Hamilton, triumfator pe ploaie la Spa!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 07.09.2008
Lewis Hamilton si-a adjudecat victoria la Spa, dupa ce ploaia a contribuit din plin la spectacolul din finalul cursei, oferind un duel electrizant intre britanic si Kimi Raikkonen.

Hamilton a obtinut o victorie nesperata pe circuitul de la Spa, dupa ce ploaia a dejucat planurile lui Kimi Raikkonen.

La capatul unui duel electrizant cu Hamilton, Raikkonen a fost nevoit sa abandoneze pentru ca nu a fost capabil sa se acomodeze cu conditiile de pe pista, facilitandu-i obtinerea victoria lui Hamilton.

Felipe Massa a profitat din plin si si-a trecut in cont a doua pozitie, podiumul fiind completat de Nick Heidfeld, care a revenit astfel in forta dupa o perioada neagra.

RAIKKONEN, REGELE STARTULUI

In urma ploii din dimineata de duminica, pista s-a prezentat in buna masura umeda la startul cursei. Hamilton a plecat perfect si si-a mentinut prima pozitie castigata in calificari, in timp ce Raikkonen a avut o tresarire de orgoliu si a reusit sa-si depaseasca coechipierul inainte de intrarea in virajul Les Combes.

Massa a coborat astfel pe locul 3, nefiind capabil sa ii tina piept campionului mondial. De altfel, mai multi piloti au iesit in decor in primul viraj, insa au revenit usor pe circuit datorita zonei de esapare foarte bune.

Marele perdant al startului a fost Kovalainen, locotenentul lui Hamilton coborand nu mai putin de 10 pozitii in cateva viraje, dupa un start complet ratat. Jarno Trulli si Sebastien Bourdais au incercat sa profite de haosul creat la start, insa francezul l-a lovit usor din spate pe pilotul echipei Toyota.

Drept consecinta, Trulli a coborat foarte mult in ierarhie, insa Bourdais a acontat locul 5, in spatele unui Fernnado Alonso care a profitat la maxim de problemele celorlalti. Nici Heidfeld nu a avut parte de un start bun, germanul fiind depasit succesiv de numerosi rivali, stabilizandu-se doar pe locul 10.

In turul 3, Hamilton a pierdut controlul volanului in virajul La Source, iar Raikkonen a ajuns chiar in spatele sau. Finlandezul, dezlantuit dupa startul excelent, a reusit sa il depaseasca pe liderul clasamentului si s-a instalat la sefia cursei.

Kovalainen a inceput un tur de forta si a reusit sa urce pana pe locul 7. Totusi, in incercarea de a-l depasi si pe Mark Webber, finlandezul l-a acrosat pe pilotul red Bull. Pilotul echipei McLaren a continuat cursa fara probleme, insa comisarii de cursa au dictat o penalizare drive-through impotriva sa, in timp ce Webber a sosit la boxe pentru remedierea problemelor tehnice.

REALIMENTARI PERFECTE

Turul 12 a consemnat primele intrari la boxe. Hamilton a fost primul care a efectuat oprirea la boxe, urmat de liderul cursei, Raikkonen, si de coechipierul acestuia de la Ferrari, Massa. Realimentarile au decurs fara probleme pentru pilotii de top, acestia revenind pe pista in aceeasi ordine.

Primul abandon al cursei a avut loc trei tururi mai tarziu, cand Nelson Piquet Jr a pierdut controlul volanului in sectorul Fagnes si s-a izbit de barierele de protectie. Tanarul brazilian a scapat nevatamat, insa nu a mai putut continua cursa.

Raikkonen si-a continuat marsul triumfal la Spa, marind succesiv diferenta fata de Hamilton si Massa. Daca Alonso a avut parte de o cursa solitara pe locul 4, Bourdais si-a vazut pozitia amenintata de Kubica, insa francezul a reusit sa ii tina piept pilotului polonez.

Hamilton si Raikkonen au efectuat a doua oprire la boxe simultan, cu numai 19 tururi inainte de finalul cursei. Campionul mondial si-a mentinut prima pozitie si a iesit din pit-uri in fata lui hamilton, in timp ce Massa a devenit liderul provizoriu al cursei. Brazilianul a efectuat realimentarea cu combustibil in turul 28, revenind in pista pe locul 3.

PLOAIA, GHINIONUL LUI RAIKKONEN

Evenimentele se derulau in favoarea lui Kimi Raikkonen, care se indrepta triumfator spre a patra victorie consecutiva pe circuitul de la Spa-Francorchamps.

Totusi, cu numai trei tururi inainte de final, ploaia slaba si-a facut aparitia pe circuit, producand numeroase probleme pilotilor.

Hamilton s-a apropiat amenintator de Raikkonen si a incercat intr-o prima faza sa-l depaseasca, insa a fost blocat la timp si a scurtcircuitat o sicana.

Ajunsi roata la roata pe linia dreapta de start-sosire, Hamilton a fost nevoit sa-i cedeze initiativa lui Raikkonen pentru a nu fi penalizat, insa a schimbat directia intr-o fractiune de secunda si a reusit sa-l pacaleasca pe finlandez, trecand la conducerea cursei.

Ulterior, cei doi piloti l-au ajuns din urma pe Rosberg, Raikkonen a fortat si a trecut in fata rivalului sau, insa imediat dupa aceea a pierdut controlul volanul si a derapat, Hamilton recastigandu-si pozitia de lider. Putin timp dupa aceea, Raikkonen a pierdut din nou controlul volanului si a intrat in parapeti, fiind nevoit sa abandoneze cu numai doua tururi inainte de final.

Sansele sale la titlu s-au diminuat foarte mult, mai ales ca Massa a reusit sa termine pe a doua treapta podiumului. In tot acest timp, ploaia a produs rasturnari spectaculoase de situatie pe urmatoarele pozitii.

Heidfeld a tras lozul castigator si a terminat pe ultima treapta a podiumului, in fata lui Alonso. Sebastian Vettel a ocupat locul 5, in fata lui Kubica si a coechipierul sau, Bourdais. Ultimul punct pus in joc a fost obtinut de Timo Glock.

Marele Premiu al Belgiei a consemnat doar trei abandonuri, ghinionistii find Piquet Jr, Barrichello si Raikkonen. Totusi, in clasamentul cursei, finalndezul ocupa locul 18, intrucat a percurs peste 90% din distanta cursei.

Cel mai rapid tur de pista a fost realizat de Kimi Raikkonen in turul 24, cand pilotul Scuderiei Ferrari a fost cronometrat cu 1:47.930.

Comentarii (49)

  • NeoGalaxy
    Bravo lui!
    A condus magistral, iar Kimi... eh poate este timpul sa-si vada de iaht si de femeia de acasa. Oricum bravo lui pentru ca a condus super. Pana la urma ca sa castigi trebuie sa vrei asta, sa lupti pentru locul 1 si mai ales sa te pregatesti pentru asa ceva. Muncesti si pui suflet, la sfarsit castigi multe. Stai si bei si de te distrezi... nu jodec aici, fiecare cu prioritatile lui, poate ai altceva mai bun de facut :)
    0 0
  • pff
    am mizat pe ploaie deci pe raikkonen si ce fericit eram dupa primele tururi :)))))))))))))))))
    0 0
  • puncte
    Cand punctele?
    0 0
  • prost sa fi,noroc sa ai......
    i se potriveste de minune lui massa.Dupa ce a condus magistral si i-a oferit gratuit o lectie de pilotaj,Kimi va deveni locotenentul acestei maimute stranse tare in brate de ferrari.Felicitari Hamilton ! La fel de talentat ca si Kimi,dar mai lipsit de experienta,va avea tot timpul sa il intreaca. Bravo McLaren !
    0 0
  • foarte tare!!
    super tare cursa, finalul nu e recomandat cardiacilor.. imi pare rau de Kimi, a mers foarte bine, dar oricum BRAVO MASSA!!! felicitari castigatorilor!
    0 0
  • Cei mai multi au mizat pe Raikkonen
    1561 Raikkonen, 1015 Hamilton si 543 Massa
    0 0
  • @NeoGalaxy
    Nu contest meritele lui Hamilton, dar sa transformi un derapaj pe ploaie in chef cu alcool ... ma rog, e cam mult, spun eu. Nu ca as fi cine stie ce expert. Bravo ptr. Hamilton, ii multumesc ptr punctele aduse mie si altora, dar tot respectul ptr Kimi, care, chiar daca NU le convine unora si-a facut mai mult decit datoria aici la SPA. Ghinionul nu tine de pregatire, cit bei sau cit nu bei, daca esti casatorit sau nu ... Dar poate ma insel eu si ghinionul e strins legat de vreuna din cele mai sus mentionate sau altele. As fi deosebit de curios sa aflu de ce este legat ....
    0 0
  • super
    am mizat pe Hamilton, dar Kimi a condus bine pana cand o abandonat. Pt. Hamilton era tot una daca termina pe 1 sau pe 2, diferenta intre el si Massa tot 8 puncte ar fi fost, numa asa probabil ca Massa va fi nr.1 la Ferrari ce e nasol de tot.
    0 0
  • wow
    ce final de cursa !!!
    0 0
  • noroc
    Tot campionatul asta Ham a avut noroc cu carul.Totusi exista o lege a compensatiei iar pana la final mai este.Cand va da de ghinioane.........
    0 0
  • Grupele Valorice
    Am si eu o intrebare ce vizeaza alcatuirea grupelor valorice: Cum e posibil ca Vettel sau Glock (care puncteaza constant) sa fie in ultima grupa, iar piloti precum Button sau Barrichello sa fie la Gold? Poate imi raspunde si mie cineva. Multumesc anticipat.
    0 0
  • @meseriasu001
    Ce bine ar fi daca ai mai vedea si tu ca si alti piloti sunt valori...nu numai cei de la Ferrari...Fa un efort si stoarceti neuronu` ca sa fi impartial....BVO Hamilton! Meriti sa fi campion mondial dupa felul cum te`ai batut azi cu Kimi . Daca ceda lupta mai devreme cu siguranta Kimi nu mai iesea in decor...Ganditi`va si la asta .
    0 0
  • @meseriasu001
    Ce noroc a avut Hamilton in cursa asta? poate vrei sa spui massa.Abandonul lui Kimi de pe locul doi l-a adus pe massa pe doi.Tu ce cursa ai vazut?
    0 0
  • @hakkinen ai perfecta dreptate
    massa e o adevarata varza de pilot, am ajuns sa o vad si pe asta,kimi sa-i fie maimutoiului locotenent, e cea mai grea ofensa pe care nu o sa o pot accepta9dar cine sunt eu, un biet fan raikkonen), imi vine sa plang, numai cand ma gandesc,,,,,,,,,,,,mai ales ca massa nu o sa-l poata bate niciodata pe hamham
    0 0
  • @bogdan
    Eu nu am jignit pe nimeni si cu atat mai putin pe tine.Apropos de neuron.Daca l-ai avea valid ti-ai aduce aminte ca la Montreal iubitul tau l-a percutat pe kimi si nu invers ,iar asta dovedeste ce nmare pilot e omul.Dar nu te gandi la asta ca iti obosesti celul ganditoare
    0 0
  • CMRT
    a fost in turul 24 :P
    0 0
  • o la la
    primele si ultimile tururi au fost scandalos de spectaculoase! Aveti idee cine a inventat Formula 1? eu zic sa dati vina pe acea sau acele persoane... Singurul adversar de temut din cursa asta al lui Kimi a fost ploaia. Cineva mi-a spus ca l-a impins o masina din spate si de aceea a intrat in zid, eu n-am sezizat lucrul asta. Anybody?
    0 0
  • @meseriasu001ai dreptate
    kimi a avut numai ghinioane anu asta ,dar a facut atatea greseli cat pt 5 ani (spun asta desi sunt fan kimi), trebuie sa-si revina si inca repede........... nasol pt el .............auzi tu sa-l ajuti pe massa
    0 0
  • ALOOOOOOOOOOOO!!!
    Nakajima l-a impins pe Kimi iar acesta din urma a pierdut controlul monopostului! La ce cursa v-ati uitat? Felicitari pentru Ham-Ham dar a avut noroc, pentru ca daca Nakajima nu facea miscarea asta Kimi ar fi castigat!
    0 0
  • eu nu am vazut
    dar te cred, deorece nu pot sa cred ca kimi poate face asemenea greseli
    0 0
  • @Snatch
    esti sigur?Kimi era pe doi in acel moment si nu ar fi putut trece de Hamilton ,doar daca Lewis gresea! si nu a mai facut-o
    0 0
  • da?
    nu a mai gresit deorece nu mai era presat din spate
    0 0
  • NeoGalaxy
    Pacat!
    Pacat ca acum Kimi chiar trebuie sa-l ajute pe Felipe. Referitor la impingerea lui Kimi, este foarte posibil ca pe acesta sa-l fi impins Nico Rosberg, manevra prin care Kimi a trecut printre Lewis si Nico inainte de a abandona este poate chiar o manevra de geniu, cum putine vedem in F1 in aceste zile. Daca nu ma insel o manevra la fel de reusita a fost executata de Miha in 1998 cand a trecut de Schumi, prin exteriorul unui curbe, in acelasi timp intre el si Schumi interpunandu-se Ricardo Zonta. Nu mai stiu cursa dar mi se pare ca tot pe acest circut s-a petrecut in 1998.

    In acelasi timp, Felipe... s-a zbatut in mediocritate si numai faptul ca a redus viteza l-a mentinut pe acesta pe pista in ultimele tururi. Este foarte usor sa termini pe 1 cand pleci de pe 1, dar se pare ca este foarte greu sa termini pe 1 cand pleci de pe 2-5. Sunt fan Ferrari si imi pare rau pentru ca au muncit atat de mult pentru aceasta masina si pilotii lor tot se pare ca nu stiu sa lucreze in interesul echipei.

    Kmi este foarte talentat si cursa aceasta a mai demonstrat odata acest lucru. Din pacate, un campionat se castiga pe puncte si nu pe abandonuri. Lewis a fost mai bun si asta trebuie sa-i dea de gandit. Oricum pacat!

    felicitari inca odata lui Lewis pentru ca le merita!
    0 0
  • ALOOOOOOO @hakkinen
    Kimi l`a depasit iar pe Hamilton cand acesta a luat larg un viraj si tocmai dadusera de nakajima (pilot intarziat), kimi a trecut printre nakajima si hamilton care revenea pe pista, iare japonezu` asta kamikaze nu a avut altceva de facut decat sa accelereze si sa`l impinga din spate pe Kimi.
    0 0
  • @lucs
    ok,ok sa lasam atunci teoriile care incep cu "daca". Lewis era primul si mult mai rapid decat Kimi,s-a vazut clar.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Nakajima sau Nico?
    A fost Nakajima? Mi s-a parut ca a fost Nico Rosberg. Oricum un pilot Williams cu siguranta.
    0 0
  • ...
    Da, era un pilot Williams...

    P.S.: Sunt total de acord cu tine NeoGalaxy
    0 0
  • @Snatch
    Kimi era deja depasit de Lewis cand a fost lovit.Daca te incapatanezi sa crezi,citeste comentariul live al cursei pe pagina mai sus.
    0 0
  • Hai mai ...
    Tu`mi spui sa citesc comentariul live ? Tu nu te`ai uitat la cursa?
    0 0
  • @Snatch
    "Raikkonen a fortat si a trecut in fata rivalului sau, insa imediat dupa aceea a pierdut controlul volanul si a derapat, Hamilton recastigandu-si pozitia de lider. Putin timp dupa aceea, Raikkonen a pierdut din nou controlul volanului si a intrat in parapeti, fiind nevoit sa abandoneze cu numai doua tururi inainte de fina"
    0 0
  • @Snatch
    eu m-am uitat la cursa,tu te-ai uitat la altceva.
    0 0
  • ...
    Frate tu ai vazut cursa? TU`mi reproduci mie un text scris de cineva care cred ca nu a vazut faza asa cum trebuie.
    0 0
  • @Snatch
    gata ca facem spam aiurea,Intreaba-i pe altii,uita-te la reluari si nu te mai contrazice. Ia faptele cum s-au petrecut,nu cum ai fi vrut tu sa fie.
    0 0
  • :))
    Iti place sa ai ultimul cuvant nu?:))
    0 0
  • ...
    oricum hamilton este sub investigatie de catre stewards .... avocatii ferrari sunt in action acum:P:P:P
    0 0
  • ??
    de ce este sub investigatie ?!
    0 0
  • Atentie cu calculele
    La ING Renault punctajul nu este bun trebuie sa fie 90 nu 80. De cand 200-20/2=80 sau voi refaceti matematica?
    0 0
  • Investigatia
    Citeste aici:http://www.formula1.com/news/headlines/2008/9/8330.html
    0 0
  • Kimi
    Daca domnul Kimi era baiat destept nu i-l depasea pe Hamilton imediat pe linia dreapta ci, statea in spatele lui pana la primul viraj, acolo i-l depasea si se ducea....pacat de el, a condus toata cursa si merita sa castige...
    In fine ce astazi i s-a intamplat lui la urmatorul GP i se poate intampla altuia...
    0 0
  • massa
    Britanicul Lewis Hamilton a fost deposedat de victoria din Grand Prix-ul Belgiei, după ce a fost penalizat de stewarzi, după cursă, cu 25 de secunde. Englezul a ajuns astfel pe locul 3, după brazilianul Felipe Massa (Ferrari) şi Nick Heidfeld (BMW Sauber).
    0 0
  • tapa
    Lewis Hamilton penalizat cu 25 secunde
    0 0
  • NeoGalaxy
    Ciudat!
    Mie imi foarte neclar cum a reusit Nick Haidfeld sa ajunga pe locul 3... Fernando aveam 30s dupa Felipe dar Nick era unde?

    In acelasi timp presupun ca penalizarea s-a facut din cauza fazei din sicana dinainte de linia start sosire. Atunci Lewis trebuia sa se lase complet depasit de Kimi ceea ce nu a facut si evident presupun ca a fost penalizat. Stiu ca pare nedreapta aceasta decizie dar sunt curios de altceva. Cand a trecut pe la boxe Kova? Pentru acel drive-through? Nu am vazut acel moment deoarece ori nu ne-a fost arata ori nu s-a petrecut.
    0 0
  • nedumerire..
    in situatia de fata cred ca castigatori acestei etape or sa se schimbe...tinand cont ca massa a fost declarat castigator...eu unu ma simt neindreptatit deoarece am mizat pe massa in aceasta cursa...
    0 0
  • :)(
    heidfeld cred ca a avut cauciucuri de ploaie din cate am vazul in ultimele viraje de la bordul BMW si asta la facut rapid pe ploaie, dar comentatorii astia de c!c! nu spun nimic ca nu stiu
    despre HamHam cred ca ia venit si lui randul sa nu mai aiba noroc, amintitiva ca la Monaco a avut 2 pene de cauciuc dar tot a castigat, la prima a intrat safty-carul si ia ajuns din urma pe masa si kubica, iar la a 2 pana sa gatat cursa ca a expirat timpul din cauza deselor intrari ale safty-car, daca ar fi facut toate tururile nu ar mai fii castigat; si daca nu ma insel in ungaria iar a facut pana dar iar a avut noroc deoarece nu facuse a 2 schimbare de pneuri si pana a facuto chiar inainte de boxe asa ca arezolvat toate problemele dintr-un foc ca daca tocmai facea realimentarea si dupa ce iesea de la bocxe ar fi facut pana nu cred ca mai castiga, asa ca e timpul sa mai si plateasca pentru norocul ce l-a avut pana acum, poate urmeaza o perioada cu regres pentru el pentru ca din cate vad nu prea sta bine cu mansarda cand e sub presiune greseste, greseste si iar greseste, e incepator!!!
    0 0
  • nu va bucurati!
    A CASTIGAT MASSA! HA! HA! HA! HA!
    0 0
  • @ gigilica
    =)) AI DREPTATE FRATE!!!:))) ce zici senna?:))
    0 0
  • NeoGalaxy
    @gigilica!
    Sper ca va referiti la "martirul" Senna18 :) Nu cred ca v-a rezista la asa ceva. O sa inceapa sa spuna ca toti pilotii sunt handicapati si noi, cei care iubim Ferrari suntem... cei mai josnici de pe fata pamantului.

    Apropo :) vine cursa de la Monza :) mama ce spectacol o sa fie acolo ;)
    0 0
  • Hahaha!!!!
    esti simpatic NeoGalaxy oricum Lewis merita victoria atat am de zis!!!nu stiu de ce ma faci martir ?????a castigat massa o cursa pe care nu merita sa primeasca nici un punct mai bine el sa se accidenteze decat kimi !!!
    0 0
  • ???
    De ce a primit Nick Heidfeld 240 puncte...si el a terimnat cursa pe 5 ...iar Robert Kubica care a terminat pe 3 a primit 120 de puncte...habar nu am..intreb si eu
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru