Singapore: Massa se impune autoritar in calificari!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 27.09.2008
Felipe Massa va pleca din pole position in Marele Premiu al statului Singapore dupa ce a reusit sa-si surclaseze rivalii in calificari.

Pilotul Scuderiei Ferrari, Felipe Massa, a reusit un tur senzational in ultima parte a calificarilor, reusind sa-l devanseze cu peste sase zecimi de secunda pe Lewis Hamilton.

Desi in antrenamente brazilianul a stat in umbra liderului clasamentului general, in calificari el a reusit sa-si demonstreze valoare stabilind un timp de 1:44.801, fiind singurul pilot care a coborat sub bariera de 1:45.000.

Hamilton va pleca astfel doar de pe pozitia a doua si va fi urmat de campionul mondial Kimi Raikkonen, care pare in revenire de forma dupa prestatiile mai putin reusite din antrenamente.

BMW-Sauber a acontat locurile 4 si 6 prin Robert Kubica si Nick Heidfeld, intre cei doi intercalandu-se Heikki Kovalainen. Pilotul Scuderiei Toro Rosso, Sebastian Vettel, s-a plasat in spatele pilotilor de top si va pleca de pe locul 7, devansandu-i pe Timo Glock, Nico Rosberg si Kazuki Nakajima.

Prima parte a calificarilor nu a adus surprize majore. Nelson Piquet Jr a esuat in tentativa de a patrunde din nou in Q2, nereusind sa confirme rezultatul din ultima sesiune de antrenamente libere.

In aceeasi situatie s-a aflat si pilotul Scuderiei Toro Rosso, Sebastien Bourdais, in timp ce Rubens Barrichello s-a consolat doar cu gandul ca s-a clasat in fata pilotilor de la Force India.

Incidentele nu au lipsit nici de aceasta data, Giancarlo Fisichella avand din nou probleme in manevrarea monopostului in virajul cu numarul 10. Italianul nu a reusit sa iasa cu bine din sicana si a lovit parapetii de pe marginea pistei, ramanand fara aripa fata. Din acest motiv, el nu a fost capabil sa parcurga niciun tur cronometrat de pista.

Kimi Raikkonen a dat semne vizibile de slabiciuni in prima parte, insa si-a revenit pe finalul primei parti si a reusit sa urce in prima parte a clasamentului.

Partea a doua calificarilor a debutat cu probleme tehnice pentru Fernando Alonso. Acesta a incetinit pe circuit si a comunicat echipei ca are probleme tehnice, dupa care a oprit si a iesit din monopost.

Pilotul echipei Renault nu si-a ascuns frustrarea dupa acest deznodamant, mai ales ca pornea drept unul dintre favoritii calificarilor in urma rezultatelor excelente din antrenamente.

Alonso va pleca astfel in cursa doar de pe locul 15, ratand o buna oportunitate de a lupta cu cei de la Toyota.

Emotii mari a avut si Lewis Hamilton, care a fost la un pas sa fie eliminat in Q2. Pilotul echipei McLaren a stabilit doar al 10-lea timp, avand unele probleme in manevrarea corespunzatoare a monopostului.

Nici Jarno Trulli nu a avut parte de o sesiune prea buna, italianul continuand evolutiile modeste in monopostul TF108. Pilotul Toyota va pleca in cursa doar de pe locul 11, iar in spatele sau s-a pozitionat Jenson Button.

Urmatoarele doua pozitii au fost ocupate de cei de la Red Bull, prin Mark Webber si David Coulthard. Sebastian Vettel a reusit astfel din nou sa-si surclaseze echipa mama, dupa ce pilotul Scuderiei Toro Rosso a stabilit al patrulea timp in Q2.

Clasamentul complet al calificarilor poate fi vizualizat aici.

Marele Premiu al statului Singapore va avea loc duminica cu incepere de la ora 15:00, ora Romaniei.

Comentarii (36)

  • ...bine Massa!
    Hai unde sunteti voi expertii care va tot dati cu parerea ca Massa nu e pilot si ca nu merita. Sa va aud!
    0 0
  • massa
    massa a plecat cu mai putina benzina, are strategie diferita
    0 0
  • @snatch
    cate retry la pagina ai dat ca sa faci primul comment ??? :)) tu nu vezi...massa are peste 600 de sutimi fata de toti ...e imposibil sa faca asta doar daca are putina benzina...hai bafta si inspiratie maxima !
    0 0
  • bravo bravo bravo
    excelent felipe te iubesc !!!
    0 0
  • @cobra
    LOL ? =))
    0 0
  • hehe
    O sa vedem noi cat de putina benzina are. Daca alea 600 de sutimi ar fi doar din lipa de benzina inseamna ca ar trebui sa opreasca in turul 10.
    0 0
  • @sharky_radu
    N`am dat nici un retry, pur si simplu am venit, am vazut stirea si am comentat.
    0 0
  • @snatch
    ok...sa ajunga pana acolo apoi vedem :)
    0 0
  • Massa
    As vrea sa il depaseasca Kimi dupa start , asa cum a facut la Spa :D
    0 0
  • massa
    si eu cred ca e pe putina benzina, massa face totul sa plece din prima linie,.........................alfel el nu face nimica intr-o cursa in care pleaca din spate....................si asta s-a vazut pe parcursul anului
    0 0
  • lucs trezirea !!!!
    massa e la 1 (unu) punct de hamilton asa ca argumentul tau a luat apa.
    cat puteti sa fiti de pe langa acest fenomen numit formula 1. incredibil!
    0 0
  • ai dreptate
    in ceea ce zici...............poate te uiti si tu retroactiv, cum a ajuns massa la un singur punct
    0 0
  • rectific
    am vrut sa zic retrospectiv
    0 0
  • GO MASSA
    vam zis ma ca massa o sa polul, v`am zis:P akm sigur va castiga maine:D GO MASSA GO!!!!:D
    0 0
  • pe primul loc...
    sper doar sa se si mentina acolo brazilianul...
    0 0
  • @admin
    Pls deblocheaza-ne schimbarile. Avem si alte treburi, si parca vad ca vin stiri punctate pe care le von rata din cauza asta. Multumesc!
    0 0
  • Fiecare
    Fiecare cu ce are....iarasi incepem cu daca...., aici va cistiga cel ce va avea cele mai multe puncte dupa GP al Braziliei......asa cum si fotbalul se joaca pe goluri....nu intotdeauna castiga echipa care joaca mai bine...
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Felicitari Felipe!
    Sincere felicitari Felipe, mi-ai placut cum te-ai batut dar sunt super entuziasmat si de recuperarea facuta de Kimi. Pana acuma am avut nenoroc si sper ca pe viitor sa ne descurcam mult mai bine si sa castigam ambele titluri! Forza Ferrari! Forza Felipe & Kimi :) "Only the sky is the limit" for you both :)

    P.S. Imi venea sa plang pentru Fernando pentru ca nu merita asa ceva. Pacat dar sunt sigur ca maine in cursa se va descurca mult mai bine. Capul sus Fernando!

    P.S. Am pariat pe Felipe si am castigat :)
    0 0
  • ctlnmihai
    calificari
    Cred k ambii piloti ferrar au plecat cu putina benzina ..rolul lui kimi va fi sa-l depaseasca pe hamilton si sa-l tina departe de massa..daca kimi va reusi sa-l depaseasca atunci massa are o sansa mare sa castige cursa..daca nu reuseste,
    si se confirma k massa a plecat cu putina benzina atunci lucrurile se complica ptr.el..vom vedea maine ce se intampla
    0 0
  • Massa,
    te iubim, CA CA tine nu gasim!
    0 0
  • ctlnmihai
    calificari
    ambii piloti ferrari*
    0 0
  • ctlnmihai
    paul newman
    In alta ordine de idei a murit Paul Newman un iubitor al curselor auto d-zeu sa-l odihneasca in pace
    0 0
  • Serios vorbind...
    ...nu sunt deloc fan Massa, dar de data asta l-a batut pe Hamilton si merita polul. Cat despre cursa de maine... sigur ca poate s-o castige (de fapt.... doar din pole poate el castiga o cursa), dar sper ca Hamilton sa termine pe locul1. Anyway, bafta tuturor si fie sa castige cel mai bun!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Paul Newman
    Since condoleanta familei sale si Odihneasca-se in pace! Si un actor super talentat dar si un detinator de echipa in Indy sau se mai numeste F1 de peste ocean :)
    0 0
  • masa "cacampion"
    Nici daca va castiga 8 titluri, acest pilon NU IMPRESIONEAZA cu absolut nimic niciodata ! Raman la ideea ca masina este facuta pentru el,nu pentru Kimi. Pentru Raikkonen va fi greu daca afonul asta iese campion. A fost transferat la ferrari cu surle si trambite dar nu se ridica la nivelul asteptarilor,pacat,el avand un talent iesut din comun.
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    da ai dreptate .el si echipa lui a participat in 1977 la daytona (loc 5) si le mans
    in 1979 (loc 2)
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    ar trebui sa notez ziua asta in calendar.. ptr. prima data am cazut si noi de acord asupra unui lucru:)) glumesc :))
    0 0
  • ctlnmihai
    @hakkinen
    Nu sunt de acord.Kimi a avut ghinion sezonul asta la care se adauga dupa unele zvonuri probleme in viata personala ( cu sotia lui ).oricum kimi a castigat un campionat mondial.cat despre Massa nu impresioneaza cu nimik .. k observatie
    toti pilotii Ferrari tinuti in umbra de Schumi nu prea au stralucit
    0 0
  • ctlnmihai
    calificari
    Sper k maine Hamilton daca nu va reusi la start sa-l depaseasca ,sa nu piarda pozitia in favoarea lui kimi ,in acest caz sansele de de a castiga cursa vor fi minime
    O seara placuta tuturor
    0 0
  • ctlnmihai
    calificari
    sa-l depaseasca pe massa *
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Baieti exagerati :)
    Felipe nu este singurul campion care nu a impresionat cu nimic dupa cum spuneti voi. Dar are o sansa sa castige un titlul si daca o va face bravo lui. Din pacate... mai stiu cativa campioni care nu au impresionat nici ei cu nimic dar totusi raman in istoria Formulei 1. Unul chiar post mortem :). Deci sa nu exageram. Jeaque Villeneuve sincer sa fiu nici el nu a prea imresionat dar.. a luat un titlul. Si asta doar din noroc pentru ca pe pista nu imi aduc aminte sa fii fost chiar asa de mare talent ca tatal lui. Poate ma insel, poate nu.

    Dar asa cum vad ca noi, fanii Ferrari il tot porcaim pe Lewis, ma astept ca si fanii McLaren sa faca exact acelasi lucru.

    Ambele echipe au avut campioni mai buni sau mai putin buni. Ceea ce conteaza sunt doar titlurile si numarul lor. Nu intereseaza pe nimeni cum le-a castigat acea echipa fie ea McLaren sau Ferrari. Ambele au o istorie destul de lunga dar ce pot sa spun este ca sunt fericit ca exista echipa Ferrari. Nu sunt o echipa asa de mare ca orice alta echipa, nu vand milioane de masini ca orice alta marca si sunt exclusivisti destul de mult incat sa ne dam seama ca pentru cat de mica este echipa Ferrari, acestia reusesc lucruri mult peste talentul si posibilitatilor lor financiare.

    Orice alta echipa din F1, in afara de cele private care oricum sunt sustinute de concerne de 50-100 ori mai mari decat micuta echipa Ferrari, totusi rezultatele sunt mai mult sau mai putin extraordinare.

    In acealsi timp vad ca tot il blamati pe Felipe. Nu impresioneaza cu nimic, dar cred ca uitati ca totusi Formula 1 nu este un sport in care se dau note pe "impresionism"> Daca eram al gimnastica, dansuri de societate sau alte sporturi bazate pe impresionare, dar, altii meritau puncte la acest capitol.

    Personal o singura figura impresionanta imi aduce aminte de toata cariera celebrului Mika Hakkinen si aia este cand l-a depasit pe Schumi, prin stanga, in acelasi timp intre ei interecalandu-se Ricardo Zonta. A luat 2 titluri dar nici el nu a prea stralucit. In acelasi timp a clacat si de vreo 3-4 ori psihic, abandonurile de la Imola si Monte Carlo sunt magistrale (in acelasi timp s-a observat si cat de bucurosi erau fanii). Dar il respect pentru ca a fost in coma si s-a intors totusi in F1 si a luat 2 titluri. Bravo lui.

    Lewis este foarte talentat poate de calibrul lui Kimi si Fernando. Dar ceea ce nu mi-a placut la el a fost ca anul trecut a avut cateva declaratii foarte necinstite (as spune ca a mintit) dar este o parere personala. Pur si simplu mi-a placut la inceput dar dupa ce am auzit aceste declaratii mi-am schimbat diametral parerea despre el. Si nu s-a chinuit sa mi-o schimbe de loc.

    Ca fani ai diferitelor echipe v-ar ruga sa facem pace de dragul sportului pe care il iubit si care ne distreaza sau ne incanta. Nu stiu care pilot merita sa castige pentru ca nu pot sa fiu impartial. Dar nici nu doresc sa fiu impartial pentru ca sunt om si pasiunea mea este echipa rosie numita Ferrari :). La sfarsitul anului un pilot va castiga titlul si acela va fi cel mai bun pilot din F1. Fie Lewis, Kimi sau Felipe, sau Robert.

    Haideti sa incetam sa mai jignim pilotii echipei adverse pentru ca pana la urma... chiar nu conteaza ce spunem noi aici. Parem frustrati si nu se merita.

    P.S. Pall Newman detinea parca echipa Newman Hass care pe langa ca a concurat la Le Mans in nenumarate randuri concureaza si in Indy Car Racing sau cum se numeste F1 de peste ocean. L-au avut pilot si pe cei din familia Andretti :) Nu stiu exact dar sigur o cautate pe www.google.com va rezolva aceasta mica problema :) Plus ca pilotul lui favorit a fost, daca nu ma insel chiar pilotul secund de la Toro Rosso :) Sebastian Bourdais :)

    Weekend placut si sper ca maine sa aduca o zi frumoasa si plina de amintiri memorabile :) /hugs for all :)
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    A spune k nu impresioneaza nu e o jignire..lumea vrea spectacol ,depasiri , si hamilton e un pilot care face spectacol , cum a fost si schumi ,cum au fost si altii.
    Pe alte forumuri de F1hamilton e facut cioroi ,negrotei si in alte feluri..astea sunt jigniri Cum poate sa ma impresioneze massa care la monza a plecat de pe 5 si a terminat pe 6? e ca la fotbal ..Daca o echipa da un gol dint-o faza aiurea dupa ce adversara ei a dominat copios meciul si a avut n ocazii , si echipa din urmase mai intampla sa piarda meciul respectiv atunci apreciez echipa invinsa..si gresesti cand spui k
    in F1 nu se dau note pe impresionism.. asta tot incearca FIA faca de cativa ani sa aduca spectacolul in F1 - lumea vrea spectacol nu victorii castigate la masa verde ..
    0 0
  • @Neo
    Du-te te rog si "mai bea si apa"...........................
    0 0
  • Kimi
    Massa ca ...Massa, dar Kimi si contractul lui facut pana la finele lui 2010 e pur formal si doar o ambitie de 2 lei a sefului Ferrari , o sa ne convingem mai incolo desi nu mai e mult....
    0 0
  • neogalaxy Jeaque Villeneuve sincer sa fiu nici el nu a prea imresionat dar.. a luat un titlul
    Nu cred ca a fost asa in anul cand a luat titlul. Ca dupa aceea s-a culcat pe-o ureche e altceva.
    0 0
  • @DRAKo, @NeoGalaxy
    JACQUES VILLENEUVE
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru