un moment dat a aparut black flag pe grafica si scria dedesubt mclaren mercedes......cred ca era corect sa fie descalificat hamilton pt manevra de la start
    0 0
  • NeoGalaxy
    @cobra
    Pai am vazut steagul ala dar... numai fanii Ferrari l-au vazut mah :) Saracii fani McLaren... cred ca o sa se oftice rau :)))))) Sa vezi ce o sa inceapa cu acuzatii:

    -ca cineva a modificat imaginile,
    -ca era mai mult spectacol
    -ca am mituit cameramanii care arata altceva :P
    -ca am mituit FIA = Ferrari's International Aid :)

    De abia astept :)
    0 0
  • @horted
    ai avut dreptate aseara (cand ai postat pe forum linkul) imaginile sunt "tari" si chiar f.f. interesante...
    0 0
  • pt "baietii in rosu"
    Am citit ce ati scris si nu-mi sa cred cat de orbi puteti fi (asta in cel mai bun caz, ca la unii se vede ca sufera si singurul lor neuron pe care-l poseda ). Daca voi spuneti ca Ham trebuia descalificat pt ce a facut la start (recunosc ca merita penalizarea pt ca a gresit) atunci Massa ce merita pt faza cu Ham (o excludere din campionat); se vede clar pe reluare ca ar fi avut timp sa franeze sau sa evite, dar dak el e cel mai bun pilot, normal ca a preferat un acrosaj, ca doar e specialist. Iar la ultimul incident eu cred ca e vina ambilor piloti si normal era sa nu fie penalizat niciunul.
    O sa va aruncati tv pe geam dupa cursa din brazilia sau chiar mai devreme....duminica:P
    0 0
  • :o)))
    ...jur ca ma distreaza interpretarile voastre! Cica "massa l-a impins pe hamilton desi nu intentionat"... Cat despre replicile puerile gen "Saracii fani McLaren... cred ca o sa se oftice rau :)))))) Sa vezi ce o sa inceapa cu acuzatii...", nu comentez, ca n-am ce; ma distrez si atat. Sunt fan McLaren si nu-mi place ce vad in reluarile astea (ca si in cursa, de altfel) ptr simplul motiv ca vad atitudini si incrancenari ale unor PILOTI care nu "dau bine" nici pe pista, nici ptr fair-play. Da, e evident ca Hamilton a gresit la primul viraj (desi va jur ca eu nu am vazut sa fi atins pe cineva acolo si - vorba unor mari nume in F1: astfel de incidente de start sunt atat de frecvente si in general nu se lasa cu penalizari!), la fel de clar este si faptul ca Massa l-a lovit apoi (discutabil daca intentionat sau nu) iar despre situatia cu Bourdais... aici chiar mi-e greu sa ma pronuntz, desi ceea ce vad eu este ca Massa a intrat in curba aia ca si cum nu ar fi existat nici o masina acolo... Exact ce declara si francezul: "Parca n-as fi fost pe pista, desi mi-am urmarit trasa normala". Repet: Astea sunt opiniile mele (obiective, zic eu) si - surpriza! - am vazut si eu acel steag, nu numai fanii Ferrari (sic!). Deci, concluzia: Hamilton a gresit, Massa a gresit, Bourdais - nu cred. Si ca sa inchei pacifist: hai sa nu mai fim "copii" si sa recunoastem ca nu poti spune ca unii fani sunt mai corecti/cititi/destepti sau vad mai bine decat altii. Succes la concurs tuturor!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Stiti ce ma streseaza la masinile astea?
    Eu cred ca multe accidente sunt de la faptul ca stia nu vad nimic in oglinzile alea. Oricum mi se par ca sunt cam de forma in aceste zile. Sunt mici si... cine dracu are rabdare sa se uite la ele cand totul pe pista se desfasoara foarte rapid.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @marianescu
    Acum cativa ani s-a interzis o manevra Schumi... pleca pe dreapta si facea stanga si dupa aia dreapta... ca altii sa nu-l depaseasca... vezi tu asa a facut si Lewis, doar ca l-a impins si pe Kova si pe Felipe si pe Kimi. Acuma daca nu erau echipe care se bat la titlu intelegeam si nu era nici o problema. Dar... a parut un pic cam disperat intelegi? Tot discutam de fair play dar in fiecare depasire pare disperat. Ba depaseste cu depasiri violente in care isi baga pilotii in afara pistei ori... altii fac cu el la fel. Asta este problema!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Felipe
    Apropo, referitor la depasirea efectuata de Felipe asupra lui Weber, vi s-a parut fair play cat de mult l-a impins in afara dungilor albe? Adica.. se lupta ca disperatii... nu mai este sport devine... o lupta in ring practic!
    0 0
  • Neo...
    Ma rog, mie nu mi se pare nimic "disperat" in manevrele lui, ci doar curajoase si - in cazul startului din Japonia -"prea optimiste". Acolo in nici un caz nu a intentionat sa iasa din curba (si, implicit, sa-i scoata pe ceilalti). Pur si simplu a gresit franand mai tarziu decat trebuia, cauciucurile erau reci, nu a mai putut lua virajul si... voila! Eu cred ca la el nu e vb in nici un caz de disperare (iti poti da seama ca e un tip echilibrat si cu picioarele pe pamant din declaratiile sale), ci doar - repet - de curaj si dezinvoltura. Pe de alta parte - hai sa nu exageram - nu "in fiecare depasire pare disperat"! E drept ca uneori fortzeaza (si depasirile par "violente"), alteori mai si greseste dar in nici un caz nu cred ca se poate spune ca "isi baga pilotii in afara pistei" (cum facea mai mereu Schumacher) sau ca n-ar fi fair-play. Cel putin eu asta cred...
    0 0
  • NeoGalaxy referitor la depasirea efectuata de Felipe asupra lui Weber, vi s-a parut fair play cat de mult l-a impins in afara dungilor albe?
    Tie ti s-a parut ok ca mas la depasit dupa ce linia care marcheaza pista? Adica cam pe dinafara ei?
    @cobra - nu a aparut nici un steag negru pe ecran, era un patratel alb si langa scria McLaren Mercedes. Cred ca ai probleme cu retina!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @marianescu @Drako
    Eu incercam sa spun ca marea majoritate a depasirilor se pot face ori imping adversarul in exterior or tu intrand pe interior si el foarte mult la exterior.

    Referitor la depasirea dupa linia alba, nu scrie nimic in regulament deci este fair play. Dar si Weber l-a impins rau de tot in afara pistei. Personal mi-a placut depasirea nu de alta dar Felipe chiar s-a descurcat super acolo. Si in fond.. ce sa faca pilotii daca nu exista locuri de depasire.

    Oricum fata de circuitele si masinile de acum cativa ani, astea au o problema cand stau in spatele altei masini. Trebuie circuite mai mari, mai largi si mai ales mai lungi :) Asa poate baga si el 3 masini pe prima line si sa vezi atunci spectacol :)
    0 0
  • Foarte clar se vede
    Lewis a gresit in primul viraj, a intrat prea tare si nu i-*a fost imposibil sa mai negocieze virajul. Massa a gresit de doua ori.Pentru prima a fost penalizat.pentru a doua s-a dat vina pe Bourdais, care nu a facut altceva decat sa isi tina trasa.Oligofrenul de massa nu a apreciat distanta,a crezut ca va trece si l-a atins cu rotile din spate pe Bourdais. E o manevra care se intampla si in circulatia de zi cu zi pe strazi, unii depasesc si nu asteapta sa ia suficienta distanta inainte sa se replieze pe prima banda.
    0 0
  • Si sunt curios
    Ce explicatie dau fanii ferrari (care ar trebui sa isi tina capul sub nisip ca strutul de rusinea retardatului pe care-l pupa FIA in fund) : ce ar fi trebuit sa faca Bourdais in acel caz ? sa franeze ? nu cred,era in acelasi tur cu massa,nu i s-a aratat steagul albastru; -sa se traga mai in dreapta ?deja era cu rotile pe dunga alba de la marginea pistei. Ce trebuia sa faca ? Probabil sa iasa in decor sa-i faca loc mascotei FIA.
    0 0
  • interesant
    eu sunt fan declarat ferrari. tin cu ei de cand ma uit la f1 (1996). obiectiv vorbind, ce s-a intamplat la start l-as cataloga nu mai mult decat un incident de cursa si nu sunt foarte convins k penalizarea lui hamilton e justa; a incercat doar sa castige un avantaj dintr-o franare tarzie, care, combinata cu cauciucurile reci, nu prea a iesit asa cum isi dorea. de altfel, cam toti au avut probleme cu traiectoria in virajul ala, si nu toti din cauza lui ham-ham. massa a gresit clar cand l-a rasucit pe ham, si pentru k nu mai avea nicio roata pe astfalt (2 erau pe iarba, 2 pe vibrator). si se poate considera k a taiat curba. iar la bourdais, se vede k la intrarea in curba, massa are o jumatate de masina in fata(capul lui massa este in dreptul rotilor fata a lui bourdais). totusi, bourdais nu a taiat curba...............parerea mea: 1. discutabila penalizarea, 2. justa, 3. semi-justa :)..........................o observatia mai am: a facut cineva referire la episoadele si senna-prost(1989) si prost-senna (1990), spunand k nu s-au luat masuri atunci. in 89 senna a fost descalilficat la finalul cursei pentru gestul sau de a-l scoate in afara pe prost, iar in 90 prost a abandonat si el in urma coliziunii voite cu senna si nu mai avea ce sa mai fie descalificat.....................asa k penalizarile data dumnica nu sunt exagerate, si dak virgula comisarii cred k asa e bine, apai sa zicem si noi k ei, k nu noi luam deciziile. enjoy f1 while it last!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @hakkinen
    Deci ori Felipe nu l-a vazut pe Sebastian ori vice versa. Ce mai conteaza acum cine are dreptate? Sa vedem si o camera de partea lui Sebastian si ne dam cu parerea. Oricum daca a gresit Felipe asta este. Daca a gresit Sebastian la fel asta este. Si din pacate... imi aduc aminte ca in pe strazile din Romania... cica exista niste legi. Si ca in orice chestie din automobilism, este de vina ala din spate. Sebastian era in spate, la fel ca si Felipe in primul caz... Deci cina era de vina?

    Si nu stiu cum sa-ti spun dar "oligofren" "retardat" si "mascota" nu mi se par niste cuvinte de folosit pe aici. Apropo si la Singapore Kubi l-a lovit pe Kova dar deoarece nici unul nu a fost avariat rau de tot, sau nu a oprit masinia. nu au fost penalizati nici unul.

    Dar cred ca nu ai vazut nici o cursa prea serios. Tu vezi doar cursele in care Lewis castiga.

    Auzi amice... Sunt gramezi de lucruri care nu ne plac, dar macar discutam politicos aici. Stim ca esti impotent si ca iti doresti o femeie dar... lasa-ne !!!!!

    P.S. Imi este asa de dor de Join... pe unde este?
    0 0
  • Domnule Neo.....
    Ne-am saturat sa te iei tu de toata lumea pe acest site.Esti paranoic,lucrurile sunt doar cum vrei tu sa fie.Asa au aparut marii dictatori.Nu sunt si nu voi fi niciodata amicul tau,al unuia impotent si fizic si mental.
    Cred ca am vazut destule curse la viata mea, mult mai multe decat tine,cu siguranta.Dar nu ma dau asa "guru" ca tine.
    Vad ca nu faci diferenta intre o depasire si a fi lovit din spate.Esti confuz si pe langa subiect ca intotdeauna. Si cred ca acele "complimente" facute lui massa te reprezinta si pe tine. Acum du-te si mai bea si apa !
    0 0
  • @hakkinen
    Poate si mie imi place Hamilton la fel de "mult" cum iti place tie de Massa, dar nu l-am jignit niciodata spre deosebire de tine care atunci cand vb despre Massa scoti din gura numai mizerii. Am inteles ca ai o varsta (35), dar nu prea se vede. Cand tu il jignesti pe Massa implicit ii jignesti si pe fanii lui. De ex. daca cineva, un fan Ferrari, posteaza un comentariu jignitor la adresa lui Hamilton tu ii dai replica, pt. ca te simti jignit la randul tau. Probabil l-ai urat pe Schumi si ai ramas asa, dar te rog frumos sa te mai abtii, ca asa-i bine.
    0 0
  • @mirco
    Nu am jignit niciodata fanii ferrari. Pe massa da. Dar nu am facut afirmatii de genul :"fanii mclaren sunt ingusti,sunt frustrati ......"si alte jigniri mai mari aduse de mai sus numitul neo. Cred ca e dreptul meu sa imi spun opinia despre piloti,oricare ar fi aceea,fara sa ma iau de userii de pe acest site. Dar pe unii ii deranjeaza adevarul , si nu ma va opri nimeni sa spun ca massa e un zero barat.
    Si pentru asta nu conteaza varsta. Si nu iti dau socoteala tie!
    0 0
  • @hakkinen
    Sa iti spui parerea e ceva si sa arunci cu rahat este cu totul altceva. Eu cred ca iti poti spune parerea si intr-un mod civilizat folosind un vocabular decent.Spun doar ca tu ai un comportament de mahala si pur si simplu nu pot sa inteleg cum poti sa urasti un om pe care l-ai vazut doar la tv. Nu trebuie sa imi dai mie socoteala si nici nu ma intereseaza acest aspect. Ce ma deranjeaza este ca tu te iei de Massa ca boala de om sanatos, iar Massa este pilotul cu care tin. De multe ori nici nu citesc comentariile tale sau ale lui drako sau ale altora care stiu ca exagereaza si care stiu ca bat campii. Intradevar Neo exagereaza dar si voi (fanii mclaren) nu sunteti mai prejos. Daca Massa e oligofren atunci Hamilton cei ? Tu stii ce inseamna oligofren?
    0 0
  • @hakkinen
    Sondaj de opinie pe site-ul oficial f1 : Which of the three title contenders would you most like to see win the 2008 drivers' championship ? 1. L.Hamilton , 2. R.Kubica , 3. F.Massa _____ Rezultatul in momentul cand eu am votat era cam asa 1.LH 26.28% , 2.RK 36.50% , 3.FM 37.21%. Deci, in concluzie Massa are foarte multi fani in toata lumea, mai multi decat Hamilton. Un zero barat nu are cum sa aiba atatia fani.
    0 0
  • Si cei daca are>???
    Si cei daca are daca mergi pe strada si intrebi pe cineva care a fost cel mai bun pilot din F1 va zice schumacher !!!oare dc???iti zic eu de ce pentru ca acei oameni pe care ii intrebi impreuna cu voi fanii feraristi sunteti dereglati nu stiti ce inseamna fair play sau nu stiti sa piedeti de exemplu monaco 2006.Senna,Mika,etc acestia se pot numi piloti adevarati scumacher a fost nu mai zic nimic!!!!
    0 0
  • @join
    Ce ai vrut sa zici, mai omule? Parca esti Marian Vanghelie Care Este. Poate cineva contesta ca Schumi e cel mai titrat pilot care a concurat vreodata in F1.
    0 0
  • ctlnmihai
    Incidente Fuji
    Cel care l-a scos pe Raikkonen a fost Kovalainen.kova s-a interpus intre Hamilton
    si Raikkonen si l-a fortat pe ultimul sa iasa ..Cred k nu vreti sa vedeti lucrul acesta
    0 0
  • ctlnmihai
    @ mirco
    Adevarul e k in lume sunt mai multi fani Ferrari decat McLaren..care sunt printre cei m putini obiectivi..din cat am observat .-ma refer la fanii Ferrari.daca spuneti k Masa e mai valoros decat Hamilton atunci scuze dar nu va pricepeti la F1
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    Schumacher l-a scos din cursa pe Hill ,in 1995, in 1997 pe Villeneuve ,la Monaco acum 2 ani in calificari a pus monopostul de-a lungul circuituilui cand Alonso efectua turul de carificare .Hamilton nu a facut asa ceva pana acum.schumacher a pus in mod real vietile pilotilor nu Hamilton..cat a fost el de 7 ori mondial
    0 0
  • ctlnmihai
    erata
    Cat a fost schumacher de 7 ori campion mondial.*
    0 0
  • mirco
    si ce daca sondajul spune asta? Tu crezi ca daca sunteti multi sunteti mai destepti? Cati oameni de pe planeta au in curte un Rolls Royce? Iti spun eu cativa, doar cei mai destepti destepti!!! Restul sunt multi..... Tu ai un Rolls in curte? Eu am!
    0 0
  • @drako
    Dragule si Becali are Maybach in curte, dar taranul tot taran ramane.
    0 0
  • @ctlnmihai
    Nu cred ca esti tu in masura sa judeci daca ne pricepem noi la F1. Despre Massa nu am spus vreodata ca e mai valoros decat Hamilton, in totdeauna am spus doar ca are sansa sa la titlul mondial. Cat despre incidentul de la start, daca Hamilton nu forta la maxim, ar fi trecut toata lumea pe acolo fara ca cineva sa iasa de pe pista. Dar el ar fi pierdut cateva locuri pt ca a avut un start prost, deci in consecinta nu putea lasa lucrurile asa si a procedat a la Romania "sa moara si capra vecinului", fapt pt. care a fost penalizat corect.
    0 0
  • mirco
    Eu vorbeam de Rolls Royce!
    0 0
  • @raluca_s
    Nu conteaza cati bani ai, important este cine esti tu cu adevarat, despre asta vorbeam.
    0 0
  • @Join, @mirco
    Pentru comentarii total deplasate in sectiunea de comentarii primiti amandoi primul si ultimul avertisment. La prima abatere veti fi exclusi din F1 Champ.
    0 0
  • @daniel.popescu
    Eu nu pot permite ca un Neica Nimeni sa vb astfel despre mine. Eu nu vb. urat la adresa celorlalti useri indiferent de preferinte si pretind acelasi tratament. Pur si simplu nu stiu ce la apucat, probabil are probleme cu capul.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru