Hamilton se impune imperial in Germania in fata lui Piquet

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 20.07.2008
Lewis Hamilton a obtinut o victorie de senzatie in Marele Premiu al Germaniei, impunandu-se in fata unui surprinzator Nelson Piquet Jr.

Hamilton a condus fara emotii aproape toata cursa si, chiar daca a adoptat o strategie diferita fata de rivalii sai, s-a impus lejer in cursa de la Hockenheim.

Profitand de o strategie cu o singura oprire la boxe si de intrarea Safety Car-ului pe pista, Nelson Piquet Jr a reusit cel mai bun rezultat al carierei terminand pe treapta a doua a podiumului, in fata lui Felipe Massa.

Campionul mondial Kimi Raikkonen a terminat numai pe locul 6, in spatele lui Nick Heidfeld si Heikki Kovalainen. Celalalt pretendent la titlu, Robert Kubica, a incheiat pe 7, in timp ce ultimul punct i-a revenit lui Sebastian Vettel.

STARTUL 

Hamilton si Massa au plecat foarte bine in cursa, incercarile brazilianului de a-l intimida pe pilotul echipei McLaren ramanand fara rezultat. La randul sau, Kovalainen a incercat sa treaca de Massa dupa primele viraje, insa pilotul Ferrari a reusit sa se mentina pe locul castigat in calificari.

Cel mai bun start a fost reusit de Kubica, care a trecut foarte usor de Raikkonen si, ulterior, i-a depasit si pe Trulli si Alonso, castigand astfel 3 pozitii si urcand pana pe locul 4. In turul 4, Alonso a incercat sa-l depaseasca pe Trulli, insa manevra nu i-a reusit iar Raikkonen a profitat si a revenit pe locul 6.

Intre timp, Hamilton s-a distantat gradual de Massa, castigand peste jumatate de secunda pe fiecare tur de circuit. De asemenea, si ceilalti piloti din frunte au reusit sa se distanteze unul de celalalt, singurul duel electrizant de la inceputul cursei fiind cel din turul 14 dintre Coulthard si Button. Raikkonen s-a mentinut pe locul 6, insa nu a reusit sa ameninte in niciun fel pozitia ocupata de Trulli, nefiind capabil sa profite de masina mult mai buna pe care a avut-o la dispozitie.

In turul 18 Hamilton a deschis balul opririlor la boxe, fapt ce a confirmat ca englezul a avut mai putina benzina decat rivalii sai.

Pilotul McLaren a revenit pe pista chiar in fata lui Trulli, caruia i-a cedat locul pentru un tur. Italianul a intrat la boxe concomitent cu Alonso, cei doi mentinandu-si insa ordinea pe pista. Au urmat la boxe Kubica si Raikkonen, in timp ce Heidfeld a intrat pentru realimentare abia in turul 27.

Timo Glock a ramas si el foarte mult timp pe pista, fiind pe locul 3 in momentul in care a schimbat pneurile pentru prima oara, in turul 30. Abia revenit pe pista, el a oferit un duel spectaculos cu Vettel pentru locul 7, pilotul Toro Rosso reusind insa sa-si pastreze locul in fata conationalului sau.

Un alt duel roata la roata a avut loc in turul 33 intre cei doi piloti ai echipei Honda, Button si Barrichello, brazilianul adjudecandu-si locul 16. In fruntea cursei, Hamilton a mentinut o diferenta constanta de circa 10 secunde in fata lui Massa, urmatorii sai fiind departajati de asemenea de ecarturi destul de semnificative.

SAFETY CAR-UL SI NOUA ORDINE A CURSEI 

Primul abandon al cursei a fost consemnat in turul 36, cand monopostul Toyota pilotat de Timo Glock a suferit o defectiune la suspensie in ultimul viraj, germanul fiind proiectat in zidul ce desparte pista de linia boxelor. Glock a scapat insa nevatamat, iar Safety Car-ul si-a facut aparitia pe pista, "topind" astfel diferentele mari dintre piloti.

Turul 39 a consemnat o situatie inedita, cand aproape toate echipele si-au chemat pilotii la boxe pentru realimentare, incercand sa profite cat mai mult de prezenta masinii de siguranta pe pista. Webber a fost si el nevoit sa abandoneze in turul 41 din cauza unor probleme tehnice. Dintre pilotii fruntasi, doar Hamilton nu a intrat la boxe, care s-a mentinut astfel pe primul loc in momentul in care Safety Car-ul a iesit de pe circuit in turul 42.

Distantele infime dintre piloti au condus la cateva dueluri spectaculose.

Astfel, Kovalainen a reusit sa treaca de Kubica in lupta pentru locul 5, in timp ce mai in spate Alonso a incercat sa treaca de Vettel. De duelul celor doi a profitat Raikkonen, care a trecut de Alonso, Vettel si Trulli in numai doua tururi. Finlandezul a urcat astfel pana pe locul 8, ajungand in zona punctelor. In acelasi timp, Alonso a coborat pana pe locul 11 dupa ce a fost depasit si de Rosberg.

MARSUL TRIUFAL AL LUI HAMILTON 

Cu 17 tururi inainte de final, Hamilton a efectuat a doua oprire la boxe, revenind in pista pe locul 5, in spatele coechipierului sau, Heikki Kovalainen. Finlandezul i-a cedat insa foarte usor pozitia dupa numai un tur, in timp ce Heidfeld a devenit liderul cursei, urmat de Piquet Jr. Pilotul BMW-Sauber a intrat pentru realimentare in turul 54, astfel incat Nelson Piquet Jr a devenit liderul cursei pentru prima oara in cariera.

Aflat pe locul 3, Hamilton s-a apropiat foarte repede de Massa si a reusit sa treaca fara probleme de pilotul Ferrari, iar cu numai 9 tururi inainte de final englezul a trecut si de Piquet Jr si a devenit liderul cursei. In acelasi tur 60, Raikkonen a trecut pe locul 6 dupa ce l-a depasit pe Kubica.

Ultimele tururi nu au adus schimbari majore in ierahia cursei, iar Hamilton a trecut tiumfator linia de sosire in fata lui Nelson Piquet Jr si Felipe Massa. Kimi Raikkonen a terminat pe un dezamagitor loc 6, in spatele lui Heidfled si Kovalainen, dar in fata lui Kubica si Vettel.

Cursa a consmnat doar 3 abandonuri, trecute in dreptul lui Barrichello, Webber si Glock.

Cel mai rapid tur al cursei a fost realizat de Nick Heidfeld in turul 52, germanul fiind cronometrat cu 1:15.987.

Rezultatele complete ale cursei pot fi vizualizate aici.

 

Comentarii (20)

  • FELICITARI
    Hamilton le-a dat azi lectii de pilotaj feraristilor!
    0 0
  • @admin
    "imperial" si "de senzatie" a fost, cu adevatat Piquet ! Respect, Nelson Piquet Jr. !
    0 0
  • Sluga
    Kovalainen = sluga lui Hamilton
    Massa = un fricos
    0 0
  • Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    Cel mai bun castiga !!!!!!!Ce frumos l-a depasit pe giambasul massa !!!!!Kimi masina e slaba !!!!!!!Lewis THE BEST!!!!!!
    0 0
  • BV!!!!!!
    Hamilton si Massa au plecat foarte bine in cursa, incercarile brazilianului de a-l intimida pe pilotul echipei McLaren ramanand fara rezultat. La randul sau, Kovalainen a incercat sa treaca de Massa dupa primele viraje, insa pilotul Ferrari a reusit sa se mentina pe locul castigat in calificari.
    0 0
  • cursa
    Bravo Hamilton...Massa un dezastru(sunt fan ferrari,dar asta e adevarul)...orice s-ar zice nu e pilot de Ferrari...nu e in stare sa faca o depasire si nici sa-si mentina locul..numai el poate sa creada ca iesind pe exterior nu va fi depasit de cel din spate...kimi a avut o masina varza...iar piquet a stiut sa profite de situatie si sa se mentina.Bravo lui
    0 0
  • flarsch30
    Daca Massa e asa "dezastru" cum spui , atunci ce sa mai zicem de Kimi , oare numai masina sa fie de vina ? cine oare i-a setat-o ? Oricum eu am mars pe Hamilton.
    0 0
  • @dardu
    nu e vb de cine pe cine a ales pt echipa..era vb in general de piloti...si massa chiar e dezastru...analizeaza cursa trecuta...si pt informatia ta nu l-am ales pe massa pt echipa mea... cat despre KImi asta e..se mai intampla-poate masina,poate setarea sau o zi proasta..cel putin e campion mondial...un fan adevarat stie sa critice cand e cazul si sa laude la momentul potrivit....
    0 0
  • massa..
    m-a dezamagit complet massa....poate pt el e f bun un podium,dar cum sa te bata piquet jr si sa te atace heidfeld?cat de fraier sa fii in linia aia dreapta sa te dai la o parte sa treaca ham pe ext?dar ce stiu eu......?inca ceva...daca massa e dezastru atunci raikkonen ce este?in cursa asta...
    0 0
  • @dardu
    Sunt si oameni care chiar iubesc sportul asta si se uita la el din pasiune nu doar pt premii...nu ma numar printre cei avizi de a castiga nush cate premii...
    0 0
  • Isteti de-l critcati pe Massa
    nu stie sa faca o depasire , dzastru , mai bine va uitati cite puncte are ! dar voi nu aveti atitudine de fanii ci de tirfe !
    0 0
  • ciudat
    Toyota nu a primit prea putine puncte ? J. Trulli a terminat dupa S. Vettel ,iar Toro Rosso primeste 30 pcte si Toyota 6 ... mai putin decat Force India...
    0 0
  • glock
    chestia e ca glock a abandonat si i s-au dat -20 p.
    0 0
  • flarsch30
    Nu stiu cum sa iti spun dar eu nu am postat aici de cam mult , am favoritii mei , nu stau toata ziua pe net si am castigat un tricou anul trecut ... asa ca mai usor cu mobila ....
    0 0
  • Felicitari Lewis !!! Felicitari McLaren !!!
    Bravo Lewis ! Felicitari McLaren ! Esti un adevarat rege care a condus imperial ! massa a dat inca o data dovada de antitalent,norocul lui ca Heidfeld e si el impotent,altul il depasea.Kimi intr-adevar nu are masina,in rest,a avut cateva zvacniri si a aratat ca poate mai mult.
    0 0
  • bravo piquet
    el merita cele mai multe laude.felicitari lui ham ham cu toate ca a fortat mai mult decat trebuia cand l-a depasit pe piquet.nu era cazul.oricum il depasea.o bila neagra ptr el.massa a facut o cursa modesta in stilul caracteristic.kova o rusine.nici macar nu stie sa joace teatru cand l-a depasit ham ham.kimi cred ca este sabotat de ferrari.a revenit schumy sa-l sprijine pe massa si impreuna cu nicholas todt vor sa-l faca pe massa campion.mafia din interiorul ferrari s-a reactivat.vor cu orice pret un pilot nr 1.si acela sa fie massa.daca va fi asa nu cred ca massa ii va face fata lui ham ham.sunt doar niste presupuneri si cel mai mult imi doresc sa ma insel.vreau doar ca ferrari sa-i acorde sanse egale lui kimi ca si lui massa.atunci se va vedea care dintre cei 3 va fi cel mai bun.
    0 0
  • nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    dezastru ferrari
    nici unul dintre favoritii mei nu a reusit macar sa ia podium :(
    nu tu massa
    nu tu kimi
    nu tu kubica
    hamilton, nelson si heidfled Oo.... senzational -.-
    0 0
  • este clar
    Ptr. mine este clar anul acesta este conpensatie fata de anul trecut , din aceata cauza a pierdut Formula 1 multi fani ,din cauza intereselor financiare "totul pana la bani" sau din cauza lui Ferrari sau al lui Schumi sau Max Mosley sau Bernie si acum financiar primul pilot de culoare ptr. ca anul trecut nu s-a putut din motivele.........Am ajuns la vorba lui Franc Wiliamns nu conteaza pilotul conteaza "masina "=== FINANCIARA"
    0 0
  • @SpeedZone
    PLIMBA URSU
    0 0
  • Piloti Ferrari
    Oare cand o sa gaseasca si Ferrari niste piloti capabili sa fie buni tot timpu si nu doar din cand in cand , BMW au scazut Ferrari au scazut ...... McL au crescut sau poate pur si simplu pe cei de la Ferrari ii tradeaza talentu...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru