McLaren rectifica motivele accidentului din Spania

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 26.06.2008
McLaren Mercedes au dezvaluit cauzele exacte ale accidentului suferit de Heikki Kovalainen in Marele Premiu al Spaniei.

La cateva zile dupa accidentul suferit de Kovalaine la Barcelona, McLaren anuntasera ca acesta a fost cauzat de o defectiune la janta rotii stanga fata a monopostului. Ulterior, CEO-ul Martin Whitmarsh a adaugat ca anumite pietre au intrat in contact cu roata si au dus la deteriorarea jantei.

Totusi, oficialii echipei au initiat o ampla acheta impreuna cu compania Enkei, furnizorul oficial al rotilor, si cu o echipa tehnica din partea FIA. Cercetarile au fost efectuate la Centrul Tehnologic al echipei. "Investigatia nu a implicat doar datele telemetrice si analiza microscopica a componentelor, ci si o simularea reconstructiei evenimentelor la Centrul Tehnologic McLaren", a precizat Whitmarsh pentru site-ul Forumula1.net.

In urma investigatiilor, McLaren au reusit sa determine cauza exacta a accidentului. Astfel, o zona centrala a jantei nu a fost "mascata" inainte de a fi lacuita cu un spray special. Aceasta este o practica obiesnuita folosita pentru sporirea eficientei si pentru cresterea duratei de viata a componentei.

Din aceasta cauza, suprafata lacuita a redus semnificativ mecanismul de prindere al jantei rotii. Astfel, in timpul cursei de la Barcelona axul rotii monopostului MP4-23 a inceput sa se miste in virajele de mare viteza. Acest lucru a condus inevitabil la frecarea jantei in momentele de franare, consecinta fiind desprinderea jantei de roata.

Reprezentatii McLaren au luat toate masurile de siguranta pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete. "Acum am inteles cum s-a produs defectiunea", a concluzionat Whitmarsh. "Nu asa cum am anuntat initial, ci prin aplicarea incorecta a lacului care nu a depins de furnizorul nostru de roti, Enkei, cu care avem o relatie fantastica de peste 10 ani".

Comentarii (3)

  • ??
    Ca sa intelegem: cand s-a afirmat ca roata FURNIZATA de Enkei si nu PRODUSA de McLaren a produs accidentul s-a depunctat McLaren, iar acum ca Whitmarsh afirma ca de vina a fost aplicarea defectuoasa a lacului se puncteaza cu +5?
    Daca "aplicarea incorecta a lacului ... nu a depins de furnizorul nostru de roti, Enkei" atunci cine a efectuat operatiunea? Raman in ecuatie mecanicii de la McLaren, ceea ce duce la DEPUNCTARE pentru aceasta echipa.
    Sau poate si-a bagat coada Mosley si aici?
    0 0
  • mda
    Ar cam incapea ceva explicatii aici. de ce puncte McLaren? Fiindca nu ne ascund faptul ca au gresit???
    0 0
  • Desprinderea jantei de roata?
    Domnilor ce este roata?
    Roata=janta+anvelopa
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru