Update: Hamilton penalizat, Massa obtine victoria

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 07.09.2008
Lewis Hamilton a fost privat de victoria obtinuta in Marele Premiu al Belgiei dupa ce a fost penalizat pentru scurt-circuitarea unei sicane in timpul unei lupte cu Kimi Raikkonen.

Comisarii de cursa i-au aplicat lui Hamilton o penalizare de tip drive-through dupa finalizarea cursei, ceea ce inseamna ca la timpul obtinut de britanic pe parcursul intregii curse s-au adaugat 25 de secunde.

In urma acestei penalizarii, victoria ii revine brazilianului Felipe Massa, in timp ce Nick Heidfeld a urcat pe locul 2. Hamilton a coborat astfel pe a treia treapta a podiumului.

In galeria foto atasata este disponibila o copie a documentului oficial care atesta penalizarea lui Lewis Hamilton in Marele Premiu al Belgiei.

Oficialii echipei McLaren au informat FIA ca intentioneaza sa faca apel la decizia comisarilor de cursa. Acest lucru inseamna ca rezultatele finale ale Marelui Premiu al Belgiei vor fi stabilite dupa intrunirea Curtii Internationale de Apel a FIA, eveniment ce va avea loc la o data neprecizata inca.

O pedeapsa similara a primit si Timo Glock, comisarii de cursa considerand ca pilotul echipei Toyota a efectuat o depasire sub drapel galben.

Germanul l-a depasit pe Mark Webber in ultimele secvente ale cursei, intr-o zona in care steagurile galbene erau fluturate ca urmare a accidentului lui Kimi Raikkonen.

In urma penalizarii, Glock a fost privat de ultimul punct pus in joc, iar Webber a urcat pe locul 8.

Clasamentul actualizat al cursei de la Spa-Francorchamps poate fi vizualizat aici.

Comentarii (110)

  • puncte???
    se reface punctajul sau ramane cum am stabilit?
    0 0
  • glock
    se pare ca si glock a fost penalizat cu 25 de sec si astfel el a cazut de pe 8 pe 9, pe 8 urcand webber
    0 0
  • nu e nici un soc
    s-a facut in sfarsit dreptate...ne-am saturat pana peste cap de aroganta acestui [...] pe nume hamilton
    0 1
  • Pff
    Exact de acest lucru imi era teama, pt ca citisem, imediat dupa cursa ca cei doi vor fi investigati de comisarii de cursa.
    0 0
  • spa
    punctele mai nene ca mie foame
    0 0
  • mda..
    adevaru e ca a cam taiat intentionat curba, acolo.
    0 1
  • @puncte
    cred ca punctele vor ramane asa....conform regulamentului :|
    0 1
  • in sfarsit s-a ars
    de mai multe ori a facut asha hamilton . a taiat sicanele. REmebmer monza 2007.
    0 0
  • Puncte
    SA se puncteze massa si depunctare Ham.
    0 0
  • clar
    FIA nu iarta pe nimeni.....gresesti platesti.....
    0 0
  • NeoGalaxy
    Interesant :)
    Eu am pariat ca v-a castiga Felipe :) Asta o sa fie fun! Mama cat o sa fie de lucru pana se dau punctele in cu totul alta forma.
    0 0
  • HOTIIIII!!!!!!
    Lingaii de la ferrari si-au facut din nou treaba si au obtinut ce si-au dorit. RUSINE!!!!
    Asta este ferrari de vreo 20 de ani si asa va ramane cat timp la conducerea FIA va fi ecclestone, acest sobolan platit de circarii de la ferrari. RUSINE!!!!! RUSINE!!!!
    0 0
  • NeoGalaxy
    Sunt curios!
    L-a vazut cineva pe Kova trecand pe la boxe? Ma refer in legatura cu penalizarea de 25 de secunde pentru ca l-a lovit pe Coulhard! Cel putin nu am vazut sa ni se prezinte acest moment nici de operatorii cursei si nici de comentatori!
    0 0
  • Kova
    a intrat la boxe dupa 2 ture de cand a primit penalizarea... dar nu pentru un drive trough ci pentru a face o alimentare. teoretic,nu ar trebui sa fie penalizat?
    0 0
  • @ toti cei interesati
    Din pacate pentru unii, din fericire pentru altii, punctele NU vor fi recalculate. Si aceasta este conform regulamentului, din care citez "4.7 In cazul in care un pilot / o echipa este penalizat(a) pe grila de start inainte sau dupa calificari si/sau la sfarsitul cursei, se va lua in considerare timpul / rezultatul obtinut de pilot / echipa pe pista la finalul calificarilor / cursei. Orice decizie ulterioara a FIA in acest sens nu va fi luata in considerare la punctarea pilotului / echipei.
    5.4 Un pariu este considerat castigat atunci cand evenimentul ales de user este conform cu rezultatele stabilite imediat dupa finalizarea evenimentului sportiv (fara a se tine cont de eventualele contestatii ulterioare, recalculari ale clasamentelor, etc). In cazul in care un user a ales un eveniment care nu este conform cu rezultatul final al evenimentului sportiv, pariul este considerat pierdut iar miza nu este returnata. "
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Kova
    Conform regulamentului Kova putea sa treaca pe la boxe pentru acel drive-through in urmatoarele 10 dupa ce i-a fost dictata acea penalizare. Evident ca a trecut pe la boxe sa realimenteze pentru ca era randul lui, dar nu l-am vazut trecat pe la boxe pentru acea penalizare. Adica nu neg ca poate a trecut pe la boxe, dar eu sigur nu am vazut acest lucru, iar comentatorii & organizatorii nu au prezentat nimic pe tema. asta.
    0 0
  • kova
    oricum nu a terminat cursa...asa ca nu mai conteaza
    0 0
  • Kova
    nu va mai certati, Kova a efectuat penalizarea, exact in turul in care daca nu o facea, era scos din cursa. am vazut eu pe ESPN.
    0 0
  • Pacat...
    Cine a vazut cursa poate sa sustina ca Hamilton a fost scos in afara cursei de catre Kimi, deci, nu mi se pare corecta penalizarea. Dar se pare ca "cine" ar fi preferat ca Hamilton sa fi fortat contactul cu Kimi si sa fi abandonat acolo, sau, pur si simplu s-a dorit prelungirea confruntarii intre Masa si Hamilton.
    1 0
  • @NeoGalaxy
    Kova a fost la boxe in turul 14 pentru realimentare, iar in turul 15 a trecut pentru drive-through pentru ca l-a lovit pe Webber (nu pe Cloulthard). Nu au aratat camerele, dar site-urile live spun ca a "executat pedeapsa".
    0 0
  • puncte
    Conform regulamentului, punctele in F1 Champ raman neschimbate. Indiferent de penalizarile dictate, sunt luate in considerare doar rezultatele obtinute pe pista. Vorbim despre articolul 4.7 din regulament, specificat mai sus de userul michelle_b.
    0 0
  • Apropo...
    Cand veti reface clasamentul la piloti si constructori dupa noua clasare?
    0 0
  • @DEMOnick
    Se reface foarte curand. Am asteptat pentru a vedea daca baietii de la FIA mai doresc sa penalizeze pe cineva :)
    0 0
  • "Felicitari" ferrari
    Bravo massa,daca nu a putut nimic pe pista,a putut la "massa" verde !
    0 0
  • din nou
    o cursa care trebuia castigata de kimi de care beneficiaza massa maimutoiu si ligau
    0 0
  • scuze
    imi cer scuze pt limbaj, dar parca mi s-a pus o negura pe ochi
    0 0
  • Pentru cobra
    Probabil alt rasist isi are salasul un sufletul tau. De la o chestiune sportiva ajungem la rasism si alte chestii mizerabile. Probabil se dorea inca o palma MLC , nu le-a ajuns anul trecut .. rusine ferrari, nu asa se castiga.
    Hammy si-a protejat masina si a fost destul de fair-play , lasandu-l pe kimi sa stea in fata dupa ce a taiat curba. Pacat ca nu stiti sa apreciati obiectiv, dincolo de patimile fiecaruia pentru preferati. Sunt satul de ... fara coloana vertebrala la cerebel.
    Nu-i nimic hammy, sti ca esti bun, altii se lupta sa ajunga in fata si tu ai facut-o de la bedut, soarta va avea grija de marsani pana la sfarsitul campionatului.
    1 0
  • SOC?!
    CE SOC DOMNULE:))???
    0 0
  • dreptate
    Cine va vorbea de dreptate:as vrea sa vad cand se va face dreptate cu adevarat si sa fie penalizati si feraierii pentru greselile lor: vezi anul trecut-fundul plat al masinii neregulamentar,vezi cursa trecuta-iesirea lui massa de la boxe ....si multe alte exemple.Se pare ca toata lumea trage pentru ferrari,iar ferrari la randul lor trage totul pe massa.Mi-e sila sa ma mai uit la curse deja.RUSINE.
    0 0
  • punctare
    Regulamentul e de.......at ,a castigat cineva care de fapt" nu a castigat"
    Daca teoretic castigatorul cursei e descalificat pt ca a fost gasit cu nereguli la masina nu conteaza nu?
    Mai ganditiva si voi inainte sa faceti regulamentul
    Precizez ca sunt fan McLaren da nu este corect ce se intampla cu punctajul.
    0 0
  • @hakkinen
    o iesire asemanatoare de la boxe s-a intamplat si azi daca ai vazut cursa.....bourdais a iesit la cativa cm in fata lui kubica
    0 0
  • rezultate finale
    1 2 Felipe Massa Ferrari 44 1:22:59.394 2 10
    2 3 Nick Heidfeld BMW Sauber 44 +9.3 secs 5 8
    3 22 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 44 +10.5 secs 1 6
    4 5 Fernando Alonso Renault 44 +14.4 secs 6 5
    5 15 Sebastian Vettel STR-Ferrari 44 +14.5 secs 10 4
    6 4 Robert Kubica BMW Sauber 44 +15.0 secs 8 3
    7 14 Sebastien Bourdais STR-Ferrari 44 +16.7 secs 9 2
    8 10 Mark Webber Red Bull-Renault 44 +42.7 secs 7 1
    9 12 Timo Glock Toyota 44 +67.0 secs 13
    10 23 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 43 +1 Lap 3
    11 9 David Coulthard Red Bull-Renault 43 +1 Lap 14
    12 7 Nico Rosberg Williams-Toyota 43 +1 Lap 15
    13 20 Adrian Sutil Force India-Ferrari 43 +1 Lap 18
    14 8 Kazuki Nakajima Williams-Toyota 43 +1 Lap 19
    15 16 Jenson Button Honda 43 +1 Lap 17
    16 11 Jarno Trulli Toyota 43 +1 Lap 11
    17 21 Giancarlo Fisichella Force India-Ferrari 43 +1 Lap 20
    18 1 Kimi Räikkönen Ferrari 42 Accident 4
    Ret 17 Rubens Barrichello Honda 19 Gearbox 16
    Ret 6 Nelsinho Piquet Renault 13 Accident 12
    0 0
  • @cobra
    Nu stiu de ce te bagi in seama...ce iesire asemanatoare?Bourdais a iesit in fata,iar maimita de massa a iesit paralel. mai urmeaza sa se arunce cu vreo bricheta dupa massa si asa castiga si el campionatul.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @hakkinen de cobra
    Ha Ha :) crezi tu ca fanii McLaren au vazut iesirea de la boxe facuta de Sebastian in fata lui Kubi? Nah... ei se uitau la o alta cursa mane :) Sa mai intrebam in ce tur a fost Kova la boxe pentru acea penalizare? Nah... era dreptul lui sa-i loveasca pe toti necredinciosii care erau un fata lui :) Mwahahahahaha Eu tot sunt curios cum a reusit Nick sa ajunga in fata lui Fernando. Mama sa descarc cursa sa ma mai uit odata la ea :) Sfarsitul a fost super haotic si palpitant.

    P.S. Fanii McLaren pot jura ca in F1 ai voie sa lovesti pe oricine si sa depasesti pe oriunde pentru ca misiunea lui Lewis de a castiga este o misiune divina :) Cam la fel de divin pe cat este si Jihad-ul probabil :)
    0 0
  • Silent ferrari
    Stati linistiti, cu toate magariile lor, ferrari nu va castiga anul acesta campionatul - nici la piloti, nici la constructori. La cate masini bubuite au avut anul asta au destul timp sa bata recordul al evenimente negative - ca doar sunt echipa de top. Hi hi hi.
    0 0
  • @NeoGalaxy
    Esti foarte "funny",.....esti picat din alta galaxie de fapt.
    0 0
  • Nick Heif...
    A fortat foarte tare in ultimele viraje, toti aveau aderenta lipsa in gestiune insa el musca asfaltul .. mare curaj dar meritat asaltul final.
    Adevarul ca era mai mare rasul, toti nu stiuau cum sa tina masina pe pista. Nu a mai fost de multa vreme un sfasit de ursa nebun - circuitul SPA este superb.
    0 0
  • inca o intrebare:
    Daca massa era la 26 de secunde in spate,oare cate primea atunci Hamilton penalizare ?
    1 0
  • NeoGalaxy
    Raspuns pentru Hakkinen
    Tot 25 de secunde pentru ca aia este penalizarea standard :) Dar Felipe sa fie la 26 de secunde cam complique mon ami :)
    0 0
  • ce sa zic
    sunt fan ferrari, dar decat sa castige massa campionatu' asta mai bine hamy, dar de fapt ce zic aici ..................atata ca masa nu e in stare sa castige ceva daca nu pleaca primul sau daca nu e penalizat cel din fata
    1 0
  • @hakkinen
    probabil ca atunci era descalificat, si nu mai primea nici un punct. heidfeld parca am inteles ca era pe pneuri intermediare de aceea a mers asa.
    0 0
  • @NeoGalaxy
    nu era deloc complicat avand in vedere ca era la 4 secunde in spate cand a inceput sa picure ploaia,iar la sfarsit a fost la aproape 15 secunde.....se vede ce bun e massa pe pista umeda.Si apropo,nu sunt deloc amicul tau.A,inca ceva:"v-a rezista" nu se scrie asa...............
    0 0
  • haha
    cred ca massa venea cu 50km/h cand a inceput ploaia :))))))))
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Felipe
    Nah... conducea la relanti :)
    0 0
  • regulament de 2 lei.
    ce ar fi fost sa taie unul din piloti toate virajele posibile sa termine pe 1 si sa primeasca punctaj maxim pentru ca deh a terminat prmi la sf cursei :|
    0 1
  • FELICITARI MASA FERARI SI FIA
    De necrezut asa deznodamant! Dupa ce ca Masa abia se tara pe pista FIA s-a gandit sa-l ajute pe pitic cu o VICTORIE CADOU! RUSINE FIA!
    Ati demonstrat ca tineti cu Ferari neconditionat! Ce va urma o descalificare a lui Hamilton?! Ca el conduce inca in clasamentul!!! Este cel mai bun! Dar pana cand sa te lupti cu hotii! Lewis a fost imperial pe ploaie azi!
    1 0
  • pacat
    Astazi s-a dat un duel barbatesc intre doi dintre cei mai talentati piloti din F1 si care meritau victoria.Din pacate,unul a fost oprit de un pilot intarziat si celalalt de comisari ca sa castige cursa.Daca asa incurajeaza FIA spectacolul,atunci poate ca nici un pilot nu va mai risca sa faca vreo depasire.
    1 0
  • NeoGalaxy
    @Haideti sa fim un pic cinstiti
    Urmariti ultimele 4 ture si cred ca o sa va schimbati parerea. Personal consider ca Lewis a fost mai bun, dar observ ca masinile McLaren folosesc foarte mult vibratoarele pentru a mai castiga timp. Ceea ce ma face sa cred ca masina este supraviratoare fapt opus de ceea ce spune Lewis (el spune ca este subviratoare). In acelasi timp, Lewis a iesit de 3 ori in decor si l-a depasit pe Kimi de 2 ori prin decor. Odata inainte de linia start sosire si turul urmator in acelasi loc prin iarba.

    Cat de corect este, vedem daca ne uitam la poze.

    Prima data trebuia sa sa se lase depasit dar nu facut, ca dovada ca pe lina dreapta, in dreptul boxelor este foarte aproape de Kimi iar in a doua situatie... este si mai ciudat. Este in fata lui Kimi cand acesta iese de pe circuit pe iarba.

    Nu stiu cat de corect este acest lucru dar... pana la urma cursa se disputa pe circuite din niste motive foarte clare. Daca nu ar trebui sa mearga pe circuit atunci mai bine, mergem toti prin iarba, taiem orice si gata! Scurtam cursa cu 1 ora!
    0 1
  • da
    am spus-o mai sus ca hamy e foarte brutal in depasirii..............daca nu te dai din fata lui te depaseste pe unde poate si de multe ori o face scurcircuitand o sicana , cum a facut-o si in anglia cu vetel si la moza anul trecut
    0 0
  • De ce nu l-au descalificat pe Hamilton?
    Asa, macar, era pilosul masa pe primul loc si in clasamentul pilotilor!!!
    1 0
  • @daca nu va pricepeti nu mai comentati aiurea
    in urma scurtcircuitarii ultimei sicane hamilton si-a creat clar avantaj. A luat piciorul putin de pe acceleratie pentru a ramane FIX in cutia de viteze a lui raikkonen, lucru pe care nu l`ar fi putut face niciodata netaind aceea sicana.
    0 0
  • @ kaiel
    acolo sa dat lupta si a castigat hammy
    0 0
  • Depasire
    Depasirea a fost dupa ce a scurcircuitat sican, kimmy era in fata si a urmat schimbarea brusca, hammy trecand pe dreapta ceea ce l-a surprins pe kimmy.
    Apoi in nebunia cu pilotul intarziat, kimmy a iesit in decor putin dupa ce a incecat sa ii de-a la poponet lui hammy (total nesportiv). Se vede ca nea kimmy este sub presiune, altfel nu gresea atat de mult spre sfarsit. Amandoi sunt buni, pacat ca FIA isi baga nasul.
    0 0
  • Toti cei care observa alianta FIA Ferari comenteaza aiurea
    Cum sa nu comentam aiurea daca nu ne convine ce vrea "imparatia"? Ce avantaj si-a creat? L-a lasat pe Kimi sa-l depaseasca apoi Kimi l-a ajutat pe Lewis in primul viraj lovindu-l in spate, dar asta a fost trecuta cu vederea de comisari!
    0 1
  • FIA=Ferrari
    si daca il vor scoate pe maimuta de massa campion cu orice pret,sa ne anunte,sa nu ne mai uitam ca fraierii la un campionat trucat !
    0 0
  • @drakO
    """""in urma scurtcircuitarii ultimei sicane hamilton si-a creat clar avantaj. A luat piciorul putin de pe acceleratie pentru a ramane FIX in cutia de viteze a lui raikkonen, lucru pe care nu l`ar fi putut face niciodata netaind aceea sicana.""""
    ia aminte ce spune kalEl domnule drako si nu te mai prosti la cap
    0 0
  • @ svy
    kimi nu e niciodata sub presiune si nu a fost niciodata
    0 0
  • @ lucs
    Asa am avut eu impresia, in acele tururi finale.
    Toata cursa a simtit rasuflarea lui hammy in ceafa iar la marele final am avut impresia ca este putin disperat, chiar daca este un nordic cu o anumita fire mai rece.
    0 0
  • lucs
    Tu esti =fia+ferari+masa nu are rost sa-i scoti pe feraristi! Ai vazut cum a pus Hamilton 10 SECUNDE intre el si masa in ultimul tur? Kimi a fost depasit regulamentar! Nu ma prostesc la cap, ca nu am!
    0 0
  • se prea poate
    dar eu nu-l vad pe kimi disperat, ar trebui sa asteptam sfarsitul saptamanii sa vedem ce si cum (monza), o sa vedem atunci pe cineva ffff disperat pe nume massa.......................sti ce ma enerveaza cel mai tare, faptul ca MASSA nu e un pilot care e in stare sa fie campion mondia, iar kimi va trebui acuma sa-l ajute pe acest maimutoi lingusitor
    0 0
  • @drako
    nu sunt nici un pic fan massa..........chiar il dispretuiesc pe lingusitor.....si surpriza nici ferrari............sunt doar fan kimi
    0 0
  • drako
    din '99 de cand ma uit la F1 am fost fan mclaren pana a plecat kimi.............. si sti de ce , nu au fost in stare sa faca o masina incat sa-l faca pe kimi campion( de cate ori a fost kimi vicecampio cu mc laren?)........vezi de aia nu mai tin cu nici o echipa, doar cu un pilot
    0 0
  • video
    http://www.f1complete.com/content/view/10100/900/ sa traduca cine intelege. si ziceti unde e faza in care kimi ii aruncat in zid de 1 pilot intirziat ca yo nu am vazut
    0 0
  • NeoGalaxy
    @drako de lucs
    Kimi a fost o singura data vice-campion cu McLaren, in 2003.
    0 0
  • Asta e!
    Formula 1 = Ferrari 1
    Propun schimbarea denumirii acestui sport.
    0 0
  • ....
    nu pot sa zic decat atat : RUSINE !!! RUSINE !!! RUSINE !!! (la fia si ferrari ma refer)
    0 0
  • @FIA
    atita timp cit presedintele fia e un ex ferarist nici nu ne putem astepta la altceva :(
    0 0
  • NeoGalaxy
    @bagolj
    Asa si Max este un presedinte ex Ferrarist?
    0 0
  • @NeoGalaxy
    nu el e presedinte?
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Mda
    Deci Kimi a pierdut controlul masinii cand a fost lovit de Nico Rosberg. Eu la asta ma refeream si ciudat se vede chiar foarte bine. Nico franeaza si Kimi iese in decor. Distanta dintre ei era de maxim 1m. Cel putin asa se vede in acest video.

    In film se vede ca spatele masinii lui Kimi este lovit deoare nu mai se aprinde lumina rostie pe care acestia o au in spate. Deci... incident de cursa pana se dovedeste contrariul. Din pacate/fericire nu exista o camera care sa arata daca Nico l-a lovit sau nu pe Kimi. Dar faptul ca acesta iese de 2 in aceasi maniera dupa ce a fost/ nu a fost lovit de Nico... ramane de discutat.
    0 0
  • Daca ati avea ideie de regulament si de soferie ati intelege - "KalEl " are dreptate
    Dupa ce Hamilton a taiat sicana Hamilton avea obligatia sa lase o distanta fata de Raikonen mai mare sau egala cu cea echivalenta iesirii din sicana (minim 1 monopost distanta,in cazul in care nu ar fi taiato), dar Hamilton a mers in paralel, l-a lasat pe Raikonen sa-l depaseasca si a intrat foarte apropape la aspiratie lucru care i-a facilitat depasirea.
    Pt. asta a fost penalizat, nu ca nu ar fi fost mai rapid decat Raikonen ci ca depasirea nu a fost facuta in conditii de fair-play.
    In cazul respectiv eu tineam cu Raikonen ca pilot si cu McLaren la monopost asa ca mi-e indiferent care castiga eu fiind fun Kubica.
    0 1
  • NeoGalaxy
    @Mda
    Conform regulamentului, "KaIEI" are dreptate. Interesant este ca Kimi a si maturat zidul verde in incercarea de a-l depasi deci evident era ceva mai rapid. Interesant ca atunci cand Kimi iese in decor iese exact in spatele acestuia si nu paralel cu Lewis, ceea ce mi se pare ceva mai Fair Play.

    Baieti care tineti cu McLaren, scuze ca spun asta, dar Lewis nu joaca Fair Play, iar Kimi mi se pare prea domn pentru cat de urat piloteaza Lewis. Lewis are foame de victorii dar timpurile s-au schimbat.

    Amandoi sunt talentati dar doar unul dintre ei este fair play. Cred ca se observa din video cine.
    0 0
  • @neogalaky
    ups........... kimi a fost de doua ori vice campion 2003 si 2005
    0 0
  • NeoGalaxy
    @lucs
    Da scuze, am uitat de fatidicul an 2005. Ah cat am urat anul ala. Scuze inca odata!
    0 0
  • @neogalaxy
    te gandeai ca va fi penalizat hamilton dupa ce a castigat cursa ?
    0 0
  • dreptate in sfarsit :)
    daaaaaaa....oh how sweet victory is :)
    0 0
  • Sincer:((
    Sincer ma doare pt KIMI apropo Cred ca am fost singuru nebun care am pariat pe el cu 5 tururi inainte de final im ifacem calcuele pe ce los ies pe 1 sau pe 2 si se pare ca eram pe loc 1 daca castiga KIMI. De Massa ce sa zic nu ati vazut ce fericit era ca s-o parapadit KIMI da Dumenzo i sus si vede stiti vb aia cu man utrecut a luat 17 pct in 2 etape si an uasta se mai poate SINCER daca castiga cursa KIMI era favorit la TITLU poate ma credeti nebun da o sa vedeti ca mai sunt curse pana la final Ham si Massa 1 abandon numai trebuie si reintra KIMI in joc, de Massa nu im ifac problema ca o comite iara pe pariu de Ham e mai greu de trecut ca AU motoare bune se vedea ca pe portiunile de viteza 1SI 3 se apropie castiga timp iar pe sectoru 2 cel virajat KIMI i dadea clasa.
    HAI ROMANIA !!!!
    0 0
  • lol
    de unde hai romania ca ne-am facut de ras.....pitzi pitzi pitzi lasa-neeeeeeeee
    0 0
  • mai
    aici vb de sport adevarat nu de blaturi ca-n folbal, ia mai lasati-ne cu folbalul
    0 0
  • sa zic si eu ceva....
    vad ca fiecare si-a spus parerea....asa ca o spun si eu:massa campion mondial.si inca ceva:daca scurtcircuitezi pista ti se da o penalizare de 25 de secunde....mai jucati si voi formula 1 si o sa vedeti ca pana si la joc se da penalizarea de 25 de puncte,daramite la o cursa oficiala.....inteleg ca multi s-au reprofilat pe hamilton dupa plecarea lui schumacher,dar asta nu insseamna ca hamilton v-a fi urmatorul schumy cum cred unii.....
    0 0
  • NeoGalaxy
    @sharky_raduku
    Sincer? Nu, nu ma gandeam ca va fi penalizat. Mi s-ar fi parut foarte ciudat daca era penalizat. Oricum este o lupta intre Ron si FIA. Anul trecut McLaren au mintit cu furtul datelor si nu au recunoscut niciodata cu adevarat ca au furat acele date si daca nu era Fernando nici nu aveau vreo sansa sa-i prinda, asa ca incep sa cred ca anul acesta este doar payback. Pur si simplu FIA prin regulament va face orice sa-i prinda pe picior gresit. Si anul asta si cred ca si anul viitor. Umilinta prin care au trecut Bernie si Max din cauza acelui scandal nu va fi prea repede uitata. Daca este sa ma gandesc serios, nici nu conteaza cine va castiga titlul, dar conteaza doar sa nu fie Lewis. De ce? Pentru ca anul trecut a ridiculizat un dublu campion mondial, a ridiculizat FIA prin declaratiile lui (a spus ca nu stia nimic de datele masinii Ferrari) si mai ales peste tot declara ca vrea sa castige. Deci este doar un simplu payback. Sunt curios totusi ce este in capul lui Lewis? Anul trecut declara cu seninatate multe chestii si vad ca se intorc impotriva lui.

    Nu tine FIA cu Ferrari. Pur si simplu atat Bernie cat si Max nu il vor campion pe Lewis. Am tot stat si m-am gandit mai serios si, toate fazele astea cu abandonuri, motoare busite, penalizari si declasari sunt doar de fatada. Ceva nu merge cum trebuie si ceva pute. Ori McLaren a copiat iarasi ceva ori Ferrari au o masina prea buna si trebuie sa piarda ca sa tina suspansul. Stiu ca suna a conspiratie dar pur si simplu... ceva pute.

    As vrea sa cred ca Lewis chiar este atat de talentat. Dar daca analele istoriei sunt corecte, un al Schumi sau un alt Ayrton se va naste peste cativa ani.
    0 0
  • de acord ca ceva pute...
    Cind Lewis i-a furat 10 puncte lui Kimi ca nu s-a oprit la semafor de ce nu a fost penalizat?
    Si cine l-a lovit ieri pe Kimi?...Nu ne-a spus nimeni...Acela va pati ceva?
    0 0
  • chiar pute...
    regulamentul e total aiurea...cei care lovesc pe cineva in conditiile in care ar fi putut controla impactul ar trebui depunctati si nu penalizati cu un drive-thru sau secunde...
    Ce spuneti de asta? Cel care abandoneaza din cauza unui idiot (vezi cazul de mai sus) ar trebui avantajat, si nu penalizat idiotul cu un drive-thru...
    0 0
  • @Ooa
    Drive-thru =))))))))))))))))))))))))))))))))) .....si de 2 ori=)))))))))))
    0 0
  • McLaren a facut recurs !
    Au pus la dispozitia FIA datele telemetrice in care arata ca Lewis a incetinit imediat dupa acea scurcircuitare si era cu 6km/h mai lent decat Kimi.Daca este asa,eu cred ca Lewis a procedat corect.
    0 0
  • articol
    "Federatia Internationala de Automobilism (cu largul sprijin al lui Papa Bernie) isi da un stangul in dreptul, iar seful ei pare an de an ca detine mai multe si mai multe actiuni la Ferrari. Decizia FIA de a-i lua victoria lui Hamilton la capatul unui Mare Premiu cu un final unic este contra sportului si spectacolului.


    FIA a motivat decizia de a-l penaliza cu 25 de secunde pe Hamilton prin faptul ca pilotul britanic “si-a creat avantaj” in sicana Bus Stop.

    Privind imaginile, este ciudat sa poti inghiti asa ceva. Hamilton a fost fortat sa iasa de pe traseu, chiar daca era in fata, fiind impins de un Raikkonen prea incapatanat sa vada ca era depasit. Ce ar fi trebuit sa faca Hamilton? Sa il loveasca pe finlandez si sa iasa ambii?

    Mai mult, Hamilton a iesit dupa Bus Stop in spatele lui Raikkonen. Ce avantaj poate fi aici? Apoi l-a depasit parte in parte pe linia dreapta, fiind clar mai rapid. Dupa ce a trecut de Raikkonen, Hamilton a fost lovit deliberat in spate de finlandez, dar acolo nu a vazut nimeni nimic, nu s-a dat nici o penalizare.

    Este pacat ca un final de cursa ca acesta de la Spa din 2008 sa fie umbrit de afinitatile FIA, iar un pilot care nu a contat sa fie considerat castigator. Din moment ce Raikkonen si Hamilton s-au luptat atat de frumos si dramatic pe acest final de cursa de neuitat, este nedrept si in defavoarea acestui sport ca invingatorul sa fie dat la masa verde.

    FIA trage prea mult cu Ferrari. Nu aveam pana azi nimic cu Max Mosley si Bernie Ecclestone, dar poate a venit momentul ca ambii sa plece"
    0 0
  • Depasire
    Cu siguranta Hamilton a incetinit ca sa`l lase pe Kimi sa treaca primul linia de sosire. Aia e cea mai buna dovada ca nu si`a creat avantaj . Dupa linia de sosire l`a atacat . Decizia e injusta si favorizeaza Ferrari . Pacat.
    0 0
  • ctlnmihai
    Hamilton penalizat..
    Charlie Withing director de cursa la Fia a spus ca totul a fost corect..din pacate Ferrari trebuie ajutata sa castige..@Hakkinen tu crezi k se va da victoria lui Hamilton din nou?..Eu cred k nu...Ptr k McLaren face apel si nu Ferrari..
    Jenanta echipa a ajuns Ferrari..
    0 0
  • ctlnmihai
    ctlnmihai
    Rectific:Charlie Whiting director de cursa la Spa
    0 0
  • offffffffffffff
    Nu se poate frate asa ceva,s-a vazut cine a fost un pilot experimentat (Hamilton),asa ceva nu am mai vazut niciodata sa penalizezi in halu acesta.Raykonen chiar daca ramanea pe pista nu facea fata ca hamilton si nu sunt fan hamilton ci doar a fost pacat sa penalizezi in halu asta .Imi este cam jena sa mai vb de ferrari mai ales ca alonso va veni in 2010 la aceasta echipa.Salut dar nu mi s-a parut corect cei mai buni piloti Raykonen si Hamilton pe acest circuit belgian.... NU MERITA massa asa ceva..
    0 0
  • ctlnmihai
    Hamilton penalizat
    http://planetf1.com/story/0,18954,3265_4114298,00.html ,un articol interesat
    de pe planet f1.com
    0 0
  • ctlnmihai
    News
    Se pare ca Alonso va semna un contract pe 3 ani cu Bmw..http://formula-1.updatesport.com/news/article/1220818050/formula_one/F1headlines/Alonso-signs-three-year-BMW-deal/view.html
    0 0
  • @neogalaxy
    sper ca nu esti fan tomata....macaronarii se leaga de orice "neclaritate " doar pt. a castiga .

    @hakkinen da, mclaren au facut recurs , dar nu prea cred ca se va face vreodata dreptate....cu babalaci de-al de max mosley m-am cam saturat .
    0 0
  • hmmmmmm!
    Alonso nu are cum sa semneze cu bmw pe 3 ani,ce nu intelegi ,nu are cum sefulde la bmw nu il vrea pe alonso stie ca este pretentios :))
    0 0
  • prostie
    ar fi o prostie ca alonso sa ajunga la o asa echipa buna ca bmw mi-ar fi rusine in locul lui Mario Theissen sa il aduc pe Alonso la BMW nu are ce cauta la bmw la Force India cu el si Sutil la renault !!!!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Dreptate!
    Daca citesc tot ce scrieti acolo sus, adevarul este asta. Da, toti vrem o Formula 1 corecta si in care fiecare pilot sa aiba sansele lui. Sa fie toti fair play si sa fie multe depasiri. Dar traim intr-o lume in care doar banul conteaza. Din punct de vedere material Ferrari trebuie sa castige. Banii vin de la sponsori si de la audienta, iar Ferrari are cei mai multi fani. Fani care platesc bilete, fani care vin la curse si asa mai departe. Plus ca traim intr-o lume in care oamenii mint si spun foarte rar adevarul.

    Anul trecut mi-am facut o parere despre Lewis si v-o spun si voua sa intelegeti de ce sper, repet sper, ca acest baiat sa nu castige niciodata un titlu de campion in Formula 1. Nu are treaba cu faptul ca este negru, britanic sau orice altceva, are doar legatura cu ce au declarat oficialii McLaren si el personal.

    Anul trecut a spus asa: Am venit in Formula 1, cu gandul sa castig. M-am antrenat mult pe PS2 si am muncit foarte mult cu Fernando. Am fost fair cu el si el m-a ajutat cu setarile in fiecare cursa. Nu stiu nimic despre aceste acuzatii in legatura cu furtul datelor si eu nu sunt interesat decat de a castiga. Nu conteaza cum castigi dar castigul conteaza foarte mult pentru mine si pentru asta sunt aici"

    Asta a declarat cand s-a terminat procesul acela de spionaj. Traducea si ceea ce spune el pot fi influentate sau intelese gresit. Dar adevarul este doar unul singur. Si intrebarea mea este acesta:

    Cum are el curaj sa mai spuna de castig dupa ce a facut cel mai imoral lucru cu putinta? Cum are curajul sa ceara sa se faca dreptate atunci cand el nu a fost in stare de lucrul acesta? Anul trecut s-a facut ca ploua si ca nu stie nimic in legatura cu acel scandal. A testat si a lucrat la dezvoltarea masinii avand la baza acele date. A incercat sa scoata ce este mai bun pe o masina care se inspira de la caietul concurentei.

    Daca erau atat de corecti cei de la McLaren de ce nu s-au dus la FIA cu caietul Ferrari, sa-l depuna acolo, sigilat si mai ales sa denunte aceasta afacere? De ce nu au fost coresti asa cum te asteptai sa fie. De ce nu au avut curajul sa recunoasca ca au furat si ca toata mandria lor s-a dus pe apa sambetei?

    Sa ne intrebam altceva. De ce Ferrari nu au fost prinsi cu mata in sac, sau mai bine zic cu vre-un caiet McLaren? Daca tot fura, pana la urma, hotul neprins este un negustor cinstit nu?

    Cat de moral i se pare lui Lewis sa mai castige dupa un scandal de o asemea amploare? Cum poti sa mai conduci cand stii ca te-ai minti pe tine? Cine sau ce te impinge? Sa fii cel mai bun pe pista? Sa fii cel mai bun pulot? Dupa ce te-ai mintit pe tine si toti fanii tai?

    Imi pare rau. Anul trecut daca chiar avea onoare, isi tragea masina la marginea pistei si restul sezonului nu mai concura. Si-a batut joc atat de voi fanii lui cat si de mandria echipei. Ron a gandit ceva si nu i-a iesit.

    Anul trecut cu o masina furata, tot ce a facut a fost sa se bata in piept cu cat de tare este el, cat a pilotat pe PS2 si mai ales cat de multe a invatat de la Fernando.

    Ieri nu trebuia penalizat, poate pentru ca nu a gresit. Nu-mi dau cu parerea dar regulamentul este un regulament. Asa cum si Ferrari a fost pedepsita de multe ori si titluri s-au pierdut pe tema asta, asa se intampla si la altii. In 1997 la Spa a fost un accident similar cu un alt pilot Ferrari, obstructionat si intetionat bruscat de un alt pilot McLaren.

    Asa cum pana in 2000, McLaren a fost foarte avantajata de FIA, acum este timpul Ferrari-ului sa fie avantajata. Pur si simplu banii vorbesc :)

    P.S. Sunt 2 momente in care Lewis putea fi penalizat asa ca sa fie noroc ca a fost penalizat doar pentru unul. Ultimele 4 tura explica tot.

    Dupa sicana inainte de linia dreapta, Lewis trebuia sa fie in spatele masinii Ferrari cu cel putin 2 metrii. El a mers in paralel si evident, conform regulamentului a fost penalizat.

    0 1
  • penalizare hamilton
    Hamilton a incetinit dupa ce a trecut de Raykonen taind sicana. Acest lucru a fost evident. Insa modul in care l-a lasat pe finlandez sa treaca inaintea sa a fost in asa fel incat Kimi sa nu aiba nici un avantaj. Ham a incetinit inca fiind chiar in fata lui Ray pentru a-l incetini si pe acesta, apoi l-a obligat sa-l depaseasca pe partea opusa curbei. Depasirea a fost numai pana ce spatele masinii lui Ray a trecut de fata masinii lui Ham, apoi Ham, profitand ca este pozitionat spre curba, a accelerat luind fata lui Ray. Jocul asta parsiv al lui Ham nu mi-a placut deloc. De altfel si anul trecut Ham a scurcircuitat o curba dar a fost iertat.
    0 0
  • vad ca voi aveti barne mari de tot in ochi
    de cand comentam aceasta stire s0a spus de nenumarate ori si s-a argumentat de ce penalizarea este corecta si FAIR - PLAY........"Lewis trebuia sa fie in spatele masinii Ferrari cu cel putin 2 metrii. El a mers in paralel si evident, conform regulamentului a fost penalizat."
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    Ferrari n-a pierdut decat un singur titlu ,acela din 1997 cand Schumacher a fost descalificat ptr . ca a incercat sa-l scoata de pe circuit pe Villeneuve..
    Cat despre un incident cu alt pilot Mclaren la Spa cred k te referi la cursa desfasurata pe o ploaie torentiiala cand Schumi a intrat in David Coulthard..
    Cand a mers Schumi la boxe sa-l bata pe Coulthard.. si asta se intampla parca
    in 1998.cand McLaren a dominat copios F1.Oricum toate site-urile straine de specialitate spun k penalizarea e nedreapta ,numai voi ferraristii nu vreti sa vedeti asta
    0 0
  • NeoGalaxy
    @ctlnmihai
    Da in 1998 s-a petrecut incidentul acela. Si atunci McLaren domina copios F1. Ce pacat ca dominatia a durat doar 1 singur an. In 1999 daca iti mai aduci aminte au fost lasati sa ia titlul doar doar Mika va reusi si el ceva in Formula 1. Saracu de abia ii batea pe "locotenentii" Irvine si Salo.

    Iar referitor la anul trecut toate site-urile spuneau ca este necinstit ca Lewis si Fernando sa-ti pastreze punctele dupa acel scandar, dar eh... presa este impartiala nu?
    0 1
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    Parca anul trecut a vost vina celor de la Mclaren k Nigel Stepney in dorinta de a se razbuna pe cei de la Ferrari a dat documente le lui Coughlan.. tu le-ai fi refuzat
    daca ai fi fost in locul lui? Oricum Mclaren a fost pedepsita ptr. faptul k a negat k ar
    avea cunostiinta de acele documente..Nu-mi aduc aminte k sa se fi dovedit k Mclaren ar fi folosit acele documente ptr. perfectionarea monopostului lor.
    cand un designer pleaca la o alta echipa ,crezi k pleaca cu mana goala?cu spionajul industrial se practica in toata lumea Oricum vocile celor care au cerut sa li se ia punctele pilotilor de la McLaren au fost mai putine decat cele care sustin k hamilton nu trebuia penalizat anul acesta..Modul in care comisarii de cursa judeca deciziile in favoarea celor de la Ferrari a devenit din ce in ce mai
    vizibil Massa amendat la Valencia
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    In 1999 nu a fost vina echipei McLaren k Schumacher si-a rupt piciorul si k acesta n-a vrut sa-l sprijine din egoism pe eddie Irvine sa castige campionatul..In ultima cursa din Japonia Schumi n-a schitat niciun gest sa-l ajute pe ediie irvine
    0 0
  • NeoGalaxy
    @ctlnmihai
    Anul trecut aceasi for Fia i-a avantajat pe cei de la McLaren. Ambii piloti si-au pastrat punctele si astfel au mai concurat desi moral era sa le fie luate punctele. Si chiar era moral sa plece cu o penalizare in acest campionat.

    Mi se pare pare foarte moral ca anul acesta federatia ajuta Ferrari. Exact cum se spune. Anul trecut Lewis si compania au fost avantajati acuma s-a intors roata si sunte Ferrari avantajati :)

    Vezi ce simpla este democratia? Este 100% haotica in decizii :) Ah ador democratia :)
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy
    Daca FIA i-a ajutat pe McLaren ,amendandu-i cu 100 de milioane de dolari + puncte luate+celelalte sume de bani pierdute ,de cei de la McLaren,atunci halal ajutor..Oricum sa spui k Max Mosley il ajuta pe Ron dennis este cea mai mare tampenie.. ferrari a beneficiat de 500 de milioane de dolari obtinute numai prin castigarea titlui la constructori ,drepturi de televiziune etc....Problema e k si in anii in care Renault se lupta cu cei de la Ferrari(Ferrari a reclamat k Renault folosea dispozitivul mass damper) ,FIA a stat in pozitie de drepti la cele reclamate de Ferrari..Si acum nu poti vb de intors roata sau de expresii de genul Ce simpla este democratia..Oricum Ferrari este echipa care n-a stiut sa piarda niciodata,asta este adevarul..
    0 0
  • ctlnmihai
    @NeoGalaxy - Pana si cei de la Ferrari recunosc k n-a fost nimic
    http://www.dailymail.co.uk/sport/othersports/article-1053432/Ferrari-chief-Domenicali-describes-Hamiltons-Raikkonen-pass-racing.html?ITO=1490
    0 0
  • ctlnmihai
    Duel Massa -Kubica Marele Premiu al japoniei 2007
    http://www.f1complete.com/content/view/10104/900/
    0 0
  • Culmea
    niciun ferarist nu a spus nimic despre manevra "neregulamentara" a lui Hamilton pana cand fia nu l-a penalizat. Dupa penalizare toti ati sarit in sus ca Hamilton a procedat neregulamentar. De ce nu ati facut-o inainte? Va respund tot eu: PENTRU CA NIMENI NU A CONSIDERAT MANEVRA NEREGULAMENTARA!
    0 0
  • B R A V O M A S S A ! ! !
    Bravo baiete tine-o tot asa. SA MOARA PROSTII DE CIUDA.
    0 0
  • B R A V O M A S S A ! ! !
    V-ati bucurat emorm cand a cedat motorul lui Massa in Ungaria si a castigat Kova, bucurati-va si acum ofticati demni de mila ce sunteti.
    0 0
  • bravo mata!!!
    Micro esti paralel cu F1 iti dau un site sa vezzi regulile si sa le inveti !!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru