Force India şi Sauber au depus o plângere anti-concurenţă la UE: "Regulamentul este stabilit în mod ilegal"

de Daniel Popescu
Marti, 29.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Uniunea Europeană va investiga modul în care Formula 1 stabileşte regulamentul şi distribuirea veniturilor din drepturile TV, după o plângere anti-concurenţă semnată de Force India şi Sauber.

Force India, Sauber şi Lotus au acuzat în mod repetat modul incorect în care echipele de top stabilesc regulamentul Formulei 1, dar şi modul în care veniturile din drepturile TV sunt împărţite între cele 10 echipe din competiţie.

După mai multe luni de speculaţii pe marginea acestui subiect, Force India şi Sauber au decis să depună o plângere oficial anti-concurenţă la Uniunea Europeană. Lotus s-a retras din acest grup ca urmare a faptului că va fi achiziţionată de constructorul francez Renault, urmând astfel să intre în "liga mare" a echipelor de top.

"Force India este una dintre cele două echipe care au înregistrat o plângere la Uniunea Europeană prin care pune la îndoială modul în care este guvernată Formula 1 şi prin care arată că sistemul distribuirii veniturilor şi modul în care se determină regulamentul Formulei 1 sunt incorecte şi ilegale. Din cauza discuţiilor legislative, nu ar fi corespunzător să comentăm mai mult în acest moment", precizează Force India într-un comunicat de presă.

Urmareste Automarket
În urma acestei plângeri, Uniunea Europeană va investiga, printre altele, modul în care este stabilit regulamentul Formulei 1 şi sistemul de distribuire a veniturilor din drepturile TV.
În cazul în care va considera că plângerea făcută de Force India şi Sauber este întemeiată, Uniunea Europeană are dreptul de a impune schimbări radicale în sport.

În prezent, regulamentul Formulei 1 este stabilit de Grupul de Strategie, din care în prezent fac parte Mercedes, Ferrari, Red Bul, Williams, McLaren şi Force India, alături de reprezentanţi ai FIA şi ai deţinătorului drepturilor TV. În schimb, Sauber, Lotus, Toro Rosso şi Manor nu au niciun cuvânt de spus în privinţa regulamentului.

De asemenea, drepturile TV se împart după o grilă pe care Force India şi Sauber o consideră incorectă: 50% din sumă se împarte echipelor în funcţie de poziţia din clasament, iar restul de 50% ajunge doar la Mercedes, Ferrari, Red Bul, Williams şi McLaren sub formă de bonusuri pentru performanţele obţinute în trecut.

Via Force India

Comentarii (2)

  • Astia nu inteleg ca fara Ferrari si echipele mari ei nu ar primi nici macar un sfert din cat primesc acuma.
    Desi nu sunt fan Ferrari mi se pare normal sa primeasca cel mai mult odata ce contribuie cel mai mult la bugetul f1 (ca si exemplu: unele circuite platesc suplimentar pentru prezenta echipei la eveniment)
    12 9
  • PS: Daca se impart egal sumele vreau si eu echipa in F1. Cu 100-110 milioane tin o echipa gen Manor si raman si cu profit vre 5 milioane pentru mine:))))
    11 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru